Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 07, 2014 23:17 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Alexis, napisz co u Was.
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Czw maja 08, 2014 17:29 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Podnoszę / co u Was ? Jak kotek ?

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23

Post » Czw maja 08, 2014 22:50 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

przy okazji - najlepsze zatyczki do uszu na świecie to Moldex Soft Sparkplugs. polecam dla początkujących, super wygodne.

Fleur

Od: Sob paź 01, 2005 21:51

Post » Pt maja 09, 2014 18:59 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Fleur pisze:przy okazji - najlepsze zatyczki do uszu na świecie to Moldex Soft Sparkplugs. polecam dla początkujących, super wygodne.

Mały offtopic, gdzie je można dostać? Castorama ?

bea3

Post » Pt maja 09, 2014 19:07 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

bea3 pisze:
Fleur pisze:przy okazji - najlepsze zatyczki do uszu na świecie to Moldex Soft Sparkplugs. polecam dla początkujących, super wygodne.

Mały offtopic, gdzie je można dostać? Castorama ?

apteki, te internetowe też, chyba na allegro też się pojawiają ;)

Fleur

Od: Sob paź 01, 2005 21:51

Post » Sob maja 10, 2014 22:57 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Witajcie!

Bardzo mi ulżyło, że porzuciłam decyzję o uśpieniu, oddaniu itp. Tak na prawdę to był akt desperacji. Ale... ale... Nawiązałam kontakt z 3 behawiorystkami, które mają świetne opinie w necie. Opisałam całą sytuację i jedyne co mi odpisały to, ponieważ to cukrzyk - przestrzeganie godzin posiłku, a faktycznie w weekendy rano trochę to zaniedbałam.
W tej chwili wygląda to tak, że "barykaduję się " na noc poduszkami, kładę się z lękiem, śpię czujnie, ale on i tak daje radę - budzi mnie nawet o 5,30 rano. I to jest dziwne dla mnie, że jak mierzę mu cukier to nie ma spadku tylko jest ok. 320. W misce ma kilka ziarenek suchego, ale nie je tylko czeka na porcję surowego kurczaka.
Wczoraj dostał swoją porcję, zastrzyk więc położyłam się spokojnie, że jak zwykle da mi już spokój, ale nie - jak byłam w półśnie - ugryzł mnie w rękę (na szczęście lekko).
Jak wstałam, bo już się bałam, że znowu mnie ugryzie - kot od razu się uspokoił.
Na prawdę nie wiem o co mu chodzi.
Zauważyłam, że jak tylko się położę (np. odpocząć po obiedzie) to on jest niezadowolony. Dzisiaj też, po obiedzie położyłam się odpocząć, kot wskoczył, ocierał się, a jak wyciągnęłam rękę, żeby go pomiziać po głowie (a on to zawsze lubił) - ugryzł mnie i uciekł. zawsze jak ugryzie to natychmiast ucieka do kuchni.

No, po prostu ręce mi opadają :roll: :(

A tak na marginesie - absolutnie nie stać mnie na wizyty behawiorysty. W Warszawie 1-sza wizyta to 150-180 zł.; następne 70-90 zł. PARANOJA!!!
Na razie kupiłam dzisiaj spryskiwacz i będę z nim spać; Alex nie cierpi wody więc mam wielką nadzieję, że może tym oduczę go wskakiwania na moje łóżko; oczywiście jak zdołam zareagować od razu, bo wiem, że za chwilę kot nie będzie wiedział o co come on.
Obrazek
Mój ukochany Alex:)

Alexis2

Od: Śro lut 16, 2005 13:02

Post » Sob maja 10, 2014 23:22 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Może to jest jakiś problem neurologiczny ? Jakieś napady na tle neurologicznym ?
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Sob maja 10, 2014 23:40 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Sama w głowę zachodzę :( Ale jak to stwierdzić?
Tak zauważyłam, że takie sytuacje zdarzają się tylko jak się położę; tak jakby w tym momencie kot czuł się Panem, jakby był nade mną (w sensie wysokości) i rządził. Tylko dlaczego w ten sposób???
Sorry, ale jak kiedyś siadałam na kibelku, Alex wskakiwał na pralkę, wtedy też był wyżej ode mnie i zaczynał miauczeć, oczy robiły mu się całe czarne i potrafił zaatakować. Odkąd tak się zdarzało, nie wpuszczam go do łazienki jak z niej korzystam.
Normalnie to mnie przerasta i najgorsze jest to, że nikt z mojego otoczenia mnie nie rozumie, zero wsparcia :crying:
Obrazek
Mój ukochany Alex:)

Alexis2

Od: Śro lut 16, 2005 13:02

Post » Nie maja 11, 2014 5:47 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Nasz Pikuś podgryza mi dłonie i zaczepia pazurami jak nie wstanę o określonej godzinie. O reszcie towarzystwa nie wspomnę.
To co opisujesz to według mnie normalne zachowanie rozpuszczonego :wink: kota. Podgryzania można oduczyć. To może być forma zwrócenia uwagi na siebie.Zauważył, załapał twój kocik ,ze wtedy wstajesz i wykazujesz zainteresowanie niem.
ja wstaję jak mnie zaczepiają i daje jeść.Nic nie znaczy dla nich,że michy pełne suchego. Musi być podane mokre bym mogła położyć się ponownie rano.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie maja 11, 2014 7:22 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Może to problem neurologiczny? Nie zaszkodzi sprawdzić.
Spróbuj zapisać się do pani dr Ady Uznańskiej-Kaczmarskiej, która przyjmuje w Animal Center na bliskim Ursynowie http://www.animal-center.pl/onas.html . Do pani Ady są przyjęcia na zapisy i bez. Ze względu na to, że jest bardzo dobrym lekarzem są do niej duże kolejki. Pani dr ma zacięcie neurologiczne i jest bardzo dobrym internistą. Ja ufam tylko jej i jeszcze jednej lekarce. Pozostali lekarze to mogą moim kotom np. zrobić zastrzyk :twisted: . Naprawdę gorąco polecam. Dr Ada jest bardzo dobrze znana w światku opiekunów zwierząt, jest naprawdę dobra.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Nie maja 11, 2014 7:57 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Nie jestem ekspertem, ale mnie też to wygląda na kota, który próbuje wymuszać na Tobie konkretne zachowania. Wydaje mi się, że bez porad behawiorysty się nie obędzie. Wiem ile one kosztują, ale to też nie jest tak, że behawiorysta jest u was non stop - wizyta, porady, potem praca z kotem przez miesiąc, dwa, ewentualnie konsultacja telefoniczna/mailowa (one nic nie kosztują). Więc koszt wizyty rozkłada się na miesiąc, dwa...
Popracuj z kotem - tylko niestety musisz być twarda... Wiem, że to trudne - sama mam z tym problem, ale się nie poddaję.

PaniKot

Od: Pt sie 30, 2013 19:32

Post » Nie maja 11, 2014 9:48 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Poziom glukozy 320 nad ranem??
Co wet na to?
On tą cukrzycę ma wyrównaną?
Stabilną?
Dobrze prowadzoną?

Hipoglikemia częściej daje napady niepokoju i agresji niż hiperglikemia - ale ta druga też może tak się objawiać.
Szczególnie gdy występują duże wahania poziomu glukozy.
Może chwilę wcześniej była hipoglikemia.

Możliwe też że te zachowania to wpływ niewyrównanej cukrzycy na układ nerwowy.
Ale z tego co czytam to z poziomami cukru u kocurka nie jest najlepiej...
Myślałaś o zmianie lekarza po tym co się ostatnio działo?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro maja 14, 2014 17:26 Re: Oddam agresywnego kota cukrzyka lub niestety uśpienie:(

Oprócz tego co napisały dziewczyny powyżej - cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość. I zbytnio sama się nie nakręcaj, obudzi Cię? Trudno, naprawdę najważniejsze to to, że jest.

bea3

[poprzednia][następna]