Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob sie 16, 2014 19:28 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie. Mam 4 strzykawki i igłę do wstrzyknięcia Czarnuszkowi pod skórę kroplówki. Niestety, nie zrobiłam tego, nie potrafie. Boję się że igła się złamie albo coś zrobię źle. Miałam nadzieje że sąsiadka pielęgniarka na emeryturze mi pomoże ale odmówiła. I co teraz?

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Sob sie 16, 2014 21:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Gdybym była bliżej to bym Ci pomogła...

Igły nie łamią się tak łatwo. Weterynarz Ci nie pokazał? Nie przeszkolił?

Pewnie wiesz, że trzeba podnieść skórę na karku tak, by powstał trójkątny namiocik i w niego, pod skórę się wbić. Nie wiem jak na odległość bardziej pomóc :(

Jak nie dasz rady to jutro podjedź gdzieś na kroplówkę i niech Cię nauczą.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob sie 16, 2014 21:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

maAnia pisze:fosfor 2,57 (0,8 - 1,9 mmol/l)
Zwróć uwagę na KONIECZNE obniżenie poziomu fosforu ...
Nie bój się. Najważniejsze jest pierwsze wkłucie, potem już idzie z górki. Nie zrobisz kotu krzywdy, igła się nie złamie. Jedną ręką unieś skórę kota, drugą wkłuj igłę w ten namiocik.
Dlaczego robisz kroplówki strzykawką? Znacznie lepiej jest zrobić kroplówkę podskórną z pojemnika infuzyjnego.
Zaglądałaś tutaj? http://www.felinecrf.org/index.htm
Znajdziesz tam wiele cennych porad.
Obrazek

Miga

Od: Śro cze 02, 2004 16:34

Post » Sob sie 16, 2014 22:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6 pisze:Witajcie. Mam 4 strzykawki i igłę do wstrzyknięcia Czarnuszkowi pod skórę kroplówki. Niestety, nie zrobiłam tego, nie potrafie. Boję się że igła się złamie albo coś zrobię źle. Miałam nadzieje że sąsiadka pielęgniarka na emeryturze mi pomoże ale odmówiła. I co teraz?

Początki są stresujące, ale spróbuj, nawet, jak ci łzy z oczu lecą. Nie jest łatwo zrobić kotu krzywdę przy kroplówce. Jak się przebijesz na wylot, to cofnij igłę, najwyżej zmoczysz futerko, tak na to spójrz. Z mojego doświadczenia kroplówka strzykawką jest trudniejsza od wlewanej, i to sporo trudniejsza, bo ciężko trzymać kota, igłę w kocie i naciskać tłok strzykawki, brakuje 1 ręki. Przy wlewie jedną ręka trzymasz kota, adruga igłę w kocie
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie sie 17, 2014 0:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

maAnia,
Kup kapsułki do podawania leków, kot będzie mniej się męczył, przestanie się ślinić, nie będziesz musiała niczego rozpuszczać, Można je kupić na Allegro - 100kps za 7 pln plus przesyłka. Wepchniesz kotu w pysia i z głowy. :lol:
Pzdr,

ani_

Od: Pt sie 30, 2013 21:22

Post » Nie sie 17, 2014 8:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jak długo Azodyl może być poza lodówką, tak by nie stracił swoich właściwości?
Pzdr,

ani_

Od: Pt sie 30, 2013 21:22

Post » Nie sie 17, 2014 12:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

ani_ pisze:maAnia,
Kup kapsułki do podawania leków, kot będzie mniej się męczył, przestanie się ślinić, nie będziesz musiała niczego rozpuszczać, Można je kupić na Allegro - 100kps za 7 pln plus przesyłka. Wepchniesz kotu w pysia i z głowy. :lol:
Pzdr,

Mam trochę kapsułek, jakby chciała spróbować zanim kupisz większą ilość.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie sie 17, 2014 13:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

ani_ pisze:Jak długo Azodyl może być poza lodówką, tak by nie stracił swoich właściwości?
Pzdr,

Jest ponoć na ulotce, zdaje się że 2 tygodnie, ale tylko raz
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon sie 18, 2014 23:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie. Dzisiaj dostałam od wet. już nie strzykawki a pojemnik infuzyjny. Udało mi się w Lecznicy zrobić kiciusiowi kroplówkę bardzo dobrze, przez łzy, i w domu po raz drugi już z "zimna krwią", prawie dobrze. Jutro także, mam dokończyć ten pojemnik. Morfologie odczytałam w necie i rzeczywiście wskazuje na stan zapalny. Prącie mu pani dr dzisiaj oglądnęła, jest zaczerwienienie, i musi go boleć bo liże sobie często. Jutro po wynikach z moczu ma zadecydować czy i jaki antybiotyk, miejscowo nic nie wymyśliła. Zaznaczyłam że się boje antybiotyków po wstrząsie, ale uspokoiła mnie że byłby to bezpieczny rodzaj.

Odnośnie karmienia dała mi taki zestaw:
10 g wątróbka, kurczak,
2 jajka gotowane,
2 szklanki ryżu
1 łyżeczka oleju roślinnego,
1 łyżeczka węglanu wapnia
-- dodać wodę i zbilansowany suplement z witamin i mikroelementów , oraz TAURYNĘ 250 mg/dobę

Kaloryczny skład % tej diety wynosi: 21% białko, 35 % tłuszcz, 44 % węglowodany.
Dla kota o wadze 3 - 4 kg = 20 dkg pokarmu
-----------
1. Mam dodać Ipakitine, (to chyba w miejsce TAURYNY? ). Ale kot ma przecież WYSOKI WAPŃ - 14,4 mg/dl /8-11,1/ więc zamiast Ipakitine powinnam dodawać ALUSAl?
Następna wizyta w środę, i być może antybiotyk czego się obawiam, ale rozumie że kicia musi dostać. Ma stan zapalny na zewnątrz i EOZYNOFILE
wysoko, PLT - aż 958 /200-600/, MPV też powyżej limitu, co wskazuje na ostry stan zapalny.

2. czyli jutro mam zaznaczyć, że ma być badanie MOCZU na posiew, pod mikroskopem i odczytywane REFRAKTOMETREM ? Beata

Czarnuszek6

Post » Pon sie 18, 2014 23:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tauryna
http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=208
jak masz wysoki wapn to nie dodaj weglanu wapnia,tylko alusal.
z tych przepisów to nie wiem czy kot będzie jadł.lepiej normalne papu i wyłapywacz,co kot chce aby jadł.tauryna to nie węglan wapnia.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto sie 19, 2014 0:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuję za szybka odpowiedź. Tauryna jest w rybach. To dobrze, mój lubi ryby. I jeszcze coś; wet. nakazał mi taki jeden pojemnik kroplówki 250 ml podać na 4 razy, bo lepiej mniej a częściej, co daje 4 kłucia. Ale ile razy można nakłuwać? od kilku miesięcy nic tylko zastrzyki, a została 1/3 pojemnika; czy mogę mu to jutro zadać za jednym ukłuciem?

Czarnuszek6

Post » Wto sie 19, 2014 0:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mam 500 mg tabletki Alusalu, w jakiej ilości podawać do posiłków?

Czarnuszek6

Post » Wto sie 19, 2014 0:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Alusal podaje się na kg mc. kota, w zależności od poziomu fosforu:
- fosfor na poziomie 6-8 mg/dl - 100mg Alusalu na kg mc,
- fosfor powyżej 8mg/dl - 200mg Alusalu na kg mc
możesz to ok 80 ml ale lepiej jest na dwa razy.ryby zawieraja dużo fosforu/nie wszystkie/więc musisz pamiętać o zbijaniu.nie pamiętam jaki macie fosfor

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto sie 19, 2014 10:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie. Wyniki z moczu Czarnuszka będą dzisiaj po południu. Mam zadzwonić do lekarza który na tej podstawie zadecyduje o włączeniu antybiotyku. Martwię się bo kiciuś dzisiaj wyraźnie słabszy, i nie mam nic na posmarowanie żeby go nie bolało na zewnątrz. Zaraz przejdę do zrobienia mu kroplówki. Na wizytę mamy iść jutro ale nie wiem czy nie pójdziemy jeszcze dzisiaj wieczorem bo kot mi słabnie w oczach i wydaje mi się że ma zbyt ciężki oddech.

Wyniki z 19. 08:
-------------------
MOCZNIK 26,74 mmol/l /4,5 - 11,62/
kreatynina 2,59 mg/dl /1 - 1,8/
Białko całkowite 8 mg/dl /6 -8/
WAPŃ 14,4 mg/dl /8 -11,1/
FOSFOR 3,05 mg/dl /3 - 6,8 /

Sód 152,3 mmol/l /143,5 - 156,5/
POTAS 4,5 mmol/l /4,09 - 5,63/
Chlorki 143 mmol/l /101,5 - 118,5/
---------
Wyniki nie tragiczne (?) ale kot coraz gorzej się czuje, musimy zdecydować się na antybiotyk, prawda? mimo lęku po wstrząsie. I wczoraj zjadł "dobrze" kurczak wątróbka. ALUSAL mam NIE TAKi jak trzeba. W aptekach mówią że tylko taki mają, do ssania i smakowy, z sacharozą.

1. Proszę napiszcie jaki to ma być ALUSAL? wiem że w tabletkach, bezsmakowy i dający się zgnieść na proszek.
-------------
2. Celowym byłoby pojechać do dr Kwapiszewskiej na ul Sokołowskiego )bdb opinia) ale kocina już takich długich podróży nie wytrzyma...?!

Czarnuszek6

Post » Wto sie 19, 2014 10:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ale po co kocurek ma mieć podawany alusal? Przecież fosfor ma w dolnej granicy?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

[poprzednia][następna]