Odpis podatkowy na Konstancin - JUŻ MOŻLIWY !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 21, 2005 21:41

Czekamy, czekamy... i jakoś nic - co z tym KRS-em? Plus instrukcja dla wszystkich, please...

Koci Tata

Koci Tata

Od: Pt wrz 24, 2004 13:04

Post » Wto lut 22, 2005 19:37

Hej, hej - Konstancin! Odezwijcie się i dajcie znać, co dalej.

Koci Tata

Koci Tata

Post » Pt mar 04, 2005 15:21

Witam!
Przykro mi, że to się tak przeciąga, ale opóźnienie wynikło z błędu w peselu jednej z osób zarządu. Błąd ten jest już skorygowany i według moich najświeższych danych wpis ma być dokonany w poniedziałek.
Dla pewności zainteresowanych, że mogą odliczyć ten procent na Azyl wpis musi być widoczny w wyszukiwarce Ministerstwa Sprawiedliwości lub w bazie danych Stowarzyszenia Klon/Jawor zajmującego się organizacjami pozarządowymi i OPP.

http://opp.ms.gov.pl/

http://bazy.ngo.pl/search/wyniki.asp?szukanie=opp

Pilnuję tego, i jak tylko się pojawi zawiadomię o tym i podam potrzebne dane.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Pt mar 04, 2005 15:54

Chętnie coś wyślemy, ale jak to wyglada technicznie? Załóżmy, że mi wyszło do zapłacenia 5000 zł.podatku, który mam odprowadzic do Skarbówki i tak jest w Pit-cie (Picie?), czyli w dokumencie. I co dalej? Wpłacam mniej o ten procent, czyli kasa w skarbówce nie gra.Czy też dołączam kopię przelewu do dokumentów? Czy jak? Bo jak się coś Skarbówce nie zgadza, to potrafi być mało sympatyczna. A może są jakieś specjalne druki typu inne pity od darowizn, albo coś takiego.
Czekam na instrukcję dla Murzyna.Miau.

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Pt mar 04, 2005 16:05

W Picie 37 (rozliczenie wspólne) jest to część G rubryka 111 - tam wpisujesz kwotę przekazaną na OPP i potem odejmujesz ją od kwoty podatku należnego. W Picie 36 będzie jakoś podobnie ;)

Damork nieprzelogowany.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob mar 05, 2005 12:11

Jul-kot, daj tu znać natychmiast, jak będzie już można ten odpis zrobić, dobrze? Bo ludzie się dopytują, np. na Koci-Łapci, i chcą tę forsę przekazywać - szkoda to zmarnować. Nie każdemu będzie się chciało szukać w Internecie.

Koci Tata

Koci Tata

Post » Nie mar 06, 2005 3:27

Witam!
Dam zaraz znać, tak jak napisałem, i podam dokładny opis kolejnych kroków. To samo napisałem na Koci-Łapci.
Teraz tylko krótko do Czitki:
Kasa musi się zgadzać, są na to specjalne rubryki. Od 5000 zł podatku należnego w odpowiedniej rubryce PIT-u liczysz 1% czyli 50 zł i wpisujesz w rubrykę poniżej. W kolejną rubrykę wisujesz podatek po odliczeniu, czyli 4950 zł i tyle musisz zapłacić. Jeśli masz nadpłatę podatku ( z potrąceń miesięcznych ) , czekasz na zwrot różnicy. Jeśli masz dopłacić, dopłacasz mniej. Pieniądze wysyłasz na konto Azylu przed datą oddania PIT-u a dowód wpłaty, tak jak i inne dokumenty związane z rozliczeniem przechowujesz przez najbliższe pięć lat do ewentualnej kontroli (nie dołączasz do PIT-u).
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Post » Pon mar 07, 2005 14:06

Witam!

WPIS JUŻ JEST!

podaję poniżej tekst z wyszukiwarki MS:

Lista podmiotów OPP spełniających kryteria
wg. stanu rejestru na dzień: 7-03-2005

liczba odnalezionych zapisów: 1

Lp Nr KRS Nazwa Województwo Powiat Gmina Miasto Data nadania cechy OPP

1 0000017257
FUNDACJA ŚW.FRANCISZKA "POMÓŻ ZWIERZĘTOM-NASZYM
MAŁYM BRACIOM"
MAZOWIECKIE PIASECZYŃSKI
KONSTANCIN-JEZIORNA KONSTANCIN-JEZIORNA 1-03-2005

POWRÓT

Przygotowuję szczegółową instrukcję dotyczącą zasad odliczania 1% oraz wypełniania PIT-u dla osób mniej zorientowanych. Postaram się dołączyć ją jeszcze dzisiaj.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Post » Pon mar 07, 2005 15:12

Obrazek

M.

Od: Wto lut 05, 2002 11:17

Post » Pon mar 07, 2005 16:29

Witam ponownie!
Drobna uwaga co do linka do bazy NGO. To jest baza organizacji pozarządowych, Fundacji należy szukać w bazie OPP:

http://bazy.ngo.pl/search/wyniki.asp?szukanie=opp

Tam jej jeszcze nie ma jako OPP, ja mam informacje z bazy Ministerstwa Sprawiedliwości, która działa na danych z Krajowego Rejestru Sądowego:

Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Post » Śro mar 09, 2005 2:37

Witam!
Jak już pisałem, Koci Azyl pani Ireny w Konstancinie czyli Fundacja Św. Franciszka ma przyznany status organizacji pożytku publicznego ( OPP ), który umożliwia dokonanie odpisu 1% naszego podatku na rzecz Fundacji a kwota ta może być odliczona od podatku przy rozliczaniu PIT-u.
Kwota tego odliczenia nie obciąża naszej kieszeni, pomijając koszt opłaty za przekaz pocztowy czy bankowy. Obliczana jest jako 1% podatku należnego, po wszystkich odliczeniach, między innymi składki na ubezpieczenie zdrowotne, która stanowi jego znaczną część oraz innych odliczeniach, np. z tytułu wydatków mieszkaniowych.
Ten jeden procent możemy przeznaczyć na pomoc dowolnej organizacji posiadającej status OPP. Odliczamy go od podatku należnego, przez co albo o tyle zmniejszamy nasz podatek do zapłacenia, albo, jeśli mamy nadpłatę podatku, czekamy na zwrot powiększonej o tyle nadpłaty.

Więcej informacji na temat statusu OPP oraz odpisu tego 1% można znaleźć np. w materiałach Stowarzyszenia Klon/Jawor, zajmującego się organizacjami pozarządowymi i OPP:

http://ngo.pl/labeo/app/cms/x/89738

Informacje o organizacjach posiadających status OPP, których jest już kilka tysięcy możemy uzyskać z baz danych w/w Stowarzyszenia lub lepiej poprzez wyszukiwarkę OPP Ministerstwa Sprawiedliwości, która bazuje na danych Krajowego Rejestru Sądowego:

W praktyce dokonanie tego odpisu wygląda tak:
Po upewnieniu się, że organizacja, której chcemy przekazać część naszego podatku posiada status OPP musimy dokonać obliczenia kwoty do przekazania. Najpierw prawie do końca wypełniamy nasz PIT. W części >Obliczenia zobowiązania podatkowego< wpisujemy obliczony podatek należny po wszystkich odliczeniach ( jest to pozycja 180 w PIT-36 lub pozycja 110 w PIT-37 ), od niego obliczamy 1% i wpisujemy w rubrykę poniżej, zatytułowaną >Kwota zmniejszenia z tytułu wpłaty na rzecz organizacji pożytku publicznego< ( obliczoną kwotę zaokrąglamy do pełnych dziesiątek groszy w dół ).
W kolejną rubrykę wpisujemy różnicę ( podatek należny minus wyliczone 1% ) i to jest nasz podatek do zapłacenia.
Od niego odejmujemy sumę pobranych zaliczek i otrzymujemy kwotę do dopłacenia lub do zwrotu.
Wpłaty wyliczonej kwoty 1% na konto bankowe organizacji OPP musimy dokonać przed datą złożenia zeznania podatkowego, nie później niż do 30 kwietnia. Na dowodzie wpłaty powinno być co najmniej imię, nazwisko i adres wpłacającego, kwota wpłaty oraz nazwa organizacji OPP. Dowód wpłaty przechowujemy przez najbliższe pięć lat do ewentualnej kontroli, nie dołączamy do PIT-u.

No i to byłoby wszystko. Oczywiście, jeśli ktoś chce, może wpłacić więcej, przy niezbyt wysokich dochodach te kwoty są raczej drobne. Odliczyć w zeznaniu podatkowym możemy jednak tylko wyliczoną kwotę 1%.
I jeszcze jedno: nie należy mylić odpisu 1% podatku z darowizną na rzecz organizacji OPP.
W rozliczanym roku podatkowym mogliśmy również dokonać darowizny, do wysokości limitu rocznego 350 zł. Podarowaną sumę można jednak tylko odliczyć od dochodu, co oznacza, że nie płaci się od niej podatku, ale nie można jej odzyskać.

Dla osób które chcą przeznaczyć swój procent na pomoc Fundacji św. Franciszka przypomnę jeszcze jej adres i numer konta:

Fundacja św. Franciszka >Pomóż zwierzętom naszym małym braciom<
ul. Podgórska 2
05-520 Konstancin-Jeziorna
Konto: PBK S.A. Warszawa, Oddział Piaseczno, Filia Konstancin
38 10600076 00004048 30197758

Pozdrawiam, Juliusz.
Ostatnio edytowano Czw mar 10, 2005 2:05 przez jul-kot, łącznie edytowano 1 raz

jul-kot

Post » Śro mar 09, 2005 17:11

Wielkie dzięki, Jul-kot! Tytuł wątku zmieniłem odpowiednio. Skorygowałem też mój pierwszy post i odesłałem z niego do Twojej instrukcji. Życzę Konstancinowi mnóstwa odpisów...

Koci Tata

Koci Tata

Post » Pt mar 11, 2005 8:04

:D Up!

Tika

Od: Pon sie 02, 2004 9:04

Post » Pt mar 11, 2005 22:31

No to jeszcze raz do góry!

Koci Tata

Koci Tata

Post » Pt mar 11, 2005 23:23

No super :evil: O możliwości odpisu dowiedziałam sie jakieś dwa tygodnie temu, z podatku rozliczyłam sie jeszcze w styczniu :evil:

eela

Od: Wto lip 13, 2004 10:47

[poprzednia][następna]