Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomóc

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 05, 2014 10:28 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Najlepiej chyba działa w Gdańsku fundacja KOTANGENS.
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Pt wrz 05, 2014 20:58 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Napisałam do kotangensa tego samego dnia, kiedy widziałam koty i zamieściłam post. Zero odzewu. Czy ktoś z miau tam był? Czy jest jakaś pomoc dla nich? Ponawiam pytanie - jak mogę pomóc z Krakowa?

joanna77

Od: Wto wrz 08, 2009 19:05

Post » Pt wrz 05, 2014 21:08 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

:( :( :( :( :(
kicikicimiauhau

Post » Pt wrz 05, 2014 23:59 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Słuchajcie, dziewczyny z KOTangensa chcą zbadać sprawę, ale nadal nie można zlokalizować miejsca, Szeroka to bardzo długa ulica. Czy ktoś może powiedzieć dokładnie, gdzie to jest? Jutro jedna z wolontariuszek tam będzie, ale nie może jeździć na ślepo. Jeśli ktoś wie, dajcie znać jak najszybciej, ok?
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

ada_z

Od: Czw sie 22, 2013 11:17

Post » Sob wrz 06, 2014 11:45 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

To jest ten fragment ulicy, na który wychodzi się idąc z Długiego Targu. Koty są na pasie zieleni, ok. 20 metrów od tabliczki z nazwą ulicy Koźlej. Kiedy stanie się pod tą tabliczką i je zawoła, przychodzą. Reagują na "koty, kici kici". Proszę, niech jak najszybciej ktoś tam pójdzie, one plują ropą z krwią, mają języki na wierzchu, bo nosy zapchane.

joanna77

Post » Sob wrz 06, 2014 13:40 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Boze...czy musi przyjechac ktos z Krakowa, zeby zauwazyc te biedy? Czy mieszkajacy tam Gdanszczanie maja bielmo na oczach :evil:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Nie wrz 07, 2014 18:19 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Koleżanka szukała kotów i miejsca. Była w czwartek i piątek i dziś.
Na Szerokiej nie ma pasa zieleni. Chyba, że chodzi o zagrodzoną działkę porośnięta trawą. Ale tam kotów nie było. Na innych ulicach prostopadłych do Koziej też nie ma pasa zieleni.
W piątek zobaczyła kota z katarem, ale był całkiem dziki, nie dawał do siebie podejść.
Będzie szukać dalej.

Niestety, bez dokładnej lokalizacji i bez opisu kotów trudno jest je znaleźć. Może ktoś inny będzie miał więcej szczęścia i na nie trafi.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pon wrz 08, 2014 0:31 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Troszkę się wtrącę: nie było by najłatwiej, gdyby osoba, która widziała koty, zaznaczyła to miejsce na Google Maps? Tam jest Street View i można od razu zweryfikować o który pas zieleni chodzi.

lazzy

Od: Czw sty 23, 2014 11:06

Post » Pon wrz 08, 2014 11:26 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Pomysł świetny :-)
A ja mam nowe wieści z Fundacji KOTangens:
"Udało się nam namierzyć i skontaktować z osobą, która dokarmia i opiekuje się kotami z tej okolicy. Dziewczyny są dwie - dbają o koty, leczą, doraźnie niestety, bo same nie są w stanie opłacić całościowego leczenia i hotelowania. Są bardzo szczęśliwe, że ktoś chce mi pomóc. Obecnie jest tam kilka kotów cierpiących na przewlekły koci katar - wymagają leczenia stacjonarnego w lecznicy. Za kilka dni zwolni nam się miejsce i wtedy można cześć z nich tam umieścić."
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

ada_z

Post » Pon wrz 08, 2014 11:29 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

I to sa wlasnie te koty, o ktorych pisala Joanna77?
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pon wrz 08, 2014 12:17 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Proszę, podajcie zatem numer konta, na który można wpłacać pieniądze na koty z Szerokiej. Chętnie dołożę się do ich leczenia.
Po południu, kiedy wróci z pracy mój mąż, poproszę go o zaznaczenie tego miejsca w google street view - sama nie potrafię tego zrobić, moje umiejętności komputerowe są żałosne.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie kotami i pomoc dla nich. Jest tam bardzo potrzebna - koty są naprawdę ciężko chore. Widziałam w życiu różne kocie biedy, niektóre sama wyciągałam z chorób, ale czegoś takiego jeszcze nie. Może po prostu mało widziałam...

joanna77

Post » Pon wrz 08, 2014 12:26 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Tak myślę, że to te. Upewnimy się, gdy Joanna77 wrzuci lokalizację. Na ulicy Szerokiej były już nie raz akcje pomocy kotom, fundacja KOTangens ma kontakt z karmicielkami, myślę, że znają tamtejsze koty i dobrze rozpoznały, że to akurat te.

Ja teraz będę miała dostęp do komputera dopiero późnym wieczorem, ale jak tylko uda mi się usiąść na miau, to prześlę dziewczynom tą lokalizację, o ile będę umiała to obsłużyć ;-)

Tutaj wrzucam dane fundacji:
Fundacja KOTangens
ul. Ogarna 85/86
80-826 Gdańsk
nr konta 14 2030 0045 1110 0000 0264 0290
lub PayPal fundacja.kotangens@wp.pl

Wątek: viewtopic.php?f=1&t=153021
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

ada_z

Post » Pon wrz 08, 2014 17:52 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Koty są tutaj:
https://www.google.pl/maps/dir/Kozia,+G ... 508373!1m0

To rzeczywiście nie Szeroka, ale równoległa do Szerokiej, a właściwie kwartał między Kozią (a nie Koźlą, jak napisałam wcześniej), Złotników, św. Ducha i Szeroką. Tam urzędują chore koty. Zaraz podrzucę kotangensowi pieniążka - niedużo, ale zawsze coś, może starczy choć na kilka dawek leków.

joanna77

Post » Wto wrz 09, 2014 13:36 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Jest już pewne - to te same koty, także podane przeze mnie wcześniej informacje są aktualne:
"Udało się nam namierzyć i skontaktować z osobą, która dokarmia i opiekuje się kotami z tej okolicy. Dziewczyny są dwie - dbają o koty, leczą, doraźnie niestety, bo same nie są w stanie opłacić całościowego leczenia i hotelowania. Są bardzo szczęśliwe, że ktoś chce mi pomóc. Obecnie jest tam kilka kotów cierpiących na przewlekły koci katar - wymagają leczenia stacjonarnego w lecznicy. Za kilka dni zwolni nam się miejsce i wtedy można cześć z nich tam umieścić."

W miarę możliwości czasowych będę się kontaktować z dziewczynami i przekazywać Wam wieści.

Jeśli ktoś chciałby wesprzeć te koty jeszcze raz podaję konto:

Fundacja KOTangens
ul. Ogarna 85/86
80-826 Gdańsk
nr konta 14 2030 0045 1110 0000 0264 0290
z dopiskiem: "dla kotów z Szerokiej"

lub PayPal fundacja.kotangens@wp.pl
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

ada_z

Post » Wto wrz 09, 2014 18:14 Re: Umierają koty w gdańsku na ul. szerokiej - błagam o pomó

Właśnie wpłaciłam 100 złotych. Wiem, że to kropla w morzu potrzeb, ale zawsze coś. Rozmawiałam też dziś z jedną z dziewczyn z kotangensa, zobowiązałam się przyjąć jednego kota, który zostanie przywieziony pod koniec września. Jeśli dogada się z piątką moich rezydentów, zostanie z nami, jeśli nie, będę mu szukać domu.

Wciąż proszę o pomoc dla tych kotów i nawet najmniejsze wpłaty na konto kotangensa. Każda złotówka się liczy, a z małych przelewów, jeśli jest ich sporo, robią się ważne sumy.

joanna77

[poprzednia][następna]