Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 27, 2014 13:55 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Tu jest pożyteczna strona po angielsku, tam warunki leczenia w UK też są omawiane

http://www.felinecrf.org/just_diagnosed.htm
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie kwi 27, 2014 13:56 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Carlitta pisze:Pixie65 spytam w takim razie w przyszpitalnych ale jak patrzylam na necie, to potrzebowali tylko recepty od veta, moze czegos nie doczytalam...
W Polsce jest taniej? Tutaj 1l jakies 30zl... Jesli w Polsce taniej i ńie trzeba tego wiezc w lodowce, to poprosze kolege o zapas.. Czy w Polsce tez tylko na specjalna recepte? Czy wystarczy zwykla np abo sa apteki ktore sprzedaja bez?

Ja o Polsce pisałam, że trzeba mieć to specjalne "zapotrzebowanie".
Jeśli u Was wystarczy recepta to nie ma sensu wieźć z Polski bo u nas ringer kosztuje chyba około 10 zł/500 ml więc oszczędność taka sobie a fatygi sporo.

BTW - ona miała robione badanie moczu? Dostaje jakiś antybiotyk? Bo ma bardzo wysoki poziom WBC.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie kwi 27, 2014 14:06 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Mocz nie byl badany, antybiotyk dostaje po sterylce zapobiegajacy infekcji.

Carlitta

Od: Czw kwi 24, 2014 21:54

Post » Pon kwi 28, 2014 9:10 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Pixie65, myslisz ze ona moze miec infekcje nerek i dlatego ma ta kreatynine taka wywalona w kosmos?
Ja myslalam, ze nerki siadly bo cos tam miala wrodzonego i do tego zestaw wszystkich lekow wraz z metacamem popchnal ja na krawedz z ktorej nie chce ruszyc do przodu...
Myslisz, ze dzisiaj pobieranie moczu po 4 dniach plynow dozylnych bedzie dobrym pomyslem?
Ona jest dziwnie duza, boje sie ze ja przelali. Mam nadzieje, ze ta woda zejdzie z organizmu.

Carlitta

Post » Pon kwi 28, 2014 9:32 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Wiesz, ja jestem laikiem ale faktycznie myślę, że ona może mieć infekcję nerek.
Na pewno w jej organizmie toczy się jakiś stan zapalny i nie potrafię odpowiedzieć czy ma on bezpośredni związek ze sterylką czy doszło na przykład do jakiejś infekcji. I gdzie ta ewentualna infekcja się rozwija.
Żeby to potwierdzić/wykluczyć trzeba byłoby zrobić m.in. badanie moczu z oznaczeniem ciężaru właściwego i (ilościowym) białka i kreatyniny. To znaczy trzeba zbadać ile tego białka i kreatyniny jest żeby obliczyć stosunek jednego do drugiego, co pozwoli nam określić czy jest białkomocz. Do kompletu można by zrobić elektroforezę białek z moczu (laboratorium IDEXX chyba robi) co z kolei mogłoby wskazać źródło (ewentualnego) białkomoczu. A jeśli wyjdą bakterie - zrobić posiew. I usg.
To są badania można powiedzieć mało inwazyjne.
Jednak może być i tak, że z tych badań niewiele wyniknie. Biopsja pewnie dałaby bardziej wiarygodny wynik ale ja wolałabym najpierw wykonać takie właśnie mniej inwazyjne badania.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon kwi 28, 2014 9:51 Re: Wątek dla nerkowców - IX

po 4 dniach kroplowek nie ma zadnej poprawy w krwi, mocznik na tym samym poziomie, kreatynina urlosla na ponad 800. Problem jest taki ze przestala rowniez jesc, pic i przybrala na wadze, mimo tego ze serce pracuje poprawnie i nie jest obciazone. Wet stwierdzil ze on juz nie wie co ma zrobic, referuje do specjalisty ale twierdzi ze Luna w domu umrze za dwa-trzy dni.
FAK!!!!!!!!!!

Carlitta

Post » Pon kwi 28, 2014 10:06 Re: Wątek dla nerkowców - IX

A jak sika?
Bo może jest jakiś zator...? Usg by się przydało na cito...
Chociaż to wszystko mało prawdopodobne u tak młodego kota.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon kwi 28, 2014 10:45 Re: Wątek dla nerkowców - IX

sika normalnie, nie ma zatoru.
Po prostu nerki w ogole nie pracuja wedlug veta...
Siedze przed tym komputerem w pracy i rycze od godziny, ja nie moge stracic kolejnego kota w ciagu 2 miesiacy, to po prostu jest niemozliwe.
To jest moja zezowata ksiezniczka, najpiekniejszy i najmadrzejszy kot jakiego mialam, mimo ze mam go dopiero miesiac, to kocham ja nad zycie.

Carlitta

Post » Pon kwi 28, 2014 14:45 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Mam znajomego, nerkowego kota, którego Opiekunowie nie szczędząc sił, czasu i pieniędzy próbowali ratować. A kotu parametry albo rosły albo niespecjalnie spadały - wyglądało na to, że niewiele da się zrobić. I wtedy podjęto decyzję o odstawieniu wszystkich "wynalazków": leków i nie-leków. Dostawał tylko azodyl. I stała się rzecz zdumiewająca - kot "się ogarnął". Ostatnio jak nieśmiało pytałam o jego stan usłyszałam, że wyniki badań ma najlepsze od początku leczenia.
Nie znaczy to, że zachęcam Cię do zaprzestania leczenia.
Tylko tak sobie myślę, że może oni w tym szpitalu zbyt intensywnie ją nawadniają i dlatego (uszkodzone) nerki nie dają rady?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon kwi 28, 2014 15:02 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Jeśli go "płuczą" tak jak Alfika w szpitaliku, to różnie może być...
W ostatni czwartek Alfik miał znowu mocznik 112, a krea 3,8 - czyli mocznik wrócił do stanu "sprzed leczenia", a kreatynina spadła.
Wprawdzie tylko o 0,2, ale jest raptem 2 tygodnie u mnie. Stres na pewno też robi swoje :?
Nie miałam kiedy się pochwalić, bo z kolei Laki się nie daje ogarnąć. Nerki stoją jak zamurowane, niestety leukocyty też stoją powyżej 40 tysi, a hematokryt znowu spadł do 26% :(
Laki dostaje 50 ml dziennie Ringera - więcej nie wchodzi, zresztą hct nie pozwala, a całkiem bez płynów się odwadnia, mimo że ciągle b. dużo pije :(
Szukamy już przyczyny poza nerkami i zatokami.
I wchodzimy z EPO, od jutra zapewne. Boję się :|

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon kwi 28, 2014 15:40 Re: Wątek dla nerkowców - IX

biore ja do domu, od srody biore urlop, mialam jechac do amsterdamu, ale olewam, zostaje z kotami, biore je do lozka, kocham ile sie da i daje karme rental dla tej wariatki.
Mam jakies leki na wzmocnienie, Bio cos tam, bede podawac codziennie. Kupic jej cos na te nerki w trybie natychmiastowym co moge podawac w domu?
Kazalam zrobic fosfor i potas, zdziwili sie, ale powiedzieli ze zrobia...
Poniewaz oni ja chyba za intensywnie nawodnili, to te nerki nie maja sily juz pracowac moim zdaniem. Boje sie tego przybrania na wadze, bo to oznacza ze ma wode w ciele. Co mam jej dac? Czytalam ze najlepiej cos moczopednego. Wiem, ze to nienajlepsza kombinacja w tym momencie, ale jesli jest woda w okolicach pluc, to musze! ja troche odwodnic.
Ona ma 7 miesiecy, juz napisalam hodowcy zeby sprawdzil inne koty, ale oczywiscie stwierdzil ze inne na pewno sa okej.

Carlitta

Post » Pon kwi 28, 2014 16:15 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Może trzeba więcej jonów zbadać jak już krew pobrana ,chociaż wapno.
Poczekaj może zaraz podpowiedzą.czym ją nawadniali?u mnie były wszystkie jony przekroczone oprócz wapnia -w górnej granicy.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon kwi 28, 2014 16:44 Re: Wątek dla nerkowców - IX

nawadniali ja harmanem nr 11.
Na szybko na wczoraj moge kupic rubenal i renalzin, co mam jej wziac na to sciaganie wody?

Carlitta

Post » Pon kwi 28, 2014 17:09 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Hartmanem. A w jakiej ilości?
Rubenal (moim zdaniem) możesz sobie darować.

Na "ściągnięcie wody" powinien zaradzić wet .
W Polsce podają furosemid (lasix w UK) ale powinno się go podawać tylko w przypadku wystąpienia obrzęków (silnie odwadnia, może obniżyć poziom potasu).
Innym ("lżejszym") rodzajem diuretyku jest spironolakton, ale generalnie to wet powinien decydować o ich podaniu:
http://www.petplace.com/drug-library/sp ... page1.aspx
W Polsce są dostępne ziołowe środki lekko moczopędne: lespewet i phythophale. Ten drugi może być dostępny w UK.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon kwi 28, 2014 20:38 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Pytanko mam - czy Olimp Chela-Mag B6 Skurcz nadaje się dla kotów?

Szukam czegoś z cytrynianem potasu w kapsułkach (może też być z magnezem, też suplementujemy) - w kapsułkach, żeby nie trzeba było dzielić tabletek, tylko podawać w całości.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

[poprzednia][następna]