Czy to TASIEMIEC??? zdjęcie robaka.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 29, 2014 11:17 Czy to TASIEMIEC??? zdjęcie robaka.

Witam wszystkich. Wczoraj byłam u weterynarza, bo kotek od kilku dni miał zaczerwienione oczka, widoczną trzecią powiekę, która zakrywała mu połowę oczu i takie kipry (śpiochy) mu wyłaziły. Oprócz tego kotek miał taki odruch wymiotny (ale nie widziałam aby wymiotował) i kilka razy widziałam jak kichnął. W dzień wyjazdu do weterynarza widziałam jak kot sapie-ciężko oddycha. Zaznaczę, że kot jest wychodzący i na pewno polujący.
Byłam pewna, że to kk bo kot już na to chorował, ale tak jakoś mi po głowie chodziło, że może to robaki (ten odruch wymiotny i to, że kotek dosyć dużo je a wcale nie jest gruby). Kotek był odrobaczany jakies 2 miesiące temu. Ja dałam mu pół tabletki PRATEL rozrobioną z wodą i podaną do pysia a po dwóch tyg. wetka dała mu PYRANTELUM w syropku. Tylko, że jak mu dawałam strzykawką do pysia to trochę wypił a trochę poleciało na podłogę no a to w syropie to później się dowiedziałam, że to jest dobre dla małych kotów i chyba tylko na owsiki i glisty. I już więcej odrobaczanie nie było podawane.
W drodze do wetki zauważyłam na wycieraczce obok kota tak jakby mały, biały, cienki kawałeczek makaronu spaghetti. I to się ruszało i zwijało. Miało może 1cm-1,5cm i było cienkie (musiało mu z pupci wyjść). Powiedziałam to wetce i zapytałam czy to aby nie glista, bo pamiętam jak kiedyś pies znajomego był odrobaczany to wyszło z kupą takie spaghetti poskręcane - glisty; a ona, że to na pewno tasiemiec i że tabletki tu nie zadziałają. Dała kotu zastrzyk chyba ANIPRACIT 0,4 i po 2tyg. ma być powtórka.
Moje pytanie jest takie:
1. Czy to może być faktycznie tasiemiec?
2. Czy jeśli to nie tasiemiec tylko glisty to czy ten zastrzyk ANIPRACIT 0,4 zadziała na glisty czy to tylko jest na tasiemca?
3. Jak taki zastrzyk się dawkuje? bo kot nie był ważony.
4. Jakie są różnice między tasiemcem a glistą?
5. Skąd kot mógł złapać to paskudztwo?
Mam teraz wątpliwości czy to aby na pewno tasiemiec. Słyszałam, że tasiemiec to takie małe członki by wychodziły a tu cienki "makaron".
Zastanawiam się czy wetka nie chciała zarobić, bo za tabletkę wzięła by dużo mniej a tak to zapłaciłam 40zł.
Proszę o jakieś sugestie bo ja jestem całym tym zamieszaniem bardzo zestresowana, zdenerwowana i boję się o kota:(
Żałuję, że nie wzięłam tego robala i nie pokazałam wetce:(
Ostatnio edytowano Pon gru 29, 2014 9:52 przez anna84, łącznie edytowano 2 razy

anna84

Od: Pt maja 30, 2014 14:43

Post » Wto lip 29, 2014 11:20 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Może osoby, których koty miały tasiemca coś mi doradzą. A jakie mogą być objawy tego, że kot ma tasiemca?

Przy okazji zapraszam na bazarek, z którego pieniądze zostaną przeznaczone na kolejną wizytę u weterynarza i zakup karmy dla kotów: viewtopic.php?f=20&t=162601

anna84

Post » Wto lip 29, 2014 11:24 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

tasiemiec. Jego człon.
Milbamax stosuję zawsze. Szkoda czasu na pyrantelum czy inne ludzkie świństwa. Powtórka po 14 dniach do m-ca (tak twierdza weci). Kot wychodzący powinien byc systematycznie odrobaczany i nie jakąś fuchą tylko dobrym środkiem. A co zastosujesz i jakie zrobisz kroki to będzie twoja decyzja.
Powinnaś to zabrać i wetce pokazać. Glista jet inna. Co nie wyklucza ,że moze ma jakieś inne świństwa.

Kot może byc chory .Jego objawy nie muszą wiązać sie z zarobaczeniem tylko robaki mogą go sołąbiać. Pamietam jak go "leczyłaś" dowalając co i raz tego co nie powinien dostać. Odruchy wymiotne kot ma także podczas choroby np gardło, oskrzela ... Kot musi byc obejrzany, osłuchany, zmierzona temperatura, zajrzenie w gardło i obmacanie węzłów.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto lip 29, 2014 11:31 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

anna84 nieprzelogowana:
Znowu trafiłam chyba na nie fachowego weterynarza. Kotu nie zmierzono gorączki ani nie był osłuchany, obmacany też nie.
Za 2 tyg. mam się zjawić na drugi zastrzyk.
Nie wiem czy do tych dwóch tygodni obserwować kota czy mu się polepsza czy jechać do innego weterynarza?

zochaaa

Od: Śro cze 25, 2014 16:32

Post » Wto lip 29, 2014 11:39 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

ASKA@ a czy ten ANIPRACIL jest skuteczny tylko na tasiemca?

anna84

Post » Wto lip 29, 2014 11:52 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

ASK@ wysłałam wiadomość na pw
Ostatnio edytowano Wto lip 29, 2014 11:58 przez anna84, łącznie edytowano 1 raz

anna84

Post » Wto lip 29, 2014 11:58 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

anna84 pisze:ASKA@ a czy ten ANIPRACIL jest skuteczny tylko na tasiemca?

Anipracit (prazykwantel) działa tylko na tasiemce.

dawka 0,4 na około 4 kg kota

wystarcza jednorazowe podanie
( edycja: powtarza się dawkę po 2-4 tygodniach ze względu na ewentualne larwy tasiemca)

kot wychodzący jest stale narażony na kolejne inwazje tasiemcem ( postaci larwalne bytują w pchłach , gryzoniach),

domowy polujący i zjadający muchy też.

w przypadku zaobserwowania członów tasiemca konieczne kolejne odrobaczenie.

PRATEL, który stosowałas wcześniej zawiera pyrantelum i prazykwantel i stosowany zgodnie z zaleceniem zwalcza dojrzałe glisty i tasiemce.
Ale nie zapobiega kolejnym zarażeniom.

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Wto lip 29, 2014 12:02 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Wetka za 2tyg. kazała znowu przyjechać na zastrzyk. A jeśli mój kot oprócz tasiemca ma jeszcze jakieś inne robale?
Czyli, że Anipracit ich nie zlikwiduje?

anna84

Post » Wto lip 29, 2014 12:03 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Glisty nie.

NITKA/KARINKA

Post » Wto lip 29, 2014 13:27 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

anna84 pisze:Wetka za 2tyg. kazała znowu przyjechać na zastrzyk. A jeśli mój kot oprócz tasiemca ma jeszcze jakieś inne robale?
Czyli, że Anipracit ich nie zlikwiduje?

chyba już na twym poprzednim wątku o tym pisałaś, znaczy się o zastrzyku i dostałaś radę by go nie podawać bo to jest Ivomac i jest dla świń, bydła. Dla kotów jest bardzo niebezpieczny.
http://vetos-farma.com.pl/katalog/iwerm ... -iniekcja/
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto lip 29, 2014 14:00 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Ivomec (Iwermektyna) jest na nicienie i świerzbowca dla świń owiec i bydła

Tu chodzi o ANIPRACIT( prazykwantel) na tasiemca.

NITKA/KARINKA

Post » Wto lip 29, 2014 14:03 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

ASK@ Czy dobrze rozumię? Czy ANIPRACIL jest dla bydła??? Nie dla kotów??? Nic już nie wiem....

anna84

Post » Wto lip 29, 2014 14:11 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

A skąd mam wiedzieć że kot ma tylko tasiemca a nie ma np. glist czy innego paskudztwa? A jeśli zastrzyki zadziałają i tasiemiec "zniknie" a reszta robali zostanie? A może trzeba jeszcze mu podac Pratel? Nie mam nawet możliwości "oglądnięcia" jego kupy czy cos wyszło czy nie bo kot w domu się nie załatwia.
Tak się o niego boję, że już mam różne złe myśli... Kot dzisiaj ma dobry apetyt, z rana zjadł dużo, po południu też. Mama mówiła, że widziała dzisiaj jak chciał wymiotować ale nic nie wyszło.
Wetka nic mi o parafinie nie mówiła więc wczoraj jej nie podałam kotu. dzisiaj dopiero kupiłam to nie wiem czy podac mu dzisiaj?

anna84

Post » Wto lip 29, 2014 14:40 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Mam problem z trzema kotami, na pewno są zarobaczone, Tusia zwymiotowała żywą glistę.Byłam u weta oczywiście, mają dostawać aniprazol przez trzy dni.Parafinę, w ogóle tłuszcz daje się, aby był poślizg i aby kot się nie zatkał martwymi robalami.Zwykle nie widać, że są wytrute, jakby rozkładają się w środku i już.Też nie wiem, czy mają tylko glisty, czy również coś innego, to można stwierdzić zanosząc kupę do badania.Teoretycznie, bo tak kiedyś zrobiłam i nic ponoć nie było, a następnego dnia wyszedł z kota człon tasiemca.
Dużo tutaj bardzo doświadczonych osób na forum, odrobaczają koty swoje i tymczasy regularnie, ale Ty nie jesteś doświadczona, mylą Ci się specyfiki i możesz kotu zrobić krzywdę.Zapytaj o wszystko weta, tak chyba najbezpieczniej.Odrobaczanie może zabić, to trucizna, nie jest to obojętne dla zdrowia.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto lip 29, 2014 14:57 Re: TASIEMIEC CZY GLISTA???

Wetka mówiła, że ANIPRACIT zabija tasiemca a na kota nie działa (kota nie truje). Zastanawiam się czy nie lepszy byłby ANIPRAZOL , bo wyczytałam na forum, że to co dostał mój kot działa tylko na tasiemca a to drugie, na tasiemca, na glisty i inne robale. Pogadam następnym razem z wetką na ten temat albo jeszcze dzisiaj zadzwonię i zapytam.

anna84

[następna]