Kot wymiotuje :( pomocy!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 07, 2014 23:09 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Asiu, to napisz jeszcze co to było. Refluks :?:

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto kwi 08, 2014 9:10 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Bardzo się cieszę, że kot wraca do formy (tfu, tfu i puk, puk w niemalowane) :D
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Wto kwi 08, 2014 12:02 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Szczerze powiedziawszy to podejrzewam (i wetka też) to zatrucie- kroplówka pomogła, co prawda był pojedynczy pawik po, ale dzwoniłam do wetki i powiedziała, że jeśli raz to nie szaleć- może żołądek się jeszcze regeneruje. Ten ranigast niby miesiąc trzeba podawać- to na refluks ale to bardziej zapobiegawczo- obstawiam, że to jednak nie to. Fakt faktem Bond lubił podjadać świństwa- od czipsów na oliwkach i czekoladzie kończąc :?
Wyniki badań były w miarę ok poza osłabieniem organizmu no ale kot był chory i odwodniony-powtórzymy badania za jakiś czas dla pewności (zresztą te co były robione to już po 2 dawkach antybiotyku co jak powiedziała druga wetka może zafałszować wyniki) noi odrobaczanie 2 razy do roku. Ponad to zmiana diety, karmy. Mam nadzieję, że to się nie powtórzy :roll:

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Wto kwi 08, 2014 12:14 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Odrobaczenie zastosuj jak już będzie wsio z kotem ok. Nie ryzykuj bo to też trucizna. Kwaiaty jak masz to uważaj. I nie folguj mu z jedzeniem. Kiedyś się "odbija" na kocim zdrowiu. Teraz tylko łagodne, lekko strawne karmy. Po malutku, małymi porcjami ale często.Oby się nie na łykał za szybko.
Pojedyncze pawiki mogą być bo on ma złechany ukłąd pokarmowy po wymiotach i nie jest to obojętne. Pomaga w poślizgu i odbudowie podanie oleju lnianego oczyszczonego do karmy (Żukowi dr Czubek kazała podawać).
Trzymam kciuki by dobrze było.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto kwi 08, 2014 12:54 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Dziękuję ASK@- zastosuję się do rad. Wstrzymam się z odrobaczeniem chwilę- wcześniej planowo miało być w lipcu, odczekamy minimum miesiąc jeszcze.

Kwiatów nie mam wcale, od pawika tydzień minął no i od tamtego czasu odpukać nic.
Będę uważała- szkoda, że człowiek uczy się na swoich błędach :?

Asia777

Post » Czw kwi 17, 2014 17:33 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Dziewczyny, pozwolicie, że podepnę się do tematu Asi, bo mam podobny problem. Chodzi o mojego 4-letniego kocura. W czerwcu przygarnęłam kociczkę, żeby kot miał towarzystwo. Od sierpnia kocur zaczął często wymiotować. Wcześniej zdarzały się wymioty, jak np. za szybko zjadł, ale od kiedy pojawiła się kociczka te wymioty są częste. Kotki rzeczywiście bardzo się lubią i często wzajemnie myją, oba był odrobaczane, ale po tabletkach nic się nie pojawiło. Pierwszy weterynarz stwierdził, że kot wymiotuje, bo jest gorąco. Zapłaciłam za tę "diagnozę" 140 zł i od razu zmieniłam weterynarza na innego. Drugi weterynarz powiedział, że to mogą być kłaczki, kazał zmienić karmę na Royal Gastro Intenstinal. Kot rzeczywiście zwymiotował kilka razy takie cygaro, ale od czasu do czasu wymiotował dalej. Zabrałam kota do trzeciego weterynarza, ten z kolei powiedział, że to muszą być kłaczki, bo kot wygląda za zdrowo i gdyby to były poważniejsze problemy np. z nerkami, to wyglądałby dużo gorzej. Powiedział, żeby zmienić karmę na Royala Hairball Intense. Ale wymioty dalej od czasu do czasu się zdarzają. Obaj weterynarze mówili, żeby karmić kota tylko suchą karmą. Ale ja podawałam też karmę mokrą, bo po tygodniu samej suchej, kot bardzo schudł.

Moje pytania:
1. Żaden z weterynarzy nie skierował nas na żadne badania. Czy tak powinno być? Jakie badania ewentualnie powinniśmy wykonać?
2. Czy jest jakaś karma dla kota z wrażliwym żołądkiem, którą możecie polecić? Może powinien dostawać tylko gotowane? Obecnie stosuję Miamor Sensibel i Miamor Mild. Kot dostawał też Applaws, Animondę, Cosmo Thai, ale po tych wymiotował bardziej.
3. Którą suchą karmę w końcu wybrać? Royal Gastro Intenstinal czy Hairball Intense?

Justynama

Od: Czw kwi 17, 2014 17:08

Post » Czw kwi 17, 2014 18:30 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

zrób badania .Morfologia ,biochemia w tym nery ,rozmaz i badanie kalu zbieranego że trzy dni.Jak kot będzie wyglądał na chorego to będzie za późno .Robaki nie zawsze widać w odchodach .Przy nerkach są wymioty także i,tak jak przy zarobaczeniu czy innych chorobach .Zrób badania bo to nie jest normalne takie częste pawiki .
Obrazek

ASK@

Post » Czw kwi 17, 2014 18:31 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

kupki zbierz obu kotów.
Obrazek

ASK@

Post » Czw kwi 17, 2014 20:04 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Justynama ja może nie tak doświadczona jak dziewczyny, ale po tych problemach które miałam zaczęłabym od badań -przede wszystkim krwi bo z niej może coś się nasunąć. Niestety tacy weterynarze jak Ci Twoi się zdarzają :evil: Gdyby mnie tu dziewczyny nie przestraszyły i nie zmieniłabym weta być może Bonda by z nami nie było :cry: Nie masz jakiś znajomych którzy by polecili weta??albo poszukaj tu na wątku polecanych czy na znanylekarz.pl w swoim mieście..

Asia777

Post » Sob kwi 19, 2014 8:24 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Dziękuję za rady, we wtorek po świętach wybierzemy się na badania.

Justynama

Od: Czw kwi 17, 2014 17:08

Post » Sob kwi 19, 2014 22:25 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

A ja mam pytanie takie: ile to jest "często"? Mam 2 koty, bliźnięta, z których jeden tylko wymiotuje. Zdarza się 2 tygodnie spokoju, potem np raz w tygodniu, czasem 2-3 razy. Były badania kału, zrobiliśmy mocz i krew (badania podstawowe w gabinecie naszej lekarki, powiedziała, że jeśli któryś z parametrów ją zaniepokoi to wyśle krew dalej do laboratorium na bardziej kompleksowe testy). Wszystko wg niej jest OK. W wymiotach czasem pojawia się sporo kłaków (kot dostaje BezoPet), ale najczęściej jest to tylko sama karma (wymioty zdarzają się zawsze zaraz po jedzeniu, najpóźniej 7-8 minut po). Nigdy nie zdarzyło się, żeby kot zwymiotował w przerwie między posiłkami (ze względu na alergię drugiego kota, oba dostają jeść o wyznaczonych porach żebym mogła je kontrolować). Zaczynam myśleć, że taki koci urok, chociaż przez głowę przechodzi mi często myśl o powtórnym badaniu krwi (chociaż dla niego to był niewyobrażalny stres) albo nawet o gastroskopii (czego oczywiście chciałabym mu oszczędzić :| ). Ile to jest "często"? Ile to jest "za często"? :| Dodam jeszcze, że wymioty zdarzały się zarówno po suchej jak i mokrej karmie, obecnie od ok miesiąca kot jest już tylko na mokrej (tylko PoN) i jest lepiej, ale nie idealnie.
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

[poprzednia]