Kot kaszle:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 03, 2014 11:07 Re: Kot kaszle:(

Jako wdech zaliczam tylko te oddechy, które są na tyle głębokie, że powodują całkowite odchylenie zielonego plastiku. Czasem kot próbuje oszukiwać i oddycha płytko - takiego byle czego nie zaliczam :mrgreen:
Jeśli oddycha zbyt płytko to staram się odwrócić jego uwagę - przytulam, całuję, delikatnie podnoszę do góry. Zazwyczaj to wywołuje głębszy oddech.

8 głębokich wdechów to minimum.
Jeśli Maurycy oddycha szybciej (np. gdy mruczy, a on zazwyczaj podczas inhalacji mruczy :wink: ), to przytrzymuję maseczkę nawet do ok. 12-14 wdechów.
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Śro wrz 03, 2014 11:58 Re: Kot kaszle:(

Z jednym kotem (Antymon) nie mam problemu - on dość głęboko oddycha. I tak z nim siedzę po 20 wdechów na jednym leku ;)
Maniusia natomiast próbuje nie oddychać w ogóle, też przed 20 wdechami "ledwo do pełna" (do pełnego odchylenia miernika) jej nie puszczam, chociaż wydaje mi się, że przy niej ten pasek i tak się odchyla mimo oddychania "na pół gwizdka".

Dla Antymona steryd "przejściowy" (nie chciałam wprowadzać wziewnych wtedy kiedy mnie nie było po 3-4 dni w tygodniu co tydzień lub co 2...) w tabletkach był za słaby - mimo podawania co 2 dni zdarzyło mu się raz mieć atak kaszlu. Od 3 dni podaję obojgu wziewne leki - na razie żaden nie kasłał (albo nie widziałam ;) ).
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Śro wrz 03, 2014 14:41 Re: Kot kaszle:(

Revontulet pisze:Jako wdech zaliczam tylko te oddechy, które są na tyle głębokie, że powodują całkowite odchylenie zielonego plastiku. Czasem kot próbuje oszukiwać i oddycha płytko - takiego byle czego nie zaliczam :mrgreen:

Ja podobnie :wink:
Homerowi podaję 10-12 pełnych wdechów, 2 x dziennie.
Ale skurczek próbuje oszukiwać cały czas :mrgreen:
Niestety Homerrosowi doszła jeszcze padaczka (dziś rano znów miał atak), a na rezonansie wyszło wodogłowie. No już większego pecha to chyba chłopak nie mógł mieć :(
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

Post » Czw wrz 04, 2014 7:58 Re: Kot kaszle:(

Antymon mi kaszle mimo sterydu :roll:
On się nie dusi, nie, jemu wydzielina spływa i próbuje ją odkrztuszać.

Ktoś miał taki przypadek, że sterydy wziewne totalnie nie wystarczają? :|

U tego kota działał steryd inny, którego używa się bardziej w celu leczenia skóry... na nim nie kaszlał, przynajmniej kiedyś (a w dużo mniejszej dawce był...). Teraz ten zalecony przez dra nie wystarczył. Sterydy wziewne też :|
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw wrz 04, 2014 8:24 Re: Kot kaszle:(

*anika* pisze:...
Ktoś miał taki przypadek, że sterydy wziewne totalnie nie wystarczają? :|
...

Moja koleżanka tak miała ze swoim kotem. Musieli okresowo (na czas zaostrzenia choroby) przejść na steryd w zastrzykach. W fazie remisji wrócili do wziewów i jak na razie jest ok.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Czw wrz 04, 2014 8:52 Re: Kot kaszle:(

Srebek BarbAnn także nie daje rady na samych wziewach i łyka tabletki.
A Antymon dużą dawkę dostaje we wziewach?
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Czw wrz 04, 2014 8:59 Re: Kot kaszle:(

Revontulet pisze:Srebek BarbAnn także nie daje rady na samych wziewach i łyka tabletki.
A Antymon dużą dawkę dostaje we wziewach?

Małą chyba, dostałam taką samą na 3 kilo kota oraz na niego - ok. 4,7 kilo kota.
Będę dzwonić do dr Niziołka, tylko może jeszcze poczekam czy kot będzie znów kaszlał czy może np. organizm się musi przyzwyczaić i nie będzie trzeba zmieniać/zwiększać dawki leków.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw wrz 18, 2014 16:30 Re: Kot kaszle:(

Antymon już mniej kaszle na samych lekach wziewnych :) Jeszcze ostatnio mu się zdarzało, ale od kilku dni siedzę w domu i ani razu nie widziałam, żeby kasłał.
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia]