Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob sie 02, 2014 15:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A nie masz możliwości trawy zasiać w doniczce,teraz przesadzić z trawnika?koty to lubią i kłaki zwymiotują.Moje siano królowi podkradają.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie sie 03, 2014 6:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Świetny pomysł, znowu wielkie dzięki. Uczę się dopiero najprostszych kocich spraw. Dawniej przynosiłam mu zerwaną trawę, do wazonika, a żeby była czysta a nie posiusiana przez kogoś, to ją płukałam wcześniej. Drastycznie wyglądały te jego wymioty po trawie, ale to tak ma zatem wyglądać i kota ratuje ... więc zorganizuje doniczkę i będę dawać trawę. Czasem miał ostrą biegunkę po trawie i całe długie żdzbła były w kupce, i zaprzestałam.

1. Czy dopóki nie dorobię się własnej trawy w doniczce mogę dać mu zerwanej, oraz CO ILE mniej więcej dni?
2. Kiciuś waży 3,7 kg,

Proszę mi podpowiedzieć ILE gramów jedzenia powinien dziennie zjeść żeby go nie przekarmić ? to że powinien jeść 6 razy dziennie w mniejszych ilościach już wiem, aby nie wymiotować, ale nie wiem ile W SUMIE dostarczyć mu pokarmu DZIENNIE ? Wczoraj może dlatego zwymiotował że zjadł za dużo naraz (wolę się pocieszać taką wersją niż zatrucie mocznikiem), dopóki nie mam aktualnych badań ponownych. Beata

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Nie sie 03, 2014 7:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

W "indexie wątków nerkowych z 2011" znalazłam wątek VI - zamknięty, dot. jakie leki/ANTYBIOTYKI są ZABRONIONE przy chorych nerkach. Muszę cały ten wątek przeczytać dokładnie (103 strony), choć mojemu kotu już zdrowych nerek nie przywrócę. Poszliśmy do lecznicy z kontuzją łapy i powieki, i bez żadnych badań kot dostawał osłonowo, od maja do lipca:
> - Shotapen,
> - Synolux
> - Clavaseptin
> - Betamox
> - Penicylina LA
> - Dexasone
> - Tolfine
> -Gentamycyna (miejscowo) - ZABRONIONA nawet miejscowo w przypadku chorych nerek, aż nie wytrzymał i PRZEŻYŁ WSTRZĄS ALERGICZNY, na penicylinę po czym oczywiście steryd
-----------
Dlaczego nie zalecono badań wcześniej? Kot jeśli już był chory na nerki, to nie powinien być narażony na leki niewskazane wówczas. Fakt, wyglądał na całkiem zdrowego, poza urazami, i pewnie był. A to leczenie osłonowe, jeśli nie wywołało choroby, to na pewno spotęgowało. Pytając o to, słyszę: "trudno, tak się zdarza", albo : "gdyby kot nie dostał tych antybiotyków, to i tak by odszedł, wybiera się wtedy mniejsze zło". Mój kot chyba miał większe szanse samemu się "wylizać" z tych ran, jak nieraz wcześniej. Beata

Czarnuszek6

Post » Nie sie 03, 2014 7:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Co do żarcia i wymiotów. Wymioty mocznikowe u mojego kota to taka piana, natomiast wymioty po żarciu to żarcie i tu mocznik nie ma nic do rzeczy.

A co do żarcia, mój je tyle, ile chce, bo ważne, żeby nie chudł. W przypadku Maćka nie ma opcji przekarmienia ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Nie sie 03, 2014 8:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Duża kolekcja tych leków... Tolfine na pewno może nerkom szkodzić.
Co do trawy, to ona przyspiesza odkłaczanie hm... oboma końcami kota, więc jej ilość warto regulować
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie sie 03, 2014 9:28 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Kiciuś wymiotował pianą jeszcze przed kontuzjami, leczeniem, wszelkimi badaniami, jak wszystko było z nim ...Okey. Kolega kociarz zapewniał mnie że jego 2 norweskie kotki też tak "standartowo" wymiotują i że w ten sposób czyszczą się z sierści w przewodzie pokarmowym. Byliśmy na 1 wizycie w OAZIE wówczas, przed zawiezieniem go na wolność, do siebie, i wet. uznała podobnie. Pianą wymiotuje teraz przynajmniej raz w tygodniu, co dotąd oznaczało dla mnie nadmiar sierści, i w pianie znajdowałam sierść. Beata.

Czarnuszek6

Post » Nie sie 03, 2014 10:43 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jestem tutaj często, ponieważ siedzę i czytam, czytam, spiesząc się bo diagnozę mamy złą (pojedyncze drobne torbiele w obu w obu nerkach). Teraz "zaliczyłam" wątek pt. "Wysoka Kreatynina". Dowiedziałam się tam że powinnam:

1. zamienić jak najszybciej Ipakitine na ALUSAL bo kot ma wysoki WAPŃ: 10.01 mg/dl , /norma: 8 - 11.01/
2. istnieje nowa metoda "ostrzykiwania" torbieli ale gdy są niestety, pojedyncze
3. że torbiele mogą się wchłonąć (ale na taki "cud" nie ma co liczyć)
-----------------------
4. nazwy puszek z obniżoną zaw. Fosforu: TERRA FAELIS, PoN (ale tylko mokry)
4. przysmaki anti-hairball Whiskasa
5. ugotować MINTAJA

6. że OLEJE RYBNE powstrzymują rozrastanie się torbieli --- Jakie oleje, w jakiej postaci zakupić je? a TRAN z apteki?

7. woda z tuńczyka, - o jaką wodę chodzi? czy z ugotowania tuńczyka?
/ nie sadzę by chodziło o wodę z tuńczyka w puszcze/ konserwie.../

8. BIAŁKO JAJEK można dodawać do jedzenia (zródło db białka)

9. link do BARFa już znam, wiem na razie tyle że to nazwa specjalnego systemu odżywiania w chorobie nerek i jest POLECANA, w przeciwieństwie do saszetek Renal Canin, k/d Hills, etc.
-------------------------
I nowa sprawa: do niedawna Kiciuś miął ładne białe ząbki, a teraz, od kilku tygodni... zęby żółte i ciemne dziąsła miejscowo, nad kłami. Czy to efekt nadkwasoty i wzmożenia się jego choroby?

Ostatnie badania miał 21. 07, czyli czas na następne, po 2 tygodniach, aby wiedzieć co i jak może jeść, ile i jakie kroplówki.

Postanowiłam, w ustaleniu ewent. nowego weta prowadzącego Kiciusia mówić tak:
POSZUKUJĘ LEKARZA KTÓRY ZASTOSUJE INNE LECZENIE JAK TYLKO " dieta komercyjna nerkowa jako bezwzględna podstawa, i IPAKITINE".../ Beata.

Czarnuszek6

Post » Nie sie 03, 2014 11:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ad. 1 - a jak jest u Was z magnezem? czasem niedobory magnezu podbijają wapń

Ad. 6 - najlepiej preparat z kwasami Omega3, wystarczy igłą wyssać z kapsułki i podać strzykawką do pysia - wtedy w małej objętości (kapsułka to ok. 1 ml) dajesz sporą dawkę. Np. w OmegaForte 65% Omega-3 firmy NutroPharma masz 650 mg kwasów Omega 3 pochodzenia zwierzęcego (z ryb). Dla kieszeni też łagodniej niż kupowanie preparatów weterynaryjnych, bo 60 kapsułek to koszt 11-13 zł.

Ad. 7 woda z tuńczyka to raczej ta z puszki - ja bym nie szalała, chyba, że dodatek takiej skutecznie zachęca kota do picia

Ad. 8 białko jaja - ale nie surowe. Czemu unikasz żółtek? Fosfor macie niziutki, a żółtko jest b. odżywcze.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Nie sie 03, 2014 12:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek, jak znajdziesz takiego weta, daj znać :)

Aczkolwiek moja wetka nie daje ipakitine, nerkowej też nie jemy.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Nie sie 03, 2014 13:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jesteście CUDOWNI, dzięki wielkie za INFO.

Faktycznie, Fosfor mamy (21.07 wprawdzie) ale rzeczywiście tylko 3,2 , // 3 -6,8/
Jeśli nadal okaże się względnie niski, to możemy trochę "poszaleć" z jedzonkiem.

Magnezu w wynikach nie widzę (trzeba zrobić nowy dokładny jonogram), ale ma pow. normy SÓD i CHLORKI.
------------------------
Co wyczytałam: w USA z kroplówkami wchodzi się pózniej, tzn. w bardziej zaawansowanej fazie choroby, przy już bardzo złych wynikach.

A mój kot, 7.07 w pierwszych badaniach miał KREATYNINĘ tylko (?)
1,53 mg/dl, // 1-1,8 //
a mocznik tylko podwyższony: 15,88 mmol/l , //4,15 - 11,62//

Wet. zlecił 3 kroplówki dożylnie, dzień po dniu, ucierpiał się kocina z wenflonem, i po tym wynik KREATYNINY się pogorszył (2,87 mg/dl)
a mocznik nieznacznie opadł - do: 14,08 mmol/l
OPIS kroplówek:

1. NATR.CHLORATUM + GLUKOZA
2. skład nieopisany
3. skład nieopisany
-----------
Może już wpadam w "paranoję" ale im więcej czytam, tym bardziej się obawiam, bo przeszło mi na myśl że te 3 kroplówki może zbyt nie-trafione, inwazyjne, za wcześnie, i zamiast pomóc - może zaszkodziły. / PS. Dla Krakowa alarm upałów odwołany! Od środy komfortowe temperatury 23/25 C. To ułatwi nam wszystkim życie. Beata

Czarnuszek6

Post » Nie sie 03, 2014 15:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A czy kot nie jadł, że dostał glukozę?
Glukoza to nienajlepsza opcja, jak nie je to lepiej podać aminokwasy.
Przy tych wynikach (krea 1,53 mocznik 15, 88) spróbuj kota po prostu nakłonić do picia. U mnie (tzn u Melisy) sprawdza się mus Gourmeta o smaku wołowiny rozrobiony z wodą. Pokombinuj, coś może mu podejdzie.
Zdaje się, że kot miał dość wysoki hematokryt, tak? Czyli lekko odwodniony - być może po dopajaniu będzie dobrze.

edit:
Badanie moczu było po kroplówkach? Czy to normalny, poranny mocz? Bo ciężar trochę niski. Przy następnym badaniu poproś o określenie ilościowe białka i kreatyniny - na tej podstawie określa się białkomocz.

Po infekcji łapy i dużej ilości antybiotyków, bardzo prawdopodobne, że to ostra niewydolność nerek.

megan72

Post » Nie sie 03, 2014 16:28 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A jak stosujecie Alusal? Jakie dawki?
Obrazek

ona szalona

Od: Czw mar 24, 2005 12:45

Post » Nie sie 03, 2014 18:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Glukoza do kocich kroplówek to nienajlepszy wybór
Czaruszek6, skoro kot ma wysoki wapń, to odstaw Ipakitine, weź Alusal. Daje się go zależnie od poziomu fosforu w kocie. na początek możesz spróbować1/4 -1/2 tabletki dziennie, starte na proszek dodane do karm (to działa w misce, a nie w kocie)
Skoro u Was prawdopodobna jest niewydolność ostra, to kroplówki wskazane są już teraz

Jak torbiele są nieliczne i małe, to być może kotu da się ta niewydolność opanować i jeszcze trochę sobie pożyje :)

Kiepskie zęby i dziąsła mogą być efektem nadkwasoty, ale może to być też problem niezależny od nerek.
I mam pytanie. Nie pamiętam, ale czy kocurro sprawdzany był na FeLV?
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie sie 03, 2014 18:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

taizu pisze:(...)
Czaruszek6, skoro kot ma wysoki wapń, to odstaw Ipakitine, weź Alusal. Daje się go zależnie od poziomu fosforu w kocie. na początek możesz spróbować1/4 -1/2 tabletki dziennie, starte na proszek dodane do karm (to działa w misce, a nie w kocie)(...)

To jednak działa dopiero w kocie a nie w misce...

Alusal zaś dawkuje się tak:
fosfor na poziomie 6-8 mg/dl - 100mg Alusalu na kg mc kota,
fosfor powyżej 8mg/dl - 200mg Alusalu na kg mc kota.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie sie 03, 2014 18:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ale przecież ten kot ma fosfor w samym dole normy. Po co go obniżać? Wynik był 3,2 przy normie 3-6,8.

megan72

[poprzednia][następna]