Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto wrz 23, 2014 13:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Gdyby wafelki okazały się jednak zbyt duże - różne rozmiary kapsułek (najmniejsze to rozmiar 5) można kupić tutaj:
http://kapsulki.com.pl

Albo na allegro.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto wrz 23, 2014 16:28 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja rozkruszam i mieszam z odrobiną śmietany, do strzykawki i do pyszczka. Łyka grzecznie, ale kota mam zawsze zawiniętego w ręcznik tak, że tylko pyszczek wystaje :)

maAnia

Od: Pt sie 01, 2014 2:30

Post » Wto wrz 23, 2014 16:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Cent ma dostaje dożylnie ranigast 50ml na dzien i 250ml + 10ml Metronidazol 0,5% kroplowki jak nie zacznie jesc do czwartku wetka mówiła o zastrzyku sterydowym.

Co do tabletek to Centuś zaciska już paszcze i warczy ;/ pokieroszował mi paznokieć tymi swoimi szczerbatkami a tabletka i tak wyleciała a miałam osobe do pomocy

Centusiowa

Od: Czw sie 04, 2011 11:05

Post » Wto wrz 23, 2014 16:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jaki rozmiar kapsułek jest najabrdziej uniwersalny i przyjmowany przez kociska? :P Czy kapsułki na stronie którą podała pixie zamawia sie przez telefon albo mailowo?
Ostatnio edytowano Wto wrz 23, 2014 17:03 przez Centusiowa, łącznie edytowano 1 raz

Centusiowa

Post » Wto wrz 23, 2014 17:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Maciek spokojnie lyka rozmiar 2.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto wrz 23, 2014 17:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

U mnie to pisało 0.takie mam i podaje ale nie pamiętam jak to się ma do wielkości.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto wrz 23, 2014 18:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Większe u nas też wejdą, taki chela fer jest większy od tych kapsułek, który kupuję.

Centusiowa, jak kot zamyka pysk, to trzeba z boku szczęki nacisnąć (tam gdzie się łączy z żuchwą), wtedy otwiera paszczę.
Aha, ja zamawiam kapsułki po prostu mailem - wysyłam maila na adres podany na kapsułki.com.pl i tyle. Robiłam już kilka zamówień, szybko i sprawnie.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto wrz 23, 2014 20:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wiem ze to pytanie padalo juz tu pewnie milion razy ale co jest najlepsze na wyłapanie mocznika i czy jest to dostępne w płynie do wstrzykiwania? Juz mi podpowiedziano na forum cukrzycowym że na apetyt mirtazipine musze zalatwic. A jak łagodzić nadżerki? Wetka chce Centusiowi dać steryd ale dzisiaj odmówiłam. OD piątku Cent schudł 500gram

Centusiowa

Post » Wto wrz 23, 2014 20:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Centusiowa, nie ma leku obniżającego poziom mocznika.
Jedynym preparatem o stwierdzonej eksperymentalnie zdolności do wyłapywania mocznika w przewodzie pokarmowym jest Azodyl. Zawiera on bakterie przyswajające mocznik z przewodu pokarmowego.
Ja stosowałam również u swojego kota Biopron.

Aby obniżyć poziom mocznika trzeba stosować rozsądną płynoterapię. Kot powinien być systematycznie nawadniany z jednoczesnym podawaniem środków moczopędnych (najlepiej lespewet).
Mój kot teraz jest w dobrej kondycji i ma wspaniały apetyt, ale był czas (prawie dwa lata temu) gdy poziom kreatyniny dochodził do 18 mg/dl a mocznika 300 mg/dl. Przy tym miał bardzo wysoką gorączkę utrzymująca się ponad 10 dni z powodu stanu zapalnego nerek.
Nic wówczas nie chciał jeść. Karmiłam go podając przez strzykawkę kurczakiem i indykiem Gerbera. Kot musi jeść! Bo zejdzie z powodu wyniszczenia organizmu.
Porządnie ustawiona płynoterapia, porządne jedzenie oraz monitoring i pilnowanie elektrolitów mogą znacznie przedłużyć zycie i komfort twojemu kotu.
Obrazek

Miga

Od: Śro cze 02, 2004 16:34

Post » Wto wrz 23, 2014 20:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jeszcze tylko dodam, że karmienie przez strzykawkę to nie jest podanie kotu kilku kropel, lecz porządna porcja pokrywająca zapotrzebowanie energetyczne. Posiłek co 3-4 godziny w ilości co najmniej 40 ml.
Obrazek

Miga

Post » Wto wrz 23, 2014 21:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A jeszcze jedno pytanie podajecie tabletki na nadciśnienie?

Centusiowa

Post » Wto wrz 23, 2014 21:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Centusiowa pisze:A jeszcze jedno pytanie podajecie tabletki na nadciśnienie?
Tylko po uprzednim zbadaniu ciśnienia i stwierdzenia nadciśnienia. Oczywiście po zaleceniu przez lekarza weterynarii.
Obrazek

Miga

Post » Wto wrz 23, 2014 22:28 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tzn jeśli wet w ciemno przepisuje leki na nadciśnienie by obniżyć ciśnienie w nerkach to nie podawać?

gdzie kupić azodyl?

czy alusal mozna stosowac z ranigastem? jak go dawkować?

Centusiowa

Post » Wto wrz 23, 2014 22:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

viewtopic.php?f=36&t=164794
to jest chyba drogie

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Śro wrz 24, 2014 8:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Azodyl jest drogi i kłopotliwy do zdobycia. Zanim uda ci się sprowadzić, możesz podawać Biopron, jest do kupienia w aptece bez recepty. Zawiera mniej więcej te same bakterie, ale jest niezweryfikowany. Znam jednak przypadek kota, któremu poziom mocznika po Biopronie ewidentnie się obniżył. Generalnie i Biopron i Azodyl powinny być podawane w kapsułkach dojelitowych (w takich są robione)
Na nadżerki stosuje się smarowanie specjalnymi maściami/kremami, np. solcoseryl, baikadent. - w wersjach dentystycznych. Też dostępne bez recepty. Tylko uwaga, wiele z nich ma domieszkę olejku miętowego, którego koty nie lubią
Dobra jest też kora wiązu czerwonego, ale to też b. trudne do dostania w Polsce
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

[poprzednia][następna]