SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 03, 2014 11:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dzięki!
TOTW też znalazłem w moim sklepie, ale po 20 zł. Boję się kupić, bo jak kotu nie zasmaczy, to 50 zł pójdzie w piach.

A jeśli o mokre chodzi, to co opłaca się zakupić?
Wypatrzyłem Animondę Carny - 4 zł / 200 g (choć mój kot wymiotował kiedyś po Animondzie) i Bozitę Tetra Recart w pudełkach - 5 zł / 370 g.

pakeroso

Od: Śro wrz 03, 2014 1:19

Post » Śro wrz 03, 2014 12:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy ktoś próbował tej mokrej karmy?
http://www.zooplus.pl/shop/karmy_vet/dla_kota/yarrah_bio/31346

Zastanawiam się czy nie kupić na próbę jako urozmaicenie...
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Śro wrz 03, 2014 12:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

pakeroso pisze:Dzięki!
TOTW też znalazłem w moim sklepie, ale po 20 zł. Boję się kupić, bo jak kotu nie zasmaczy, to 50 zł pójdzie w piach.

A jeśli o mokre chodzi, to co opłaca się zakupić?
Wypatrzyłem Animondę Carny - 4 zł / 200 g (choć mój kot wymiotował kiedyś po Animondzie) i Bozitę Tetra Recart w pudełkach - 5 zł / 370 g.

Trzeba się liczyć z tym, ze przy przestawieniu na karmę bez zbożową kot może pokręcić nosem i czasami trzeba go wziąć głodem :wink: (ewentualnie wymieszać najpierw nową karmę ze starą).

No i się nie zdziw, gdyż kot zje takiej karmy o wiele mniej :wink:

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Śro wrz 03, 2014 12:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Rilla07 pisze:Czy ktoś próbował tej mokrej karmy?

próbowałam, biegunka jak stąd do Wa-wy, u wszystkich absolutnie kotów :strach:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro wrz 03, 2014 13:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

wistra pisze:
Rilla07 pisze:Czy ktoś próbował tej mokrej karmy?

próbowałam, biegunka jak stąd do Wa-wy, u wszystkich absolutnie kotów :strach:

Dzięki, dobrze wiedzieć :ok:
To nie zamawiam :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Śro wrz 03, 2014 13:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

servantez pisze:
pakeroso pisze:TOTW też znalazłem w moim sklepie, ale po 20 zł. Boję się kupić, bo jak kotu nie zasmaczy, to 50 zł pójdzie w piach.

Trzeba się liczyć z tym, ze przy przestawieniu na karmę bez zbożową kot może pokręcić nosem i czasami trzeba go wziąć głodem :wink: (ewentualnie wymieszać najpierw nową karmę ze starą).

albo jeśli mogę coś zasugerować, poproś tu na miau o wysłanie Ci próbki ToTWa za jakąś symboliczną kwotę i cenę przesyłki - ja tak próbowałam, kiedy przestawiałam na niego Łajzę. niestety sama nie pomogę, bo teraz jemy wildcata, ale ktoś Ci podrzuci z pewnością.

co do animondy, ja jestem na nie - jedna kotka tolerowała dobrze, u drugiego kota animonda aktywowała uczulenie i reaguje na nią paprzącą się wysypką.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt wrz 05, 2014 9:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Hej, mam pytanie.

Moja kotka ma ok. 7 tygodni, waży 90 dag. Jest dachowcem, wzięłam ją od ludzi, którzy chcieli się pozbyć kociąt "byle szybciej". Jadła tam niby Purinę Pro Plan a czasami Whiskas, ale średnio mi się chce w to wierzyć, bo kiedy wzięłam ją do weta okazało się, że ma pchły (dużo), świerzb i w ogóle jej sierść była jakby tępa w dotyku. Nie była więc zadbana :( więc pewnie jadła głównie Whiskas.
Kupiłam jej whiskas na początek (małą paczkę), ale po tej wizycie u weta i kilkudniowym czytaniu forum, stwierdziłam, że jest za małym kotkiem, żeby ryzykować jakieś niedobory w tym wieku. Poza tym dawałam jej w międzyczasie troszkę indyka i tuńczyka i później już bardzo niechętnie patrzyła na Whiskasa. Sumienie mnie gryzło, więc poszłam do zoologa i wzięłam Acanę Grasslands. Dosypuję ją do tego W po trochu i widzę, że jej smakuje :)

Zaczęłam się więc rozglądać za karmą w dużym opakowaniu. Jestem studentką, więc mam ograniczone środki, ale chcę karmić moją kotkę dobrze.
Teraz zastanawiam się nad wyborem karmy:

Acana - droga, ale ma dużo mięsa, ma mniejsze dobowe dawkowanie
TOTW - tańsza, ale ma ziemniaki na drugim miejscu w składzie, ma większe dobowe dawkowanie
Nutra Gold Indoor Kitten - (18%mięso z kurczaka, 18% mięso z łososia, później mączka z kurczaka, więc chyba nie tak źle), najtańsza, dawkowanie zbliżone do TOTW

Którą karmę wybrać? Oprócz suchej karmy daję jej też "mokre", póki co Animondę von cośtam, pół tacki co drugi dzień (jeśli nie tacka to daję jej po prostu jakieś mięsko). Czy jeżeli daję jej mokrą karmę i mięso to mogę pozwolić sobie na tańszą suchą? Czy mokra karma co drugi dzień to za mało? Czy jeśli daję jej "mokre" to powinnam zmniejszyć w ten dzień ilość "suchego"?

I jeszcze: co polecacie stosować na zęby do ścierania i pielęgnacji?

Bardzo proszę o rozwianie wątpliwości!

Oprócz tego daję jej smakołyki dr Seidel Prebiotyki (18mg/smakołyk) i Tauryna (0,5mg/smakołyk) - 1 smakołyk dziennie.

Jak ma się sprawa z tauryną? Jakie jest dzienne zapotrzebowanie dla takiej małej kotki, a jakie dla dorosłego kota? Czy te karmy + smakołyk zawierają jej wystarczającą ilość, czy lepiej suplementować?

kromka

Od: Pon wrz 01, 2014 15:48

Post » Pt wrz 05, 2014 10:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zdecydowanie z tego co wymieniłaś polecam Acane grassland, dużo lepsza od TOTW.
Ogólnie uważam, ze Acana to bardzo dobra karma. Karmiłam nią koty 8 lat i muszę powiedzieć, ze wyniki krwi oraz futro było na tej karmie super. Nadal bym to karmą chętnie karmiła, ale skład się lekko zmienił i mój alergik przestał ją tolerować.
Co do TOTOW, skład polecany tu na forum, ale karma mnie zawiodła, jest bardzo sucha, zero zapachu. Koty nie chcą jej jeść. Brzydko po niej w kuwecie.Zawiozłam kotom działkowym, myślałam, ze się ucieszą, a te paskudy wybierają z miski i wypluwają.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Pt wrz 05, 2014 11:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja też polecam Acanę. Karmiłam nią moją kotkę przez kilka miesięcy, potem zmieniłam na mający mniej węglowodanów Orijen, bo kicia przytyła po sterylce. Teraz powoli wracam do Acany, bo po zawartości kuwety widzę, że ta karma lepiej służy mojej kici :)

Acana na pewno ma za mało tauryny dla dorosłego kota, więc suplementuję, ale jak to jest w przypadku kociaków nie wiem :oops:

Aha, podejrzewam, że taniej będzie, jeśli będziesz robiła zakupy w sklepie internetowym (np. w zooplusie 2,27 kg Acany Grasslands kosztuje teraz 74,80 zł). Dorzucisz coś (puszki?), żeby było 99 zł i przesyłkę będziesz miała za darmo.

Tundra

Od: Śro sie 27, 2014 9:32

Post » Pt wrz 05, 2014 11:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

U nas się sprawdza Applaws, ostatnio kupiłam też na próbę Porta21 Sensible i wymieszałam z Applawsem - jedzą, smakuje, kupy w normie, rewelacji nie ma.
Mieliśmy też ToTW, ale kupy były po nim trochę większe.
Dostają 2 razy dziennie (przed południem i koło 18:00) mięso lub jakieś lepsze mokre, ale jedzą tego mało, tak ok. 1/3 dziennej porcji i 2/3 dziennej porcji suchego - suche stoi cały czas.
Ogólnie mówi się, że najlepiej karmić mokrym lub mięsem, bo koty pobierają mało wody.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pt wrz 05, 2014 14:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moja kumpela ma 200 zl na karme dla kilku kotow
mysli że albo sucha taste albo mokra butchers- koty dostawaly by tylko to ,
czy butchers nie lepsza że mokra?
Kotka Milka

Post » Pt wrz 05, 2014 17:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pytanie z innej beczki. Znajoma dokarmia bezdomniaczki i ma możliwość kupić trochę taniej karmę dla fretki. Można ja podawać kotom?
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Pt wrz 05, 2014 19:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Salem 11 pisze:Pytanie z innej beczki. Znajoma dokarmia bezdomniaczki i ma możliwość kupić trochę taniej karmę dla fretki. Można ja podawać kotom?

Nie znam karmy fretkowej, zależy jaki skład. Fretki napewno mogå jeść karmę dla kotów, ale czy odwrotnie 8O
Jest też kwestia zasobności portfela. Głodny kot nie będzie pytał, czy to karma kocia czy fretkowa, pewnie zje. Trudno tak wyrokować na tak lub nie.
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Pt wrz 05, 2014 20:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kotka Milka pisze:Moja kumpela ma 200 zl na karme dla kilku kotow
mysli że albo sucha taste albo mokra butchers- koty dostawaly by tylko to ,
czy butchers nie lepsza że mokra?

Karmienie nawet dobrą suchą karmą jest tańsze niż słabszą mokrą.
W tym przypadku kot 3.5-4.0kg powinien dziennie dostać albo 50gram ToTW rocky moutain, albo około 230gram Butchersa. Wtedy teoretycznie na kg masy dostanie 5-5.5gram białka i około 50kcal.
Nie wiem jak to praktycznie nasyci koty, bo nie karmię tymi karmami.
6,8kg ToTW kosztuje w necie 110zł, kot miesięcznie zje 50gram*30dn=1,5kg karmy, więc wyniesie to 1,5/6,8*110= 24,30zł
nie wiem po ile kupi butchersa, u mnie widziałem po 3zł 400 gram chyba czyli 7,50zł za kg
miesięcznie kot zje 230gram*30dni=6,9kg koszt to 6,9kg*7,50zł= 51,80zł

a więc butchers 52zł, ToTW 24zł
jeśli kupi butchersy po 2,50zł za 400gram będzie to miesięcznie 52*2,5/3=43zł

Ja bym jednak nie rezygnował z kupna mokrej, niech kupi i te i tę,
chociaż trochę butchersa jako mokry dodatek. Niech kupi wór ToTW za 110zł, a za 90zł puszki Butchersa jak najtaniej znajdzie. po 3zł to kupi 30 puszek 400gram.

Zakładając, że kot 4kg zje dziennie 55gram TOtW lub 250 gram butchersa (aktywny , wychodzący kot zje na pewno więcej, ale domowy leniwy nawet może mniej) to przy takim zakupie wór ToTW starczy na 123 dni czyli 4 miesiące, a 30 puszek butchersa na 48 dni, czyli razem za 200 zł kot naje się 170 dni, około 5 i pół miesiąca.
Ale będzie jak widać głównie jadł suche, samo suche za 200zł starczyłoby na dłużej , samo mokre na dużo krótszy czas.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Nie wrz 07, 2014 11:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dzieki za odpowiedz,,,,,,,,,,,
a znacie jakas karme jak gurmet mus zeby to byl mus i przeszedl przez strzykawke?oprocz recovery, convalescence
Kotka Milka

[poprzednia][następna]