Trufel wyjątkowy:)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 19, 2014 11:02 Re: Trufel wyjątkowy:)

Wesołych i radosnych Świąt! ♥
Obrazek
♥ Tosia ♥ razem od 24.11.12
klik -> http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=165788

Obrazek Obrazek

vanesia1

Od: Sob gru 08, 2012 12:38

Post » Pt kwi 25, 2014 19:17 Re: Trufel wyjątkowy:)

puk puk

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pon maja 12, 2014 8:55 Re: Trufel wyjątkowy:)

po dłuższej przerwie jesteśmy! - udostępniamy sobie teraz internet przez komórkę - to strasznie słabe, ale jakoś trzeba sobie radzić.. :)
co u Nas?
Trufcia na początku kwietnia przeszła sterylizację. i powiem szczerze, jestem przezadowolona z obsługi i przychodni, jaką wybrałam.
brzusio dłużej się goił (ale wet polecił maść, pobiegliśmy do apteki i po kilku dniach opuchlizna ładnie się wchłonęła), niż zazwyczaj, kubraczek strasznie przeszkadzał w chodzeniu, ale jak już zdjęliśmy to Trufka hasała, że tylko wióry z domu zostały..
po świętach wielkanocnych zawitała do Nas Mela - jest tylko 3 miesiące młodsza, a wydaje się być taka malutka.. poza tym, że Trufka po sterylce nabiera masy i robi mi się kawał kota.. :twisted:
jeśli chodzi o dokocenie - będzie musiało poczekać. miało być wszystko pięknie i cudownie, jednak okazuje się, że prawdopodobnie znów będziemy zmieniać mieszkanie, możliwe, że też i miasto, a nie chciałabym narażać wszystkich i siebie na dodatkowe stresy związane ze zmianą miejsca - Trufka przyzwyczaiła się do podróży, ale nie każdy tak łatwo przyswaja otoczenie..
postaramy się teraz troszkę częściej Was odwiedzać. no i musimy nauczyć się jeszcze raz dodawać ładne zdjęcia, bo troszkę wyszłyśmy z wprawy. :oops:

a to kilka zdjęć z czasu, kiedy się do Was nie odzywałyśmy zbyt długo.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sen podchodzi do drzwi na palcach, jak kot...

<3 Truff - http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=156003
Obrazek

Trufelia

Od: Pon sie 19, 2013 20:00

Post » Pon maja 12, 2014 9:30 Re: Trufel wyjątkowy:)

O rany, a skąd się wzięła Melunia? :mrgreen: Zostaje juz na stałe?

Obrazek Obrazek

vanesia1

Post » Pon maja 12, 2014 11:03 Re: Trufel wyjątkowy:)

Mela jest koteczką mojej współlokatorki. :) tak się szczęśliwie złożyło, że jak poznałyśmy się w pracy, po pewnych perypetiach w moim życiu postanowiłyśmy zamieszkać razem. więc dopóki nie przestaniemy z sobą mieszkać i nie zaczniemy osobnych żyć, na co się nie zapowiada w najbliższym czasie - Melunia zostaje z nami na stałe. :)
Obrazek

Obrazek

Trufelia

Post » Pon maja 12, 2014 14:10 Re: Trufel wyjątkowy:)

To fantastycznie :mrgreen: Czy koteły się lubią? :mrgreen:

Obrazek Obrazek

vanesia1

Post » Pon maja 12, 2014 14:11 Re: Trufel wyjątkowy:)

Ale śliczne czarnidełko :1luvu:

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Pon maja 12, 2014 15:20 Re: Trufel wyjątkowy:)

Ślicznie wyglądają obie :ok:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Pon maja 12, 2014 16:49 Re: Trufel wyjątkowy:)

Witamy po przerwie :1luvu:

Trufcia jak zawsze śliczna i super, że ma teraz kociastą koleżankę :)

Pozdrawiamy serdecznie :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Wto maja 13, 2014 9:19 Re: Trufel wyjątkowy:)

koteły się lubią? teraz się kochają!
aczkolwiek przez pierwszy tydzien Truff pokazała mi jak wygląda prawdziwy koci foch, syczała i prychała nawet na mnie.. :evil:
i spała z Wercią (moja współlokatorka).
od jakiegoś czasu nie możemy sobie poradzić z kłakami, jakie z niej wychodzą. kupiłam jej szczotkę, czeszemy ją około 4 razy dziennie, ale te włosy są wszędzie, i to wypadają w takich wręcz kulkach. macie może jakiś pomysł jak się pozbyć tego wszystkiego? ...
gdyby to były pojedyncze włosy, jak w przypadku Meli, która właściwie wcale nie zrzuca futra, nie narzekałabym. ale tu w powietrzu się unoszą kłębki, ja jestem uczulona na kurz, a one zbierają to wszystko z powietrza i chodzę z nosem w chusteczkach.
jest jakis sprawdzony sposób na sierść wypadającą? może furminator ma któraś z Was i coś mi o nim powie?
czuję się bezradna. :crying:
Obrazek

Obrazek

Trufelia

Post » Wto maja 13, 2014 19:04 Re: Trufel wyjątkowy:)

Słuchaj, ja osobiście nie mam furminatora, ale dużo dziewczyn sobie chwali. U mnie nie ma aż tylu kłębów sierści, więc zwykłe szczotkowanie wystarcza. Natomiast wiem, że ten profesjonalny furminator był przez wiele osób polecany tu na forum. Do tego ja osobiście polecam kropelki Kerabol - używałam ich, kiedy moja koteczka miała taki stresujący okres po przybyciu do nas Beniaminka. Wtedy bardzo gubiła sierść. Kropelki przyniosły znaczną poprawę. Ale dodatkowo zastanowiłabym się nad zmianą diety, bo możliwe, że nadmierne gubienie sierści jest spowodowane brakami w diecie. W barfie stosujemy olej z łososia, który daje super efekty jeśli chodzi o sierść.

Milena_MK

Od: Sob lip 21, 2012 17:20

Post » Śro maja 14, 2014 10:03 Re: Trufel wyjątkowy:)

czyli kropelki i zmiana diety - na pewno się przyda, przyrost masy u Trufki po sterylizacji jest po prostu oszałamiający.. no i furminator chyba będzie niezbędny.
Milenko, kropelki kupiłaś u weta czy w aptece?
i jeszcze mam jedno pytanie. bo wiem, że np Spillet miała podobny problem - Trufka podczas rujki upatrzyła sobie 2 miejsca na siusianie poza kuwetą. Po rujce jeszcze zdarzyło jej się kilka razy siknąć, teraz zazwyczaj siusia w te same miejsca, jeśli znajdzie się tam jakieś ubranie, np jak wkopie się jakaś skarpetka przypadkowo, albo coś spadnie. na podłodze mam kafelki, więc umyłam te miejsca dokładnie płynem z alkoholem, umyłam też sokiem z cytryny. ostatnio, choć podejrzewam, że to mogło być wynikiem stresu przez przybycie Meli wywołane, Trufka znów poszła w kąt, postawiłam już tam nawet gitarę, żeby nie mogła się dostać w dokładnie TO miejsce, ale pod gitarą był kawałek materiału, obsiusiała mi ten materiał. Wcześniej, przed sterylką, miałam pod łóżkiem takie drewniane szuflady na kółkach - wyniosłam do piwnicy, bo tam było jej pierwsze miejsce siusiania i choćby nie wiem co, musiała się tam załatwić. włącznie z kupką. czy były tam jakieś rzeczy, czy też nie. teraz pomimo braku szuflad potrafi załatwić potrzebę dokładnie w tym samym miejscu, gdzie w szufladzie trafiała. czy może jej jakiś zapach przeszkadza, czy mam umyć podłogę czymś innym? ..
wczoraj wypowiedziałyśmy umowę na mieszkanie. mam nadzieję, że w nowym miejscu Trufka ani Mela nie znajdą sobie innego miejsca do siusiania....
gdzieś jeszcze czytałam o wodzie z octem czy o samym occie? dodam, że podobny problem ma moja mama ze swoim kotem, który uparł się, że będzie sikał na buty mojego taty i w kąt między drzwiami a ścianą.
Obrazek

Obrazek

Trufelia

Post » Śro maja 14, 2014 10:07 Re: Trufel wyjątkowy:)

Nam (w sumie to Perełce) pomogła obróżka feromonowa. Kitek nosiła ją przez jakieś 3 tygodnie chyba, potem musiałam jej zdjąć bo notorycznie haczyła o nią zębami podczas mycia, raz tak dramatycznie że musiałam obróżkę rozciąć. Od tamtej pory zero siurania, tylko do kuwetki - a olane miejsca spryskiwałam Urine Offem, krzesło jeszcze troszkę śmierdzi mimo mycia, ale drugie kąpanie tapicerki niedługo.

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Śro maja 14, 2014 15:03 Re: Trufel wyjątkowy:)

Hej hej :)

Mam podobny problem z Teemo i jak na razie nie rozwiązałam problemu... Zdarza się to może raz na miesiąc albo rzadziej.
Siusiał na buty, moje ubrania albo na poduszkę na kanapie 8O
Przede wszystkim usunęłam wszystkie buty z przedpokoju, pochowałam ubrania, zakrywam kocem kanapę, czyli wszelkie potencjalne miejsca, w które mógłby iść nasiusiać i jak na razie jest spokój.

Tak, to może być stres nawet najmniejszy. Jakiś impuls (nowy zapach, zamieszanie, zmiana), niepokój i wtedy koteł przejawia to obsiusianiem różnych rzeczy - inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć :roll:
Koty są po prostu mega wrażliwe, nawet my czasem tego nie zauważamy a akurat tak powiązałam zdarzenia, że Teemcia siusiał jak "coś" się działo np. przemeblowanie, wyjazd męża.
Octu nie próbowałam, ale ponoć jest skuteczny.

Trufciu śliczna nie siusiaj, bo założymy Wam klub Siusiumajtków :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Śro maja 14, 2014 20:09 Re: Trufel wyjątkowy:)

Milena_MK

Od: Sob lip 21, 2012 17:20

[poprzednia][następna]