Pestka, Ogryzek, Pigo, Olek & Orka. Bury trójłapek.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 16, 2014 19:06 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo: OLEK - TROLEK

Ogryziulku, mam udrapać Twoją @ za zaniedbywanie Twojego wątusia?
Inka

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie lip 20, 2014 18:05 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo: OLEK - TROLEK

Miałam powklejać zdjęcia (i filmiki) Trolka, ale Młody zadał nam niezłą zagadkę...
Schodzi Mu "skóra" z poduszeczek łapek. Taka gruba, sucha. Wypatrzyłam dzisiaj u Olka takie zjawisko. Na każdej łapce. Myślałam, że zaplatał mu się żwirek między poduszeczki, ale nie da się oderwać. Do tego na jednej łapce ma jakby strupek. Olek nie protestuje jak gmera Mu się przy tych "skórkach", więc chyba Go to nie boli. Ale do weta i tak Go jutro zawiozę.

Alyaa

Od: Śro paź 22, 2008 18:24

Post » Nie lip 20, 2014 18:07 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo: OLEK - TROLEK

I niech Cię wet obśmieje!

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie lip 20, 2014 18:15 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo: OLEK - TROLEK

Oby!
Pierwszy raz spotkałam się z takim czymś u kota. Oparzyć się nie miał gdzie za bardzo. A już szczególnie wszystkie łapki. Chyba, że... to nie mądre kocie przebiegło po płycie... Ale łapki by Go wtedy bolały, a Olek lata jak postrzelony. Kurde no! Cóż On wymyślił?

Alyaa

Post » Nie lip 20, 2014 18:21 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo: OLEK - TROLEK

Czemu miałby Cię lekarz wyśmiać, nie wiem. Posmarowałabym delikatnie dobrą oliwą spożywczą
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie lip 20, 2014 20:17 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo: OLEK - TROLEK

Że z głupotą przychodzę i panikuję :)
Narazie, dopóki weterynarz nie obejrzy, nie chcę niczym smarować. Olek nie wie co to hamulce, jak bryka. Boję się co by było z naoliwionymi łapkami :strach: :wink:

Alyaa

Post » Nie lip 20, 2014 20:27 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo: OLEK - TROLEK

Alyaa pisze:Że z głupotą przychodzę i panikuję :)
Narazie, dopóki weterynarz nie obejrzy, nie chcę niczym smarować. Olek nie wie co to hamulce, jak bryka. Boję się co by było z naoliwionymi łapkami :strach: :wink:

Lekarz prowadzi interes. A w interesie nie ma "z głupotą przychodzi".
Kciuki trzymam.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Nie lip 20, 2014 20:37 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo: OLEK - TROLEK

Coś mi uświadomiłaś Małgosiu. Olkowi może ta skóra schodzić z niedoboru tłuszczu. Karma dla kociaków zawiera więcej tłuszczu niż dla kotów sterylizowanych (pierwsza 18%, druga 12%), a Olek wyżera namiętnie z miski Ogryzka. Muszę pogadać z wetką jutro. Jeżeli to byłoby przyczyną (chciałabym, żeby to było to. Najłatwiejsze do opanowania się wydaje. I niezaraźliwe), to skarpeciarz ląduje w łazience na karmienie.

Alyaa

Post » Wto lip 22, 2014 21:30 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo:Olek-plazmocytarne zapalenie opus

Byłam wczorajszym popołudniem u naszych wetek...

Skarpeciarz ma plazmocytarne zapalenie opuszek. Na szczęście w łagodnym stadium - zmiany są niewielkie. Nie wiadomo co jest przyczyną powstawania tych zmian. Prawdopodobnie podłoże immunologiczne (powinnam zrobić mu testy FIV/FELV, ale teraz to się boję wyników). Leczenie sterydami, silnymi antybiotykami. I nie ma pewności, że przyniesie skutek. Dlatego nie dostał żadnych leków. Szkoda mi i wetce 4 miesięcznego malucha faszerować sterydami, tym bardziej, że to złagodzi tylko i wyłącznie objawy. Mamy kotu podawać OmegaTrin (jak na złość nie chce jeść) i obserwować. Gdyby zmiany się pogłębiały, wylizywał łapki częściej, osowiał, wtedy będzie trzeba podawać leki.

Olek jakby w ogóle nie zauważał, że coś ma "nie tak" na łapkach, bo biega bez problemu, skacze, szaleje. Nie zauważyliśmy też , żeby jakoś specjalnie te łapki wylizywał. Zapalenie nie jest zaraźliwe, więc nie muszę kombinować, jak Go odseparować od rezydentów, a tego się bardzo obawiałam.

Muszę się jakoś z tym ogarnąć, poczytać, może skonsultować z innym weterynarzem. Nie bardzo wiem co z Olkiem teraz zrobić. Szukać domu? Ogłaszać? A jeśli tak, to pisać o zapaleniu? Kurde, nie mam pojęcia...

Alyaa

Post » Wto lip 22, 2014 22:17 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo:Olek-plazmocytarne zapalenie opus

Kilka zdjęć obiektu moich zmartwień

Co to takiego fajnego tam wisi?
Obrazek

Zabawa ukochaną myszą (mocno już steraną przez "życie" :roll: )
Obrazek

Ja też umiem korzystać z drapaka!
Obrazek

I biegać za piórkiem!
Obrazek

Ale czemu mi przeszkadzasz??
Obrazek

Przyczajony tygrys, ukryty smok
Obrazek

Jestem strażnikiem kuwety!
Obrazek

Porównanie z Ogryzkiem
Obrazek

Alyaa

Post » Wto lip 22, 2014 22:35 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo:Olek-plazmocytarne zapalenie opus

Źrebak 8O
Obrazek Obrazek

Zabawa
Obrazek Obrazek

Wspinaczka
Obrazek

Walka
Obrazek Obrazek

Przekąska
Obrazek

Śledzę Ogryzka!
Obrazek

A w nos kcesz???
Obrazek

Alyaa

Post » Śro lip 23, 2014 5:53 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo:Olek-plazmocytarne zapalenie opus

Z tym szukaniem domu... kto weźmie chorego (na wejściu) kota? A Ty się nim zajmiesz najlepiej. Najcieplejsze myśli ślemy.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Czw lip 24, 2014 14:34 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo:Olek-plazmocytarne zapalenie opus

Leje :placz:

Alyaa

Post » Czw lip 24, 2014 14:43 Re: Pestka, Ogryzek & Pigo:Olek-plazmocytarne zapalenie opus

Cześć Ogryzku :D
To małe Ci widzę spokoju wcale nie daje :lol:

U nas piękna pogoda - zero słońca, przyjemne 19° :1luvu: Niestety nie pada :?
"We don't apologize
And that's just the way it is
But we can harmonize
Even if we sound like shit
Don't try to criticize
You bitches better plead the fifth" \\m//
MRRRRAAUUUUUU! :twisted: HELL BLOODY YEAH! :twisted:
"Dark matter. It's not atoms. It's the other stuff." :ryk:

Caragh

Od: Pon sie 03, 2009 23:03

[poprzednia][następna]