.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 05, 2014 12:32 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

zofia1970 pisze:Wiem ,że są pozapychane schroniska ale mam dużo wiary ,że ludzie się znajdą którzy przytulą te kocięta.

W schroniskach kocięta i kotki umierają. Bo zarażają się masą chorób, które grasują w dużych skupiskach ludzkich. Kotka póki nie urodzi nie wie, że jest w ciąży - ona nie będzie płakała po kociętach, które się nie narodzą, ani nie będzie miała z tego powodu traumy. Będzie za to miała szansę na lepsze, zdrowsze życie.
Jeśli koniecznie chcesz by kocięta koniecznie się urodziły i znalazły domy - weź ją sama, zaopiekuj się kotką i małymi, wysterylizuj kotkę i znajdź dobre domy kociakom po ukończeniu przez nie minimum 12 tygodni. Jeśli nie możesz - przyjmij pomoc Chiary, bo to lepsze, niż poród, w trakcie którego kotka może umrzeć i po którym jej kociaki zostaną zamordowane w okrutny sposób - być może na jej oczach. A to w trakcie porodu u kotki wyzwala się instynkt macierzyński. Wtedy będzie cierpieć i płakać po swoich kociętach.
Nie cieszy nas to, że ze względu na nadmiar kotów do adopcji i małą ilość dobrych domów, musimy wybierać mniejsze zło i decydować się na sterylizacje aborcyjne. Dla dobra i konkretnych kotów i wszystkich tych, które już są na tym świecie.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro mar 05, 2014 12:35 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Napisz skąd jesteś, może znajdzie się ktoś z twojej okolicy, kto będzie mógł zanieść za ciebie te kotkę na sterylizację.

Chyba, że stać cię na utrzymanie 4 - 8 kociąt (szczepienia, dobre jedzenie, kastrację, leczenie w razie choroby, żwirek, zabawki). Wtedy mnóż ile wlezie.
A jak już jesteśmy przy ochronie, to ja dam ci podarek. Kotka. Będziesz go karmił, czesał i codziennie głaskał, bo kotek to bardzo lubi. Za to jak ktoś przyjdzie ciemną nocką, żeby ci poderżnąć gardło, to kotek go zeżre.
Toroj

MM93

Od: Czw sty 12, 2012 21:36

Post » Śro mar 05, 2014 12:36 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

zofia1970 pisze:Wiem ,że to co proponujesz ale to nie jest zgodne ze Mną.

Każda ciąża skraca życie kotki. Ciąża i odkarmienie kociąt jest dla niej ogromnym obciążeniem.
Narażanie jej na to jest "zgodne" z tobą?

Obawiam się, że na Miau nie znajdziesz wielu fanów pozwalania, żeby kot niehodowlany "sobie urodził". Więc niestety jak chcesz być "szlachetna" i "etyczna" i "nie zabijać biednych nienarodzonych kociątek", to musisz sama być skłonna do poświęceń, a nie wyciągać kasztany z ognia cudzymi rękoma. Zwłaszcza, że idzie sezon na kocięta i każdy rozsądny DT będzie miał pełną świadomość, że przyjmując tę kotkę "żeby sobie urodziła kociątka" odbiera sobie możliwość zabrania z ulicy tych kociąt, których urodzeniu nie udało się zapobiec.

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Śro mar 05, 2014 12:40 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Jestem zdolna do poświęceń i nie nigdy nie wyciągam gorących kasztanów cudzymi rękoma . Zawszę robię to sama .
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie.
zofia1970

Post » Śro mar 05, 2014 12:42 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Zofio, wiem, że w pierwszej chwili człowiek się obrusza na takie sugestie..

Ja sama wiele lat temu, kiedy sterylizowałam pierwsze pracowe kocice i nie byłam jeszcze za bardzo wciągnięta w te klimaty pozwoliłam na urodzenie się miotu, właśnie z powodu oporów moralnych. Dziś, kiedy naoglądałam się ogromu kociego nieszczęścia nie mam już wątpliwości. Lepiej się nie urodzić niż umierać w krzakach z powodu głodu i chorób, zostać skatowanym, otrutym, umrzeć w przepełnionym schronie ze stresu.. Pomimo naszych wysiłków taki los spotyka większość zwierząt..

Znaleźć dobre domy dla kotów jest naprawdę bardzo trudno..
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Śro mar 05, 2014 12:45 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

myamya pisze:
zofia1970 pisze:Wiem ,że to co proponujesz ale to nie jest zgodne ze Mną.

Każda ciąża skraca życie kotki. Ciąża i odkarmienie kociąt jest dla niej ogromnym obciążeniem.
Narażanie jej na to jest "zgodne" z tobą?

Obawiam się, że na Miau nie znajdziesz wielu fanów pozwalania, żeby kot niehodowlany "sobie urodził". Więc niestety jak chcesz być "szlachetna" i "etyczna" i "nie zabijać biednych nienarodzonych kociątek", to musisz sama być skłonna do poświęceń, a nie wyciągać kasztany z ognia cudzymi rękoma. Zwłaszcza, że idzie sezon na kocięta i każdy rozsądny DT będzie miał pełną świadomość, że przyjmując tę kotkę "żeby sobie urodziła kociątka" odbiera sobie możliwość zabrania z ulicy tych kociąt, których urodzeniu nie udało się zapobiec.

amen
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro mar 05, 2014 12:49 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Zofio, proszę, nie uciekaj z tego wątku.
Wiem, że to wszystko brzmi jak z horroru, ale usiądź, na spokojnie przeczytaj co Dziewczyny radzą, a radzą naprawdę z własnego, ogromnego doświadczenia i w pełni je popieram.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Śro mar 05, 2014 12:56 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Ok wiem ,że Panie Mi radzicie z dobroci serca i macie w tym większe doświadczenie. Szanuję sobie te uwagi i dziękuję za rady ale mam inny pomysł na rozwiązanie tego . Uważam ,że będzie to pewnie mega trudne ale uda się to jakoś rozsądnie dla Mnie rozwiązać.
Jestem w stanie się pomęczyć i włożyć w to sporo własnej pracy , czasu i pieniążków. I znaleźć im dom i ludzi którzy te kocięta przygarną jak przyjdą na świat . Wiem ,że to rozwiązanie co Panie proponują jest szybsze i prostsze ale Ja zawsze miałam w życiu pod górkę i nigdy w życiu nie szłam na skróty.
Doceniam opinie Pań i dziękuję za wszystko.
Pozdrawiam serdecznie.
zofia1970

Post » Śro mar 05, 2014 13:00 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Zofia1970 napisz skąd jesteś - Jeśli z mojej okolicy (mieszkam pod Warszawą), to wezmę te kotkę i zaniosę na sterylizację, oraz zostawię ją u siebie do czasu znalezienia domu stałego. Proszę Cię nie mnóż kolejnych kocich nieszczęść.
A jak już jesteśmy przy ochronie, to ja dam ci podarek. Kotka. Będziesz go karmił, czesał i codziennie głaskał, bo kotek to bardzo lubi. Za to jak ktoś przyjdzie ciemną nocką, żeby ci poderżnąć gardło, to kotek go zeżre.
Toroj

MM93

Od: Czw sty 12, 2012 21:36

Post » Śro mar 05, 2014 13:01 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Każda z nas to przechodziła. Do rej pory mam obawy i wzdragam się przed łapankami ciężarówek. Ale tyle razy umierające koty zbierałam z ulicy, tyle razy grzebałam je ,że mam dość. Tyle razy ratowaliśmy malce by przegrać. Jestem DT i za diabła nie przyjęłąbym z pełną świadomością kotki w ciąży. Co innego jak wejdę na matkę z dziećmi. Ale wiem jaki to horror finansowy i psychiczny odchowanie takiego miotu. Kotka musi mieć spokój. Musi dobrze jeść. Potrzebuje dobrej opieki wetowskiej.Ona i dzieci. Ale i blokuje miejsce, wprowadza chaos w domu, reszta kotów cierpi ... Jak wejdę na kotkę w ciąży to ją kastruję. Za dużo nieszczęścia.
Jeśli chcesz być w zgodzie ze sobą to ponieś sama ten ciężar. I prosze nie tłumacz,że masz blokadę miejsca i rodzinną. Wszyscy mamy ileś tam kotó pod opieką, rodziny,pracę... Jeśli jednak "szczeście" dopisze i takowy dom znajdziesz dla przyszłej mamy proszę sprawdź o bo ludzie są różni.

Inna kwestia jest to ,czy nie łamiesz motta forum. Przede wszystkim forum zapobiega/jest przeciwne bezdomności i rozmnażaniu nie chcianych kotów.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro mar 05, 2014 13:04 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Dziękuję za cenne uwagi i pomoc.
Pozdrawiam .
zofia1970

Post » Śro mar 05, 2014 13:05 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

zofia1970 pisze:Ok wiem ,że Panie Mi radzicie z dobroci serca i macie w tym większe doświadczenie. Szanuję sobie te uwagi i dziękuję za rady ale mam inny pomysł na rozwiązanie tego . Uważam ,że będzie to pewnie mega trudne ale uda się to jakoś rozsądnie dla Mnie rozwiązać.
Jestem w stanie się pomęczyć i włożyć w to sporo własnej pracy , czasu i pieniążków. I znaleźć im dom i ludzi którzy te kocięta przygarną jak przyjdą na świat . Wiem ,że to rozwiązanie co Panie proponują jest szybsze i prostsze ale Ja zawsze miałam w życiu pod górkę i nigdy w życiu nie szłam na skróty.
Doceniam opinie Pań i dziękuję za wszystko.
Pozdrawiam serdecznie.

My nie idziemy na skróty, tylko chcemy dobrze dla kotki i dla tych kotów, których przyjściu na świat i poniewierce nie udało się zapobiec. Bo wierzymy, że w ten sposób realizujemy prośbę kota z wiersza:

Proszę o przywilej nie przychodzenia na świat
… nie przychodzenia na świat póki nie zapewnisz mi
domu i pana, który się mną zaopiekuje,
i prawa do życia tak długo,
jak długo będę fizycznie zdolny do cieszenia się życiem
… nie przychodzenia na świat póki moje ciało nie będzie cenne,
a człowiek nie przestanie go maltretować, ponieważ jest bezwartościowe i liczne.

(wolne tumaczenie)
Znalazłam na http://www.petconnectioninc.com/
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro mar 05, 2014 13:09 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Zofia, a do kiedy dajesz kotce w ciąży czas na znalezienie domu do okocenia się? To znaczy czy wiesz, kiedy się okoci i co planujesz, jeśli dom się nie znajdzie?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro mar 05, 2014 13:10 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Rozumiem to .
Pozdrawiam
zofia1970

Post » Śro mar 05, 2014 13:13 Re: Szukam domu dla ciężarnej kotki, właściciel chce utopić

Zofio, wejdź do działu "Kociarnia" na tym forum i np. na portal tablica.pl do działu z ogłoszeniami kotów które szukają domów. Wiele z tych ogłoszeń wisi już bardzo długo, nikt o te koty nawet nie pyta. Wiele z nich siedzi w domach tymczasowych i fundacjach latami, część nie doczeka się nigdy swoich własnych kolan. Pomimo tego, że ogłaszające się osoby wiedzą jak domów szukać i jak je weryfikować, aby kot żył długo i bezpiecznie..

Kotów jest po prostu strasznie dużo.. Za dużo, aby mogły godnie żyć..
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

[poprzednia][następna]