SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 12, 2014 14:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A czy mogłabym jeszcze prosić kogoś o wypowiedź co do mieszania karm ... ale nie w okresie przejsciowym tylko cały czas i np. 2 różnych firm Bo cały czas nie daje mi to spokoju Czy to może zaszkodzić czy nie ??

ania_gd2

Od: Pon sie 11, 2014 14:27

Post » Wto sie 12, 2014 20:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

nie powinno - mieszając karmy, możesz wręcz uzupełnić niedobory jednej drugą z nich. ja mieszam regularnie mokre, tzn codziennie kot dostaje inne.
pilnuj poziomu tauryny (obie te, które mieszasz, mają jej za mało) i będzie ok :ok:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto sie 12, 2014 21:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:pilnuj poziomu tauryny (obie te, które mieszasz, mają jej za mało) i będzie ok :ok:

A ile powinno byc? Czy to sie sie dzieli na dzień? Czy ogolnie w karmie? Bo nie znalazłam jakiejś jasnej dla mnie odp. jakie jest zapotrzebowanie ? A jaka karma ma optymalna ilość tauryny?

Udało mi sie kupić małe opakowanie Acany (rybki) Zjadła ze smakiem Nawet dopominała sie o wiecej Później wyjadła tylko starą karme To jest cudak Bede ją teraz obserwować jak je i jak kupki wyglądają :)

ania_gd2

Post » Wto sie 12, 2014 22:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

bodaj żadna sucha karma nie ma idealnej ilości tauryny (mokre z wyższej półki mają). dla kota o przeciętnej wadze 4 kg jest to około 300 mg dziennie. (więcej o taurynie: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=139 )
co do innych potrzebnych kotu składników, ja się kieruję wiedzą zebraną na barfnym świecie - http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17
w ogóle polecam przejrzenie tego forum ;)

(PS i analiza bezzbożowych karm suchych: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166 )
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Śro sie 13, 2014 10:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ania_gd2 pisze:Hill's naprawde słabo wypada i co teraz sprawdziłam nie ma praktycznie kwasów tłuszczowych omega a w Purizonie już są Jakoś wcześniej nie zwróciłam na to uwagi tylko sie cieszyłam ze w koncu cos je lepszego .. :P to może być przyczyną lupieżu ? bo praktycznie każda bez zbóż okazywała sie porażką. Boje sie żeby z Purizonem nie było tak samo ze przez msc bedzie jadła a potem bunt Tym bardziej że ona potrafi jeść jakieś 2-3tyg samodzielnie jedną karmą a potem nie wiadomo czemu przestaje i znów trzeba mieszać. Oszaleć idzie z tym kotem. Teraz w tym tygodniu musze zamówić karme i za każdym razem bije sie co tym razem żeby jej dogodzić a to to mi sie odwraca na łapce i nie chce jeść hehe :)

Sądzę że Twój kot może mieć uczulenie na zboża, mała ilość kwasów omega lub ich brak może potęgować łupież.
Jak przechowujesz karmę? może to jest problem, że kot nie chce jej jeść? Karma musi być szczelnie zamknięta najlepiej w kilku pojemnikach aby nie otwierać co chwilę jednego dużego bo karma wietrzeje, traci zapach oraz swoje właściwości w lecie może zjełczeć. Ja mam karmę w jednym dużym i w 3 mniejszych szczelnie zamkniętych pojemnikach.

ania_gd2 pisze:A czy mogłabym jeszcze prosić kogoś o wypowiedź co do mieszania karm ... ale nie w okresie przejsciowym tylko cały czas i np. 2 różnych firm Bo cały czas nie daje mi to spokoju Czy to może zaszkodzić czy nie ??

Nie jest to idealne rozwiązanie ale lepsze od podania nowej karmy od razu, zwłaszcza gdy przestawiasz na karmę bez zbóż, która nie ma polepszaczy smaku, inaczej kot ją trawi - po prostu organizm i kot ('psychicznie') musi się przestawić na nowe żywienie - bez mieszania kot może dostać biegunki, wymiotować. Tak więc przyjęło się z dwojga złego lepiej mieszać niż od razu wsypywać nowe - bo 'nie mieszanie' po prostu bardzo rzadko przechodzi u kotów bezproblemowo.

O taurynie napisała Maupa - nie ma karm idealnych są tylko gorsze, lepsze i najlepsze - ale każda ma jakieś wady.

MamaMeli pisze:Meldujemy się i tu. Mam pytanie, miał ktoś te puszki?
http://www.zooplus.hu/shop/macska/nedve ... pet/403483

super karma pod względem składu a dodatkowo b.dobra jeśli chodzi o poziom wapń fosfor! - znajomej koty jadły ze smakiem - wszystkie 3.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Śro sie 13, 2014 10:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

No właśnie skład mi się podoba, nie trzeba byłoby jej specjalnie suplementować, ale pannica galaretkożelki to tak różnie jada, chętniej kawałki w sosiku. Stacjonarnie raczej nigdzie nie znajdę, żeby wziąć jedną na próbę... Dziękuję, będę szukać mimo to bo skład fajowy!
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Śro sie 13, 2014 11:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:bodaj żadna sucha karma nie ma idealnej ilości tauryny (mokre z wyższej półki mają). dla kota o przeciętnej wadze 4 kg jest to około 300 mg dziennie. (więcej o taurynie: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=139 )

Bardzo dziękuje za te linki O taurynie przewertowałam cały temat Zastanawiam się czy na początek wystarczyło by coś takiego .. http://www.zooplus.pl/shop/koty/przysma ... sty/404741 Czy nie ma sensu bawić sie w takie pasty? A Ty używasz takiej czystej w proszku ??

grainfreek pisze:Sądzę że Twój kot może mieć uczulenie na zboża, mała ilość kwasów omega lub ich brak może potęgować łupież.
Jak przechowujesz

Bardzo możliwe z tym uczuleniem Chociaż jak jadła Whiskasa to nie bylo tego łupieżu, ale sierść była gorsza No i od czasu nowych karm przytyła jakies pół kg ale to dobrze musze tylko pilnować żeby 4 kg nie przekroczyła. Napewno postaram się odstawić Hillsa Zobacze jak pójdzie nam z Acaną zawsze jeszcze jest jeszcze Purizon Juz bym chciała na czymś w koncu stanąć a nie ciagle eksperymentować i męczyć siebie i tego biednego kota hehe Czasem też sie zastanawiam czy w wieku prawie 8 lat nie za poźno na takie zmiany ... Jak to powiedział Wet powinnam sie cieszyć ze wogole chce cos jeść 8O

Przechowywanie nie jest chyba problem bo miałam z worka przesypane do pojemnika i potem do jeszcze jednego Ale jak bym wrociła spowrotem do wiekszych gabarytów to napewno cos pokombinuje Dziękuje za zwrocenie na to uwagi :)

ania_gd2

Post » Śro sie 13, 2014 12:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Mimo wszystko łatwiej kontrolować dawaną ilość w proszku (ALE! nigdy nie dajemy tauryny "w proszku", należy ją rozpuścić w letniej wodzie).
Skoro z zoo+ to tauryna jest tu http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... zek/151645

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Śro sie 13, 2014 18:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

popatrz na skład tej pasty:
Roślinne produkty uboczne, oleje i tłuszcze, drożdże
czyli wszystko to, czego nie chcemy kotu podawać. zapewniam, że te oleje i tłuszcze to nie olej z łososia. ;)
tauryna w proszku dużo lepiej się sprawdzi, bo nie jest "niesiona" przez syf. tak jak mówi Kfiatek, rozpuszczasz ją najpierw w wodzie (albo w sosie z karmy, z dodatkiem wody - albo najlepiej w wodzie i potem miksujesz z karmą), zresztą jest to na Barfnym wytłumaczone :)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Czw sie 14, 2014 9:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kfiatek 1983 pisze:Mimo wszystko łatwiej kontrolować dawaną ilość w proszku (ALE! nigdy nie dajemy tauryny "w proszku", należy ją rozpuścić w letniej wodzie). Skoro z zoo+ to tauryna jest tu http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... zek/151645

Czy ta tauryna ma jakiś zapach lub smak ? Czy jest mocno wyczuwalna po zmieszaniu z karmą ? Moje to takie wrażliwce, że wszystko wywąchają i wyczują ... :wink:

ania_gd2 pisze: ...
Czasem też sie zastanawiam czy w wieku prawie 8 lat nie za poźno na takie zmiany ... Jak to powiedział Wet powinnam sie cieszyć ze wogole chce cos jeść

Nigdy nie jest za późno na zmiany, 8 latek u kota to siła wieku :D Czy jemu coś dolega, że wet tak powiedział ?
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Czw sie 14, 2014 10:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kolendra_ pisze:
kfiatek 1983 pisze:Mimo wszystko łatwiej kontrolować dawaną ilość w proszku (ALE! nigdy nie dajemy tauryny "w proszku", należy ją rozpuścić w letniej wodzie). Skoro z zoo+ to tauryna jest tu http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... zek/151645

Czy ta tauryna ma jakiś zapach lub smak ? Czy jest mocno wyczuwalna po zmieszaniu z karmą ? Moje to takie wrażliwce, że wszystko wywąchają i wyczują ... :wink:

Podobno nie zmienia smaku i zapachu karmy, ale moje gady wyczuwają. Ale one wszystko wyczują.
I bardzo ciężko się ta tauryna rozpuszcza, może gdyby trzeba by do tego mniej wody, to koty mniej by wyczuwały, ale żeby rozpuścić miarkę proszku potrzeba najmniej łyżkę wody, a moje futra rozwodnionego mokrego za bardzo nie chcą.
Edit: z mięsem to w ogóle nie ma mowy, żeby przemycić.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Czw sie 14, 2014 10:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Nigdy nie jest za późno na zmiany, 8 latek u kota to siła wieku :D Czy jemu coś dolega, że wet tak powiedział ?

Jest zdrowa (mam nadzieje :P) , wyniki krwi były w normie Po ogólnym badaniu tez ok Ewentualnie by mnie niepokoiła wypadająca sierść i lekki łupież
A z tym jedzeniem to chodziło ze pytałam sie weta co mam zrobić bo mało mi je a całe wcześniejsze swoje życie jadła Whiskasa To taka był na to odpowiedź . :P

ania_gd2

Post » Czw sie 14, 2014 11:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ania_gd2 pisze:A z tym jedzeniem to chodziło ze pytałam sie weta co mam zrobić bo mało mi je a całe wcześniejsze swoje życie jadła Whiskasa To taka był na to odpowiedź . :P

wet leń albo niedouczony. przegapiłam co prawda, co je Twoja kotka, ale musiałabyś się bardzo postarać, żeby karmić ją czymś gorszym niż whiskasem, kitekatem, nieoznaczoną marketówką. te karmy posiadają pewną masę i objętość, istnieją fizycznie, ale zupełnie kota nie odżywiają - dlatego chodzi głodny i dlatego je ich dużo. jak przestawisz go na karmę, która poza objętością ma także treść i zawartość, nagle może jej zjadać dużo mniej ;)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Czw sie 14, 2014 11:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:
ania_gd2 pisze:A z tym jedzeniem to chodziło ze pytałam sie weta co mam zrobić bo mało mi je a całe wcześniejsze swoje życie jadła Whiskasa To taka był na to odpowiedź . :P

wet leń albo niedouczony. przegapiłam co prawda, co je Twoja kotka, ale musiałabyś się bardzo postarać, żeby karmić ją czymś gorszym niż whiskasem, kitekatem, nieoznaczoną marketówką. te karmy posiadają pewną masę i objętość, istnieją fizycznie, ale zupełnie kota nie odżywiają - dlatego chodzi głodny i dlatego je ich dużo. jak przestawisz go na karmę, która poza objętością ma także treść i zawartość, nagle może jej zjadać dużo mniej ;)

Tylko 25g karmy na dzień (Granatapet) to chyba troche mało?? Hill'sa jadła troche więcej może ok 40 g Mokre też je od święta raz jej smakuje raz nie :/ Teraz od jakiegoś msc jest troche lepiej Zauważyłam ze Purizon jej posmakował a Acane testujemy i chyba przy tych 2 karmach chciałabym już zostać Jeśli Misia na to pozwoli :)

ania_gd2

Post » Czw sie 14, 2014 12:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

a jest bardzo chuda? czy szczupła? zachowuje się, jakby była głodna - mam tu na myśli nie obżarstwo (mój kot jest zainteresowany wszystkim, co może się okazać smaczne), tylko rzeczywiście szukanie jedzenia gdzie się da?
Obrazek Obrazek

Maupa

[poprzednia][następna]