SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 12, 2014 12:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

bo obie z tych rzeczy są prawdą - w Polsce wprowadzono parę lat temu program uwalniania świń od wścieklizny rzekomej i program ten, według dostępnych danych, zakończył się sukcesem. z drugiej strony jeśli nie masz absolutnej pewności, skąd pochodzi mięso - a w przypadku mięsa marketowego pewności tej nie masz - lepiej wieprzowiny nie podawać, bo wścieklizny rzekomej nie masz realnie szans wyleczyć. kot Ci na rękach umiera. ja wolę mieć paranoję w takim wypadku.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt wrz 12, 2014 12:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ach ok, a czy u psa tez to moze wystapic?
patrzcie karma Smilla 10 kg kosztuje ok 80 zl a sklad ma lepszy od whiskasa i kitekata 8O
Kotka Milka

Post » Pt wrz 12, 2014 13:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

tak, u psa też.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt wrz 12, 2014 16:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kotka Milka pisze:Ach ok, a czy u psa tez to moze wystapic?
patrzcie karma Smilla 10 kg kosztuje ok 80 zl a sklad ma lepszy od whiskasa i kitekata 8O

Dokładnie... ale ludzie dalej będą gadać że na lepsze żarcie ich nie stać ;/.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pt wrz 12, 2014 16:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

rudalia pisze:Jest też Sanabelle bez zbóż, ale nie wiem jak wypada jakościowo.
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ult/433305

Niestety to jest przykład, że karma nie zawierająca zbóż może być równie beznadziejna jak zbożówki - 36% węglowodanów! No i zapewne BHA i BHT a cena tak jak Porty21 ;P

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pt wrz 12, 2014 17:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ta sanabelle ma tylko 32% białka.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Pt wrz 12, 2014 20:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

a ta ? http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/407523
Wydaje mi się, że skład ma całkiem okej. Ale nie wiem, jeszcze się uczę tego wszystkiego. Natomiast, jakie opinie ?

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Pt wrz 12, 2014 20:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

skład ma, tak jak mówisz, w porządku - ma co prawda trochę zbędnego śmiecia, ale która gotowa karma nie ma ;)
nie potrafię powiedzieć, czy stosunek wapnia do fosforu i pozostałe parametry ma wszystkie w porządku, ale na życzenie znajdę dla Ciebie ich wypis.
ta karma ma jedną potencjalną (mam na myśli niekonieczną) wadę - źródłem białka jest w niej wyłącznie kurczak. mój kot okazał się być alergikiem na kurczaka po przeżyciu dwóch lat na karmie kurczakowej :) kurczak jest najczęstszym alergenem u kotów, obok zbóż, także na wszelki wypadek Ci o tym mówię.
dodam na koniec, że nie chcę Cię przestraszyć :D tylko no nie wiem, wolę powiedzieć od razu i lepiej, żeby się nie sprawdziło, niż żebyś była czymś zaskoczona, tak myślę.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt wrz 12, 2014 21:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Właśnie już kiedyś czytałam o tym, że kurczak uczula, na razie u nas nic niepokojącego się nie pojawiło.
Nie jestem właścicielką kota z długoletnim stażem, kota (pierwszego w swoim życiu) mam dopiero od 10 miesięcy. Zastanawiam się, co musi mieć sucha karma, co musi zawierać, żeby była w porządku i tym samym tolerowana przez kota? Kończymy opakowanie karmy orijen, kota się zajadała długo, teraz grymasi, jak z większością zresztą i już sama nie wiem co jej dawać :(.

nataleia

Post » Pt wrz 12, 2014 21:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

skoro zajadała się orijenem, to może kwestia tego, że karma po prostu zwietrzała? wiesz, zwietrzałe chipsy czy ciastka też są niedobre ;)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt wrz 12, 2014 21:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ale ja orijen kupuję tylko w paczkach 340g w zoologicznym, bo duże paki u mnie nie schodzą :(

Oczywiście dzisiaj jak byłam u weterynarza po tabletkę na odrobaczanie i preparat na pchełki, po raz kolejny dowiedziałam się, że mam karmić kota karmą RC sterilized/albo light, bo one mają bardzo dobre proporcje pod względem tłuszczów itp. Tylko się zdenerwowałam, ale gdzie nie pójde, to polecają tę karmę (w życiu już jej nie podam mojemu kotu), dlatego szukam czegoś odpowiedniego, ale to ciężka sprawa jest :)

nataleia

Post » Pt wrz 12, 2014 21:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

są weci, którzy nie wciskają na siłę RC albo ewentualnie Hillsa, ale to ci, którzy są uczciwi/niesponsorowani przez RC (naklejki na oknach lecznicy? katalogi? półki? standy? próbki karm?... i tak dalej), na przykład weterynarze pracujący w lecznicach uniwersyteckich - im RC do szczęścia (utrzymania biznesu) potrzebny nie jest.
jak paczka karmy jest mała, to faktycznie, to podejrzenie odpada ;)

a mokre je?
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Sob wrz 13, 2014 9:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

W moim mieście, są tylko 4 gabinety weterynaryjne które "regularnie" przyjmują i są dostępne, każdy ma zestaw z RC, ale jeśli o mnie chodzi, a niech sobie mają. Spoko, jakoś trzeba się utrzymać na rynku. Problem jest w tym, że to dwie Panie, najlepsze specjalistki w moim mieście od kotów, jedna właśnie próbuje mi mówić, że RC jest taki i owaki, że jej kot się zajada i wszystko okej, no i różne takie.
Druga natomiast nie wspomniała o RC ani razu, pytałam o karmę suchą, powiedziała mi, ze ona podaje swojemu koty Purina Pro Plan, ale niczego mi nie poleca, generalnie mam próbować różnych wariantów i co kotu najbardziej zasmakuje. Ot, taka sprzeczność.

Kupiłam dzisiaj sanabelle, bo coś musiałam, opakowanie 400g, pierwsze podanie, kotka wcina aż się uczy trzęsą - ale bedę szukać dalej i lepszej :).

Owszem, mokre zjada. To właściwie jej główne pożywienie, dostaje GranataPet, Almo Nature, Animonda vom fenstein/soupe rafine, cosma, grau, applaws i co akurat zamówię :).

nataleia

Post » Sob wrz 13, 2014 10:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

to moze przestaw ja wylacznie na mokre? Skoro z tym nie ma problemu. Nie ma obowiazku karmienia kota suchym ;) to najwygodniejsze dla czlowieka (sama podaje), ale nie jest tym wymarzonym dla kota rozwiazaniem.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Sob wrz 13, 2014 10:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Fakt. Suche jest dobre, kiedy się koty zostawia same na wiele godzin (albo i parę dni), w dodatku nieregularnie podaje - można ustawić taki karmnik z dozownikiem i fontannę z wodą, i sobie same radzą. Z mokrym jest o tyle gorzej, że nie da się postawić na zapas, bo albo zeżrą od razu i im się cafnie, albo będzie stało i się zepsuje. Więc jeśli się bywa w domu dostatecznie regularnie albo ma zaufaną osobę, która nakarmi, to zdecydowanie dla kota lepiej, jak na samym mokrym pojedzie - mniej wypełniaczy, a i w razie czego lekarstwo w tym łatwiej podać.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

[poprzednia][następna]