SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 15, 2014 6:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Do tej pory mieliśmy saszetki Miamor z których wylizywała tylko galaretkę i Feringę której praktycznie nie ruszyła...

AnYya

Od: Śro lip 23, 2014 9:10

Post » Pon wrz 15, 2014 7:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A może spróbuj rozgnieść widelcem te 'kawałki' na papkę, wtedy nie będzie jak wylizać sosiku. Mój kot od czasu do czasu obraża się na mokre i nie je wcale...i to zawsze kiedy zrobię większy zapas mokrego ;/

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pon wrz 15, 2014 7:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Coś musi być z tym Miamorem. Możesz kupić jakiś "mcdonalds" typu sheba żeby sprawdzić czy w ogóle jest szansa że taką konsystencję zje. Co do miamora to saszetki fuuuu za to puszeczki Meli ładnie jadła. Skąd jesteś? W maxizoo jest taka karma Real nature, ma dobry skład i koty bardzo ją lubią (moje w każdym razie). I cenowo też nie zabija.
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Pon wrz 15, 2014 11:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:tylko że zobacz, że ja podaję karmy mokre z wysokiej półki, zdecydowanie lepsze niż animonda - a wychodzi mi to cenowo tak jak Carny. sztuczka jest w kupowaniu w internecie dużych pakietów, co czasem wymaga porównania kilku ofert, ale też nie przesadzajmy, że to wymagające zajęcie :)

Tylko duży pakiet Animondy Carny nadal będzie tańszy niż duży pakiet karmy z wysokiej półki.

---

Ja wolę jednak dać mięso, taniej wychodzi - karmy mokre do 15 zł/kg są średniej jakości, a dobre dla kota mięso bez problemu w tej cenie kupię (drób, wołowina gulaszowa). Dodaję tylko Felini Complete.
No ale jak ktoś nie ma czasu czy możliwości, albo kot nie chce mięsa no to zostają puszki.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pon wrz 15, 2014 14:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

AnYya pisze:Do tej pory mieliśmy saszetki Miamor z których wylizywała tylko galaretkę i Feringę której praktycznie nie ruszyła...
Z kotem nigdy nic nie wiadomo :D Ja przetestowałam prawie wszystkie dobre mokre karmy i prawie nic nie odpowiadało, jedyną jadalną puszką był tuńczyk z Almo Nature Legend. Ostatnio zrobiłam podejście do Cosmy Nature i o dziwo smakuje. Trzeba próbować...

Tundra

Od: Śro sie 27, 2014 9:32

Post » Pon wrz 15, 2014 15:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Co do kupek i ich smrodliwości to u nas u obydwu kotów zaraz po jest smrodek, potem już ok. I tak się zastanawiam czy tak ma być czy nie no ale w sumie ludzka kwiatkami też nie pachnie ;) Daje kotom Purizon i Animonde, czasem kuraka i jakieś szmakosy :) Pisał tu gdzieś ktoś też o wyglądzie kupy, jaka powinna być ok, ale nie mogę znaleźć..
Sama nie wiem czy odpuścić temat czy jednak spróbować innych karm..

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Wto wrz 16, 2014 14:18 Czy karma TOTW jest dobra?

Czy karma TOTW jest dobra?
Tak jak w temacie. Otóż mam w domu 4 koty. Jedną roczną kotkę, karmiącą i 3 maluchy. 1 kocurek i 2 kotki. Obecnie mają ok. 3 miesiące. I szukam dla nich dobrej karmy. Nie stać mnie na droższe typu Orijen, Acana, Power of Nature czy inne z najwyższych półek, gdyż mam jeszcze na utrzymaniu dwa psy. Natomiast zaciekawiła mnie karma TOTW, jest w przystępnej cenie i skład też wydaje się okej, dlatego bym chciała się was zapytać, czy warto? :D
Ostatnio edytowano Wto wrz 16, 2014 14:23 przez NITKA/KARINKA, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przeniosłam do właściwego wątku.

zuziaczek_69

Od: Wto wrz 16, 2014 14:06

Post » Wto wrz 16, 2014 15:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

TOTW jest tutaj wymieniana jako polecana więc jak najbardziej możesz spróbować. Tylko stopniowo, u moich kotów pojawiła się biegunka więc odstawiłam, ale może za szybko przestawiałam? albo moim nie pasuje i już. Tylko może dogadaj się z kimś tu np. żeby podesłał Ci mniejszą ilość na próbę. Ja tak zrobiłam i dzięki temu nie kombinowałam co zrobić z resztą.

Ewentualnie zobacz sobie Purizon, ja karmię i kotom smakuje a cena chyba w miarę ok, jakościowo też.
Tu masz linka do niej:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... urizon_kot

Asia777

Post » Wto wrz 16, 2014 15:35 Re: Czy karma TOTW jest dobra?

zuziaczek_69 pisze:Czy karma TOTW jest dobra?
Tak jak w temacie. Otóż mam w domu 4 koty. Jedną roczną kotkę, karmiącą i 3 maluchy. 1 kocurek i 2 kotki. Obecnie mają ok. 3 miesiące. I szukam dla nich dobrej karmy. Nie stać mnie na droższe typu Orijen, Acana, Power of Nature czy inne z najwyższych półek, gdyż mam jeszcze na utrzymaniu dwa psy. Natomiast zaciekawiła mnie karma TOTW, jest w przystępnej cenie i skład też wydaje się okej, dlatego bym chciała się was zapytać, czy warto? :D

Warto :wink:

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Wto wrz 16, 2014 15:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moja wetka odradziła mi karmienie mokrą karmą, nie mam pojęcia czemu, ale tato powiedział, że więcej mokrej nie kupi więc kazał mi wybrać suchą dobrej jakości. Do teraz wszystkie koty były karmione Puriną One. Kociaki także dostają co jakiś czas świeże mięsko, białe sery, makaron i chciałabym jeszcze wiedzieć ile by mi TOTW szło w ciągu miesiąca przy 3 małych kotach i jednej dorosłej kotce.

zuziaczek_69

Post » Wto wrz 16, 2014 16:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zuziaczku, karmienie tylko suchym prędzej czy później doprowadzi do chorób dolnych dróg moczowych a z czasem i nerek. Sucha dieta szkodzi kotu. Poczytaj o kociej diecie, choćby tu:
http://kociarnia.opole.pl/iok/112-instr ... enie-kotow

A przy okazji, pomyśl o wykastrowaniu kotki, naprawdę będzie lepiej jak nie będzie rodzić kolejnych kocich dzieci.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Wto wrz 16, 2014 16:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Tyle, że mi tak zaleciła pani weterynarz. Zakazała podawania puszek dla kotów. A o sterylizacji wiem. Kociaki nie były planowane. Kotkę przygarnęłam ok 2 miesiące temu, jak się okazało, została już mamą. Po małych nie było śladu, więc uznałam, że prawdopodobnie nie żyją. Mieszkam na wsi, a w moich okolicach bywają dzikie zwierzęta jak i psy. Wielkim moim zdziwieniem było to, że pod koniec wakacji Sara, przyprowadziła pod dom swoje maluchy. Oczywiście, nie wywalę ich więc postanowiłam je przygarnąć. Rodzicie każą oddać, wstawiłam ogłoszenia , ale nic, nikt nie zadzwonił. Jeżeli nikt się nie zgłosi to maluchy zostaną u mnie, ale póki są jeszcze małe to szukam im nowych właścicieli :)

zuziaczek_69

Post » Wto wrz 16, 2014 17:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Niestety bardzo wielu weterynarzy czerpie wiedzę o kociej diecie ze szkoleń, które prowadzą producenci karm. A wiadomo, opiekuna pacjenta łatwiej namówić na tańszą suchą karmę niż mokrą, która jest droższa, ta, kupowana u wetów przynajmniej.

Masz temat do myślenia, do pogrzebania w necie, do poczytania. Koty są mięsożercami i surojadami, sucha karma to najbardziej chemicznie przetworzone pożywienie, które jest jak najdalej od tego, co jedzą koty. Jest niezdrowe i im szkodzi.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Wto wrz 16, 2014 17:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Oczywiscie wiem, ze koty to miesozercy, dlatego tez podaje im sucha karme i 3 razy w tygodniu surowe mieso, czasem bialy ser. Ale chyba tez zaczne kupowac dobrej jakosci puszki za swoje kieszonkowe. A tak poza tym, ile mniej wiecej idzie karmy suchej przy 4 kotkach miesiecznie?

zuziaczek_69

Post » Wto wrz 16, 2014 18:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Też mnie to denerwuje, że od kilku niby lepszych w mieście wetów usłyszałam suchy Royal i koniec :/ "po co mokre?wystarczy suche" na moje tłumaczenia przeczytane również tu Pan powiedział, że producenci bezzbożówek mogą kłamać i że on by im nie wierzył.... rozumiem kasa, ale od kogo mam czerpać wiedzę na temat żywienia zwierzaków jak nie od weta, im powinno się ufać w tym zakresie...A tymczasem wychodzi na to, że pieniądze najważniejsze :/

Asia777

[poprzednia][następna]