Socjalizacja Kotki w domu

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 26, 2014 13:59 Socjalizacja Kotki w domu

Witajcie
Prawie rok czasu dokarmiałam wolnożyjącą, dorosłą kotkę.
Kotka- Tosia- pewna siebie, niezależna, choć przybiegająca na wołanie, dająca się nosić, głaskać, drapać,o ślicznym pyszczku tygryska, miła i wdzięczna. Żyjąca sama, bez towarzystwa innych kotów. Od osób, które ją wcześniej znały i dokarmiały , wiem, że miała raz małe i że mieszkała tam od co najmniej dwóch lat (schronienie w kotłowni).
Bardzo zżyłyśmy się w ostatnich miesiącach, po pewnym czasie wychodziłam do niej już dwa razy dziennie, w końcu (mimo posiadania już trzech kotów....)zabrałam ją do domu To było zaraz po Nowym Roku.

Minęły trzy miesiące i chociaż Tosia już się na pewno trochę przyzwyczaiła do nowego miejsca i z pozostałymi kotami żyje dobrze (neutralnie), zmienił się jej stosunek do mnie- notorycznie mnie ucieka jak się zbliżam i sprawia wrażenie nieszczęśliwej (wyraz pyszczka).
W przeciwieństwie do pozostałych kotów, nigdy mnie nie wita jak wracam do domu, za to za każdym razem jak podchodzę czmycha za kanapę- szybko, gwałtownie i zdecydowanie- zupełnie jak dziki kot. Jedyny wyjątek stanowią sytuacje, gdy przychodzi do kuchni jeść albo gdy jest bardzo bardzo senna i zwinięta w kłębuszek- wtedy daje się pogłaskać i wziąć na rączki.

Zastanawiam się czy chcąc dobrze nie unieszczęśliwiłam jej zamykając w czterech ścianach....
Zastanawiam się czy nie byłoby jej lepiej z powrotem na wolności.
Niestety Tosia mi tego nie powie, więc mam cichą nadzieję, ze może ktoś miał podobne doświadczenia i może coś doradzić?
Sporo znajomych ma lub miało koty i jakkolwiek wiem że (koty) boją się obcych, nigdy nie słyszałam, żeby zwierzę aż tak uciekało od swojego opiekuna.
A może to nie jest strach tylko okazanie jakiejś swojej niezależności?

Kasia
Pozdrawiam
Kasia

Smilla82

Od: Sob lut 20, 2010 17:33

Post » Śro mar 26, 2014 20:22 Re: Socjalizacja Kotki w domu

Moja kochana, miziasta koteczka po wprowadzeniu do domu nowego kota obraziła się na mnie.
Unikała mojego towarzystwa, nie pozwalała się brać na ręce itd.
Przepraszałam prawie trzy miesiące, a potem podałam jej krople dr Bacha.
Jesteśmy w trakcie kuracji, ale jest o wiele lepiej.
Pozwala się znów głaskać w nocy przychodzi się przytulić.

Może Tosia potrzebuje czasu, aby przyzwyczaić się do nowej sytuacji.
Rozważ też te krople.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Czw mar 27, 2014 20:24 Re: Socjalizacja Kotki w domu

Musisz dać jej bardzo dużo czasu i raczej nie zmuszać do brania na ręce, a jeśli już, to nie dać jej poczucia "więzienia w ramionach". u mnie jest pół dzikuska, która przez pierwszy miesiąc tylko się koło mnie przemykała,jeśli była już bardzo głodna lub musiała do kuwety i pryskała na najlżejszy gest czy hałas. Teraz nieśmiało zaczęła się tulić, wskakuje do mnie na łóżko i mruczy. Jeszcze dużo pracy, ale zmierzamy w jakimś konkretnym kierunku. Cierpliwości :)
PS możesz spróbować obróżki uspokajającej, albo feliwaya w sprayu. Może pomoże.
Obrazek

królik dags

Od: Czw gru 05, 2013 17:51