SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 13, 2014 10:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Tylko, że mokra karma jest dużo droższa od suchej, stąd większość zdecydowana karmi suchą.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Sob wrz 13, 2014 15:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Fakt. Ale z kolei takiej najlepszej (i przez to najdroższej) wcale tak dużo nie potrzeba. Ja kupuję głównie Catz Finefood i GranataPet Delicatessen - tego zalecają po ok. 200g na kocią twarz na dobę (kiedy kot średni, tak ok 4 kg). To taka puszka kosztuje ok. 6,50, a jak dwa koty, to można brać puszki 400g - ok. 10,50. W ciągu doby napoczęta puszka spokojnie postoi w lodówce. Wychodzi ok. 160-190 zł na miesiąc. Pewnie, barf taniej wychodzi, jakieś 70 zł... A suche to nie wiem, nie kupuję.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Sob wrz 13, 2014 18:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

no ja kupuję duże transze żarcia w zooplusie - catz finefood, feringa i granatapet. puszek biorę zwykle 18-24, rachunek około 90 miesięcznie na jednego kota, mniej więcej. zjada dziennie 100g mokrego, suche sobie stoi i dożera w miarę potrzeby, ale w ogóle nie pamiętam, kiedy ostatni raz kupowałam suche.
nie są to obłędnie wielkie wydatki, a kot szczęśliwszy i ma świetną sierść, i zero problemów z trawieniem :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob wrz 13, 2014 18:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Można wyliczyć łatwo, np. Orijen wór 6,8kg po 23,50zł za kg, po około 55 gram dziennie, więc miesięcznie wyjdzie to jakieś 40-50zł na 4kg kota.
karmienie np. animonda carny po 11-13zł /kg, około 220 gram na twarz, więc wyjdzie około 70-90zł na miesiąc.

Czyli sucha z górnej półki wyjdzie taniej niż mokra ze średniej (także dużo taniej niż większość mokrych przereklamowanych marketówek typu felix, whiskas, gourmet, nie mówiąc o mokrej RC).
Ale dla kota mało pijącego mokra ze średniej może lepiej służyć niż sucha z górnej...

Ja karmię ekonomicznie, głównie mokra średnia typu animonda carny, bezbożowe tacki winston, czasem smilla + suchy Orijen + surowa wołowina ,kurczak (ale tylko mięso) i biały serek i na 2 koty po 4 kg wychodzi około 110 zł, czyli po 55 zł na koci pyszczek.

I też futro, energia, waga kuweta idealne. Myśle tylko o dokupieniu tauryny bo na BŚ twierdzą, że w karmach tak naprawdę to jej dla kota nie ma (kot jej nie wchłania).

A jak u was zapach z kuwety po CFF itd. ? U mnie nic nie czuje , czym wywołałem dosłownie ryk (bardzo niekulturalny zresztą) na innym wątku wśród forumowych karmicielek. Dla nich kocia kupa musi śmierdzieć.
Ostatnio edytowano Sob wrz 13, 2014 18:31 przez Ikerka, łącznie edytowano 1 raz

Ikerka

Post » Sob wrz 13, 2014 18:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

tylko że zobacz, że ja podaję karmy mokre z wysokiej półki, zdecydowanie lepsze niż animonda - a wychodzi mi to cenowo tak jak Carny. sztuczka jest w kupowaniu w internecie dużych pakietów, co czasem wymaga porównania kilku ofert, ale też nie przesadzajmy, że to wymagające zajęcie :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob wrz 13, 2014 18:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Po ile za kg wychodzi ci CFF lub Granata? Bo normalnie na zooplus pakiety po 12 puszek kosztują po 20zł/kg, pakiety animondy po 11zł/kg, kot zje porównywalnie, więc dla mnie animonda wygrywa, mimo, że jest gorsza od CFF (ale nie 2 razy).
Jakbym zdobył CFF lub animonda vom feinsteien dla kastratów (z indykiem) po 14-15 zł /kg tobym może wymienił moją carny i winstona na te 2 właśnie. Wtedy byłoby warto.

U mnie dziennie wychodzi średenio po 100 gram mokrej carny lub winston (0% weglowodanów i dodatków, to główna zaleta), 20 gram surowego mięsa (po 15-18 za kg) + około 20 gram Orijenu.

Ikerka

Post » Sob wrz 13, 2014 18:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kuweta po CFF i GranatPet jest ok - śmierdzi trochę, ale tylko zaraz po akcji. Potem, kupa wytytłana w żwirku i zasypana nim, traci na efektach węchowych. Jest zwarta i jest jej więcej niż po barfie - no ale to zrozumiałe.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Sob wrz 13, 2014 19:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

U mnie głównie GP i CFF + wieczorem Bezbożówka (Orijen, Purizon co tam kupie) i zapachu nie ma wcale. Wiadomo, że kot był w kuwecie po tym że wystrzela z niej jak z procy za grubszej sprawie i oblatuje cała chatę ;)

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Sob wrz 13, 2014 20:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ludki, macie jakieś doświadczenie z Taffy's? Widzę, że są tylko w jednym sklepie:
http://zdrowypiesek.pl/category/karma-d ... -dosenmenu

Skład mi się podoba, mogłoby nie być tej gumy kasji ale czytałam, że ona w sumie taka raczej obojętna dla organizmu...
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob wrz 13, 2014 21:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Doświadczenia osobiście nie mam. Skład niby nie wygląda źle, ale jest parę rzeczy, które by mnie zaniepokoiły:
1. "mięso wołowe w czystej postaci, o niskiej zawartości tłuszczu" - akurat dla kota niska zawartość tłuszczu to wada, dalej podają białko 10,70% a tłuszcz 5,90%, czyli stosunek 1.8:1 - dla zdrowego kota powinno być około 2:1, ale 1.8 to chyba też ujdzie. Ciekawe tylko, skąd ten tłuszcz, skoro mięso ma niską zawartość.
2. "Mięso i podroby mięsne (60% wołowiny)" - a pozostałe 40%? Podroby to dla mnie też wołowina, a twierdzą, że niczego innego nie dodają, więc coś tu się nie zgadza. Chyba że wołowina to wg. nich tylko mięso, a te 40% to właśnie podroby, ale to wtedy troszkę ich za dużo - powinno być około 15%.
3. "oleje i tłuszcze (0,1% oleju z łososia)" - a inne oleje i tłuszcze to jakie?
4. No i ta guma kasja, po co tam ona? Tu troszkę o tym składniku: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?p=957#957
Niestety nie udało mi się znaleźć strony producenta, aby tam sprawdzić dokładny skład.

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Sob wrz 13, 2014 21:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Myślę, że 60% łącznie wszelkiego mięsa a reszta to pewnie woda i właśnie guma kasja, która jest wypełniaczem w tym wypadku. Tłuszczu pewnie jest odpowiednio z mięsa i z łososia.

Tak ja sobie myślę :)
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie wrz 14, 2014 0:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

nie demonizowałbym gumy kassi, w tej karmie to tylko 1000mg=1gram na 1kg, czyli 0,1%
tyle samo jest zwykle w każdej karmie mielonkowej lub pasztetowej (np, w smilli).
w karmach żelowo-galaretkowych jest tej gumy dużo więcej, np. w felixach po 3000 mg.

Ikerka

Post » Nie wrz 14, 2014 19:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy ktoś ma jakieś patenty by zachęcić kota do jedzenia mokrego? Niesamowicie frustrujące jest gdy tyle mimo wszystko dosyć drogiego żarełka się marnuje, kota co najwyżej wyliże sosik lub galaretkę a reszta zazwyczaj ląduje w śmietniku :roll: Jednak suszki wygrywają zdecydowanie, echhh...

AnYya

Od: Śro lip 23, 2014 9:10

Post » Pon wrz 15, 2014 6:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

AnYya
A jakie karmy kupujesz?

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pon wrz 15, 2014 6:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

AnYya Melinda tak traktowała saszetki Miamora, nawet jednej kuleczki nie zjadła niezależnie od smaku. Może po prostu kici nie smakuje?
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

[poprzednia][następna]