» Czw kwi 17, 2014 17:33
Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!
Dziewczyny, pozwolicie, że podepnę się do tematu Asi, bo mam podobny problem. Chodzi o mojego 4-letniego kocura. W czerwcu przygarnęłam kociczkę, żeby kot miał towarzystwo. Od sierpnia kocur zaczął często wymiotować. Wcześniej zdarzały się wymioty, jak np. za szybko zjadł, ale od kiedy pojawiła się kociczka te wymioty są częste. Kotki rzeczywiście bardzo się lubią i często wzajemnie myją, oba był odrobaczane, ale po tabletkach nic się nie pojawiło. Pierwszy weterynarz stwierdził, że kot wymiotuje, bo jest gorąco. Zapłaciłam za tę "diagnozę" 140 zł i od razu zmieniłam weterynarza na innego. Drugi weterynarz powiedział, że to mogą być kłaczki, kazał zmienić karmę na Royal Gastro Intenstinal. Kot rzeczywiście zwymiotował kilka razy takie cygaro, ale od czasu do czasu wymiotował dalej. Zabrałam kota do trzeciego weterynarza, ten z kolei powiedział, że to muszą być kłaczki, bo kot wygląda za zdrowo i gdyby to były poważniejsze problemy np. z nerkami, to wyglądałby dużo gorzej. Powiedział, żeby zmienić karmę na Royala Hairball Intense. Ale wymioty dalej od czasu do czasu się zdarzają. Obaj weterynarze mówili, żeby karmić kota tylko suchą karmą. Ale ja podawałam też karmę mokrą, bo po tygodniu samej suchej, kot bardzo schudł.
Moje pytania:
1. Żaden z weterynarzy nie skierował nas na żadne badania. Czy tak powinno być? Jakie badania ewentualnie powinniśmy wykonać?
2. Czy jest jakaś karma dla kota z wrażliwym żołądkiem, którą możecie polecić? Może powinien dostawać tylko gotowane? Obecnie stosuję Miamor Sensibel i Miamor Mild. Kot dostawał też Applaws, Animondę, Cosmo Thai, ale po tych wymiotował bardziej.
3. Którą suchą karmę w końcu wybrać? Royal Gastro Intenstinal czy Hairball Intense?