Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro wrz 03, 2014 20:03 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Faktycznie, prawe uszko się prostuje.

Ale widzę, że oprócz podobnych tymczasek mamy też jednakowych rezydentów :)

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Śro wrz 03, 2014 22:42 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Artyna: Oj tak, Konflikt jest typem dobrego wujka, najpierw obfuka, a póżniej staje się wsparciem dla wszystkich bied, które znoszę do domu :)
Jaaana: Ja mam trzy takie buraski, chociaż Konflikt wyróżnia się masą i gabarytami :) Dziewczyny są bardziej filigranowe :) A Twoje?

Irmina SM

Od: Wto sty 22, 2013 12:06

Post » Śro wrz 03, 2014 23:15 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Moje dziewczyny nie są filigranowe :D
A Ryży się wyróżnia - jest jeszcze bardziej niefiligranowy :mrgreen:

jaaana

Post » Czw wrz 04, 2014 6:34 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Irminko-kotka przecudna jest! :1luvu: :1luvu: :1luvu:
I te uszka i profil!
Oby trafiła na wspaniały domek!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pt wrz 05, 2014 17:52 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Dzięki Kropeczko! Niestety bieda z telefonami, nikt nie chce malutkiej :( Zastanawiam się czy jej nie wysterylizować przed adopcją...gdy tylko rozmowa z potencjalnymi kandydatami schodzi na ten temat właściwie od razu się kończy. Czy to serio jest taki problem?? Nie sterylizowałam nigdy tak młodych kotów...macie jakieś rady na ten temat? Ona ma około 4 miesięcy.

Irmina SM

Post » Pt wrz 05, 2014 18:04 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Ja uważam, że to dobry pomysł. Ludzie się tego boją, mają mylne pojęcie o sterylizacji albo chore przekonania ;) a tak będziesz miała pewność, że mała nie będzie rodziła kociaków. Wiem, że sterylizują tak młode kotki ale ja nie mam żadnych doświadczeń.
Obrazek

Artyna

Od: Śro kwi 09, 2014 19:10

Post » Pt wrz 05, 2014 18:13 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Irminko, poradź sie weta, ja nigdy az tak młodych kotek nie sterylizuję.
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pt wrz 05, 2014 18:19 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Irmina SM pisze:Dzięki Kropeczko! Niestety bieda z telefonami, nikt nie chce malutkiej :( Zastanawiam się czy jej nie wysterylizować przed adopcją...gdy tylko rozmowa z potencjalnymi kandydatami schodzi na ten temat właściwie od razu się kończy. Czy to serio jest taki problem?? Nie sterylizowałam nigdy tak młodych kotów...macie jakieś rady na ten temat? Ona ma około 4 miesięcy.

Mam takiego weta, co sterylizuje maleńtasy. Sprawdzony.

jaaana

Post » Pt wrz 05, 2014 18:19 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Rozmawiałam z moim lekarzem i mówił, że spokojnie może mi taką kastrację wykonać. Słyszałam, że kotki kastrowane w młodym wieku mogą nie urosnąć, ale czy tak jest na prawdę? - nie mam pojęcia. Trochę się boję, że mimo umowy adopcyjnej i zapewnień ktoś może takiej sterylizacji nie wykonać i co wtedy? Ktoś może na odczepnego podpisać, powiedzieć, że zrobi, a przecież tak na prawdę nie ma obowiązku :( Kiedyś kastrowałam u nas wolnożyjące kotki w wieku 6 miesięcy, jedna poszła do adopcji, druga jest wolnożyjącą na terenie mojej pracy - rozmiary ma całkiem słuszne, jest zdrowa i chętna do zabawy. Tylko 6 miesięcy to nie 4...Może ktoś kto ma doświadczenie by mi doradził?

A tu mała jak zwykle się wyleguje:
Obrazek

Z wujkiem :)
Obrazek
Obrazek

Irmina SM

Post » Pt wrz 05, 2014 18:31 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Dzięki za odpowiedzi! Będę siedzieć i myśleć!

Irmina SM

Post » Pt wrz 05, 2014 18:40 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Koleżanka ma dachówkę sterylizowaną we wczesnej młodości (ze 3 mies. miała, nie więcej). Baaardzo słuszna kocica z niej wyrosła.

jaaana

Post » Pt wrz 05, 2014 18:54 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Mam kotkę sterylizowaną w wieku 3 miesięcy, przywieziona z hodowli. Rozwijała się zupełnie normalnie, urosła na całkiem sporą kotkę, a jakie futro :1luvu: Nie ma obaw, sterylizuj, ja nie miałabym wątpliwościi, trzeba tylko znależć weta, który się tego podejmie, nie każdy jest zwolennikiem wczesnej sterylizacji.
To, że koty po wczesnej kastracji gorzej się rozwijają, to mit.
Natomiast odnośnie kocurów, najgorszy wiek do kastracji to między 6 a 9 miesiącem, ale to już inna historia.
Także na zabieg :wink:
http://norweskie.blog.onet.pl/czekam na zamówienia;)
ObrazekObrazek

Niutek

Od: Pt sty 16, 2009 22:38

Post » Pt wrz 05, 2014 18:59 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Niutek pisze:Mam kotkę sterylizowaną w wieku 3 miesięcy, przywieziona z hodowli. Rozwijała się zupełnie normalnie, urosła na całkiem sporą kotkę, a jakie futro :1luvu: Nie ma obaw, sterylizuj, ja nie miałabym wątpliwościi, trzeba tylko znależć weta, który się tego podejmie, nie każdy jest zwolennikiem wczesnej sterylizacji.
To, że koty po wczesnej kastracji gorzej się rozwijają, to mit.
Natomiast odnośnie kocurów, najgorszy wiek do kastracji to między 6 a 9 miesiącem, ale to już inna historia.
Także na zabieg
:wink:

dlaczego?

jaaana

Post » Pt wrz 05, 2014 20:17 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Jak przygarnęłam swojego pierwszego kocura (wujek ;)) radziłam się weterynarza odnośnie kastracji, bo nie miałam o tym pojęcia. Poradził mi żeby poczekać aż dorośnie i zacznie znaczyć teren. Kastrowany był gdy miał ponad rok. Wet tłumaczył, że należy poczekać żeby narządy dobrze się rozwinęły - penis i cewka. Mówił, że gdy kastruje się za wcześnie narządy te będą słabiej rozwinięte i wówczas istnieje ryzyko zapychania się cewki w późniejszych latach. Ostrzegał jednak, że jeśli będę czekać za długo znaczenie terenu może nie minąć mimo zabiegu. Czy wyszło to kocurowi na dobre zobaczymy, ma 4 lata, nie znaczy i póki co nie ma żadnych problemów z układem moczowym - ale młody jeszcze jest. Oby tak było do końca.

Irmina SM

Post » Pt wrz 05, 2014 20:31 Re: Biało - marmurkowa koteczka, Szukamy DS

Kastrowałam dwa kocury pomiędzy 6 a 9 miesiącem, nie rozwinęły się masywne,kocurze głowy. To w przypadku rasowych chyba ma większe znaczenie :wink:
http://norweskie.blog.onet.pl/czekam na zamówienia;)
ObrazekObrazek

Niutek

Od: Pt sty 16, 2009 22:38

[poprzednia][następna]