Po prostu koci świat...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 20, 2014 13:50 Re: Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc,potrzebna karmę

Biedne stworzenia :cry: niestety mogę tylko podrzucić :(
kicikicimiauhau

Post » Śro sie 20, 2014 15:22 Re: Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc,potrzebna karmę

U nas zrobił się prawdziwy dramat :cry: moja Sabunia ma duża niedoczynność tarczycy, właśnie przyszły wyniki. Nie zrobiliśmy jeszcze wszystkich potrzebnych i pilnych badań w kierunku strasznego zespołu curshinga, musimy czekać, za dużo tego .... :cry:
hormon T4 wyszedł 0.76 przy wartościach referencyjnych 1.5-4.5 ug/dl

Malutka na razie gorączkuje, jest słaba, zmęczone, boli ją szyja, przeszkadza ale nie jest gorzej.
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Śro sie 20, 2014 19:56 Re: Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc,potrzebna karmę

Biedna Sabunia :(
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Śro sie 20, 2014 20:18 Re: Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc,potrzebna karmę

Kochani. Przyjmiemy fanty na bazarki, cokolwiek...
Nie jestem w stanie i nie wiem jak to długo potrwa kupować karmy dla bezdomniaczków, wszystkich grodziskich, brwinowskich, tak jak zawsze. Dużo tymczasów, kociąt, chorusków, operacje zębowe są u mnie zmorą :(
Muszę ratować swojego psa, to już nie są żarty, nie wiem tylko jak to pokonać. Saba obecnie ma jelitówkę, silna biegunka, na antybiotyku, kroplówkach ( w grodzisku panuje jakiś wirus, wiele psów ma takie problemy). Miała badani krwi, badane hormony, wyszła niedoczynność, w krwi AP 2 razy podwyższone, wszystko wskazuje jeszcze na cushinga - konieczne jest chociażby jedno najprostrze i najtańsze z możliwych - badanie moczu ( koszt 70zł). Same leki na tarczyce (forhyron) to miesięcznie ok. 110zł, plus leki stawy, jeśli dojdzie cushing, to przyjdzie mi zarabiać pup... chyba, bo miesięczna kuracja to 300zł i jeszcze stres ogromny, bo leku w Polsce nie ma. Oba leki bierze się dożywotnio. To zawrotne kwoty i tylko jedno zwierzę ale moje, ukochane, najwspanialsze, najwierniejsze, muszę JĄ ratować. Naprawdę bardzo ciężko mi o tym pisać ... Niemoc ....
Piszę to wszystko, by pokazać, dlaczego prosimy o pomoc, fanty bazarkowe.

Anna Rylska

Post » Śro sie 20, 2014 21:31 Re: Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc,potrzebna karmę

Przypomnę trwające bazarki:
- viewtopic.php?f=20&t=163262 - SPODNIE,SPODNIE i JESZCZE COŚ.......
- viewtopic.php?f=20&t=163182 - Buty Rapisardi, Zing, ubrania.
- viewtopic.php?f=27&t=161402 - Ciuszki**Nowości**Julia Babich, Orsay ... buty ART
- viewtopic.php?f=20&t=164214 - Ceramiczne płytki ręcznie zdobione przez artystę plastyka

Serdecznie zapraszamy na zakupy
Każda złotówka się liczy :!:

Pomóżmy Ani :!:
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy

ametyst55

Post » Czw sie 21, 2014 6:09 Re: Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc,potrzebna karmę

Zapraszam serdecznie na bazarek viewtopic.php?f=20&t=164246
Może komuś się przyda nowy inhalator? Nasza sytuacja stała się naprawdę bardzo, bardzo zła, a wiele rzeczy pod wielkim znakiem zapytania :( Zaczyna ogarniać mnie niemoc i rozpacz, nerwy biorą chyba górę ...

Anna Rylska

Post » Pt sie 22, 2014 12:04 Re: Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc,potrzebna karmę

Kochani jedna bardzo zła informacja, dla mnie ale napiszę, podzielę się - moja Saba ma potwierdzony zespół Cushinga ( plus niedoczynność tarczycy) straszna, nieuleczalna choroba, powoduje dramatyczne spustoszenie organizmu, łącznie ze ślepotą. Leczenie jest ciężkie, zdobycie bardzo drogich leków ogromnie trudne.
Wybaczcie, mogę zamilknąć, muszę sobie to jakoś poukładać, to potrwa, świat się wali...

Anna Rylska

Post » Pt sie 22, 2014 12:51 Re: Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc,potrzebna karmę

Jesteśmy z Tobą Aniu.
Obrazek

ametyst55

Post » Pt sie 22, 2014 13:32 Re: Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc,potrzebna karmę

Przytulam mocno :201481

Alyaa

Od: Śro paź 22, 2008 18:24

Post » Pt sie 22, 2014 13:51 Re: Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc,potrzebna karmę

Poszukajmy fantow na bazarki dla Ani..
To ciezka i "droga" choroba, musimy pomoc ratowac Sabe..
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Pt sie 22, 2014 21:10 Re: Moje koty niczyje.Prośba o pomoc, karmę.Bardzo źle sięDz

To ma moja Bunia- Sabcia
Zespół Cushinga jest chorobą hormonalną psów. Wywołana jest nadczynnością kory nadnerczy, która powoduje powstawanie guza przysadki ( ok. 80 % przypadków w większości psy dużych ras-nasz przypadek) lub nadnerczy (pozostałe 20% najczęściej u pudli, jamników, terierów, bokserów i psów małych ras). To zjawisko chorobowe występuje zwykle u psów w wieku 6-9 lat, z większą częstotliwością u samic. Odrębnym przypadkiem zachorowań jest źle prowadzona kuracja hormonalna mogąca również doprowadzić do rozwoju tej choroby.

Objawy
Choroba zazwyczaj rozwija się powoli, nieraz latami, a objawy mogą mieć zmienne nasilenie. Głównymi symptomami są:
1. Częste oddawanie moczu i ściśle powiązane z tym wzmożone pragnienie
2. Nadmierny apetyt
3. Masywny, obwisły brzuch
4. Wyłysienie spowodowane osłabieniem sierści
5. Cienka skóra ze stanami zapalnymi i objawami wapnienia
6. Ogólne osłabienie i senność
7. Chude nogi
8. Brak rui lub zanik jąder
Niejednokrotnie nadczynności towarzyszą inne schorzenia organizmu, m. In. Cukrzyca, nadciśnienie, niewydolność serca, choroby nerek, zapalenie trzustki, kamica pęcherza moczowego, niewydolność oddechowa. Biorąc pod uwagę objawy należy liczyć się również z możliwością wystąpienia schorzeń dermatologicznych oraz zaburzeń w wydzielaniu hormonów płciowych. Schorzenie to ma również działanie na układ kostny i metabolizm wapnia, co skutkuje osłabieniem budulca kostnego przy równocześnie obniżonej syntezie kolagenu, białka i kwasu hialuronidowego.

i w naszym przypadku
W sytuacji gdy mamy do czynienia z problemami przysadki leczenie ma postać farmakologiczną. Jej celem jest obniżenie poziomu nadmiernej produkcji glikokortykosteroidów. Terapia ma na celu przede wszystkim zmniejszenie objawów choroby przy jak najmniejszym obciążeniu organizmu skutkami ubocznymi i jest zazwyczaj dożywotnia. Najczęściej stosowanym środkiem jest trilostan (VetorylŸ), który hamuje syntezę sterydów. Efekty można już zauważyć nawet po tygodniu działania, a potwierdzenia należy szukać wykonując kontrolne testy ACTH.
Elementem koniecznym i niezbędnym jest również regularna kontrola i badania, pozwalające na ocenę reakcji organizmu na leczenie. Każdorazowo winno podlegać kontroli również funkcjonowanie organów wewnętrznych, a także dbałość o właściwą terapię innych ewentualnych schorzeń, ze szczególnym naciskiem na dietę związaną z występującą niejednokrotnie równocześnie cukrzycą, otyłością lub niewydolnością nerek .

Anna Rylska

Post » Sob sie 23, 2014 8:53 Re: Moje koty niczyje.Prośba o pomoc, karmę.Bardzo źle sięDz

Mimo wszystko mocne :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Sob sie 23, 2014 9:58 Re: Moje koty niczyje.Prośba o pomoc, karmę.Bardzo źle sięDz

Sprawa BARDZO WAŻNA
Czy ma Ktoś możliwość sprowadzenia tanio leku na zespół cushinga VERTORYL 60mg dla mojej Saby.
W Polsce sprzedawany jest po 380zł - to jest tylko dawka na miesiąc, to są kosmiczne kwoty :cry: :cry: :cry:
Leku nie można przestać brać.
Może ma Ktoś dojście w Czechach? - tam nie znam ceny tego leku lub w innym miejscu.
W Niemczech kosztuje ok. 300zł plus koszt wysyłki, Anglia podobnie plus minus 50zł.
Może ma Ktoś zaprzyjaźnionego weterynarza w tych krajach, który mógłby kupić lek bezpośrednio w hurtowni, nie zarabiając na tym dużo

Anna Rylska

Post » Sob sie 23, 2014 10:19 Re: Moje koty niczyje.Prośba o pomoc, karmę.Bardzo źle sięDz

Nie wiem, czy moja "wskazówka" będzie coś warta, ale nic nie tracę...

Na Cushinga była leczona Lola ze schroniska w Korabiewicach.
Na podstronie schroniska zawarta jest jej dokumentacja medyczna, spis leków jakie brała, cała historia. Oni sprowadzali ten lek z Czech zdaje się, więc może mają dojście?
http://schronisko.info.pl/en/component/ ... ie-cushing

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Nie sie 24, 2014 20:02 Re: Moje koty niczyje.Prośba o pomoc, karmę.Bardzo źle sięDz

Kochani - zapraszam do pomagania
Kottolotek 8 - viewtopic.php?f=20&t=164318&p=10734959#p10734959
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

[poprzednia][następna]