Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew syjam

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro mar 26, 2014 7:18 Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew syjam

Witam serdecznie
Tak jak w temacie szukam towarzystwa dla mojej wysterylizowanej kotki . Koka dotychczas mieszkała ze mną rodzicami naszymi 4ma pieskami oraz 2 innymi kotami ( wszystkie koty w typie persa kotka o której mowa posiada rodowód więc jest persiczką :) Wychodzę za mąż co skutkuje " podziałem " zwierzęcego majątku (ja biorę 1 psa i kota ) . Fortuna o której to mowa jest kotem uratowanym nigdy do końca nie zawiązała przyjaźni z pozostałą 2 taki więc postanowiłam ich rozdzielić na korzyść obydwu stron :) Byłam dt dla kociaków dość często gdyż jestem już prawie tech.wet i często pomagam w gabinetach a co za tym idzie czasem zabieram jakąś bidę kocią psią itp , odchowuję / szukam domu . Fortuna miała styczność z maluchami i je uwielbia matkuje im niezależnie od rasy niestety dorosłe koty są dla niej trudne do zaakceptowania / dłużej to trwa . Dlatego szukam kociaka myślę że w granicach do 4mies . Długowłosego gdyż moim zdaniem dachowce z krwi i kości mają większą tendencje do włóczęgi a wyprowadzam się do spokojnej okolicy i kotki będą mogły pod moim okiem wychodzić na spacerki co sprawdza się dotychczas w domu moich rodziców po prostu koty nie przekraczają magicznej bariery ogrodzenia . Czy może ktoś słyszał o jakimś kocie długowłosym / syjamskim szukającym opiekuna i towarzystwa psiokociego ?

olam1

Od: Śro mar 26, 2014 7:05

Post » Śro mar 26, 2014 10:12 Re: Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew s

Dodam jeszcze ze jestem ze świętokrzyskiego aczkolwiek istnieje
bla bla car ;) kotek może być starszy byle by jeszcze miał typowo
Dziecięce zachowanie bądź uległy charakterek;)

olam1

Post » Śro mar 26, 2014 10:28 Re: Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew s

Przecież takiego kota zaraz ci ktoś ukradnie :roll: . Jak będzie bardzo napalony na kota, to nawet do ogrodu ci wejdzie i kota weźmie. Może pomyśl o wolierze dla kotów, skoro masz warunki na wypuszczanie ich z domu?
A co to tezy, że "dachowce z krwi i kości mają większą tendencję do włóczenia się", to jest to chyba jakiś straszny przesąd!

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Śro mar 26, 2014 10:53 Re: Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew s

Mam 100% dachowca, który zwiewa pod łóżko jak otworzę balkon (osiatkowany), a co dopiero gdybym go tam wystawiła :roll: . Znajoma ma też dachowca, który przez jakiś czas wychodzący - omal nie zszedł na zawał jak wietrzyła pokój, w którym siedział. A kociak - nawet "perski" to co innego niż stateczna, "przypodłogowa" kotka - zaraz go gdzieś licho poniesie albo go ktoś ukradnie nie wysilając się zbytnio. Szanse na adopcje 3-4 miesięcznego rasowego czy "rasowego" kociaka masz jak na razie w okolicach zera.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro mar 26, 2014 12:18 Re: Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew s

Nie chodzi mi o kota rasowego bo bym takiego kupiła . Szukam kotka długowłose bo lubię właśnie takie
I spokojnie mam koty nie od dzis . Mowie o wychodzeniu pod moim okiem .

olam1

Post » Śro mar 26, 2014 12:35 Re: Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew s

Nie ma czegoś takiego jak wychodzenie kota "pod czyimś okiem". To nie pies, ani dziecko (chociaż i ci mogą się niechcący zgubić) ;)
Albo woliera, albo szelki.
Nie da się inaczej bezpiecznie wychodzić z kotem na dwór.

Mój Filip wychodził pod moim okiem.
I już go nie ma... :(
ObrazekObrazek

Zosik

Od: Pt sty 25, 2013 17:10

Post » Śro mar 26, 2014 13:13 Re: Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew s

Rozumiem, że okien też zabezpieczonych nie masz ? Na rasowego lub prawie "rasowego" malucha ustawiają się kolejki chętnych. Z takimi warunkami jakie w chwili obecnej oferujesz nikt ci takiego kociaka nie wyda. Kot jest bezpieczny tylko w domu, postaraj się zabezpieczyć okna i balkon. Wtedy kot będzie miał szansę przeżyć dwadzieścia lat, a nie do momentu, w którym zostanie rozjechany przez samochód/zagryziony/ukradziony/otruty/zakatowany ...
A jak już jesteśmy przy ochronie, to ja dam ci podarek. Kotka. Będziesz go karmił, czesał i codziennie głaskał, bo kotek to bardzo lubi. Za to jak ktoś przyjdzie ciemną nocką, żeby ci poderżnąć gardło, to kotek go zeżre.
Toroj

MM93

Od: Czw sty 12, 2012 21:36

Post » Śro mar 26, 2014 19:47 Re: Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew s

Fajny artykuł na temat wypuszczania kotów, polecam.

http://nfo.pl/node/351
Nie istnieją koty zwyczajne.
Colette

fuma

Od: Pon mar 10, 2014 18:58

Post » Wto kwi 01, 2014 22:27 Re: Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew s

olam1 pisze: Byłam dt dla kociaków dość często gdyż jestem już prawie tech.wet i często pomagam w gabinetach a co za tym idzie czasem zabieram jakąś bidę kocią psią itp , odchowuję / szukam domu .

olam1 pisze:Dlatego szukam kociaka myślę że w granicach do 4mies . Długowłosego gdyż moim zdaniem dachowce z krwi i kości mają większą tendencje do włóczęgi a wyprowadzam się do spokojnej okolicy i kotki będą mogły pod moim okiem wychodzić na spacerki co sprawdza się dotychczas w domu moich rodziców po prostu koty nie przekraczają magicznej bariery ogrodzenia

Chroń nas losie od techników weterynarii wierzących w przesądy :roll:
a może jeszcze 1 ciąża kotki dla zdrowia?
wysysanie oddechu przez koty?
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Czw kwi 03, 2014 17:40 Re: Przygarnę Kotkę lub Kocura w typie rasy długowłosej ew s

Olam 1, niestety ale jeśli chcesz mieć długowłosego kota i koniecznie chcesz go wypuszczać na dwór, to nie ma innej opcji jak: szelki i spacery na smyczy, woliera albo zainwestowanie w specjalne zabezpieczenia na płot uniemożliwiające kotu opuszczenie ogrodu (ale trzeba wtedy też zlikwidować wszystkie szpary w płocie i pod płotem, zrobić najlepiej podmurówkę, i pomyśleć jak wyeliminować wszystkie szpary w/przy furtce czy bramie, co jest chyba najtrudniejsze). Możesz poszukać w internecie pod hasłem "cat fence" czy jakoś tak, podobno całkiem dobre i sprawdzające się rozwiązania. Więc któraś z tych opcji, albo trzymanie kota w domu i nie wypuszczanie nigdy, bo albo ktoś go gwizdnie, ktoś go rozjedzie, albo po prostu kocio ci czmychnie nim się spostrzeżesz i tyle go zobaczysz...

kachat

Od: Pon sty 13, 2014 19:07