PORADNIK-JAK ZROBIĆ I PRZYGOTOWAĆ ZDJĘCIA DO KALENDARZA 2006

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 14, 2005 0:05

Robie sporo zdjec kotow, szczegolnie tych bezdomnych do adopcji.
Chyba jednak sie nie nadaja do kalendarza bo maja nieciekawe tlo. Zreszat najladniejsze koty juz znalazly domy wiec tez nie moga byc.
Ale cos sie znajdzie, zwlaszcza moje koty lezace na kanapie

Pytanie techniczne
robie zdjecia aparatem analogowym, a nastepnie wywoluje zjdecia na CD w Geant.
Sa w JPG, 1300 do 2500 kb

nie pamietam jakiej sa rozdzielczosci i nie wiem jak sprawdzic

druga sprawa - maja zielone oczy - czy takie zdjecia sie nadaja, czy trzeba samemu skorygowac czy grafik koryguje

Mal-gosia

Od: Sob sty 17, 2004 23:32

Post » Pon lut 14, 2005 3:11

Mal-gosia pisze:Pytanie techniczne
robie zdjecia aparatem analogowym, a nastepnie wywoluje zjdecia na CD w Geant.
Sa w JPG, 1300 do 2500 kb

nie pamietam jakiej sa rozdzielczosci i nie wiem jak sprawdzic

www.irfanview.com - sciagnij, zainstaluj (to darmowy program), otworz zdjecie tym programem i w lewym dolnym rogu okna bedziesz miala "liczba x liczba x liczba BPP" - te dwie pierwsze liczby to wlasnie rozdzielczosc.
Dla ciekawskich - trzecia liczba to "glebia kolorow" - nie mamy specjalnych wymagan co do glebi kolorow wiec ignorujemy ta wartosc :)

druga sprawa - maja zielone oczy - czy takie zdjecia sie nadaja, czy trzeba samemu skorygowac czy grafik koryguje

Tzn koty maja zielone oczy naturalnie i ci sie to nie podoba czy chodzi ci o odblaski od lampy blyskowej? Jesli o odblaski - to szczerze radze wybrac tylko te zdjecia ktore nie maja tego "efektu" albo zrobic kolejne (jeszcze jest troche czasu) - w tym watku juz byly porady jak poradzic sobie ze zrobieniem zdjec bez lampy :)
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Pon lut 14, 2005 17:30

Nie wiem jakie masz programy, ale czesto w opcjach w menu takiego programu jest coś takiego jak "Informacja o obrazku" - klikasz na to i wyswietla Ci sie informacja, m.in. właśnie rozmiar w pikselach - np. 1200x1600...
Co do zdjec z fleszem - oczywiście możesz przysłac, jeśli nie posiadasz innych - z ładniejszym światłem. A nuż "wpadnie w oko" wybierajacym ;)
Obrazek KAJTUŚ <3 05.02.2003 - 21.07.2023 [*] Jeszcze się kiedyś spotkamy! Obrazek FRODO <3 25.02.2003-18.08.2013 ['] Na zawsze pozostaniesz w naszych sercach!

alahari

Od: Czw kwi 03, 2003 19:25

Post » Wto lut 15, 2005 13:34

up
Obrazek KAJTUŚ <3 05.02.2003 - 21.07.2023 [*] Jeszcze się kiedyś spotkamy! Obrazek FRODO <3 25.02.2003-18.08.2013 ['] Na zawsze pozostaniesz w naszych sercach!

alahari

Post » Wto lut 22, 2005 17:01

U mnie fotki sa ruszone i chyba za jasne a na programach w ogóle sie nie znam .Cały czas Shimi mi zmniejszała dopiero nie dawno znalazłam program który w miare rozumiem i korzystam tylko z opcji zmiana rozmiaru . Nie rozumiem większości opcji i nie wiem jak je używać . zdjęcia bez lampy wychodza żółte ;( . A z lampą za białe :( . Może ktos ma aparat olympus c-460 i pomoże mi :?: :( . bosh ale ja nie kumata jestem
Obrazek

Lilu

Od: Śro mar 03, 2004 16:41

Post » Wto lut 22, 2005 17:03

Wlasnie klece odpowiedz :)
Poczekaj 5-10 min..

alahari

Post » Wto lut 22, 2005 18:04

Lilu pisze:Nie wiem czy w ogóle jest sens wysyłać zdjęcia od niedawna mam aparat i nie umiem jeszcze dobrze robić zdjęć . Albo są ciemne albo za jasne i nie bardzo ma mi kto pomóc :( . Mama sie nie zna brat i tata też :( . Nie wiem jakiej opcji w aparacie użyć jak jest za jasno albo za ciemno zdjęcia wychodza ruszone gdy wyłącze lampe . :cry:

Dlaczego zdjecia wychodzą poruszone?

:arrow: Zbyt długi czas naświetlania

Czas naświetlania jest to czas od momentu naciśniecia spustu migawki - wtedy migawka wpuszcza przez obiektyw do aparatu "obraz" czyli światło, aż do momentu jej zamkniecia, czyli zaprzestania wpuszczania tego obrazu/światła. Jesli jest ciemno - migawka musi dłużej wpuszczać to światło, aby na kliszy (w aparacie cyfrowym - matrycy) odwzorował się obraz, np. kotka. Jesli jest jasno - światło wpuszczane jest przez bardzo krótki czas i to wystarczy.
Jeśli zatem fotografujesz przy kiepskim świetle (a aparat potrzebuje go troche wiecej niż oko ludzkie) - aparat w trybie automatycznym dobiera sobie dość długi czas. Jeśli aparat trzymasz w rece, lub jeśli fotografowany kotek się porusza - zdjecie wyjdzie nieostre, bo aparat zarejestruje te drgania.

:arrow: RADA
Zawsze kontroluj jaki czas dobrał Twój aparat - wyświetla się gdzieś na ekrane w postaci liczb, np. 1/60 lub czasem zamias 1/60 pisze 60. 1/60 sekundy to juz dość długi czas i trzeba uważać. Jęsli jest czas 1/100, 1/200 - możesz robić z reki zdjecia, ale kotek musi byc w miare spokojny. Jeśli czas, który dobrał aparat jest 1/500, 1/1000 to już sie nie musisz martwić - to bardzo krótki czas i nawet jak sie kotek bedzie ruszał powinnać uwiecznić go "na ostro" ;)
Jeśli natomiast te liczby sa wieksze niż 1/60 (np. 1/30, 1/10, 1/2) - musisz bardzo uwazać. Nie sfotografujesz wtedy ruchomwgo kotka ostro. Sama tez musisz użyć jakiejś podpórki, np. statywu, krzesła, stolika, podłogi - opierasz na niej aparat i już Ci nie drga w dłoniach :D

Dlaczego zdjecia wychodzą za ciemne/jasne?

:arrow: Zbyt długi/krótki czas naświetlania

:arrow: RADA
Jeśli sama dobierasz czas w trybie np. Manualnym (M) musisz kontrolować taką jedną cyfrę na wyświetlaczu LCD (o ile jest u Ciebie taka opcja, ale sądze ze jest) - jest to zwykle 0 (zero), -1, +1, lub -2, +2, - 1/3... Czasem przy tej liczbie pojawia się EV, np. +1EV.
To są oznaczenia światłomierza - jesli jest 0 - to w/g światłomierza jest ok, jeśli jest liczna z minusem (np. -1) to znaczy, że zdjecie wyjdzie troche za ciemne i musisz wydłużyć czas naświetlania (np. z 1/100 do 1/60). Jesli jest np. +1 to znaczy, że zdjecie wyjdzie za jasne i wtedy musisz skrócić czas naswietlania (np. z 1/100 na 1/200) - tak, aby pojawiło sie 0 - wtedy teoretycznie powinno być ok :)
Jeśli już poznasz dobrze swój aparat i jego funkcje to bedziesz na czuja go ustawiać - wtedy stwierdzisz np. że przy tym 0 nie podoba Cie sie zdjecie - coś wyszło za ciemno lub za jasno w/g Ciebie i wolisz inaczej. Wtedy tak sobie ustawisz czas, aby zamiast 0 pojawiło się np. - 1/3 EV ;)

Jeszcze jedna rzecz - nie bede tutaj moze pisać o trybie pomiaru światla (to chyba za trudne, ale jeśli chcesz to moge) - czasem aparat mierzy światło punktowo - czyli tam gdzie ustawiasz ostrość - tak jak ramka, którą celujesz w fotografowany obiekt. Wtedy światłomierz mierzy swiatło tylko z tego obszaru i jesli ten obszar był np. za ciemny, to aparat ustawi czas tak, aby ten obszar sie ladnie naświetlił. Pozostały obszar zdjecia moze zostać prześwietlony (za jasny). Lub na odwrót :)
Zobacz w instrukcji obsługi do swego aparatu - jakie ma tryby pomiaru światła. Czasem lepiej przestawić na tryb "uśredniany" z całego kadru - różnie sie to potrafi nazywać ;)

Dlaczego zdjecia wychodzą w złym kolorze?

:arrow: Aparat ma ustawiony nieprawidłowy balans bieli (White Balance - WB)
WB ustawia się w menu aparatu. Może być automatyczny (AWB), dobierany przez automat - czesto jest ok, ale czasem niestety sie myli i zdjecia wychodza w odcieniu nie takim, jakbyśmy chcieli.
Jest też wybór innych ustawień WB:
- na słoneczko (jesli fotografujemy przy słońcu)
- na chmurke (gdy fotografujemy przy świetle dziennym w cieniu)
- na żarówkę (gdy focimy przy zwyklych lampach z żarówkami)
- na jarzeniówki, świetlówki, lampy fluorescencyjne czy halogenowe czy inne (różnie aparaty mają) - w zależności od żródła światła ustawimy taki WB
- na flesz - gdy focimy z fleszem

Jesli masz np. WB ustawiony na flesz, a focisz bez flesza to zdjecia wyjdą pomarańczowe. A to datego, ze sam flesz ma bardzo zimne światło i WB tym pomarańczem ociepla wynik (czyli zdjecie) tak, aby wygladało naturalnie. Światło z żarówki ma ciepły odcień. Jeśli bedziesz miała ustawiony WB na flesz - zdjecia wyjdą baaardzo oceplone i nienaturalne.

:arrow: RADA - ustaw prawidłowy balans bieli (WB - White Balance) - dostosowany do rodzaju światła, przy jakim fotografujesz :)

Jeśli ktos chcialby się troszke wiecej dowiedzieć jak korzystać z opcji w aparacie cyfrowym, co do czego służy, co to za cyferki itd. - zapraszam do nabycia w tym miesiącu czasopisma Komputer Świat EKSPERT 2/2005. W dość przystępny i łopatologiczny sposób staram sie tam wyjaśnić "tajemnice" cyfrowych kompaktów ;)

alahari

Post » Wto lut 22, 2005 18:05

Sorki - godzine to trwało :oops:

alahari

Post » Wto lut 22, 2005 18:13

o jejku ale u mnie nie ma zadnych cyferek na ekranie jest tylko ilosc zdjec ktore moge zrobic :-(

ale chmureczki i inne juz znalazłam

czasu naswietlania nie znalazlam ale poszukam w instrukcji

dziękuje :1luvu:
Obrazek

Lilu

Post » Wto lut 22, 2005 19:01

Lilu pisze:o jejku ale u mnie nie ma zadnych cyferek na ekranie jest tylko ilosc zdjec ktore moge zrobic :-(

ale chmureczki i inne juz znalazłam

czasu naswietlania nie znalazlam ale poszukam w instrukcji

dziękuje :1luvu:

Przyjrzałam się temu aparatowi (na stronach www) - no niestety troszke sie zagalopowałam w poradach ;) Ale nie tylko Ty mozesz skorzystac - pewnie wielu osobom sie przydadzą 8)

Widze, że ten Olek to jest raczej małpkowaty aparat - ma głownie tryby automatyczne. Dlatego nie wyświetla Ci czasu (wielka szkoda :( ).
Manualnego trybu nie masz, tylko krajobrazowe, portretowe, etc.

Balans bieli - nie ma u Ciebie chyba na flesz, ale wiedza o WB moze być bardzo pożyteczna - skorzystaj z niej :)

Jesli chodzi o to, ze zdjecia wychodzą Ci za jasne lub za ciemne. Twój aparat ma 2 tryby pomiaru światła (metering mode) - SPOT lub CENTER (czyli punktowy/centralny) oraz ESP (taki własnie jakby uśredniany, ale do końca nie wiem - sprawdz w instrukcji). Moze radą na Twoje kłopoty bedzie przestawienie sie w tryb ESP?
Wchodzisz w niego tak:
MODE MENU wybierasz CAMera, potem Metering - a tam ustawiasz ESP.
Obrazek

Czy problem ze zmniejszaniem i kompresja zdjeć równiez masz? Moge cos poradzic ;) Jaki masz programik do tego? Bardzo fajny, przydatny i prosty jest Irfan View.

alahari

Post » Wto lut 22, 2005 19:06

właśnie ten program mam ;-)

dzięki za obrazek :-)

wiem że to nie jest extra aparat głównie miałam focic koty dla przyjemności i troche na strone .

Czy zdjęcia tym aparatem w ogóle będą nadawać sie na kalendarz ? nie chce zapychac nie potrzebnie komuś skrzynki pocztowej .
Obrazek

Lilu

Post » Wto lut 22, 2005 19:17

Lilu pisze:Czy zdjęcia tym aparatem w ogóle będą nadawać sie na kalendarz ? nie chce zapychac nie potrzebnie komuś skrzynki pocztowej .

Czemu nie ;) Jeśli beda ladne ;) Pamiętaj, aby to głownie kot był bohaterem zdjecia i zajmował jego wiekszą cześć oraz o tym, aby nie obcinać lapek/uszu...

Możesz mieć obrazki wielkości nawet 2288x1712 pikseli (jak sobie ustawisz w aparacie) - jak najbardziej odpowiadająca nam rozdzielczość :)

alahari

Post » Czw lut 24, 2005 1:28

Program Irfan View
Irfan View jest jednym z najpopularniejszych programów do przeglądania obrazków - jest prosty i darmowy. Myśle, że wiekszość forumowiczów ma go na swoim komputerze (a jeśli nie, to może ściągnąć z netu) i dlatego na jego przykładzie pokaże wiekszość operacji ;)

JAK ODCZYTAC ROZMIAR ZDJĘCIA - W PIKSELACH ORAZ W KILOBAJTACH (KB)

Otwierasz wybrane zdjęcie w programie.
Pod zdjeciem masz paseczek z liczbami:
Obrazek
Pokazuje on rozmiar w pikselach oraz rozmiar w kilobajtach - tak jak zaznaczyłam na zielono. Jeśli zdjecie jest wieksze - wyświetla sie zwykle rozmiar w MB (megabajtach). Ta druga liczba (tutaj 1,37 MB) jest dla nas mniej istotna - oznacza ona ile miejsca zajmuje taki obrazek w pamieci komputera.

*Bardzo dziekuje Vitezowi za podpowiedz 8)

Bo mozna te dane odczytać i tak:
Przy otwartym zdjeciu z paska z napisami (menu) wybierasz Obraz, a potem Informacje.

Obrazek

Pojawiło sie okno:
Obrazek
Na zielono zaznaczone są potrzebne informacje - rozmiar w pikselach (tutaj 2272x1704) oraz rozmiar na dysku - tutaj podawany w megabajtach (1,29 MB - tyle lub wiecej ma zazwyczaj oryginał cyfrowego zdjęcia). Po zmniejszeniu i skompresowaniu w miejscu tym bedzie rozmiar w kilobajtach (KB) :)

Aby wynieść sie z tego okna (wrócic do zdjęcia) klikasz OK lub wciskasz na klawiaturze ESC.

JAK ZMNIEJSZYĆ I SKOMPRESOWAĆ ZDJĘCIE

ZMNIEJSZAMY ZDJĘCIE

Z menu wybierasz Obraz i poniżej wśród poleceń masz Zmień Rozmiar obrazka - wybierasz to polecenie.

Obrazek

Pojawia sie okienko:
Obrazek

Zaznaczasz opcje Zachowaj pierwotne proporcje boków, aby zmiany rozmiaru zachodziły proporcjonalnie (w starszych wersjach jest Zachowaj stosunek).
W jednostkach zaznaczasz piksele, a w opcji Nowy rozmiar wpisujesz w szerokości wartość 800 - wysokość zostanie automatycznie proporcjonalnie dopasowana (tutaj wyszło 600).
Jeśli zdjecie, które chcesz zmniejszyć, jest pionowe - wartość 800 wpisujesz w wysokości (ponieważ najdłuższy bok zdjecia ma miec max. 800 pikseli).
Wciskasz ok - zdjecie jest już zmniejszone.

Kolejny krok to podostrzenie zmniejszonego zdjecia. Ponownie wchodzisz w menu Obraz i wybierasz polecenie Zwiększ ostrość. Zdjecie się podostrzyło.

ZAPISUJEMY I KOMPRESUJEMY ZDJĘCIE

W menu Plik wybierasz Zapisz jako. Pojawia sie okno, w którym wybierasz docelowy katalog na zmniejszone fotki, wpisujesz nazwe obrazka i stopien kompresji.
Obrazek - to tylko kawałek okna zapisu ;)

Stopień kompresji wybiera się w osobnym dodatkowym okienku - które zwykle ukazuje sie po prawej strony głownego okna zapisu.
Oto okienko kompresji:
Obrazek

Musisz tak ustawić suwak jakości aby docelowe zmniejszone zdjecie miało nie wiecej niż 200 kB - a to już wychodzi metodą prób i błędów ;)
Np. ustawiasz sobie tak jak powyżej widzisz - 95 - to jest dość dobra jakość, a plik bedzie w stosunku do nieskompresowanego pliku mniejszy i łatwiejszy do przesyłania. Najlepiej starac się nie zjeżdzać z kompresją ponizej 90 - bo wtedy jakość zdjecia drastycznie spada.

Zanim zapiszesz - zaznacz jeszcze w tym okienku kompresji opcje Zachowaj pierwotne dane EXIF - przydatne dla fotografów ;)

Zapisujesz zdjęcie.

Teraz wypada sprawdzić jaki rozmiar w kilobajtach (KB lub kB) ma zmniejszone i skompresowane zdjecie - do celów poglądowych powinno mieć nie wiecej niż 200 kB ;)

Otwierasz w Irfan View juz zmniejszoną fotkę (tą, która własnie zapisałaś).
Ponownie wchodzisz w menu Obraz i wybierasz polecenie Informacje. Pojawiło się znajome okno:

Obrazek

Rozmiar na dysku na tym przykladzie wynosi trochę ponad 183 KB - czyli mieści się w wymaganych granicach ;)

Pozostałe zdjęcia przygotowujemy w podobny sposób :)
Ostatnio edytowano Nie lut 27, 2005 2:29 przez alahari, łącznie edytowano 2 razy

alahari

Post » Czw lut 24, 2005 2:22

Zawsze istnieje Photoshop....
Poprawi wszystko po uprzednim poswieceniu mu kilku chwil.
Polecam wersja CS
:twisted: :twisted:
Ozzi - 2,5 roczny rudzielec
Zibbi - 1,5 roczny rudzielec
http://www.log2.pl

mefisto.diabel

Od: Czw lut 10, 2005 18:41

Post » Czw lut 24, 2005 2:45

mefisto.diabel pisze:Zawsze istnieje Photoshop....
Poprawi wszystko po uprzednim poswieceniu mu kilku chwil.
Polecam wersja CS
:twisted: :twisted:

Nie każdy ma "na zbyciu" 3700 PLN ;)

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

[poprzednia][następna]