witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 03, 2014 12:54 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

lenka* pisze:Chyba miał być ekshibicjonista. :mrgreen:

Niech zostanie absztyfikant.
Też piękne .
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Sob maja 03, 2014 23:12 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

Nich założyciel tego wątku się uspokoi i spokojnie odpowiada na pytania :D
Ja bardzo dawno temu brałam psa ze schroniska z Krakowa jako dziewczę młode, Tobiasz miał ze 100 lat był bez zębów i śmierdział jak skunks dostałam go za darmo, ze względu na wiek i stan , a i tak po paru miesiącach dziewczyny z Krakowa przyjechały sprawdzić warunki w jakich pies żyje i nikt nie miał do nich pretensji. O belga z rozmnażalni starałam się z miesiąc ...Teraz mam dwa psy z hodowli i cały czas jestem w kontakcie z hodowczyniami (przynajmniej raz w miesiącu ), bo jak ktoś wkłada całe serce w te zwierzątka, to zrozum, że chce dla nich jak najlepiej i żeby nie było rozczarowania i po jednej i po drugiej stronie, tu nigdy nie może być zwrotów bo...
Chciałam kotkę z Warszawy dziewczyny mi odmówiły , bo za daleko i ja to rozumiem, szukam dalej, odpowiadaj na pytania i się nie złość, zrozum je też, leczą te koty dbają o nie, płaczą ,poświęcają swój czas , energię, szukają domów i mają prawo wymagać. To tak w skrócie.

tilka2

Od: Śro lut 19, 2014 22:16

Post » Nie maja 04, 2014 6:42 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

tilka2 pisze:(...)
Chciałam kotkę z Warszawy dziewczyny mi odmówiły , bo za daleko i ja to rozumiem, szukam dalej, odpowiadaj na pytania i się nie złość, zrozum je też, leczą te koty dbają o nie, płaczą ,poświęcają swój czas , energię, szukają domów i mają prawo wymagać. To tak w skrócie.

Zacytuję bo to świetne . :ok:

Koty, psy, konie, ludzie - jednakowoż w związki wstępować należy.
Nie należy się jednak denerwować, iż ktoś nie chce tak od razu. :-)
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger

Monika_Krk

Post » Nie maja 04, 2014 7:02 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

to co wiem piszę nie kłamię
1 małe ale człowiek się uczy
2 miałem 2 psy jednego potrąciło auto bo na spacerze pękła smycz
a drugi zmarł na raka
3 w tej chwili posiadamy królika miniaturkę od 2.5 roku
4 tak okna zabezpieczę
5 psy jeździły z nami na wakacje to i kot będzie jeździł
6 tak jak naj bardziej wiedzą i oczekują nowego członka rodziny
7 nie
8 drapak ,kuweta ,szczotki ,zabawki ,transporter, by mógł jeździć z nami
9 tak
10 w zależności do jakiej karmy kot jest nauczony i jakie szczepienia są w danym okresie
11 czarny kot ulica poznańska ŻMIGRÓD 55-140
12 nie ale mam nadziej że się dowiem z forum i od lekarza

zmigrod73

Od: Śro kwi 30, 2014 14:08

Post » Nie maja 04, 2014 7:13 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

O i to jest konkret.
Wypowiedź super.
Jest potencjał.

Nie mam ja jednak kota dla was.
No ale, forum nie takie rzeczy załatwiało.

Monika_Krk

Post » Nie maja 04, 2014 7:19 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

A zastanawianaliście się nad kotem innej rasy ?
Pers jest dość problematyczny w pielęgnacji i nie tylko.

Jak boga kocham, piękny ale trudny.
Może na początek jednak jakiś kot z krótszym włosem ?

No albo pies ?
York, Shih Tzu ?

Monika_Krk

Post » Nie maja 04, 2014 7:36 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

żona jeszcze mówiła o Brytyjski lub rosyjskim ewentualnie egzotyczny bo podobny jest do persa

zmigrod73

Post » Nie maja 04, 2014 7:38 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

persy mają fajny charakter, bardzo dobrze dogadają się z fajnymi ludźmi :wink:
jest jednak parę spraw o których warto wiedzieć przed podjęciem ostatecznej decyzji
po pierwsze futro - futro persa jest inne niż futra kotów półdługowłosych, bardziej wymagające zabiegów pielęgnacyjnych
podstawa czyli czesanie kota powinno w przypadku persa odbywać się codziennie (koty półdługowłose nie wymagają codziennej pielęgnacji futra), a czasami (np w określonej porze roku gdy kot obrasta futrem) nawet dwa razy dziennie. Szczotka do pielęgnacji nie wystarczy, należny kupić odpowiedni grzebień
watro też czasami kota wypudrować (puder ściąga tłuszcz z sierści i czyści włos)
kolejna ważna sprawa to zdrowie - persy często (choć nie jest to reguła) zapadają na choroby nerek, aby kot cieszył się zdrowiem, powinien mieć (poza odpowiednią karmą) regularne okresowe badania u lekarza weterynarii (morfologia, biochemia, badanie moczu, czasami usg)
piszę o tym nie dlatego że akcesoria do pielęgnacji i badania kosztują ileś tam złotówek ale dlatego, że opiekun persa musi mieć chęci i czas aby codziennie poświecić go kotu - piękny kot to kot zdrowy i zadbany, co szczególnie widać w przypadku persów - u nich futro jest istotnym elementem urody.

osobiście jestem zwolennikiem opiekunów, którzy chętnie poświęcą czas na zdobycie wiedzy związanej z jak najlepszą opieką nad kotem (oraz wdrożą tą wiedzę w życie) oraz wychowywania dzieci ze zwierzakami, więc życzę Ci abyś znalazł kota, który z Wami zamieszka.
co do wieku kota nie ma on znaczenia przy dostosowaniu się zwierzaka do rodziny i rodziny do zwierzaka, nawet parunastoletnie koty szybko odnajdują się w nowych warunkach i kochają opiekunów
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Nie maja 04, 2014 7:42 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

zmigrod73 pisze:żona jeszcze mówiła o Brytyjski lub rosyjskim ewentualnie egzotyczny bo podobny jest do persa

te koty mają zupełnie różne charaktery, warto się zapoznać z opisem rasy i dobrać kota do charakteru rodziny
jeśli jesteście rodziną spokojną to będzie Was męczył kot ekspresyjny, cały czas gadający i łażący po szafach i futrynach
persy, egzotyki i brytyjskie są kotami spokojnymi, rosyjskie są ekspresyjne
Obrazek

dalia

Post » Nie maja 04, 2014 7:50 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

mamy możliwość wzięcia kotki egzotycznej po sterylizacji 8 letniej ale żona obawia się że dziecko się przywiąże do kota a ona za 4/5 lat umrze

zmigrod73

Post » Nie maja 04, 2014 8:00 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

zmigrod73 pisze:mamy możliwość wzięcia kotki egzotycznej po sterylizacji 8 letniej ale żona obawia się że dziecko się przywiąże do kota a ona za 4/5 lat umrze

tak też myślałam, że to jest główny problem jeśli chodzi o wiek kota
dziecko się przywiąże, zawsze będzie tragedia po odejściu zwierzaka ale rozumiem, że im dziecko będzie starsze tym łatwiej będzie ukoić żal
poszukaj ogłoszeń w necie - na olx.pl zdarzają się koty które szukają domów za darmo albo niewielka opłatą (znalazłam ogłoszenie z fajnym mco szukającym domu )
tu na forum dam znać koleżance, która często ma wiedze o persach szukających domów, może jakiś szuka
Obrazek

dalia

Post » Nie maja 04, 2014 8:30 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

zmigrod73 pisze:mamy możliwość wzięcia kotki egzotycznej po sterylizacji 8 letniej ale żona obawia się że dziecko się przywiąże do kota a ona za 4/5 lat umrze

zgoda, ale nawet biorąc kociaka nie masz 100 % gwarancji, że będzie żył kilkanaście lat. tak jak z człowiekiem - nigdy do końca nic nie wiadomo.
nie odwodzę Cię od wzięcia kociaka/młodziaka, tylko zwracam uwagę na tę mniej optymistyczną możliwość.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Sob maja 10, 2014 8:00 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

witam w końcu znalazłem kociaka Szania ma około 3 lat jest po wypadku miała złamanego pazura i martwą ciąże ale została wyleczona i wyserylizowana a tak wygląda
Obrazek wiem że będzie to następne nasze dziecko

zmigrod73

Post » Sob maja 10, 2014 8:27 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

gratuluję, fajna kotka :wink:
Obrazek

dalia

Post » Sob maja 10, 2014 12:48 Re: witam SZUKAM kota PERSA do adopcji

Gratuluję. Piękna kocica. Życzę Wam wielu wspólnych spokojnych i szczęśliwych lat.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

[poprzednia][następna]