♥♥♥ Marcel, Tosia i Luna ♥♥♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 23, 2014 14:58 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

u mnie okna są cały czas "na uchylnym" i koty nie wychodzą,
jak nie ma w pobliżu jakiś mebli po których mogłyby się wspiąć i wyjść od góry , to od dołu się nie da, przynajmniej u mnie
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pt maja 23, 2014 15:25 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

aannee99 pisze:Rilla Właśnie, o bezpieczeństwo chodzi i o wietrzenie mieszkania, teraz jest tak, że gdy otwieramy balkon, to Marcel jest w pokoju małej, do łazienki już go nie daję, bo ostatnio drzwi od łazienki sobie otworzył skubaniec, w prawdzie pozamykane okna wszędzie były, ale odkurzałam, a Marcel odkurzacza się boi, nie chcę go stresować i zawsze go daję w spokojne miejsce, no i sobie drzwi skubaniec otworzył, bo chciał wyjść :ryk: Drzwi od pokoju małej są nie do otworzenia przez niego, one ciężko się otwierają nawet nam, a co dopiero kocurkowi. Troszkę będzie ciężko z zabezpieczeniem balkonu, bo mamy taki daszek u góry tylko, boków też nie ma, ale .. daszek jest do wymiany, bo popękany, a u góry są haczyki, bo poprzednia właścicielka mieszkania miała dwa koty i była tutaj robiona siatka właśnie :) No, ale kto mógł przewidzieć, że będziemy mieli kotka?. Babeczka pytała czy siatkę ma zostawiać czy ściągać przed wyprowadzką. Poprosiliśmy o ściągnięcie, teraz żałuję :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

Pewne jest to, że musi to być porządnie zrobione :)

A co do okien, to znalazłam coś takiego - czy to faktycznie jest dobre?

http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_s ... _kot/30843

Myślałam też nad tym, bo chociaż mamy siatki w oknach to czasem ma się ochotę tylko otworzyć na uchylne czego teraz nie robimy.

My na razie nie mamy osiatkowanego balkonu... dlatego jest po prostu nieużywalny od dwóch lat i korzystam z niego tylko jak chcę pranie rozwiesić.
Jest ciężki do osiatkowania, bo długi i wysoki (duża przestrzeń w pionie), trzeba naruszyć elewację przy montażu, więc to zostawiliśmy na przyszłość jak uzbieramy pieniążki.
Polecam za to moskitiery do okien na ramie, które montuje się w oknach na zaczepach, nie naruszają okien, są jednocześnie łatwo zdejmowane i silne, tak, że kot nie ma szans jej wypchnąć.
Nie tylko kot bezpieczny, ale też zapomnieliśmy o wszelkich osach, muchach i ćmach :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Pt maja 23, 2014 15:29 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

A ja się boję, że Marcel przez takie uchylne okno może wyjść, jest parapet obok drzwi balkonowych, na którym Marcel często siedzi, gdy balkon jest uchylony, to na wysokości parapetu nie jest to mega szerokie otwarcie, ale myślę, że jeżeli chciałby wyjść, to by wylazł. Tak samo z oknami w innych pomieszczeniach :) Dlatego myślę, że te kratki ochronne z zooplusa są chyba fajnym rozwiązaniem :)

Rilla Taką moskitierę mocowaną na ramie widziałam właśnie nie jeden raz w oknach u ludzi, ale czy to nie jest takie 'delikatne', ta siateczka?. Czy kot pazurkami nie porwie tego, albo właśnie nie przerwie?. Tego się boję w takiej moskitierze :)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Pt maja 23, 2014 15:36 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

Ja mam taką moskitierę przyczepianą na taśmę, ona faktycznie jest delikatna. Ale w poprzednim mieszkaniu miałam właśnie taką jak Kasia, to była naprawdę mocna, porządnie naciągnięta, także kotek by tego nie ruszył :)

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Pt maja 23, 2014 15:38 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

Nie wiem co lepsze, czy te kratki z Zooplusa czy dobra moskitiera. Wydaje mi się, że te moskitiery porządne ( z ramkami ) są droższe od tych ramek..
Obrazek

aannee99

Post » Pt maja 23, 2014 15:44 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

Bardziej bym skłaniała się ku moskitierze, przy tej ramkowej możesz otworzyć okno na szerokość bez ryzyka dla Marcelka, a przy kratce to tylko uchylnie :) Poza tym kratka Cię nie osłoni przed muchami i osami, a moskitiera tak ;)

Spilett

Post » Pt maja 23, 2014 15:48 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

[quote="aannee99"]A ja się boję, że Marcel przez takie uchylne okno może wyjść, jest parapet obok drzwi balkonowych, na którym Marcel często siedzi, gdy balkon jest uchylony, to na wysokości parapetu nie jest to mega szerokie otwarcie, ale myślę, że jeżeli chciałby wyjść, to by wylazł. Tak samo z oknami w innych pomieszczeniach :) Dlatego myślę, że te kratki ochronne z zooplusa są chyba fajnym rozwiązaniem :)

jeśleli miałby możliwość, tak jak piszesz to może próbować wyjść, bo taka kocia natura

ja miałam moskitierę na jednym oknie i koty we dwójkę (Tofik z Elenką)sobie poradziły :( (
i uciekły wieczorem przez okno :cry:
co ja przeżyłam :strach: :strach: :strach: :strach:
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Pt maja 23, 2014 15:53 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

8O Mirka, dobrze, że je znalazłaś. Masakra jak to kot sobie potrafi drogę do wolności wypazurkować...

Spilett

Post » Pt maja 23, 2014 15:58 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

Spilett pisze:8O Mirka, dobrze, że je znalazłaś. Masakra jak to kot sobie potrafi drogę do wolności wypazurkować...

same wróciły jak pozwiedzały, znają drogę do domu
ja je trochę wypuszczam pod nadzorem
Obrazek

mir.ka

Post » Pt maja 23, 2014 16:40 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

aannee99 pisze:Rilla Taką moskitierę mocowaną na ramie widziałam właśnie nie jeden raz w oknach u ludzi, ale czy to nie jest takie 'delikatne', ta siateczka?. Czy kot pazurkami nie porwie tego, albo właśnie nie przerwie?. Tego się boję w takiej moskitierze :)

Musiałby na prawdę bardzo długo pracować by rozerwać tą siatkę (w dwójkę wiadomo, że szybciej) :)
Siateczka jest niby drobniutka, z odległości kilku metrów prawie jej nie widać, ale na prawdę jest mocna.
Jak zamawialiśmy to zaznaczyłam, że mi chodzi o koty głównie a nie o insekty. Wtedy sprzedawca powiedział mi, że mieli jeden przypadek, że kot "pracował" całą noc i udało mu się zrobić dziurkę o średnicy 3 cm :D
Wymiana wtedy takiej siatki to grosze. Zaufałam i jestem na prawdę zadowolona, więc polecam :)
Teemo czasem przednimi łapkami próbuje się wspinać jak zobaczy jakiegoś ptaszka czy coś, siatka leciutko się wygina ale nie ma szans by się przerwała, no chyba, że rzeczywiście długo by była szarpana i z dużą siłą...
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Sob maja 24, 2014 8:23 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

Zapraszam :oops: może coś komuś sie spodoba viewtopic.php?f=27&t=150515

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Sob maja 24, 2014 9:14 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

Hej

Burza wczoraj była .. i to solidna, Marcelek się nic nie bał, z ciekawością wskakiwał na parapet w dużym pokoju i obserwował.

Rilla A możesz kochana napisać gdzie te moskitiery zamawiałaś? :1luvu:

CatAngel Dziękuję za zaproszenie, cudności wykonujesz, napisałam na wątku :)

Mam od kilku dni okropny katar .. coś mi się zdaje, że to alergiczne dziadostwo jest :x
Obrazek

aannee99

Post » Sob maja 24, 2014 9:18 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

A katar alergiczny jest bardziej czy mniej uciążliwy niż taki zwykły? Nigdy nie miałam, ale np. pani na poczcie cały czas mówi przez nos, bo ma taką alergię i oczy całe czerwone, masakra...

Spilett

Post » Sob maja 24, 2014 9:21 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

Alergiczny gorszy - tak myślę. Mój M. jest alergikiem, jak zaczyna wszystko pylić, to .. obłęd jest. Ma tabletki, ale czasem i to nie pomaga. Z kolei ja - stwierdzonej alergii żadnej nie mam, nie sprawdzałam tego nigdy, ale M. mówi, że bardzo możliwe, że też alergiczny katar mam, bo co roku tak jest, że gdy wszystko zaczyna pylić, to ja mam ten paskudny katar :(

Muszę lecieć do zoologa dzisiaj, bo laserek Marcelkowy nie działa, a on go tak lubi ;)
Obrazek

aannee99

Post » Sob maja 24, 2014 9:23 Re: ♡ ♡ ♡ ♡ Marcelek ♡ ♡ ♡ ♡

Oo, nam też się bateryjki wyczerpały. A w sklepie pewnie będą droższe jakieś niż z bazarku, ale czy lepsze? :) Perełka właśnie rozwala kolejny karton :D

Spilett

[poprzednia][następna]