SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 21, 2014 16:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

W naszym przypadku ważne jest, co powie sędzia i jak kot wypadnie na wystawie.
Według mnie jest zdecydowanie za chudo, jak patrzę z góry to dziewczyny maja zapadnięte boki między żebrami a tylnymi łapami.
Faktycznie, wcześniej jadły totwa i wyglądały lepiej - spróbuję do niego wrócić i zobaczymy, czy będzie im smakował i co będzie w kuwetach.
Ruchu dużo jest - to bardzo aktywna i lotna rasa, więc biegi i skoki to norma.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon kwi 21, 2014 18:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jeśli najważniejsze wystawy - tylko kotom współczuć.

Tak poza tym - kot o prawidłowej sylwetce (nr 3 na obrazku http://img409.imageshack.us/img409/9332/sylwetki1.jpg ) ma przewężenie między tylnymi łapami a żebrami. Jeśli mają sporo ruchu, to raczej normalne, że mają zwykłą sylwetkę zdrowego (szczupłego) kota a nie otyłego. Powinnaś się raczej cieszyć a nie narzekać (choć jeśli zaspokojenie fanaberii jakiegoś kogś jest ważniejsze od samego kota, to rzeczywiście - masz powód do zmartwień :evil: ).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon kwi 21, 2014 18:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

wistra pisze:W naszym przypadku ważne jest, co powie sędzia i jak kot wypadnie na wystawie.
Według mnie jest zdecydowanie za chudo, jak patrzę z góry to dziewczyny maja zapadnięte boki między żebrami a tylnymi łapami.
Faktycznie, wcześniej jadły totwa i wyglądały lepiej - spróbuję do niego wrócić i zobaczymy, czy będzie im smakował i co będzie w kuwetach.
Ruchu dużo jest - to bardzo aktywna i lotna rasa, więc biegi i skoki to norma.

Jesteście teraz na barfie, prawda? Jeśli więc chcesz je przestawiać z barfa na totw to współczuję biednym kotkom.

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Pon kwi 21, 2014 19:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nie, moje koty nie są na barfie. Naprawdę możecie im współczuć ;)
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Pon kwi 21, 2014 19:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jeszcze wczoraj pisałaś na barfnym, dlatego Cię skojarzyłam.

Spilett

Post » Pon kwi 21, 2014 19:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tak, bo Tiger i Tina jedzą mięso (mięso, samo - przyzwyczajam je do tego na stałe w miskach, potem będę wprowadzać suplementy, bo gotowa mieszanka którą przywiozła mi Melodia była niejadalna).
Samorn też chwilowo je samo mięso bez suplementów, bo jak przyjechał to nie miałam nic z takich rzeczy i dopiero nadrabiam.

Nie dorabiajcie sobie całej historii życia moich kotów na podstawie jednego zdania, że w mojej rasie ważne jest to, jak kot się w standard wpisuje
Wystawy to super rzecz, jeżeli kot ma z tego fun i nie trzeba go szprycować uspokajaczami (a niestety i tacy się zdarzają). Dużo osób z forum może Wam opisać, jak Glitne zachowuje się na wystawach ;)
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Pon kwi 21, 2014 19:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wiesz, byłam na stronie Twojej hodowli, śledziłam wątek "współwłaścicielstwa" Samorna i wiesz co Ci powiem?
Fajnie, że kochasz koty, kochasz koraty i w ogóle super standard rasy. Ale nie powinnaś się brać na hodowlę. To, że przywiozłaś Glitne i Gjevjon z tak daleka na pewno odbiło się na ich zdrowiu (czytałam o waszych problemach też) i nie każdy kot lubi podróżować, pisałaś też o tym jak jedna z kotek (już nie pamiętam która) pojechała na krycie i nie dostała rujki, że kilka miesięcy była sama w obcym domu. Moim zdaniem cała ta wasza hodowla jest nieprzemyślana i zupełnie chaotyczna, tak jak Grażyna napisała - jeśli ważniejszy dla Ciebie jest standard rasy, bo "Glitne ma fun na wystawach" zamiast zdrowia kotów, to sorry ale odpuść. Chociaż wiem, że i tak nie odpuścisz a mnie zjesz za ten post... po prostu tak mi się zebrało po przeczytaniu któregoś z Twoich postów.

Spilett

Post » Wto kwi 22, 2014 13:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy któraś z Was mogłaby przeanalizować suchą karmę Purizon? Kupiłam dwa próbne opakowania w zooplusie i moje kociska oszalały na punkcie tej karmy. Karma wychodzi drogo, prawie 30 zł/kg , więc mam nadzieję że jest dobra jakościowo. Robiona jest przez tą samą niemiecką firmę, która robi Cosma, Smilla i Lukullus.

Występują dwie wersje smakowe: rybna i rybno-kurczakowa.

Wersja kurczakowo- rybna:

Skład
30 % świeży filet z kurczaka bez kości, 28 % suszony filet z kurczaka, 18 % ziemniaki, 5 % tłuszcz kurczaka, 2 % suszone jajko, 1,5 % śledź ze świeżego połowu, 1,5 % suszony śledź, tran (100 % tłuszcz ze śledzia), hydrolizowane białko zwierzęce, włókno groszku, suszona marchew, 1,6 % suszona lucerna, inulina, fruktooligosacharydy, mannooligosacharydy, 0,5 % suszony granat, suszone jabłko, suszony szpinak, 0,3 % Psyllium, suszona czarna porzeczka, suszone słodkie pomarańcze, suszone jagody, chlorek sodu, suszone drożdże piwne, 0,2 % korzeń kurkumy, 0,12 % glukozamina, 0,09 % siarczan chondroityny.

Wartość energetyczna: 3.825 kcal / kg

Dodatki na kg:
Dodatki dietetyczne: witamina A 18.000 j.m., witamina D3 1.200 j.m., witamina E 600 mg, witamina C 300 mg, niacyna150 mg, kwas pantotenowy 50 mg, witamina B2 20 mg, witamina B1 10 mg, witamina B6 8,1 mg, luteina 5 mg, kwas foliowy 1,5 mg, biotyna 1,5 mg, witamina B12 0,1 mg, beta karoten 1,5 mg, chlorek choliny 2.500 mg
Pierwiastki śladowe: cynk w postaci chelatu 910 mg, mangan w postaci chelatu 380 mg, żelazo w postaci chelatu 250 mg, miedź w postaci chelatu 88 mg, selenometionina 0,8 mg
Aminokwasy: DL-metionina 4.000 mg, tauryna 4.000 mg, L-karnityna 300 mg
Dodatki roślinne: ekstrakt z aloesu 1.000 mg, ekstrakt z zielonej herbaty 100 mg, ekstrakt z pestek winogron 100 mg

Wersja rybna:

Skład
30 % śledź ze świeżych połowów, 28 % suszony śledź, 18 % ziemniaki, tran (100 % oleju ze śledzia), 2 % suszone jajko, hydrolizat białka zwierzęcego, włókna groszku, suszona marchew, 1,6 % suszona lucerna, inulina, fruktooligosacharydy, mannooligosacharydy, 0,5 % suszone pomarańcze, suszone jabłka, suszony szpinak, 0,3 % nasiona babki, suszone czarne porzeczki, suszone jagody chlorek sodu, suszone drożdże piwne, 0,2 % korzeń kurkumy, 0,12 % glukozamina, 0,09 % siarczan chondroityny.

Wartośc odżywcza: 3.825 kcal / kg

Dodatki na kg:
Dodatki dietetyczne: witamina A 18.000 j.m., witamina D3 1.200 j.m., witamina E 600 mg, witamina C 300 mg, niacyna 150 mg, kwas pantotenowy 50 mg, witamina B2 20 mg, witamina B1 10 mg, witamina B6 8,1 mg, luteina 5 mg, kwas foliowy 1,5 mg, biotyna 1,5 mg, witamina B12 0,1 mg, beta karoten 1,5 mg, chlorek choliny 2.500 mg
Pierwiastki śladowe: cynk w postaci chelatu 910 mg, mangan w postaci chelatu 380 mg, żelazo w postaci chelatu 250 mg, miedź w postaci chelatu 88 mg, selenometionina0,8 mg
Aminokwasy : DL-metionina 4.000 mg, tauryna 4.000 mg, L-karnityna 300 mg
Dodatki roślinne: ekstrakt z aloesu 1.000 mg, ekstrakt z zielonej herbaty 100 mg, ekstrakt z pestek winogron 100 mg
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Wto kwi 22, 2014 13:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jak pisałąm wcześniej - to karma pomiędzy acaną a orijenem (bliżej acany) - i składem, i analizą (łopatologicznie: jeśli ktoś może karmić orijenem, niech wybierze orijen - jeśli nie, a może purizonem - to purizon, a jeśli i to nie - to acana). Nie ma sensu rozkładać na czynniki pierwsze (chyba, że ktoś się nudzi), bo składniki są zbliżone do tych dwóch (przy czym bliżej acany z racji większej ilości składników roślinnych).
...

czarnekoty123

Post » Wto kwi 22, 2014 13:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzięki :) nic mi nie wyskoczyło jak wpisałam w wyszukiwarkę Purizona.
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Wto kwi 22, 2014 14:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166
Jaką jeszcze karme z mala iloscia fosforu i bialka mozecie polecic? wystraszylam sie tym taste ze duzo wapnia i fosofru ma....
Kotka Milka

Post » Wto kwi 22, 2014 15:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dużo? Inne zwykle mają jeszcze więcej (nawet zbożówki - tyle, że nieraz producenci nie podają pisząc tylko "odpowiednie ilości/proporcje/). Jaka ma mniej? Zerknij na mokre - spory wybór ;-)

Poza tym jak dasz TOTWa Rockyy Mountain i do tego trochę mięsa (ok. 1/4- 1/5 - tylko nie w jednym posiłku z chrupkami, bo niezdrowo), to wychodzi całkiem ładny bilans dobowy (mięso zaniża trochę fosfor i znacznie wapń - bo karmy suche mają dużo fosforu i wapnia nie z mięsa, tylko z kości; kurczak = wszystko, co ma związek z kurą - także kości itd.; mięso = mięso z kurczaka bez kości /i wtedy to jest 100% mięso/; mięso z kurczaka = mięso z kością; kurczak - jak psiałam - mięso /zwykle śladowe ilości/, kości, pióra, podroby, grzebienie itd.; mączka z kurczaka wg AFFCO - mączka tylko z mięsa /i chyba skór/ bez kości - i to jest w TOTW /30% białka z mięsa, 12% z grochu itd./).
...

czarnekoty123

Post » Wto kwi 22, 2014 20:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A co z taką nowością o nazwie Natures Protection? Kupiłam dziś dwie puszki w zoologicznym. Skład dobry. Co o niej sądzicie? Nadaje się? Jeszcze muszę sprawdzić czy mojej Latte do gustu przypadnie, bo to najważniejsze :ok: Wklejam składy puszek, które kupiłam:
Indyk, łosoś i ryż dla kotów po sterylizacji:
indyk (45%), rosół, łosoś (20%), ryż (5%), sole mineralne. białko 10,9 % oleje i tłuszcze 6,3%
Kurczak i śledź:
kurczak (47%), rosół, śledź (20%), warzywa (3%), sole mineralne. białko 10,8% oleje i tłuszcze 6,4%
Indyk i jagnięcina dla kotów z wrażliwym układem pokarmowym:
indyk (35%), jagnięcina (35%), rosół, minerały. białko 10,5% oleje i tłuszcze 6,9%
Obrazek
"Nie wiadomo, dlaczego wszyscy mówią do kotów „ty”, choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu" Michał Bułhakow "Mistrz i Małgorzata" rozdział 24

Lattusia

Od: Nie paź 20, 2013 9:17

Post » Śro kwi 23, 2014 9:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mój koci hrabia coraz częściej kręci nosem na mokre puszki :evil: Zrobiłam mu nawet 3 dni tylko na chrupkach i myślałam, że w podskokach wróci do takiego jedzenia, ale to nie poskutkowało. Owszem, przez ponad 2 miesiące jadł naprawdę ładnie i sporo. Czyżby się znudził? :roll: Micia dojada sobie tym, co upoluje, więc o bilans żywieniowy się nie boję, ale jak widzę jak łypie na miseczkę, bo nie usłyszał odgłosu nasypywanych chrupek, to mnie krew zalewa i szlag jasny trafia :evil: [wybaczcie me wzburzenie]

Wczoraj po raz pierwszy dostał wołowinę. Posmakowało :) Planuję dawać mu co 2-3 dzień, żeby się nie znudził za szybko i żeby nie wywołać jakiejś rewolucji w jego brzuchu (chociaż to mocny agent 8) ) I zastanawiam się, czy nie spróbować z czymś innym, np. żołądkami kurzymi. Mogłabym wprowadzić mu taki schemat: wołowina - puszka - żołądek? Ile takich żołądków kot może wciągnąć na jedno posiedzenie? To podroby, więc chyba trzeba uważać, tak? Myślę też nad kurzym skrzydełkiem, ale to powoli :wink:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Czw kwi 24, 2014 10:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dziewczyny nie wiem co robić z tym moim kotem :roll: Pisałam wyżej o zmianie karmy,robię to w miarę pomału, dosypuję karmę TOTW w proporcji już mniej więcej 1/3 -chętnie wyjadają pierwsze właśnie te nowe, ale stare też jedzą. Kupy były różne- przemiennie początkowo biegunka lekka z normalnymi, ale poprawiły się na takie 'przyzwoite' aż tu dziś prawie całość woda :? Już nie wiem czy zmieniać tą karmę czy jeszcze się wstrzymać, nie chcę im zaszkodzić...Kotka jest w miarę ok, kotek jak wyżej...Myślę jeszcze o Lakcidzie bo go lubią, kiedyś podawałam...Kurcze trudne to zmienianie karmy :(

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

[poprzednia][następna]