Chętnie zaadoptuję Sfinksa

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon wrz 15, 2014 9:09 Re: Chętnie zaadoptuję Sfinksa

waspey pisze:@MaybeXX
Możliwe, że masz rację aczkolwiek mój lekarz powiedział, że nie mam uczulenia na koty tylko na sierść. Jeśli to nieprawda to powiem szczerze, że moje poprzednie koty miały sierść i jakoś z tym żyłam tyle, że odczuwałam niekiedy dyskomfort. Nie jest to więc dla mnie ultimatum, że albo kot bez włosów albo wcale. Pomyślałam po prostu, że spróbuję w ten sposób, ale jeśli w przez najbliższe kilka tygodni się nie uda to zaadoptuję kotka ze schroniska :wink: I dzięki za ewentualne uświadomienie mnie, bo z tego, co widzę to jesteś jedną z niewielu osób z dobrymi intencjami na tym forum :)

Napisałam Ci już wcześniej, że sfinksy też uczulają i nie chodzi tylko o ślinę, ale o łój wydzielany przez skórę kota, w którym jest jeszcze więcej alergenu.
Jedyny plus sfinksa to taki, że alergen nie jest rozsiewany z sierścią, ale ze złuszczającym się naskórkiem już tak.
Znam osobę uczuloną na koty, która na sfinksy też ma uczulenie.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pon wrz 15, 2014 17:56 Re: Chętnie zaadoptuję Sfinksa

@wojtek_z
Tak się składa, że należę do tych osób, które opisujesz i nie rozumiem, jak możesz tak radykalnie oceniać osobę, której w najmniejszym nawet stopniu nie znasz ;) Metodą dedukcji da się więc stwierdzić, że ty jesteś osobą niedojrzałą emocjonalnie skoro zamiast ratować koty to siedzisz na forum i bezpodstawnie oceniasz ludzi, którzy tylko (lub aż) chcą dać dach nad głową kotom, które z takich czy innych powodów nie odpowiadają obecnym właścicielom. "Masz nieduży rozumek" - to niby napisała osoba dojrzała emocjonalnie i nieprzeciętna intelektualnie? :D Jeśli naprawdę pomagasz bezinteresownie zwierzętom to pewnie po to żeby podbudować swoją i tak gigantycznych już rozmiarów ego i przechwalać się na forum. O twojej wartości nie świadczy to ile zdjęć chorych kotów umieścisz w poście. Zresztą nie będę się z tobą licytowała, ponieważ kultura osobista i honor mi na to nie pozwalają, jeśli w ogóle o czymś takim słyszałeś ;)
i powiedz mi jeszcze co ja takiego napisałam, bo nie przypominam sobie żebym cokolwiek poprawiła?
Pozdrawiam

waspey

Od: Śro wrz 10, 2014 10:35

Post » Pon wrz 15, 2014 18:05 Re: Chętnie zaadoptuję Sfinksa

@mimbla64 Okej, dzięki za doinformowanie ;)

waspey

Post » Pon wrz 15, 2014 18:51 Re: Chętnie zaadoptuję Sfinksa

Ludzie :!:
Czy tego wątku nie można zamknąć :?: 8O
To zwykły spam, osoba poszukująca kota niech robi co chce....tylko niech nie daje się sprowokować, to powoduje zaśmiecanie tego forum :!:

Wiecie co, odechciewa mi się wszystkiego czytając takie posty.
Założycielko wątku, zrobisz co będziesz chciała, weź sobie nawet słonia, tylko nie odpowiadaj już i zamnkij ten wątek, pozbawiony jakiegokolwiek sensu :evil:
http://norweskie.blog.onet.pl/czekam na zamówienia;)
ObrazekObrazek

Niutek

Od: Pt sty 16, 2009 22:38

Post » Pon wrz 15, 2014 20:44 Re: Chętnie zaadoptuję Sfinksa

Z chęcią bym to zrobiła tylko, że niestety nie wiem jak :cry:

waspey

Post » Pon wrz 15, 2014 21:07 Re: Chętnie zaadoptuję Sfinksa

waspey pisze:Tak, jak w tytule, szukam bezwłosego kociaka do adopcji (peterbald lub sfinks). Najlepiej by było, gdyby to był kot młody.

Taaaa, i najlepiej niekastrowany, prawda?

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Wto wrz 16, 2014 10:37 Re: Chętnie zaadoptuję Sfinksa

waspey pisze:(...)Miałam już wiele kotów oraz jestem wolontariuszem w fundacji dla zwierząt, także wiem, jak dobrze się nimi zajmować. (...)

waspey pisze:(...)
1. Oczywiście, bestialsko je zamordowałam... 3 zmarły z przyczyn naturalnych, a jeden został przejechany przez samochód.
(...)

:!:
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Nie wrz 28, 2014 21:01 Re: Chętnie zaadoptuję Sfinksa

waspey
Nie wiem skąd zaczerpnęłaś informację, że możesz mieć sfinksa przy alergii i problemach z drogami oddechowymi.
To nie jest tak, że to futro wpływa na reakcję naszych dróg oddechowych.
Kot bezwłosy zostawia jeszcze więcej łoju i białka, kiedy się ociera, kiedy śpi na jednej poduszce, a łyse lubią pod kołdrą.
Będziesz miała kota uczulającego tak samo albo jeszcze bardziej, w dodatku który będzie intensywnie pragnął z Tobą kontaktu, ciepła i bliskości.
W pierwszej chwili będziesz myślała "o fajnie, mało futra w domu, mniej się duszę, mniej chrycham", ale po 3-4 latach z łysym kotem jakość oddychania może się znacznie pogorszyć z wielu powodów i możesz nawet nie zwrócić na to uwagi.
W Warszawie udałam się do lekarza medycyny pracy, w związku z studiami i ekspozycją na pyły organiczne oraz odczynniki chemiczne "lekkie". Za dwa lata chce mnie widzieć znowu na spirometrii i badaniu ogólnym. Na pierwszym roku nie spodziewam się setek doświadczeń i zajęć terenowych oraz ćwiczeń, a jednak każe mi się stawić, bo ma świadomość, że regularna ekspozycja na alergeny (uczulona na pleśń i na koty jestem) może bardzo popsuć moje drogi oddechowe.
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

[poprzednia]