SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 14, 2014 14:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:a jest bardzo chuda? czy szczupła? zachowuje się, jakby była głodna - mam tu na myśli nie obżarstwo (mój kot jest zainteresowany wszystkim, co może się okazać smaczne), tylko rzeczywiście szukanie jedzenia gdzie się da?

Uważam ze kiedyś była dość szczupła Teraz waży 3.7 kg i wygląda dobrze i widać ze troszke przytyła ale w granicy Chociaz brzuszek lekko sie zaokrąglił.
A czy głodna .. stoi czasem nad pełna miską i wyje Nie interesuje ją ludzkie jedzenie wogóle Właśnie nie wykazuje zainteresowania na jakies przysmaki ... Musze czasem za nia chodzić zeby zjadła , szczególnie z mokrym tak jest Jak mam puszke 100g to ona ją je przez 3 dni Jeśli wogole je bo dzis zje super a jutro juz nie chce :) hehe może ja szukam problemu na siłe Może ona po prostu tak ma Tyle je i jest jej tak dobrze :)

ania_gd2

Od: Pon sie 11, 2014 14:27

Post » Czw sie 14, 2014 15:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

skoro waży dobrze, wygląda dobrze i przytyła, to w czym problem? ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Czw sie 14, 2014 15:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jaką jest najlepsza mokra karma dla alergika ?
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Czw sie 14, 2014 16:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

a na co ma alergię? najczęściej alergie wywoływane są przez zboża i kurczaka, dość często także przez tuńczyka. ja mam w domu kurczakowy przypadek. podaję catz finefood, feringę i granatapet, smaki bez kurczaka w składzie (czasem z kaczką; indyka nie ryzykowałam).
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Czw sie 14, 2014 17:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:skoro waży dobrze, wygląda dobrze i przytyła, to w czym problem? ;)

hehhe to chyba wychodzi ze w niczym :P pewnie ja mam problem ze sobą :P bo po prostu cały czas wydawało mi sie że je tak mało i że ją tak uszczęśliwiam na siłe tymi nowymi karmami a jej było tak dobrze z Whiskasem hehehe :ryk: chyba powinnam sie zacząć martwić gdyby mi chudła .. albo gdy ją zapase :)

Ja też sprobuje mokrą z catz finefood bo granate przestała jeść zupełnie. Nawet Whiskasa w saszetce nie chce :roll: a kiedyś to by sie dała pokroić za saszete :D

ania_gd2

Od: Pon sie 11, 2014 14:27

Post » Czw sie 14, 2014 17:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:a na co ma alergię? najczęściej alergie wywoływane są przez zboża i kurczaka, dość często także przez tuńczyka. ja mam w domu kurczakowy przypadek. podaję catz finefood, feringę i granatapet, smaki bez kurczaka w składzie (czasem z kaczką; indyka nie ryzykowałam).

Do tej pory tak naprawdę nie udało mi się ustalić. Prawdopodobnie na kurczaka i wołowinę . W tej chwili jest na Royalu, ale zbuntował się i przestał jeść mokre. Spróbowałam dać animondę integra protect z jagnięciną, ale niestety dzisiaj już widzę , że znowu ma spuchniętą łapę więc ta karma też odpada. Po granatapet też miał biegunkę, ustabilizował się właśnie po Royalu.
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy

ametyst55

Post » Czw sie 14, 2014 18:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ametyst55 pisze:
Maupa pisze:a na co ma alergię? najczęściej alergie wywoływane są przez zboża i kurczaka, dość często także przez tuńczyka. ja mam w domu kurczakowy przypadek. podaję catz finefood, feringę i granatapet, smaki bez kurczaka w składzie (czasem z kaczką; indyka nie ryzykowałam).

Do tej pory tak naprawdę nie udało mi się ustalić. Prawdopodobnie na kurczaka i wołowinę . W tej chwili jest na Royalu, ale zbuntował się i przestał jeść mokre. Spróbowałam dać animondę integra protect z jagnięciną, ale niestety dzisiaj już widzę , że znowu ma spuchniętą łapę więc ta karma też odpada. Po granatapet też miał biegunkę, ustabilizował się właśnie po Royalu.

Parę razy czytałam, o tej karmie jako polecanej dla alergików
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... bel/376032

Jest też grau z owcą

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ght/303221

A tu jest cały dział dla kotów z alergia pokarmową

http://animalia.pl/sklep.php?kat=45&p=1 ... zenie=7157

Może po opiniach coś znajdziesz dla Twojego kota.

barber

Od: Czw sty 23, 2014 16:11

Post » Czw sie 14, 2014 19:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

dziękuję :)
Obrazek

ametyst55

Post » Pt sie 15, 2014 19:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jeśli chodzi o alergie, to ja mam kurczakowego alergika i to było łatwe do wykrycia, za to nasza kotka jest uczulona na drożdże, które pojawiają się w dużej części karm i prawie rok szukaliśmy przyczyny, karmiłam ich wszystkich Trovetem dla alergików i było tylko gorzej, więc w grę weszły różne leki (sterydy, psychotropy) a na końcu zrobiłam listę karm, które jedli i prześledziłam w czasie w związku z nasileniem objawów... Stan pogarszał też, stosowany w dobrej wierze, immunodol...
Dobre rezultaty polepszenia stanu (poza odstawieniem alergenu oczywiście) dała sucha karma Hill's z/d, choć zjadły niepełne opakowanie, bo w międzyczasie odkryliśmy przyczynę.
Także ametyst55 spróbuj prześledzić co je kot i może dojdziesz do tego :)

blathin

Od: Nie wrz 29, 2013 11:44

Post » Pt sie 15, 2014 21:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy karmy typu "recovery" muszą być z zalecenia weterynarza? Czym najlepiej karmić kota w tzw. okresie rekonwalescencji? Macie sprawdzone sposoby, żeby kot szybciej doszedł do siebie i nabrał sił?

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Sob sie 16, 2014 13:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Na pewno lepiej podawać mokre jedzenie, jest lekko strawne, nie odwadnia kota, do tego drożdże piwne lub beta glukan. Trochę tauryny. Żadne suchary nie będą dobre bo każda sucha karma obciąża koci organizm - nie jest to naturalne pożywienie, nawet jak jest to karma z napisem "recovery".
Tak więc dobra mięsna mokra karma plus to co wymienione wyżej lub mieszanka z mięsa i podrobów z Felini Complete i w/w składnikami - to najlepsze co możesz zaserwować.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Sob sie 16, 2014 20:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dzięki grainfreek. Jedzenie daje tylko mokre, bo i tak kocica (nie moja, tylko sąsiada; pogryziona przez jakieś zwierzę, ropa w łapce itd. :( ) dostaje antybiotyk. Jak podawać te drożdże? Chodzi o takie "dla ludzi"? A ten beta glukan to w jakiej formie zakupić?
Dokarmiam ją od pewnego czasu mokrymi karmami ze średniej półki. Kiedyś próbowałam dać GranataPet lub CatzFinefood, to nie chciała. I tak się zastanawiam, czym podrasować te karmy, żeby miały więcej wartości odżywczych. Na pewno olejem z łososia, ale to normalnie jej dodawałam. Jest osłabiona, była 2 razy usypiana w przeciągu 3 dni, chudnie w oczach :placz:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Sob sie 16, 2014 21:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Może spròbuj jej między posiłkami podawać convalescence support rozrobiony z wodà na papkę, można to kupić u weta. Jest bardzo odżywczy i przeznaczony właśnie dla zwierzàt po zabiegach, odwodnionych, chorych i niejadkòw. Mojemu kotu dosłownie uratował życie. Kotka musi jeść, żeby wròcić do zdrowia. Napewno cierpi i to przekłada się na apetyt.
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Nie sie 17, 2014 10:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pytanie mam w związku z informacją podaną w pierwszym poście tego wątku: dlaczego wymieniona na liście najlepszych suchych jest Feline Porta - Feline Finest Sensible - Grain Free, a nie jest podana Porta 21 Feline Finest Cats Heaven? Jak dla mnie to właśnie ta niebieska ma lepszy skład, więcej mięsa, bardziej chroni nerki. Może o czymś nie wiem po prostu, ale tak patrzę na skład i w wersji zielonej widzę całe wiadra suszonych ziemniaków, natomiast w niebieskiej karmie ziemniaki po pierwsze podane są na trzecim (a nie drugim jak w zielonej karmie) miejscu, w dodatku podane są w formie świeżej, czyli z wodą. Ktoś mi rozjaśni sprawę?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie sie 17, 2014 11:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pilne pytanie - jaka jest dobra karma dla kota z atopowym zapaleniem skóry?
Wet zaleca oczywiście Royal Canin, ale czy jest coś lepszego, np. bezzbożowego, albo z lepszym składem?

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

[poprzednia][następna]