Dochód przeznaczony jest dla kotów pod opieką grupy Mamy Kota http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=142460
Bazarek potrwa do wtorku 15 kwietnia, do godziny 16.00 czasu rzeczywistego.
Wielkość słoiczka tapenady lub dżemu to 200 lub 300 gramów. Cena odpowiednio 7 lub 10 zł.
Hummus w słoiczkach 200 g kosztuje 10 zł za sztukę.
Kiszone cytryny po 2 zł sztuka.
Podane ceny są cenami za produkt, kupujący musi jeszcze doliczyć koszta wysyłki według cennika PP. Możliwy jest odbiór osobisty w Krakowie.
Do każdego przetworu - przepis, jak można go wykorzystać

Przedmiotem bazarku są moje domowe przetwory:
tapenada z czarnych oliwek - pasta z czarnych oliwek z dodatkami rodem z Prowansji, używana głównie jako smarowidło do bagietek i grzanek, ale mogąca też być podstawą sosu do makaronu.

tapenada z zielonych oliwek - z ziołami, nieco delikatniejsza niż z czarnych.
Na życzenie obie pasty w wersji wege, bez anchois.
hummus – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny.
Oferuję w trzech wariantach, a nawet czterech:
czystą, tylko z kuminem;
ziołową, z bazylią i pietruszką
paprykową, z mieloną papryką i harissą w wersji łagodnej i ostrej.
Pasty robione na zimno, więc niepasteryzowane, trzeba je przechowywać w lodówce. Można co najmniej przez dwa tygodnie.
kiszone cytryny - dodatek do potraw charakterystyczny dla kuchni Maghrebu oraz kuchni indyjskich, a szczególnie popularny w Maroku. Kiszone cytryny stosuje się np. jako dodatek do marokańskiego tażinu, indyjskiego twarożku ryżowego.
słodko - gorzki dżem pomarańczowy z pomarańczy i grapefruitów z dodatkiem skórki pomarańczowej - bardziej właściwie konfitura, niż dżem, tylko owoce i cukier. Ma specyficzny smak z nutką goryczki, moja rodzina go kocha, ale może nie wszystkim smakować.

Zrobię dowolną ilość, dla tylu chętnych, ilu się znajdzie.
Źródłem zdjęć jest oczywiście nieoceniona Wikipedia.