to jeszcze takie bardziej optymistyczne
Cyganek znalazł swój dom
CYGANEK
Dzień dobry?
Raczej niedobry.
Kiedyś miałem coś w rodzaju domu.
Nie poleciłbym go jako dobrego, opiekuńczego domu, ale czasem miałem jedzenie i kąt, w którym mogłem się schować.
Nie wiecie pewnie jak to jest być wiejskim psem, który jest potrzebną RZECZĄ, ale tylko do czasu, dopóki jest sprawny.
Ja byłem jeszcze sprawny, chociaż widać na buziaku, że mam swoje lata, ale ktoś sie nudził.
Nie wiem czy był pijany, czy trzeźwy, ale potraktował mnie jako ruchomy cel.
Zostałem postrzelony ze śrutu.
Ból koszmarny. Mało kto go zna.
Próbowałem uciekać, ale nie miałem dość sił.
Może gdybym był młody, udałoby się?
Mnie nie udało się.
Obolały, wystraszony, zziębnięty położyłem się nie licząc na nic lepszego poza śmiercią.
Ktoś postawił miskę z wodą.
Dziękuję.
Tylko ja potrzebowałem pomocy lekarza.
Albo przynajmniej kogoś, kto opatrzy moje rany, zabierze do ciepłego pomieszczenia, nakarmi.
Powoli poddawałem się i stał się cud!
Zobaczyłem Panią. Miała dobre oczy.
Pozwoliłem zabrać się.
Chociaż nie ufam ludziom, bo mnie źle traktowali, to chyba teraz gorzej być nie mogło?
I nie było!
Wprawdzie nie mam jeszcze swojego domu. Takiego prawdziwego z przytulaniem, którego nigdy nie miałem, ale zajęto się moimi ranami, dostałem jedzenie i przychodzą ludzie (tacy, którzy pomagają takim jak ja). Oni pogłaszczą mnie, porozmawiają ze mną i chociaż nie rozumiemy się za bardzo, wiem, że mówią coś miłego.
W schronisku jest nas dużo. Za dużo! Ale tam jesteśmy bezpieczni przed sadystami.
Chciałbym mieć jeszcze na starość swój dom, ale nie wiem czy uda się mi, bo jestem starszym psem.
Raczej małym. To czy ładnym czy nie - kwestia gustu.
Na pewno ładnym psom łatwiej jest znaleźć dom, tylko czy ten jeden, jedyny?
Dla mnie uroda nie jest taka ważna, bo podobno każdy ma gdzieś w świecie swoją drugą połówkę.
Mam nadzieję, że to powiedzenie psów też dotyczy: każdy pies ma gdzieś na świecie swojego człowieka.
Czy to będzie ktoś z Was? tym razem prawdziwy.
http://www.dogomania.pl/forum/threads/2 ... C5%81EGO!!!