U mnie sika(ła) Pestka. Jak była kociakiem regularnie zasikiwała nam wersalkę... I to tak perfidnie, że na pościel. Niezapomniane wrażenie, jak obudziłam sie kiedyś ok. 5 rano, a szylkret siedzi w nogach łózka i sika na kołdrę

Tak skutecznie zasikała wersalkę, niejako w środku, na łączeniu dwóch połówek, że nic nie pomogło na pozbycie się zapachu. Ogryzkowi nasikać zdarzyło się raz na tą wersalkę (tylko raz wiedziałam, wszystko niejako, z automatu idzie na Pestki konto

). Jak to zobaczyłam, to nie przejmując się stanem konta, styczniem, mrozami i śniegiem po pachy, umówiłam Go na kastrację
Po jakimś czasie szylkret zmienił obiekt do sikania. Wersalkę odpuściła, na topie był przedpokój i, co gorsza, zdarzało Jej się do butów nasikać

Na sikanie do butów pomógł... ociekacz na buty

Stał cały rok, nie tylko w zimę, a Pestka raz na jakiś czas go zasikiwała. Goście byli tylko uprzedzani, zeby nie stawiać na nim butów. O dywanikach w łazience nie wspominam, dopiero po drugim durna pańcia zajarzyła, że dywanik w łazience jest
passe, demode i w ogóle
w dupę...
Gdy wymienialiśmy łóżko (wersalka była dodatkowo artystycznie odrapana na bokach) to od razu, razem z materacem, zakupiliśmy pokorwiec nieprzemakalny. Przydał się. Pańcia już go kilkukrotnie zalała kawą, winem i piwem

Koty, odpukać, nie sikają na łóżko
Pestka była naszym pierwszym kotem (a moim pierwszym zwierzęciem w ogóle), więc nie miałam pojęcia, żeby zrobić badania. Przez Nią trafiłam na miau, szukając sposobu na oduczenie Jej sikania poza kuwetą. Jak udało się złapać Jej mocz (pierwszy i ostatni raz), to okazało się, że ma kryształy. Jest na karmie urinary (RC, którego uwielbia) i ogólnie jest spokój. Czasem zdarza się "wpadka", ale to gdy kuwety nie są odpowiednio czyste

albo gdy jest wg Niej zbyt dużo kotów. Obecnie jesteśmy na etapie przestawiania się ze żwirku bentonitowego na drewniany (a właściwie na pellet), do tego przed kuwetami są dywaniki i wczoraj znalazłam mokrą plamę przed kuwetą

Mam nadzieję, że to tylko protest spowodowany nie do końca czystą kuwetą