Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 12, 2014 20:48 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

Cieszę się, że zaglądacie do Melci :lol:
Ja też zbyt dużo nie piszę, bo w sumie u nas ciągle to samo, czyli sielanka!!!

Info nt. odrobaczenie raczej mało interesujące.

Melcia wystawia języczek podczas miziania, czasem też gdy szykuję jej jedzonko.

Ostatnio Melcia śpi w nocy na poduszce Michała.

Wiem, że jestem monotematyczna, ale napiszę jeszcze raz: MELCIA JEST WSPANIAŁA, CUDOWNA, FENOMENALNA :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Gabi79

Od: Nie lip 01, 2012 10:35

Post » Wto maja 13, 2014 9:17 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

Gabi79 pisze:...
Wiem, że jestem monotematyczna, ale napiszę jeszcze raz: MELCIA JEST WSPANIAŁA, CUDOWNA, FENOMENALNA :1luvu: :1luvu: :1luvu:

:D
Aż szkoda, żeby taki kociolubny DOM miał tylko jednego kota!
Ale zdaje się, że Meli wcale nie brakuje kociego towarzystwa...
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Pt maja 16, 2014 14:53 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

My w ogóle jesteśmy zwierzolubami na maksa!!!

Wiadomo, że chcielibyśmy pomóc jak największej ilości futrzaków w potrzebie, ale co do adopcji pies, kot i 2 papużki wystarczą.

A Melcia nie przepada za innymi kotami.

Gdyby ktoś był ciekawy co u Melci i Kajtunia odpowiadam: Wszystko ok. Jak np. siedzę przy stole i nie zauważę, że Melcia jest w pobliżu, ona delikatnie trąca mnie łapką, gdy na nią spojrzę i pytam co chciała, włącza jej się "gadanie". I jak tu nie wziąć takiego Skarba na ręce i nie przytulać???

Gabi79

Post » Pt maja 16, 2014 16:54 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

A właśnie - jak tam papużki? Nie denerwuje je widok kotka?

No, Mela zdeklarowana jedynaczka - więc dobrze, że znalazła domek, który kocha wszystko, ale tylko na 3 rodzaje przedstawicieli międzygatunkowych ma miejsce :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt maja 16, 2014 18:07 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

morelowa pisze:A właśnie - jak tam papużki? Nie denerwuje je widok kotka?

No, Mela zdeklarowana jedynaczka - więc dobrze, że znalazła domek, który kocha wszystko, ale tylko na 3 rodzaje przedstawicieli międzygatunkowych ma miejsce :mrgreen:

Papużek nie denerwuje widok Melci, a Melcia tylko czasem się im przez chwilę przygląda i tyle :lol:

Cała czwórka żyje w symbiozie!!!

Gabi79

Post » Pt maja 23, 2014 20:22 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

Dziewczyny proszę doradźcie coś!!!

Od przedwczoraj Melka ciągle się rzuca na Kajtunia. On się chowa, trzęsie, boi się poruszać po mieszkaniu, nie chce wracać ze spacerów do domu :(

Nie wiem skąd takie zachowanie Meli? Kajtuś nigdy jej nic złego nie zrobił. Zamówiłam jej przed chwilą na allegro nową obróżkę feromonową.
Wyczytałam, że one działają około 3O dni, a mnie się coś ubzdurało, że 3 m-ce.

Gabi79

Post » Sob maja 24, 2014 6:36 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

Pisz tu, to strona ryśki:
http://www.czarny-kot.pl
Albo do niej na pw :
drugi post na tej stronie
viewtopic.php?f=1&t=161982&p=10569253#p10569253
jest tam też jej nr telefonu.

To jest pilne. Zachowania Meli nie powinny sie jej utrwalić. Przytulaj Kajtusia - strasznie mi go szkoda, powinien się jej odgryźć, może przestałaby się czuć bezkarna. I tak jak proponowała wcześniej Alienor, spróbuj ją ukarać za to zachowanie, przez izolację np.

Ryśce opisz, opowiedz bardzo dokładnie o obu zwierzakach.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Sob maja 24, 2014 6:39 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

Aha, problem jest nie tylko w Meli ale i w Kajtku. I im obojgu jest potrzebna pomoc.
Meli po takim zachowaniu nie głaszcz, ignoruj. Ale może ryśka będzie miała inny pomysł.

Obrazek

morelowa

Post » Sob maja 24, 2014 6:53 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

Właśnie doczytałam, że ryśka, albo w trakcie porodu !!!! :D , albo tuż po !!! :D
Jak będziesz miała trudności z kontaktem z nią, to może izoluj zwierzaki? Wiem, że chyba masz małą ilość pomieszczeń, ale może jedno w kuchni - Mela? Nie dopuszczać, by kotka się zbliżała do psa, tzn nie pozwalać, póki nie zmądrzeje :?

Obrazek

morelowa

Post » Sob maja 24, 2014 8:01 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

I jeszcze jedno - zmień tytuł! Wpisz prośbę o pomoc. Może ktoś będzie miał jakiś inny pomysł.

Obrazek

morelowa

Post » Sob maja 24, 2014 9:06 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

Podpisuję się pod tym, co pisała morelowa. Izolacja Meli, wzmacnianie zachowań pozytywnych (głaszczemy jak jesteś spokojna, jak zachowujesz się niewłaściwie izolujemy i nie głaszczemy, jak wchodzimy do kuchni (czy łazienki - zależy gdzie ją będziesz izolowała), to prócz dopilnowania żeby nie zwiała, zero nie tylko głasków i przytulanek, ale w ogóle zauważania kota.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob maja 24, 2014 9:42 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

I absolutnie nie głaszcz psa gdy się boi !!!

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Sob maja 24, 2014 11:14 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

O, właśnie - Ola, może Ty podpowiesz jak wzmacniać psa?

Obrazek

morelowa

Post » Nie maja 25, 2014 19:40 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

Dziękuję Wam za wszystkie rady i sugestie. Jest już lepiej, tzn. wczoraj i dzisiaj Mela nie rzuciła się ani raz na Kajtunia. Pilnowaliśmy, żeby Kajtuś nie podchodził zbyt blisko Meli. Z resztą on sam ją omija, boi się, ale już nie tak bardzo, nie trzęsie się i nie chowa po kątach.
W piątek po ostatnim ataku zamknęłam Melę w jej wiklinowym koszyku na jakieś pół godziny i nie zwracaliśmy na nią uwagi (grzecznie sobie leżała).

Myślę sobie, że może niepotrzebnie spanikowałam, możliwe, że zachowanie Meli było wynikiem jakiejś sytuacji np. Kajtuś ją nieświadomie przestraszył.

Na razie nie zmieniam tytułu, jutro jak pójdziemy do pracy odizoluję ich na wszelki wypadek, zobaczymy co będzie po południu,

Gabi79

Post » Nie maja 25, 2014 20:01 Re: Mela - kocia nastolatka po przejściach u mnie w DS

A ja bym jednak tytuł zmieniła. Bo może ktoś będzie miał zaskakujący pomysł i się wypowie o psach np.
OlaLola !
To raz.
Dwa.
Nie jest dobrze, żeby Kajtek nie czuł się swobodnie, omijał kota, bo się boi. Tym bardziej, ze to się co jakiś czas powtarza, z tego co pamiętam.
Izolowanie ich na czas Waszej nieobecności jest dobre, żeby sobie nie zrobiły krzywdy i tylko dlatego, ale na pewno nie skojarzy się Meli z karą, ani jej winą.

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]