SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 28, 2014 11:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ok, to skoro już tak ciągniemy temat...
A te wszystkie pasty/żele/spreje do zębów? Np. taka wypasiona: http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .4197.html :wink:

btw, dziękuję Maupa za cierpliwość do moich pytań :P

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pt mar 28, 2014 12:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

takie preparaty musisz na palcu kotu w pysk wepchnąć i pomaziać po kłach - to już bezpieczniej jest szczoteczką. one działają podobnie do past do zębów: nie chodzi przecież o to, żeby je połknąć, tylko żeby umyć nimi zęby. a wcześniej wyrażałaś pewną nieufność wobec tego, czy masz pancerne palce ;)

mieszane uczucia mam wobec "płukanek", czyli substancji dodawanych do wody do picia. nigdy takiej nie stosowałam, więc nie znam ich skuteczności - ale żywię wątpliwości wobec tego, czy kot będzie to pił, czy to faktycznie pomaga (zabija teoretycznie bakterie tworzące płytkę nazębną).
generalnie pisząc Ci o tym wszystkim, bazuję na wiedzy przekazanej mi przez moją wetkę, która ze mną przez te wszystkie tematy przeszła, więc przekażę jej przy okazji podziękowania :mrgreen:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt mar 28, 2014 12:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Może się przydać tym, których koty mogą tylko RC, a po mięsie i bezzbożówkach krew - trochę wiadomości tutaj oraz tutaj.

To ja zapytam czy kot żywiony samym mięsem, z Easy Barfem , tauryną , skorupkami, liofilizowanym tłuszczem i krwią powinien mieć dodatkowe dawki wit.D? Dostaje oczywiście olej łososiowy.
Myślę o moim Lalku z pnn.
Jonogram w normie , poza lekkim spadkiem potasu.

Barfa on mi nie tknie, muszę mu podawać suplementy w strzykawce z wodą podczas karmienia.
Ma być mięsko.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt mar 28, 2014 13:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kotkins, używasz barfnego kalkulatora?
On ładnie wylicza ile czego trzeba dodać aby mieszanka była w pełni zbilansowana.
Jesli musiałabym podawać kotu suplementy osobno zrobiłabym tak:
ułożyłabym sobie w kalku gotowy przepis z suplami po czym ilość supli podzieliłabym na ilość dni na jakie wychodzi mieszanka.
To trochę żmudna robota bo niektóre suplementy są zazwyczaj w małych ilościach (np. 0,9g,0,5g) więc czasem może być trudno to podzielić.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pt mar 28, 2014 13:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja robię tak jak jest napisane na opakowaniu: na 60g mięsa jedna miarka Easy B.
Półtorej skorupek, tłuszczu 1/4 łyżeczki (dwa razy dziennie).

Nie umiem ściągnąć tego kalkukatora, a poza tym nie da się zrobić rozpuszczonych w wodzie suplementó na kilka dni- muszę je robić doraźnie.
Pytanie czy ten Easy Barf ma dosyć wit D?

Jeśli nie to ile mam dać dodatkowo?
I w jakiej postaci?

kotkins

Post » Pt mar 28, 2014 14:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nie, nie, nie chodzi mi o to żeby zrobić suple na kilka dni.
Kalkulator ma taką zakładkę, w której podana jest ilość dni na które mieszanka wystarczy. Należałoby ilość supli z mieszanki podzielić na ilość dni z zakładki i wyszłaby nam dzienna ilość suplementów do podania.
kotkins, masz chyba konto na BŚ? Zamów sobie kalkulator, to fajna rzecz :wink:

Odnośnie wit. D - czy Easy Barf ma jej dosyć? Nie wiem, mimo tego, że również z niego korzystam + naturalne suple.
Jako wit. D dodaję do mieszanki olej z wątroby dorsza, taki http://ekozwierzak.pl/pl/p/Lunderland-o ... a-tran/215 .
Myślę, że bardziej obstukana z BARFem Grażynka podpowie coś więcej.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pt mar 28, 2014 14:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ok, zamówię olej, dzięki!
Mój problem polega na tym ,że nerkowcowi podaję wraz z mięsem Alusal, a po Alusalu mogę podać suplementy z opóźnieniem o 1-1,5 godziny dopiero, więc sprawa jest taka "ogólno-ciężka"
Wiele bym dała ,żeby ten skubaniec chciał jeść coś poza mięsem!
Ale on był głodzony, nic nie chciał jeść na początku, nauczyłam go jeść właśnie na mięsie i TAK mu zostało.
Koty są strasznymi konserwatystami spożywczymi jednak...

kotkins

Post » Pt mar 28, 2014 16:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Skoro jonogram w normie, to po co alusal? Podaj ile ma wapnia i fosforu. Alusal to glin - ostateczność w sytuacji, gdy podniesienie ilości skorupek (naturalny węglan wapnia - jak ipakitine, tylko naturalne) jest niemożliwe, bo iloczyn wapnia i fosforu wychodzi zaw wysoki. Poczytaj na BŚ temat diety kotów nerkowych (a najlepiej podaj tam swoje wyniki), to dziewczyny "od przepisów" (w szczególności naczelna kucharka shana55) co nieco podpowie. Wit. D jak przedawkujesz to będzie tak samo źle jak przy niedoborach - przy niektórych mięsach trzeba do easy barfa jej dodawać, a przy niektórych można mieć nadmiar. Poza tym przy kocie nerkowym się minimalizuje fosfor, a nie wali fosforem i alusalem - oczywiście jeśli chce się odciążyć naprawdę nerki a nie tylko mieć na jakiś czas dobre wyniki.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt mar 28, 2014 16:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa pisze:takie preparaty musisz na palcu kotu w pysk wepchnąć i pomaziać po kłach - to już bezpieczniej jest szczoteczką. one działają podobnie do past do zębów: nie chodzi przecież o to, żeby je połknąć, tylko żeby umyć nimi zęby. a wcześniej wyrażałaś pewną nieufność wobec tego, czy masz pancerne palce ;)

mieszane uczucia mam wobec "płukanek", czyli substancji dodawanych do wody do picia. nigdy takiej nie stosowałam, więc nie znam ich skuteczności - ale żywię wątpliwości wobec tego, czy kot będzie to pił, czy to faktycznie pomaga (zabija teoretycznie bakterie tworzące płytkę nazębną).
generalnie pisząc Ci o tym wszystkim, bazuję na wiedzy przekazanej mi przez moją wetkę, która ze mną przez te wszystkie tematy przeszła, więc przekażę jej przy okazji podziękowania :mrgreen:

Żeby tylko o pogryzione palce chodziło :wink: Mój zwierz ma tak ostre pazurki, że zabrakłoby mi wody utlenionej i opatrunków po takiej przygodzie :ryk:
Nawet nie wiedziałam, że są takie "płukanki". Swoją drogą, co to ludzie nie wymyślą :roll:

Najbezpieczniejszą (i w sumie pewnie tańszą, bo jak kot się na taki żelik do zębów obrazi, to przecież swoich nie będę nim myć :mrgreen:) opcją jest surowe mięcho. Przeczesując poprzednie dwie części forum natknęłam się na różne info co do podawania takiego mięsa. Jak to w końcu poprawnie robić: przemrażać/sparzać/gotować/podać od razu?

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pt mar 28, 2014 16:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

zostawię Cię w tym miejscu w rękach specjalistek :lol:

wołowinę podawać surową - kupiona w dobrym źródle powinna być zdrowa.
kurę (skrzydełko kurczaka, ono czyści ząbki) sparzyć, bo salmonella (która zdycha przy 60 stopniach, to nie tak dużo).
wieprzowinę zamienić na schabowego i wszamać w niedzielę z kapustą ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt mar 28, 2014 20:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Skoro jonogram w normie, to po co alusal? Podaj ile ma wapnia i fosforu. Alusal to glin - ostateczność w sytuacji, gdy podniesienie ilości skorupek (naturalny węglan wapnia - jak ipakitine, tylko naturalne) jest niemożliwe, bo iloczyn wapnia i fosforu wychodzi zaw wysoki. Poczytaj na BŚ temat diety kotów nerkowych (a najlepiej podaj tam swoje wyniki), to dziewczyny "od przepisów" (w szczególności naczelna kucharka shana55) co nieco podpowie. Wit. D jak przedawkujesz to będzie tak samo źle jak przy niedoborach - przy niektórych mięsach trzeba do easy barfa jej dodawać, a przy niektórych można mieć nadmiar. Poza tym przy kocie nerkowym się minimalizuje fosfor, a nie wali fosforem i alusalem - oczywiście jeśli chce się odciążyć naprawdę nerki a nie tylko mieć na jakiś czas dobre wyniki.

Czyli najlepsze jednak karmy nerkowe- nie walą fosforem, Alusalu nie trzeba podawać... :mrgreen:
Fosfor był 1,57 (do 1,9) (poprawiłam)
Wapń 2,26 (2,3-3)

Tylko potas ma za niski 2,89 (od 3 mmol/l)
Białko całkowite 76g/l

Jak nie walić fosforem podając kotu mięso???
Ostatnio edytowano Pt mar 28, 2014 21:21 przez kotkins, łącznie edytowano 1 raz

kotkins

Post » Pt mar 28, 2014 20:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotkins, chyba sama nie wierzysz w to, co napisałaś - karmy nerkowe mają więcej fosforu niż samo mięso (bez suplementów - gołe, prosto ze sklepu), ale za to mają zboża i różne inne niepotrzebne rzeczy. Mam nadzieję, że to była tylko ironia (bo inaczej zacznę się bać lekarzy - i mówię całkiem serio).

Normy miały być fosforu i wapnia - chyba omyłkowo napisałaś "potas", ale to fosfor. Niestety bez jednostek... choć domyślam się, że to mmol/l. Generalnie nie jest źle.

Cały temat jest ważny, ale koniecznie przeczytaj 2 i 3 stronę tego - masz o korekcie diety nerkowców.

Jeśli chodzi o minimalizowanie fosforu - w BARFie zejdziesz niżej niż w karmach, bo nie dajesz odpadów ;-) problem jest taki, że nie analizujesz cyferek a wierzysz marketingowi - zobacz, ile fosforu ma mięso w suchej masie, a ile np. suchy renal... i wtedy siądź i zacznij płakać, że tak łatwo specjalistom od PR człowiekowi wmówić różne rzeczy. Dużo fosforu mają niektóre podroby (szczególnie wątroba i nerki) oraz kości i rybie ości - dlatego karmy maja tak wysoki ich poziom (nie z mięsa - tylko z tego, że "kurczak" to jest to, co w u nas w sklepie nazywa się "porcja rosołowa", a nie mięso).

Niemniej jednak przy kocie nerkowym musisz mieć kalkulator - raz, że wyliczysz dobre proporcje, ale ważniejsza rzecz - łatwiej pozwoli Ci ocenić, ile fosforu na 1g białka ma dane mięso. Najlepiej Twoje wątpliwości odnośnie nerkowców rozwieje Margot - ma taką wiedzę o PNN i korekcie diety plus lekach, że mi mózg w poprzek staje. Napisz może o swoim przypadku (wraz z wynikami i lekami) we wskazanym wątku i z prośbą o korektę diety - to będzie najlepsze.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt mar 28, 2014 21:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Pomyłkę z fosforem popełniłam oczywiście.
Napisałam prośbę o kalkulator na BŚ.

:mrgreen: zwykle świadczy o ironii...
To moja ulubiona ikonka (nie dałabym karmy dla nerkowców, za dużo już wiem!)

kotkins

Post » Pt mar 28, 2014 21:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ludki, potrzebuję podpowiedzi co do karmy - potrzebuję karmę o konsystencji grubej mielonki ale be żadnego drobiu. z CFF nie podchodzą smaki, z Granaty tylko jeden :( W każdym Grau jest coś drobiowego :(

Czy ktoś używał Evanger's?
http://ekozwierzak.pl/pl/p/Karma-mokra- ... e-369g/348
Jaką to ma konsystencję?
Czy bażant może uczulać jak drób?

Cholewcia, być może Florek ma alergię na drób - po wyeliminowaniu drobiu ma nieco lepsze qpy ale cała reszta stada nie lubi jego bez-drobiowej diety :( A karmić ich osobno nie ma szans :/

helpunku ;(
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt mar 28, 2014 23:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Boo pisze:Ludki, potrzebuję podpowiedzi co do karmy - potrzebuję karmę o konsystencji grubej mielonki ale be żadnego drobiu. z CFF nie podchodzą smaki, z Granaty tylko jeden :( W każdym Grau jest coś drobiowego :(

Feringa. my to jemy.
Obrazek Obrazek

Maupa

[poprzednia][następna]