Jak zachęcić kota do jedzenia suchej karmy?

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 14, 2014 13:19 Jak zachęcić kota do jedzenia suchej karmy?

Witam,
od niedawna mam 2 miesięcznego kocurka brytyjskiego w domu. U hodowczyni jadł podobno Royala Kitten i Whiskasa(mokra), jednakże że karmy są niezbyt dobre jakościowo, kupiłam mu karmę suchą Taste of the Wild; Canyon River i mokrą Animonde Carny. Problem w tym, że na początku Taste'a trochę skubał, teraz kompletnie jej nie ruszy. Do Animondy podchodzi od niechcenia, czasem powącha i odejdzie - nie jest to kwestia najedzenia. Przy zakupie kilku rzeczy dla kota dostałam próbki Royala kitten (sucha), więc mu dałam, ale również nie chce jeść. W Whiskasie wyliże tylko sos, ewentualnie trochę mięsa. Ugotowałam mu wątróbkę, zjadł normalnie, ale i tak sporo zostawił.
Nie mam pojęcia co robić, czytałam, że koty młode są wybredne, ale on kompletnie nie chce jeść suchych (ani Royala, ani Friskasa z Puriny, ani Taste of the Wild ani jakiejś karmy, której kupiłam kg (nie pamiętam nazwy) - więc nie jest to wina tego, że mu nie smakuje), z mokrymi też ma mały problem..
Rozmiękczałam mu w wodzie, polewałam żółtkami z jajek (lubi je) i nic...
Nie mam pojęcia co robić. :cry:

Kot się już przyzwyczaił do nas i nowego otoczenia.*

Shaerray

Od: Pt mar 14, 2014 13:14

Post » Pt mar 14, 2014 14:03 Re: Jak zachęcić kota do jedzenia suchej karmy?

Skoro kociak został oddzielony od matki tak wcześnie i skoro tam jadł Whiskas, to znaczy, że to nie była hodowla tylko pseudohodowla :evil:
Byłaś z kociakiem u weta? Trzeba by porządnie przebadać malucha.
Co do dobrych karm dla kociaków, nie wypowiem się, bo się nie znam. Może zaraz ktoś się wypowie i coś doradzi...

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Pt mar 14, 2014 14:09 Re: Jak zachęcić kota do jedzenia suchej karmy?

Sucha karma wcale nie jest dobra, a już na pewno nie wolno jej mieszać z mokrą!
Tutaj jest wątek, na nim mnóstwo rad jak karmić kotka viewtopic.php?f=1&t=159718
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt mar 14, 2014 14:19 Re: Jak zachęcić kota do jedzenia suchej karmy?

Czy próbowałaś mu dawać mięso?
Nie gotowane, ale surowe.
Dobra jest wołowina, na początek może być zmielona lub drobno pokrojona.
Pierś z indyka.

No i pytanie, ile Twój kotek zjada dziennie?
Czy oprócz niejedzenia nie ma nic niepokojącego? Bawi się? Jest aktywny?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob mar 15, 2014 8:41 Re: Jak zachęcić kota do jedzenia suchej karmy?

Wcale go nie zachęcać :ok: Kociak jak widać mądry- suchej karmy raczej należy unikać niż do niej zachęcać- ja od lat walczę z "suchojadkami" podtykając co tylko się da, żeby jadły mokre. Najlepsze- tak jak napisano powyżej- jest mięso. Jak nie ma możliwości podawania mięsa- dobrej jakości mokra karma. Suche to ostateczność. Poczytaj trochę o suchej karmie, o chorobach nerek....

A co to za hodowla karmiła kociaki whiskasem?
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Sob mar 15, 2014 9:01 Re: Jak zachęcić kota do jedzenia suchej karmy?

wojtek_z pisze:Skoro kociak został oddzielony od matki tak wcześnie i skoro tam jadł Whiskas, to znaczy, że to nie była hodowla tylko pseudohodowla :evil:
Byłaś z kociakiem u weta? Trzeba by porządnie przebadać malucha.
Co do dobrych karm dla kociaków, nie wypowiem się, bo się nie znam. Może zaraz ktoś się wypowie i coś doradzi...

W sumie źle nazwałam ją mianem hodowczyni, raczej poprzednia właścicielka. Jest to osoba prywatna. :)
Ma książeczkę zdrowia, był szczepiony, za 2 tygodnie idziemy na powtórkę szczepień. Najwyżej pójdę w tygodniu na przebadanie.

mimbla64 pisze:Czy próbowałaś mu dawać mięso?
Nie gotowane, ale surowe.
Dobra jest wołowina, na początek może być zmielona lub drobno pokrojona.
Pierś z indyka.

No i pytanie, ile Twój kotek zjada dziennie?
Czy oprócz niejedzenia nie ma nic niepokojącego? Bawi się? Jest aktywny?

Dawałam tylko ugotowaną wątróbkę, ale surowego mięsa wcale. Wątróbkę je, widocznie nawet mu smakuje.
Je 4 razy dziennie, ok. 150 gram.
Z zabawą nie ma problemu, jest bardzo aktywny, ciągle się bawi, je i śpi.

Slonko_Łódź pisze:Wcale go nie zachęcać :ok: Kociak jak widać mądry- suchej karmy raczej należy unikać niż do niej zachęcać- ja od lat walczę z "suchojadkami" podtykając co tylko się da, żeby jadły mokre. Najlepsze- tak jak napisano powyżej- jest mięso. Jak nie ma możliwości podawania mięsa- dobrej jakości mokra karma. Suche to ostateczność. Poczytaj trochę o suchej karmie, o chorobach nerek....

A co to za hodowla karmiła kociaki whiskasem?

Z suchych i mokrych dostaje tylko wysokiej jakości karmę, ten Whiskas to ostateczność, kupiłam 4 saszetki dla juniorów i więcej nie zamierzam kupować.
Źle określiłam ją mianem hodowczyni, raczej poprzednia właścicielka, jest to osoba prywatna. :)
Ostatnio edytowano Sob mar 15, 2014 9:21 przez NITKA/KARINKA, łącznie edytowano 1 raz
Powód: połączyłam posty

Shaerray

Od: Pt mar 14, 2014 13:14