SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 07, 2014 8:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A po cóż kotku ten ryż?...

A poza tym - 100% mięsa, a tu: "szparagi, dynia, ziemniaki, jajko, ser"?
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon lip 07, 2014 11:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzieki za uwage blathin, masz racje, kurczak jest wszedzie, ale sprawdzilem i np w CFF w niektorych miksach go nie ma, wiec rzeczywiscie trzeba sprawdzac, sprawdzac...
Obrazek Obrazek Obrazek <--- a ja rosne i rosne ;)

foxtrot

Od: Czw lut 18, 2010 13:00

Post » Pon lip 07, 2014 13:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nie wiem foxtrot jak jest z kotami, ale mam psa, który jest alergikiem.Z wetem ustaliłam, że przez czas potrzebny do wyleczenia zmian skórnych Axi jadła tylko ryż i indyka (trwało to kilka miesięcy).Później jak się wszystko unormowało to zaczęłam wprowadzać POJEDYNCZO inne składniki, co kilka tygodni. Chodziło o to, że w ten sposób najprościej jest ustalić na co zwierzak jest uczulony.W trakcie leczenia nie dawałam żadnych gotowych karm. Wtedy (ponad 10 lat temu) karmy specjalistyczne były trudno dostępne i poza moim zasięgiem.Okazało się, że na pewno jest uczulona na " chińską witaminkę"(glutaminian sodu) dodawaną w ilościach kosmicznych do wszystkiego co jest jadalne.Było jeszcze kilka ataków alergii ale tego się nie da uniknąć.
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Pon lip 07, 2014 14:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mam pytanie odnośnie PON : jakiej wielkości są chrupki, czy są okrągłe, czy raczej płaskie ? Jak z twardością ? Muszę przyznać, że aktualnie utknęliśmy na Orijenie. Miałam na próbę małą paczkę jeszcze 'starego' Orijena i było OK. Kupiłam więc pakę 2 kg i się okazało, że już jest bleee ... Takie płaskie i twardawe chrupki wyraźnie z jakiegoś powodu nie pasują moim kotełkom. Może to twardość, bo widzę że zwłaszcza jeden wyraźnie ma problem z pogryzieniem. No i utknęłam(śmy) :| . Będę zmuszona wprowadzić coś nowego/innego, a myślałam o PON. Waże oceny i komentarze będą dla mnie cenne :201494 Mam jeszcze opcję, żeby poprostu wrócić do applaws.
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Pon lip 07, 2014 16:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

PumaIM pisze:A po cóż kotku ten ryż?...

Chyba tylko po to, żeby zapchać mu brzuszek :roll:
Tez mnie te rzekome 100% mięsa zastanawia... Warzywa to nie mięso :/

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pon lip 07, 2014 17:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

POn suchy ma sporej wielkości chrupki, dość łatwo udawało mi się je przepoławiać. Moja 12 tygodniowa koteczka chrupała go bez problemu mimo, że był dwa razy większy od RC, które dostała w wyprawce.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto lip 08, 2014 7:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Gdyby ktoś był zainteresowany to posiadam do odsprzedania , lub zamiany karmę (porta heaven 1,9 kg ) oraz (Totow brązowy 2,1kg ). Kupione w zooplusie ,otwarte w tym tyg. Najchętniej wymienię na suchą karmę Kattovita gastro lub Rc instentinal gastro.Mieszkam w Wawa, ale mogę tez wysłać .Dla moich kotów te karmy są niestrawialne :wink:

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Wto lip 08, 2014 8:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Agaaa spróbuj Orijen Six Fish Cat - po pierwsze świetnie działa na brzuszek mojej wrażliwej kotki, która miała problemy zarówno po Porcie, jak i TOTW. A Kattowit wyjdzie Ci podobnie w kwestiach cenowych.

P.S. Proces przestawiania kota na Orijen jest długi i dość męczący, ale warto!!!

natalian

Od: Śro sty 16, 2013 12:04

Post » Wto lip 08, 2014 9:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wszyscy piszą żeby powoli przestawiać kota z jednej suchej karmy, na drugą... a u mnie to całkiem inaczej wyglądało...(bo teraz ciagle jesteśmy na tej samej karmie..).
Na początku kicia dostawała RC BAbyCat, skończyła opakowanie i od razu dostała Purina ProPlan najpierw kitten, potem dla sterylizowanych - to się skonczyło przyszedł Orijen, to 2iluś kg opakowanie - zjedzone bez problemów i teraz RC Calm to samo, bez żadnego mieszania itp..To dobrze, czy źle? No bo skoro kotka je - to chyba nie potrzeba mieszać, nie?
Dodam że rewolucji w brzuszku żadnych nie było..a w kuwetce ok (czyli znośnie :D)>

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Wto lip 08, 2014 23:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Sprawdzone wcześniej bezzbożówki teraz też kupujemy bez mieszania i przechodzenia z jednej na drugą - tj. kończy się paka ToTW-a, kupujemy Applaws i bez mieszania dostają od następnej porcji. Myślę, że skoro sprawdzone i wcześniej rewolucji żołądkowych ani protestów nie było to nic im nie będzie.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Śro lip 09, 2014 0:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

To chyba zależy od kota, niektóre od razu zaakceptują nową karmę, dla innych będzie to stres niemiłosierny. Mój Tupek również akceptuje nowe karmy bez problemu.

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Śro lip 09, 2014 8:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

PumaIM pisze:A po cóż kotku ten ryż?...

Kot rzeczywiście -w przeciwieństwie do psa - nie potrzebuje węglowodanów (ryżu).
Jednak odrobina dodatków roślinnych jest wskazana. Wszystko zależy od tego, ile ich do tych puszek dodano. Jeśli kilka procent, to jest OK.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Śro lip 09, 2014 9:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Rzecz w tym, że ten ryż nie w puszkach występuje, tylko olaaaaaaa dodaje do puszek ugotowany ryż, nie wiem, w jakich ilościach. To się pytam - po cóż dodawać do puszek ryż? Jakiś tam niewielki (zapewne) procent składników roślinnych i tak w puszkach jest, co zupełnie wystarczy, to dodawanie ryżu jest zupełnie zbędne - kotkowi tylko sadełka od tego przybywa, a pożytku bieżącego zero.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro lip 09, 2014 12:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Witam. Sporo już forum poczytałam, ale chciałabym podpytać czy dobre wyciągam wnioski, więc prosiłabym o ocenę bardziej doświadczonych ;) Mój kot trafił do mnie 3tyg temu około roczny, strachliwy, wychudzony z lecącą, matową sierścią.. I nawykami żywieniowymi takimi, że chętniej porywał mój chleb czy kaszę niż kocią karmę ^^' A głód straszliwy! W dodatku szybko zachorował na zapalenie krtani, więc nagle musiałam go przestawić na miękkie jedzenie co plus antybiotyki równało się masakrą w kuwecie :/ Lepiej już było kiedy dodawałam mu troszkę ziemniaków czy kus kus..
Niestety na pełen BARF na razie nie ma szans ze względów czasowych i mieszkaniowych.. Ale chcę żeby jadł zdrowo (i coraz lepiej) mój aktualny plan to cztery posiłki (zeszłam z 5 małych, bo jego żołądek by pękł chyba a musi nadrabiać)
1. Sucha karma
2. puszka
3. mięso /twaróg lub jogurt /puszka
4. Sucha karma

Ad. 1 Suchą na razie je Brita (kupiony po prostu przy interwencyjnym przybyciu kota) Applaws kurczak+łosoś i na kłaki Smilla Heatries . Oczywiście jak tylko Brit się skończy (na spółę z bezdomniakami) a żołądek w pełni się przystosuje to przejdziemy tylko na bezbożówki. Myślałam o Power of Nature NC, ale jakoś nigdzie jej teraz nie widzę.. :/ więc chyba Applaws lub Taste of Wild.. Ewentualnie Acana?
Tu pytanie czy taka sucha karma na odkłaczanie dobra? Bo działa chyba ok - przestał się krztusić, ale nie wiem jak składowo czy zdrowiej spróbować pastę?
Ad. 2 Puszki na razie testujemy różne oczywiście jedynie te z porządną zawartością mięsa.. Je chętnie, ale wydaje mi się, że ma jeszcze problemy z trawieniem większych ilości mięsa i galaretą (więc ją usuwam po części a zalewam wodą). Zastanawiam się nad kontynuowaniem Animody Carry i tu pytanie o oceny, bo z różnymi opiniami się spotkałam.. planuję zakup zestawu Catz Finefood
Ad.3 Od początku rzuca się na nabiał a serek wiejski to było prawie jedyne co chciał zjeść jak się rozchorował na krtań jak i masło z antybiotykiem- teraz ograniczam, ale myślę żeby tak ze 2 razy na tydz dać mu małą ilość twarożku czy jogurtu naturalnego -dobrze?
Stopniowo testuje i wprowadzam mu mięso (wydaje mi się, że dla niego to kompletna nowość, ale docelowo ma mieć coraz większy udział w jego diecie) na razie jadł gotowanego kurczaka i indyka a już czeka na niego mrożona wołowina ;)
Czy przy takim jadłospisie podroby dokładać? Czy czymś warto byłoby jeszcze suplementować jak w BARF?

Na szczęście w kuwecie teraz całkiem nieźle a kocurek powoli przybiera choć chyba głównie mięśni, bo coraz sprawniejszy fizycznie a sierść już miękka :)

Mikaneko

Od: Śro lip 09, 2014 12:22

Post » Śro lip 09, 2014 12:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

To znowu ja, ale tym razem nie z problemem, ale z prośbą o radę :)
U nas zmiany. Koniec z rozpieszczaniem kota, czyli na początek, koniec z kupowaniem puszek/saszetek/tacek itp większych niż 100g, bo np. Animonda Carny 200g, moja kicia zjadała ok. 100g i reszta bleee, a na drugi dzień to już w ogóle niejadalne. Zabieram się za zakupy.. za dużo do kosza jedzenia szło...lub bezdomniaczki dostawały, ale im osobno kupuje ( z własnej kieszeni, bo rodzice nie chcą ich sponsorować:D )

I powiedzcie mi teraz...czy mój kot "nie umrze z głodu" jeśli będzie dostawał tylko 100g mokrej karmy na dzień i dodatkowo ok. 50g suchej (głownie zjada w nocy, czasem coś przegryzie w ciągu dnia? ) i czy dawanie kotu jedzenia rano i wieczorem (tylko) bd. ok? Zdarza się, że dostanie surowe/gotowane mięsko ale nie zawsze ma na nie ochotę, ew. jeśli jest to pierś z kurczaka, to z największego snu potrafi ją zapach obudzić.
Chodzi o to, że głównie musi być mokre gotowe już, bo nie mam tyle czasu na szykowanie kotu dań, a ona nawet tego nie tknie..a takie Animonda Rafine, vom fenstein, cosma, applaws, almo nature u nas głownie są (czasem coś jej odbije, jak ostatnio i dostaje fastfoody, typu whiskas, sheba..ale to raz na jakiś czas - potem zakaz).

Nie chciałabym żeby chodzila głodna i zła, ale koniec z wyrzucaniem karmy kociej do kosza :).

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

[poprzednia][następna]