Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
anuuuusia pisze:gpolomska, co to znaczy: wylizywanie miejsc po paście odkłaczającej?
gpolomska pisze:anuuuusia pisze:gpolomska, co to znaczy: wylizywanie miejsc po paście odkłaczającej?
To był mocny skrótchodzi o to, że kot ma w paszczy jeszcze pastę, której zadaniem jest m.in. zmiękczenie włosa przez naruszenie jego struktury (nieważne, gdzie ten włos jest), więc jeśli zaczyna lizać futerko krótko po jej zjedzeniu, to sobie też niszczy włosy na tym futerku. I taki sam efekt będzie po niektórych przysmakach (sosiki różne) czy też z racji zmienionego pH w paszczy z innego powodu (jedzenie z cukrem/karmelem, lizanie krótko po wymiotach, bakterie itd.). Dlatego zmiana koloru futra czasami ma przyczyny niekoniecznie z powodu choroby czy niedoborów w jedzeniu. Niemniej jednak najlepiej zacząć od biochemii i morfologii, żeby później nie płakać, że jest za późno.
Muhikons pisze:1. Czy mogę pozwalać dziewięciomiesięcznemu kocurkowi (po kastracji) jeść tyle, ile mu się podoba? Ma niedowagę, więc na razie nie boję się o to, że za bardzo przytyje. Je tyle, że starczyłoby na wykarmienie trzech kotów. Czy istnieje ryzyko przedawkowania jakiegoś składnika? Zjada podwójną porcję mieszanki z Felini Complete, a potem zagryza to 40g suchej bezzbożówki...a może coś z nim jest nie tak? Przed kastracją też się obżerał, a w lutym przeszedł PP. Przed chorobą nieznacznie ograniczałam mu porcje, później przestałam.
gpolomska pisze:Magnolcię dostałam z info, że "ona tylko whiskasy" je, a inne rzeczy to nie bardzo" - u mnie żadnego nie dostała (...)
po_prostu_ania pisze:Muhikons pisze:1. Czy mogę pozwalać dziewięciomiesięcznemu kocurkowi (po kastracji) jeść tyle, ile mu się podoba? Ma niedowagę, więc na razie nie boję się o to, że za bardzo przytyje. Je tyle, że starczyłoby na wykarmienie trzech kotów. Czy istnieje ryzyko przedawkowania jakiegoś składnika? Zjada podwójną porcję mieszanki z Felini Complete, a potem zagryza to 40g suchej bezzbożówki...a może coś z nim jest nie tak? Przed kastracją też się obżerał, a w lutym przeszedł PP. Przed chorobą nieznacznie ograniczałam mu porcje, później przestałam.
Muhikons, jeżeli Twój kotek je tak dużo a jednocześnie ma niedowagę to może jest zarobaczony?
Użytkownicy przeglądający ten dział: AdsBot [Google], Google [Bot], kasiek1510 i 1444 gości