Czy to TASIEMIEC??? zdjęcie robaka.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 05, 2014 17:54 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

ASK@ ja nie pracuję, nie mam auta, do weterynarza mam 8km. Na rodziców nie mam co liczyć. Każda wizyta kosztuje. Za darmo nikt mojego kota nie przyjmie. Nie stać mnie żeby za każdym razem jak coś mnie niepokoi jechać z nim do weterynarza. Ludzie się na wsi ze mnie śmieją, jak słyszą, że z kotem jeżdżę do weterynarza. Na wsi ludzie nie szczepią kotów, nie mówiąc już o wizytach u weterynarza. Jeżdzą co najwyżej z psami zaszczepić ich na wściekliznę.
Zobaczę jutro. Jeśli kot dalej będzie miał te powieki widoczne to postaram się pożyczyć auto i z nim pojadę.
Myślałam, że Bazarek tutaj coś pomoże, ale nie ma za bardzo chętnych do zakupu:(

anna84

Od: Pt maja 30, 2014 14:43

Post » Wto sie 05, 2014 17:57 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

tutaj też wsio kosztuje i wiem co to znaczy. Nie tylko na wsi ludzie się śmieją ,że ktoś opiekuje się zwierzakiem. Wieś i podejście do zwierząt to stan umysłu. Zawsze można zadzwonić, pogadać z wetem, poradzić zamiast czekać .
Nie odpowiedziałaś co za zastrzyk dostanie kot.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto sie 05, 2014 17:59 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Tak sobie myślę, że kot może oprócz tego tasiemca ma jeszcze jakies inne robaki, ale wetka przez tel. uspokoiła mnie mówiąc, że zastrzyk działa nie tylko na tasiemca, ale również na inne "paskudztwa". To ja już nic z tego nie wiem. Każdy mówi coś innego...

anna84

Post » Wto sie 05, 2014 18:02 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Kot ma dostać drugi raz w zastrzyku Anipracit (po 2 tyg. od pierwszego).

anna84

Post » Wto sie 05, 2014 18:28 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

anna84 pisze:Kot ma dostać drugi raz w zastrzyku Anipracit (po 2 tyg. od pierwszego).

a poszukałaś w necie od czego to jest? Bo ja znalazłam ,że tylko na tasiemce działa.Więc po cholerę odrobaczać kota tylko na to?A co z resztą dziadostwa? Jak ma tasiemca to ma i inne życie wewnętrzne. Wszak wychodzi. Nigdy nie odrobacza się tylko w kierunku jednego pasożyta chyba że zrobione zostały badania kału.
zawsze mnie zadziwia, ze nie patrzą ludzie do wujka google co im kotom się podaje. Albo nie szukają objawów czy wytłumaczenia by choć wiedzieć o czym wet gada. Ja stara jestem ale ty młoda powinnaś śmigać po necie .
Jest i stary wątek na miau
viewtopic.php?t=74644
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw sie 07, 2014 20:35 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Tak wiem, że ten zastrzyk jest tylko na tasiemca, ale to wetka wprowadziła mnie w błąd bo powiedziała, że na inne robaki też działa...
W poniedziałek będzie 2 tygodnie od pierwszego zastrzyku. Czy powiedzieć wetce, żeby podała jakąś tabletkę nie tylko na tasiemca ale również na inne robaki? Czy jeśli po pierwszym zastrzyku została główka tasiemca to czy tabletka pomoże ją usunąć. Czy Pratel byłby ok?
(Czasami mam takie wrażenie, że wetka patrzy tylko na zarobek, no bo wiadomo, że zastrzyk jest dużo droższy niż tabletka).

anna84

Post » Czw sie 07, 2014 20:39 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Ostatnio rzadko tu jestem, jestem trochę zdołowana. Wetka mi powiedziała, że możliwe, że kot ma białaczkę i że jeśli po wykonaniu testu okazałoby się , że to faktycznie białaczka to jedyne wyjście to uśpienie kota.... :(

Proszę o opinie co myślicie czy zaproponować wetce żeby podała kotu tabletkę na tasiemca i robaki? Bo ona pewnie będzie się upierała na zastrzyku...... nie wiem....

anna84

Post » Czw sie 07, 2014 20:44 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Oczka wieczorem kot miał ładne, trzeciej powieki nie widziałam. Siostra mówiła, że w dzień miał taki odruch wymiotny, ale nie wymiotował.
Proszę mnie nie krytykować tylko proszę o rady. (Każdy człowiek uczy się na błędach).

anna84

Post » Czw sie 07, 2014 22:50 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Skoro i tak masz daleko do weterynarza, a nie masz całkowitego zaufania do tego do którego jeździsz, może poszukaj weta w innym kierunku? Może będzie lepszy? Jeśli ta opcja odpada, zażądaj leku działajacego na wszystkie endopasożyty. I pytaj o wszystko - masz do tego prawo. Ten odruch wymiotny może wskazywać na to, że kot jest wciąż zarobaczony.

lilian08

Od: Wto gru 04, 2012 20:08

Post » Pt sie 08, 2014 17:44 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

lilian tak zrobię jak mówisz. Kot wygląda na zdrowego, odruchu wymiotnego już nie zauważyłam, apetyt ma ładny, lata po dworze, ale większość czasu śpi. Ale chyba większość kotów jest śpiochami. Tylko te oczka, te powieki. Wczoraj wieczorem jak już się ściemniało wydawało mi się, że oczka są ładne a dzisiaj znowu te powieki.
Oby to były tylko robaki a nic poważniejszego...
Jaką tabletkę byście polecili na robale?

anna84

Post » Pt sie 08, 2014 19:22 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

To, co zawsze dostawaly moje koty (nawet dwa dni temu, bo szykuję je do powtórki szczepienia) to Milbemax i Aniprazol. Doustnie / dopyszcznie:-) . Dawka ustalona przez weta, dostosowana do wagi kota - nic na własną rękę. Jeśli coś jest - wychodzi. Jeśli teraz nic nie wyjdzie (ale musisz na tyle ograniczyć swobodę kota, żeby obserwować jego czynności kuwetowe) a powieka będzie dalej widoczna robiłabym jakieś inne badania. Ona nie wychodzi ot tak, sobie. Powodzenia

lilian08

Od: Wto gru 04, 2012 20:08

Post » Nie sie 10, 2014 17:26 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Czy ktoś wie czy są jakieś skutki uboczne (działania nieporządane) zastrzyku Anipracit?

anna84

Post » Pon sie 11, 2014 10:33 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Wyczytałam, że jednym ze skutków ubocznych jest biegunka więc to pewnie przez ten zastrzyk kot miał biegunkę. Dzisiaj mam z nim jechać do wetki, zobaczymy co powie...
A jeśli faktycznie kot miała tasiemca i dostał 2 tygodnie temu ten zastrzyk Anipracit to jeśli dziś dostałby jakąś tabletkę która działa i na tasiemca i na inne paskudztwa to czy będzie ta tabletka równie skuteczna jak zastrzyk???

anna84

Post » Pon sie 11, 2014 10:46 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Zadajesz pytania, na które odpowiedź zna tylko wróżka.Daj kupę do zbadania i będziesz wiedziała, czy ma pasożyty, czy nie.Testy na FeLV/FIV zrób, bo przecież białaczki czy FIV nie da się stwierdzić na oko.Słyszałam o białaczkowej kotce, która żyje 11 lat, ale to ewenement.Zwykle takie koty żyją krótko.Na pewno nie mogą być wychodzące i mieć kontaktu z innymi kotami, bo je zarażą ( krew, ślina..)
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon sie 11, 2014 18:46 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Proszę o pomoc. Pilnie potrzebne są pieniążki na leczenie kota :cry: dlatego zapraszam wszystkich na Bazarek dla Tomusia!!! Proszę bardzo o przekazanie innym forumowiczom. Dziękuję!

anna84

[poprzednia][następna]