Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon wrz 29, 2014 20:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

oddam:
ranigast 75 pro tabletki
alusal do ssania (dla ludzia bo kupilam zly)
peritol
lespewet pol butelki
alugastrin
wielka 60 ml strzykawe nie rozpakowana
Kotka Milka

Post » Pon wrz 29, 2014 22:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Kurde nie wiedzialam ze sa tez nie te do ssania ;/ to chyba beda te do ssania :( cholerka ;/ no nic jutro podzwonie jeśli nie zdobędę to anka prosze wyślij mi ;)

Centusiowa

Od: Czw sie 04, 2011 11:05

Post » Pon wrz 29, 2014 22:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam. Byliśmy dzisiaj u lekarza. On uważa że wystarczy suplementować nasz POTAS tym co jest w kroplówkach Ringera, a mamy go w dolnej granicy normy. Ja wyczytałam że u nerkowca Potas powinien być co najmniej w połowie normy i można go dodać w postaci tabletek Cytrynianu (link poniżej). Kiciuś ma drgawki a to świadczy o konieczności wspomożenia go i Potasem. O kontroli Fosforu muszę czytać i szukać dalej, farmakologicznie i w diecie. Znaczny wzrost kreatyniny (w 6 tygodni z 2,6 do 3,8 ) świadczy o tym że nerki coraz gorzej pracują i mniej są w stanie już filtrować. Czy jeśli nawet zbije się trochę Mocznik ale Kreatynina wzrośnie to to oznacza fiasko w leczeniu, i co wówczas? Jak powstrzymać Kreatyninę?

http://www.piramidazdrowia.pl/swanson-c ... p-655.html
----------------
Do wiązania Fosforu jest też RENALZIN, w postaci pasty, ale trzeba go zamówić zagranicą.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Pon wrz 29, 2014 23:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek a masz robiony magnez?niedobór może powodować drgawki.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto wrz 30, 2014 2:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Cent dostal dzisiaj 150ml kroplowki dozylnie czy moge juz przechodzic na kroplowki podskorne i w jakiej ilosci? a moze dac spokoj z kroplowkami?

Centusiowa

Post » Wto wrz 30, 2014 8:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nerkowiec powinien dostawać kroplówki systematycznie. Podskórne naprawdę nie są o wiele gorsze od dożylnych!
Ilość zależy od potrzeb i trochę reakcji konkretnego kota, np. mój spokojnie przyjmował 50-80 ml a po 100 zaczynał się zwyczajnie wyrywać. Akurat mu to wystarczało.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto wrz 30, 2014 8:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

U Czarnuszka MAGNEZ = 2,8 mg/dl, /2,1 - 3,1 /. POTAS: 7 lipiec - 4,9 mmol/l /4,09 - 5,63 /, a dzisiaj 3,9 mmol/l , /4,1 - 5,6 /. Wyraźnie spada i idzie w kierunku hiopokalemii, może stąd coraz częściej biegunkowe kupki. W sobotę miał dzień z jedzeniem, aż się zdziwiłam, nad ranem biegunka, po czym znowu spadek apetytu, bez nakarmienia nie zje nic. Wczoraj też taka kupka. Tak jakby się przekona ł że jedzenie mu nie służy i zrezygnował, spadek aktywności też znaczny.

Czarnuszek6

Post » Wto wrz 30, 2014 9:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Potas można suplementować. Oprócz cytrynianu jest też syrop http://www.doz.pl/leki/p2155-Kalium_gluconicum Zdaje się że potas szybciej "wybywa" u cukrzyków, no i leki moczopędne robią swoje u Centusia. Ja bym podawała na własną rękę :twisted: skoro wet tego nie widzi, a przynajmniej poszukałabym innego weta do konsultacji
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto wrz 30, 2014 10:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

CZyli alusal rozgniatam i dodaje do jedzenie zamiast ipakitine? wtedy nie podaje ranigastu? Daje całą tabletke raz dziennie?

Centusiowa

Post » Wto wrz 30, 2014 10:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

alusal jest na wylapywanie fosforu i jego obnizanie
wtedy dajesz z karma

ranigast jest na lagodzenie kwasu zoladkowego przy mocznicy bo on podraznia zoladek i dajesz go sam
lepsze od ranigastu w tabletkach jest solvertyl w zastrzyku daje sie raz dziennie
ranigast jest strzasznie gorzki w tabletkach
Kotka Milka

Post » Wto wrz 30, 2014 11:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

czyli daje i ranigast i alusal. a dawkowanie? nie bedzie za duzo tych lekow na kwas?

Centusiowa

Post » Wto wrz 30, 2014 12:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

ranigast 1/4 na kwas
alusal z jedzeniem zalezy jaki ma fosfor-100mg na 1 kg
Kotka Milka

Post » Wto wrz 30, 2014 12:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mnie wet obliczył na 4 kg wagi kota po 1/8 tabletki 3Xdziennie do trzech posiłków. Chyba mówił tez o podaniu przed jedzeniem ze strzykawki z wodą do pyszczka. Ja miażdżyłam i dawałam do mokrego pokarmu, widać za mało, zwł że nie każdy zjadł. Wyczytałam, cyt: "To nie jest środek obojętny dla organizmu i zwłaszcza u kotów z obniżoną funkcją nerek szybko się kumuluje. ", czyi podawać pod kontrolą, i np przez jakiś czas.

Czarnuszek6

Post » Wto wrz 30, 2014 12:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

ale co dodawals do pokarmu?

mam do oddania 2 strzykawki 10 ml nie otwarte i 1 strzykawke 60 ml
Kotka Milka

Post » Wto wrz 30, 2014 13:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

strzykawki z czym?

Centusiowa

[poprzednia][następna]