SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 20, 2014 12:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

anuuuusia trochę mnie źle zrozumiałaś. Mam 3 małe kociaki i 1 dorosłą kotkę - ich matkę :). Prawdopodobnie jeden kociak będzie miał niedługo nowy domek, a resztę bym chciała zatrzymać. Jednak co trzy koty to nie jeden. Więcej radości, ciepła i dla nich lepiej jak jest kompan. Obecnie karmię ich Puriną One, bo jeszcze mi został niecały 1 kg, a dziś wieczorem zamawiam Bosh Sanabelle kitten. Moje koty mają stalowe żołądki, po niczym nie mają biegunki i wszystko jedzą chętnie, a w szczególności świeże mięsko :). Właśnie ja postanowiłam, że będzie suche + świeże mięso. Wychodzi taniej niż puszki i koty są zadowolone. A od czasu do czasu biały ser, jajko albo lepszej jakości puszeczka. :D

zuziaczek_69

Od: Wto wrz 16, 2014 14:06

Post » Sob wrz 20, 2014 16:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze:Ktoś próbował - jak ze smakowitością? mój się obraził na GP i CFF...

ja karmię feringą od ponad roku, wszystkie smaki bez kurczaka (bez nawet śladowej ilości), wciąga się odkurzaczem - ale mam łakomczucha w domu.
feringę dwa smaki dopiero zamówiłam i dam znać we wtorek/środę, jak wchodzi :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob wrz 20, 2014 16:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

zuziaczek_69 pisze:Właśnie ja postanowiłam, że będzie suche + świeże mięso. Wychodzi taniej niż puszki i koty są zadowolone. A od czasu do czasu biały ser, jajko albo lepszej jakości puszeczka. :D

poważnie zachęcam do suplementowania surowego mięsa - podjęłaś dobrą decyzję i teraz nie brakuje dużo, żeby ją jeszcze trochę ulepszyć ;) z samej suchej karmy koty będą miały za mało mikroelementów, żeby uzupełnić też ilość potrzebną do "obsługi" (prawidłowego przyswojenia) surowego zwierzęcego białka. kilka razy podrzucaliśmy link do Barfnego Świata - szczegóły tam.
a co do jajka, pamiętaj, żeby nie podawać surowego białka - ono samo w sobie nie truje, natomiast blokuje przyswajanie witaminy D i w ten sposób może doprowadzić do niedoborów tej witaminy. samo żółtko będzie git. :ok:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Nie wrz 21, 2014 8:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ja zawsze jajka gotuję :D A co do diety BARF - nie chcę w całości się na nią przerzucać i chcę jednak zachować połowiczną część suchej karmy.

zuziaczek_69

Post » Nie wrz 21, 2014 18:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

BARF nie musi być stuprocentowy - jeśli nie masz takiej możliwości, czasu, chęci, zaufania, cokolwiek. sama, mimo tego, że wysoko cenię BARFa i go polecam, nie barfuję na sto pro. nie jestem w stanie, więc naprawdę rozumiem :)
chodzi mi o balansowanie surowego mięsa niezbędnymi mikroelementami, po prostu: tam powiedzą Ci dokładnie, jak to zrobić. w gramach i wprost ;)

spróbuj kiedyś podać samo surowe żółtko, to bomba witaminowa. z tego samego powodu nie należy tego robić zbyt często, ale raz na kilka tygodni będzie akurat :ok:
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Nie wrz 21, 2014 20:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa okej, z pewnoscia poczytam o barfie, popytam troche specjalistow i zobacze co z tego bedzie :). A z surowym zoltkiem to ja jutro sprobuje . Pamietam jak moja suczka kiedys sie rzucila na zoltko i normalnie je polknela :) . A zastanawiam sie czy 2 zotka na cztery koty moga byc. A co do barfa jeszcze. Wlasnie chodzi mi glownie o czas. Teraz poszlam do 1 lo wiec zbytnio go nie mam. Nauka, wczesne wychodzenie, pozne wracanie.

zuziaczek_69

Post » Nie wrz 21, 2014 20:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Znowu brakuje w sklepach Power of naturę. 15 kg w ogóle nie bylo:(
Mało tego...coś się dzieje z Taste of the Wild...np. w zooplusie brak...Chodzi o lepsza wersję RockyMountain

natalian

Od: Śro sty 16, 2013 12:04

Post » Pon wrz 22, 2014 11:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Też mnie boli brak TOTW - chciałam zamówić i czekam :(

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Pon wrz 22, 2014 11:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Wie ktoś gdzie najtaniej (np. w internetowym sklepie zoologicznym) można kupić przekąski dla kota Felix Party Mix? U mnie w sklepie są po 4,80 za paczkę.

anna84

Od: Pt maja 30, 2014 14:43

Post » Pon wrz 22, 2014 12:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Te przekąski, to chyba wcale takie fajne nie są?. Spotkałam się tu na miau z opiniami, że uzależniają koty bardzo... czyli coś tam w tym składzie muszą mieć chyba 'dziwnego' :)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Pon wrz 22, 2014 12:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

a moje koty za nimi nie szaleją, raz kupiłam. Dreamiesy bardziej, ale nigdy nie dostają więcej niż pięć dziennie i często nie daję wcale.
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Pon wrz 22, 2014 12:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Proszę o poradę w sprawie kota znajomego.
Kot - brytyjczyk chyba 2-letni i robi śmierdzące kupy, takie miękkie. nie całkiem luźne, ale wilgotniejsze niż być powinny.
Na 90% to problem złej karmy, tylko jemu nic nie pasuje.
Próbowali wiele karm, na pewno kilka rodzajów RC - z zoologa i od weta, raz im odsypałam Applawsa, ale zrazili się do bezzbożówek, bo ponoć jeszcze bardziej śmierdziało... Moim zdaniem za dużo się jej najadł i źle strawił, bo mówili, że wchłaniał od razu całą miskę.

Szukam propozycji karmy w cenie do ok. 15-20 zł/kg, po której jest realna szansa, że kupa się poprawi, np. coś dla kotów z problemami trawiennymi ale o dobrym składzie, nie RC.
Czy Porta21 Sensible ma sens? To akurat mam i mogłabym mu odsypać... Mam tez teraz ToTW RM, ale boje się powtórki z Applawsa i wtedy już w ogóle mnie nie posłuchają...

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pon wrz 22, 2014 13:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A czy znajomi wiedzą, że kota na nową karmę trzeba przestawiać powolutku? Inaczej każda karma może powodować sensacje jelitowe.

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Pon wrz 22, 2014 13:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Raczej wiedzą, bo mówiłam im o tym, jak kupują nowa karmę to z reguły kot zjada cale opakowanie i dopiero próbują następnej, kot je zjada 2-3- tygodnie, po tym czasie chyba powinien być choć minimalny efekt. Rok już próbują trafić i póki co ciągle mu nie pasuje, dlatego pomyślałam o karmie dla wrażliwców.
Nie pytałam w sumie o odrobaczenie, ale czy zarobaczenie mogłoby powodować tylko śmierdzące kupy, bez innych objawów?

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pon wrz 22, 2014 13:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

aannee99 pisze:Te przekąski, to chyba wcale takie fajne nie są?. Spotkałam się tu na miau z opiniami, że uzależniają koty bardzo... czyli coś tam w tym składzie muszą mieć chyba 'dziwnego' :)

Ja na dzień daję tylko kilka (5-6). A znacie jakieś zdrowsze przekąski dla kota?

anna84

Od: Pt maja 30, 2014 14:43

[poprzednia][następna]