Witam
Od tygodnie zostałem pierwszy raz w zyciu posiadaczem kota .W rodzinnym domu zawsze królowaly psy

wiec nie posiadam doświadczenia ani zbytniej wiedzy na temat wychowania. Kota nazwaliśmy Wojtuś i ma 9-10 tygodni. W domu jest pies wielorasowiec sredniej wielkości posiadający 3-4 lata. Pies jako szczeniak wychowywal się z dorosłym kotem. Wiec jest szansa ze się polubią. Pytan mam sporo ale może zaczne od tego jak zacząć inicjacje psa z tak malym kotem ?.Na razie codziennie pokazujemy ich sobie na godzinke(oboje pracujemy) kot zamknięty w transporterze albo na rekach. Reakcja kota to burczenie syczenie i nawet lapka w kraty dziś pacnal, na rekach jest to obserwacja. Pies wpatrzony jak w obrazek z lapa podniesiona czasami odpowiada na buczenie warczeniem i szczekaniem

.Mieszkamy w domu jednorodzinnym dwupiętrowym z dość stromymi schodami. Kotek na razie mieszka w pokoju na gorze. Obawiam się ze będzie latal po tych schodach przy pierwszym luzem puszczeniu zwierzat

.Istnieje możliwość wywozu psa na tydzień do rodzicow może dwa by kot się oswoil z domem.Kolejne pytania czy normalnym jest ze tak maly kot gryzie po rekach ?

lapie pazurkami reke i gryzie jak zabawke

. Powiedzenie nie!, niewolno na niewiele się zdaje

tylko zajecie go zabawka. Dowiedzialem się ze karci się kota sycząc jak kot

macie może jakies linki gdzie jest to przedstawione ? najlepiej w formie filmu

.Osobiscie moje syczenie na niewiele się zdaje hihi

zero reakcji ani strachu.Obaw mam wiele np.to ze jest to dom i ze kot może zwiac. Mozna jakos nauczyć kota nie uciekać po za teren posesji ?

.jadac dziś do pracy widziałem za ogrodzeniem kota syjamskiego w bliskiej odleglosci od ruchliwej jezdni

- procz standardowego ogrodzenia nie widziałem zadnych zabezpieczen. Kotek jest wsumie chyba spokojny w ciągu dnia spi, zapada zmrok to odwala mu troszeczkę biega jak oszalaly bawi się i wlasnie wtedy wystepuje to podgryzanie. Beszczelnie wskakuje na kolana i gryzie i drapie... normalna zabawa ? kota w tym wieku ?.Podczas tych zabaw ogon jego staje się większy ?.Karmie go sucha karma od poprzednich wlascicieli, mokra animoda czy jak ta firma się zwie mlekiem i woda do picia.Jakie mieso i w jakiej postaci podawac ?. Mam jeszcze wiele pytan ale dlugosc tego posta jak na pierwszy raz jest wystarczajaca