Obroża z dzwoneczkiem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 25, 2014 20:44 Obroża z dzwoneczkiem

Chciałam rozwiać moje wątpliwości i poznać Wasze opinie na temat obróżek z dzwoneczkami.
Kiedyś ktoś opowiedział mi historyjkę że jego kot ogłuchł (!) od tego dzwonienia 8O nie wiem czy to prawda ale czy jest taka możliwość ?
Ja osobiście wyjmuję kuleczkę z dzwoneczka bo moja kotka jest płochliwa i jak miała "pełny" dzwonek to się straszyła :roll:
Psy mają właścicieli , Koty służbę

Obrazek............Obrazek
Kotlet ...............................Lola

Mufin 24.XI.2014 [*] Duduś [*] 04.VI.2014 , biegajcie za TM Koteczki

Kot_let

Od: Czw wrz 12, 2013 8:57

Post » Wto mar 25, 2014 21:07 Re: Obroża z dzwoneczkiem

Po co kotom obróżki? - pytam z ciekawości. Mam na myśli koty niewychodzące.
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Wto mar 25, 2014 21:10 Re: Obroża z dzwoneczkiem

dzika ruta pisze:Po co kotom obróżki? - pytam z ciekawości. Mam na myśli koty niewychodzące.

Moje oba koty są wychodzące :wink: , nie martwcie się obroża specjalna dla kotów :wink:

Kot_let

Post » Wto mar 25, 2014 21:17 Re: Obroża z dzwoneczkiem

U kotów wychodzących to rozumiem :) Słyszałam, że dzwoneczek po to, żeby biedne, nieświadome skradającego się kota ptaszęta miały szansę w porę uciec, ale może to był tylko żart :ryk:

dzika ruta

Post » Wto mar 25, 2014 23:22 Re: Obroża z dzwoneczkiem

Ja bym zwariowała, gdyby mi coś bez przerwy brzęczało przy uchu.
Pewna jestem, że koty też to bardzo drażni.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Śro mar 26, 2014 0:10 Re: Obroża z dzwoneczkiem

Jeżeli obroża dla kota to tylko taka przeciw pchłom i kleszczom. Dla kota wychodzącego dodatkowo z zawieszką na której jest adres lub jakiś kontakt z właścicielem.

Wg mnie obroża z dzwoneczkiem dla kota jest jakaś śmieszna xD Poza tym irytowałoby mnie to ciągłe dzwonienie i pewnie na noc musiałabym mu ją zdejmować, co mijałoby się raczej z celem.

Kori Yoitama

Od: Wto maja 28, 2013 9:41

Post » Śro mar 26, 2014 0:52 Re: Obroża z dzwoneczkiem

Ja ostatnio zakupiłam obróżki dla moich potworków przede wszystkim dla bezpieczeństwa. Ponieważ wybieram się na"wywczasy" z nimi w odosobnione ostępy (typu gospodarstwo co 3 km) mimo zaczipowania zakupiłam obróżki z bezpiecznym zapięciem, by wykaligrafować na zawieszce na wszelki wypadek nr telefonu. Wiadomo, głucha wieś to lepiej żeby kocina miała obróżkę z fonem. Obróżki oczywiście miały dzwoneczki. O matko! Moje koty zwariowałyby w 5 minut, o ile moja księżniczka przyjęła obróżkę jak na damę przystało z filozoficznym spokojem (czasem jej zawieszka przeszkadza, ale niewiele), o tyle mój bandyta dodatkowo z dzwonkiem dostałby maniackiego szału i pewnie zatrzymałby się jakieś 30 km dalej. Wg mnie ok brońmy ptaszki, ale nie kosztem wariactwa naszych kociambrów.
ObrazekObrazekObrazek

leeann

Od: Sob cze 15, 2013 21:34

Post » Śro mar 26, 2014 6:36 Re: Obroża z dzwoneczkiem

Ja wiem że ten dzwoneczek to do odstraszania ptaszków.
Lola jest strasznie płochliwa i jak tylko chciałam jej ją założyć i ten głupi dzwonek zadzwonił to ona od razu w panikę. A że dzwoneczek ładny czarny to postanowiłam że wyjmę kuleczkę, więc teraz już nie dzwoni :twisted: w starej obróżce dzwonek odcięłam całkowicie, ze względu na nią i na mnie, to jest straaaaasznie irytujące,
Myślę że nie kupiłabym jej obroży, gdyby nie to że była takim płochaczem, wręcz dzikusem, więc dla jej bezpieczeństwa jakby się gdzieś zapodziała. Teraz już jest coraz lepiej, mogę stwierdzić że jest udomowionym,płochliwym kotem :wink:
A propos obroży od pcheł to ona jest ... no nie wiem taka specjalna dla kotów, że ma jakiej bezpieczne otwarcie czy coś? Nie wiem bo nigdy nie stosowałam.

Kot_let

Post » Śro mar 26, 2014 10:55 Re: Obroża z dzwoneczkiem

Znalazłam taką informację: "Słuch kota jest bardziej wyczulony niż człowieka, czy psa. Słyszenie kota zatrzymuje się na 65 khz (kilohertz), człowieka na 20 khz." Dzwoneczkom przy obróżkach mówimy stanowcze NIE !!! Sorry ptaszki :cry:

dzika ruta

Post » Śro mar 26, 2014 20:10 Re: Obroża z dzwoneczkiem

Dzięki za odpowiedzi :1luvu:
Dzwoneczkom ''nie'' :wink:
Taaa, my tu o obróżkach a Lolczysława zgubiła tę którą jej kupiłam tydzień temu :evil: . Podejrzewam że Kotlecisko za mocno z nią szalał, raz już tak było że jej zdjął obróżkę w zabawie :oops: , ale to było w domu. A obróżka była taka ładna :placz: , szukałam jej wszędzie i nic .... no trudno pochodzi w starej i jak ta się nigdzie nie znajdzie ( jutro zrobię gruntowne przeszukanie, nawet ogród rozkopię :twisted: )to kupię jej nową :roll:

Kot_let

Post » Śro mar 26, 2014 21:17 Re: Obroża z dzwoneczkiem

Takie obróżki mogą też zwabiać :( psy!

Paulusek

Od: Pt wrz 02, 2011 9:45

Post » Śro mar 26, 2014 23:21 Re: Obroża z dzwoneczkiem

dzika ruta pisze:Słyszałam, że dzwoneczek po to, żeby biedne, nieświadome skradającego się kota ptaszęta miały szansę w porę uciec, ale może to był tylko żart :ryk:

A ja słyszłam o kotach, które nauczyły się tak skradać, że dzwoneczka wcale nie słychać :) I to nie jest żart.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Czw mar 27, 2014 21:37 Re: Obroża z dzwoneczkiem

A moj kocurek ma obrozke z malym, nie głośnym dzwoneczkiem od kilku miesiecy i wgl mu to nie przeszkadza :) Mi rowniez nie a nawet lepiej, bo slychac jak kot wskakuje na blat w kuchni :D i powiem wam, ze pomimo dzwonienia jest doskonałym łowca mysz ( bo niestety w dom sie zdarzają) nauczyl sie skubany tak ostaroznie chodzic jak poluje, ze dzwoneczek nawet nie drgnie :twisted: Oczywiscie uwazam, ze glosne dzwonki zupelnie nie powinny byc przyczepiane ale male, ciche kuleczki nie przeszkadzaja

siska

Od: Czw mar 27, 2014 18:50