Beeju, Guree, Natalia i Kacperek [*] część II - smutno...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 19, 2014 17:28 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

psiama pisze:Trzeba się motywować, bo inaczej siadłoby morale.
Imponujaca armia truskawkowa :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Ja zrobiłam jakies 10 razy mniej ale tez miałam z tym zabawę, zatem te Twoje 20 to jakiś armagedon musiał być 8O
zabawnie było, nie ukrywam... ale domowy pyszny truskawkowy dżem wynagradza... ;-)

psiama pisze:Jedno mi się w w moje oczka rzuciło :oops: To etykietki na słojach. Zmywarka takich nie lubi, bo je rozpuszcza. Nie ściagasz etykiet ? Czy zmywarki nie używasz ? :mrgreen:
pomijając fakt, że chwilowo nie mam zmywarki (wynajmuję mieszkanie, gdzie kuchnia była wyposażona...), to jak łatwo odchodzą to zdejmuję, a jak nie, to wyciągałam z filtra zmywarki ;-)
no i w trakcie pasteryzacji wszystkie modelowo odlazły :mrgreen:

a ja dzisiaj trochę pobiegałam z tż-tem ;-)
a we wtorek idę do dietetyka :ryk:
(dostałam zaproszenie na bezpłatną konsultację w natur house, więc co się ma zmarnować :P)

a teraz - kto zgadnie co robię...?
tak, pracuję... na jutro musi być raport gotowy... żyć a nie umierać.... :roll:

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Wto lip 01, 2014 21:42 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

Hej Buraskowa Kraino :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Dojrzałam temat zmywarek.Charmku jak ogólnie sprawowała Ci sie zmywarka ( bo piszesz,ze chwilowo jesteś bez niej) ,wody to wiem,ze mniej zuzywa niż normalne zmywanie,ale prądu rzeczywiście też mniej jakos ?
Sorki,ze tak pytanie z kosmosu od razu,ale mygneło mi to i wiesz
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Śro lip 02, 2014 6:59 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

Myszolandia pisze:Hej Buraskowa Kraino :1luvu: :1luvu: :1luvu:
witamy, witamy :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Myszolandia pisze:Dojrzałam temat zmywarek.Charmku jak ogólnie sprawowała Ci sie zmywarka ( bo piszesz,ze chwilowo jesteś bez niej) ,wody to wiem,ze mniej zuzywa niż normalne zmywanie,ale prądu rzeczywiście też mniej jakos ?
Sorki,ze tak pytanie z kosmosu od razu,ale mygneło mi to i wiesz
chwilowo jestem bez zmywarki, bo na wynajmowanym, ale zmywarka z której korzystałam jak mieszkałam z mamą nadal działa ;)
ogólnie sprawuje się świetnie, domywa dokładniej niż ręcznie (przynajmniej u mnie czasami ciężko ręcznie domyć np bulionówki koło uszek, w zakamarkach, itd), i wody na pewno idzie mniej :) czas też jakoś fajnie byłoby wycenić ;)
a co do prądu, to akurat nie jestem w stanie za bardzo porównać, po pierwsze ciepła woda grzana gazem, po drugie zużycia mamy dość spore, i jakiejś drastycznej zmiany nie odnotowałam... za dużo też w między czasie się innego zmieniło, żeby dało się porównywać...

Ale jak tylko doczekam się kuchni, to zmywarka w niej będzie :)
(i też bosch, tak jak poprzednia ;) )

A tak poza tym, to prace budowlane powoli postępuję, poooowooooli ale do przodu :mrgreen:

charm

Post » Śro lip 02, 2014 9:03 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

to w tym roku będzie koniec?
czy tylko stan surowy?

u mnie zmywarka akurat teraz pracuje, a ja siedzę na miau :D
swoją mam już kilkanaście lat, kupiłam ją jak tylko była mozliwość, wtedy nikt o nich nie myślał i ciągle słyszałam "a po co ci zmywarka na was dwoje"
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro lip 02, 2014 9:33 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

tak pytam o tą zmywarkę,bo mamy w planie zakupić takowy sprzęcik,bo mnie dobija czasem to zmywanie ręcznie,nieraz jak mam siłę,zmywam na bieżąco,a nieraz po ciężkim dniu pracowym najzwyczajniej mi się nie chce
To,ze zużycie wody jest mniejsze w zmywarce,to się domyślam,bo nieraz widzę po ręcznym,to żeby dobrze wypłukąć coś ile jej musi polecieć,chodzi o prąd jeszcze
Bo jednak przy rozliczeniu półrocznym to woda jest trochę tańsza,nawet jak jej więcej wyjdzie,
My jak coś to też bosha będziemy brać,raz ,ze naocznie wygląda fajnie,a dwa czytając opinie ,widzę,że ma najwięcej pozytywów

Łoł,charmku,zrób jakieś foteczki ,pokaż nam trochę postępów,jak będziesz chciała oczywiście,wiadomo :ok:
Obrazek

Myszolandia

Post » Śro lip 02, 2014 9:52 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

Myszolandia pisze:tak pytam o tą zmywarkę,bo mamy w planie zakupić takowy sprzęcik,bo mnie dobija czasem to zmywanie ręcznie,nieraz jak mam siłę,zmywam na bieżąco,a nieraz po ciężkim dniu pracowym najzwyczajniej mi się nie chce
To,ze zużycie wody jest mniejsze w zmywarce,to się domyślam,bo nieraz widzę po ręcznym,to żeby dobrze wypłukąć coś ile jej musi polecieć,chodzi o prąd jeszcze
Bo jednak przy rozliczeniu półrocznym to woda jest trochę tańsza,nawet jak jej więcej wyjdzie,
My jak coś to też bosha będziemy brać,raz ,ze naocznie wygląda fajnie,a dwa czytając opinie ,widzę,że ma najwięcej pozytywów

Łoł,charmku,zrób jakieś foteczki ,pokaż nam trochę postępów,jak będziesz chciała oczywiście,wiadomo :ok:

ja mam zanussi, wąska na 45 cm, stoi pod zlewozmywakiem, jestem z niej zadowolona
teraz są oszczędniejsze od niej, moja zużywa 1,05 kwh na mycie, chodzi co drugi dzień
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro lip 02, 2014 10:31 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

Ja dziewczynki bez zmywarki jak bez reki. Już nie mogłabym inaczej. Zmywarka to mega oszczędność czasu i wody. Bez dwóch zdań :ok:
No i świetnie domywa, zgadzam się ! :D
Przerobiłam w życiu już kilka. Zaczęłam od kilkunastoletniej zmywarki-emigrantki prosto z Hiszpanii, którą kupiłam razem z domem.
Kiedy dokończyła żywota myjąc wcześniej setki razy kupiłam dwie inne i pracują do dziś nienagannie i w o wiele lepszym standardzie (technika idzie do przodu !).
Jedyny minus zmywarek oprócz konieczności zapłacenia za nie, a te dobre niestety liczą się w tysiącach to koszt tabletek, żeli i innych preparatów bez których nie da razy.
edit: Myszolandio, dodam jeszcze, że niestety zużycie prądu przy zmywarce wzrasta. Jaj mam w wysokich klasach oszczędności wody i prądu A+, A++ (a może sa już wyższe), ale niestety reczne mycie wody prądu nie zużywało, a zmywarka bez tego nie da rady. Za to wqody jest o wiele mniej zużyte, szczególnie, że mam model, który wykorzystuje wodę z recyclingu w obiegu zamkniętym własnym. Kiedy rusza zmywanie, czerpie wodę zebraną i przefiltrowana z poprzedniego mycia.
Warto brać model, który ma programy eko, sa jeszcze bardziej energo. Warto brac zmywarke z opcją 1/2, bo czasami chcesz przed wyjazdem umyc szybko lekko zabrudzone paręnaście naczyń.

Sprawdziłam Boscha i Siemensa, obie cud mniut. hiszpanka to była ardo, ale to była poprzednia epoka ;)

Budowa to studnia bez dna i uczenie się życia.
A potem jest śliczny własny domek i zaczyna się skarbonka bez dna.
Ale nic nie zastąpi swoich czterech ścian i kawałka trawnika :ok:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Czw lip 03, 2014 6:31 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

mir.ka pisze:to w tym roku będzie koniec?
czy tylko stan surowy?
końca nie będzie na pewno, ale mam nadzieję, że uda się wprowadzić... choćby jeden pokój, kuchnia i łazienka, bo będąc na miejscu inne prace pójdą dużo szybciej, zmniejszą się problemy dojazdowej (kwestię kosztów wynajmu pominę..)

mir.ka pisze:u mnie zmywarka akurat teraz pracuje, a ja siedzę na miau :D
swoją mam już kilkanaście lat, kupiłam ją jak tylko była mozliwość, wtedy nikt o nich nie myślał i ciągle słyszałam "a po co ci zmywarka na was dwoje"
taaa, myśmy to słyszeli jakieś 8 lat temu ;)

charm

Post » Czw lip 03, 2014 6:34 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

Myszolandia pisze:tak pytam o tą zmywarkę,bo mamy w planie zakupić takowy sprzęcik,bo mnie dobija czasem to zmywanie ręcznie,nieraz jak mam siłę,zmywam na bieżąco,a nieraz po ciężkim dniu pracowym najzwyczajniej mi się nie chce
:)
zmywarka to jak dla mnie obecnie sprzęt wręcz niezbędny :)
zwłaszcza, że sporo gotuję, bo lubię, ale zmywać to już nie lubię :ryk:

Myszolandia pisze:Łoł,charmku,zrób jakieś foteczki ,pokaż nam trochę postępów,jak będziesz chciała oczywiście,wiadomo :ok:

twórczych zdjęć nie mam :oops:

jedynie w takim stylu:
Obrazek

ale będą co jakiś czas przybywały nowe, zwłaszcza jak będzie co fotografować ;-)

charm

Post » Czw lip 03, 2014 6:40 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

mir.ka pisze:

ja mam zanussi, wąska na 45 cm, stoi pod zlewozmywakiem, jestem z niej zadowolona
teraz są oszczędniejsze od niej, moja zużywa 1,05 kwh na mycie, chodzi co drugi dzień

w Chorzowie też została taka wąska :)

psiama pisze:Ja dziewczynki bez zmywarki jak bez reki. Już nie mogłabym inaczej.
ja też, ale jak się musi wynajmować, i to z założeniem "na jakiś czas w trakcie budowy", to niestety, cena, lokalizacja itd były ważniejszymi kryteriami niż zmywarka ;)

psiama pisze:Jedyny minus zmywarek oprócz konieczności zapłacenia za nie, a te dobre niestety liczą się w tysiącach to koszt tabletek, żeli i innych preparatów bez których nie da razy.
korzystałam najczęściej z proszku, wychodzi dużo taniej, a spadku stopnia domywania nie zauważyłam ;)

psiama pisze:Budowa to studnia bez dna i uczenie się życia.
A potem jest śliczny własny domek i zaczyna się skarbonka bez dna.
Ale nic nie zastąpi swoich czterech ścian i kawałka trawnika :ok:
oj tak...
finansowo to niemałe przedsięwzięcie... i wszystko tyle kosztuje... najwięcej idzie na pierdoły, tu wiertła, tu jakieś coś, i kasa leeeciii :roll:

ale wierzę, że kiedyś się doczekamy gotowego własnego domku :)
i ogródka oczywiście też ;-)
będzie trochę trawnika, zioła, mały sad, może kawałek warzywny :mrgreen:

charm

Post » Czw lip 03, 2014 8:56 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

Charm - nie muszą być twórcze te fotki. Grunt, żeby było widać o co kaman 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pt lip 04, 2014 22:08 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

psiama pisze:
edit: Myszolandio, dodam jeszcze, że niestety zużycie prądu przy zmywarce wzrasta. Jaj mam w wysokich klasach oszczędności wody i prądu A+, A++ (a może sa już wyższe), ale niestety reczne mycie wody prądu nie zużywało, a zmywarka bez tego nie da rady. Za to wqody jest o wiele mniej zużyte, szczególnie, że mam model, który wykorzystuje wodę z recyclingu w obiegu zamkniętym własnym. Kiedy rusza zmywanie, czerpie wodę zebraną i przefiltrowana z poprzedniego mycia.
Warto brać model, który ma programy eko, sa jeszcze bardziej energo. Warto brac zmywarke z opcją 1/2, bo czasami chcesz przed wyjazdem umyc szybko lekko zabrudzone paręnaście naczyń.

no właśnie psiamko ,to zużycie prądu mi spokoju nie daje,wiadomo prąd znacznie droższy od wody.Niby tłumaczą w sklepach,że przy ręcznym tez idzie prąd,bo światło zapalone,no ale nie porównujmy.
Kurde ,sprytny masz model z tą wodą,to w takim razie wody prawie wcale nie zużywasz
Na razie jesteśmy na etapie gdybania i oglądania i orientowania się,dlatego każda Wasza opinia jest dla mnie cenna :201494

Miruś,o zanussi też czytałam sporo dobrych opinii nawet

Charmku sorki z moim offem :oops: :oops: :oops:

I oczywiście czekamy na następne zdjątka postępów.Nic więcej nie raduje,jak przeglądanie potem zdjęć "jak to było" Tez mam zdjęcia porównawcze łazienki z kiedyś i dziś.O kuchni nie pomyślałam,zeby cyknąć :oops:
Obrazek

Myszolandia

Post » Sob lip 05, 2014 12:23 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

Myszolandia pisze:
psiama pisze:

no właśnie psiamko ,to zużycie prądu mi spokoju nie daje,wiadomo prąd znacznie droższy od wody.Niby tłumaczą w sklepach,że przy ręcznym tez idzie prąd,bo światło zapalone,no ale nie porównujmy.
Kurde ,sprytny masz model z tą wodą,to w takim razie wody prawie wcale nie zużywasz

Powiedziałabym raczej, że myjąc ręcznie zużywasz ciepłą wodę, więc albo prąd na jej podgrzanie albo gaz, a to już sporo wychodzi biorąc pod uwagę, ile wody idzie na mycie ręcznie ;)

Myszolandia pisze:Charmku sorki z moim offem :oops: :oops: :oops:
ależ nie ma sprawy :) :201461

Myszolandia pisze:I oczywiście czekamy na następne zdjątka postępów.Nic więcej nie raduje,jak przeglądanie potem zdjęć "jak to było" Tez mam zdjęcia porównawcze łazienki z kiedyś i dziś.O kuchni nie pomyślałam,zeby cyknąć :oops:
na razie nic ciekawego więcej się nie dzieje, tzn kolejne takie same belki....
A dzisiaj leże w domu i się kursuje - chyba organizm dopomina się o odpoczynek, i o wyspanie się.... :roll:

charm

Post » Śro lip 09, 2014 18:13 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

my mamy wodę z sieci,ale w sumie o tym nie pomyślałam,o tej ciepłej wodzie,opłukuję zimną
W sumie tej ciepłej aż tak powalająco nie zużywam,bo wlewam wodę w jedno czyste,już umyte naczynie,dajmy na to garnek i myję wszystko po kolei,a spłukuję już zimną,to tak naprawde zimnej mam zawsze sporo jednostek,jak przychodzi do spisywania liczników
No zobaczymy,super,ze mogłam sobie zasięgnąć jęzora u Was :1luvu:
Obrazek

Myszolandia

Post » Czw lip 10, 2014 8:47 Re: Beeju, Guree, Kacperek i Natalia - część II - kulinarnie

Myszko, a zobaczysz jaka radochę poczujesz jak pierwszy zestaw naczyń się umyje w nowiutkiej zmywarce :D
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

[poprzednia][następna]