Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob mar 01, 2014 9:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ok, dzięki.
czyli to trochę - jak zwykle - metoda prob i bledow z tym lekiem, skoro na bialkomocz pomaga ale z krwia i ciśnieniem moze byc roznie.
inna kwestia, ze czlowiekowi wlosy dęba staja, jak sie okazuje, ze na pytanie o preparaty ograniczajce bialkomocz slyszy "nie ma niczego takiego" a na pytanie o alusal " nie znam tego środka, a znam chyba wszystkie" - i to wszystko mlodzi weci
Obrazek

OlqaW

Od: Czw cze 26, 2008 13:14

Post » Sob mar 01, 2014 9:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

My na cisnienie mamy Norvasc-i dziala super. Jak z jego dzialaniem na nerki?
Co polecilibyscie przeciwbolowego kotu nerkowemu? Bo dostalismy ten metacam a widze, ze nie powinno sie dawac. Maja ma jeszcze dobre wyniki,i stad decyzja o metacamie.Poza tym wazy tylko 2 kg i inne tabletki trzeba by bylo dzielic na malutkie czesci i ryzyko przedawkowania zbyt duze.

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Sob mar 01, 2014 9:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

kasia essen pisze:My na cisnienie mamy Norvasc-i dziala super. Jak z jego dzialaniem na nerki?

To amlodypina właśnie.
kasia essen pisze:Co polecilibyscie przeciwbolowego kotu nerkowemu? Bo dostalismy ten metacam a widze, ze nie powinno sie dawac. Maja ma jeszcze dobre wyniki,i stad decyzja o metacamie.Poza tym wazy tylko 2 kg i inne tabletki trzeba by bylo dzielic na malutkie czesci i ryzyko przedawkowania zbyt duze.

A jakiego rodzaju jest ten ból?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob mar 01, 2014 9:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Maja ma zrosniete kregi w kregoslupie.Chodzi sztywno, widac ze chodzenie po schodach sprawia jej bol. Przez to unika poruszania sie.Ma skostnienia w kregoslupie.

Do tego strasznie schudla.Nie ma nadzerek, wlasnie wprawdzalam.Wyniki krwi nadal w normie. Wiec to nie mocznik. Same kosteczki ma. I zaczyla zgrzytac siekaczami, nie wiem co to ma oznaczac.

https://www.google.de/search?q=spondylo ... 00&bih=745

kasia essen

Post » Sob mar 01, 2014 9:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

kasia essen pisze:Maja ma zrosniete kregi w kregoslupie.Chodzi sztywno, widac ze chodzenie po schodach sprawia jej bol. Przez to unika poruszania sie.Ma skostnienia w kregoslupie.

Hmmm...pytanie czy właściwie interpretujemy to co widzimy.
Czy rzeczywiście kotka odczuwa ból czy może tylko ma ograniczenia ruchowe.
Miałam kota, który miał zaawansowane zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa (tzw. papuzie dzioby).
Jeden z lekarzy oglądając jego rtg zdziwił się, że kot w ogóle chodzi. A Grzywson był bardzo dziarskim staruszkiem. Interesowałam się wtedy tym czy te zmiany zwyrodnieniowe powodują ból. Z różnych opisów a także relacji osoby ludzkiej, która miała podobny problem wynikało, że jest to schorzenie o umiarkowanej bolesności. W każdym razie człowiek nie używał środków przeciwbólowych.

Jeśli rzeczywiście kotka odczuwa ból, który ma wpływ na jej ogólne samopoczucie to może Twój wet pomyślałby o jakimś preparacie z grupy opioidów? Tylko one zwykle niechętnie są ordynowane "na wynos", zwłaszcza w postaci injekcyjnej. Może plastry? Chociaż znajoma wetka z Anglii twierdzi, że u kotów sprawdzają się "tak sobie". Ale to jej subiektywne zdanie.

kasia essen pisze:Do tego strasznie schudla.Nie ma nadzerek, wlasnie wprawdzalam.Wyniki krwi nadal w normie. Wiec to nie mocznik. Same kosteczki ma. I zaczyla zgrzytac siekaczami, nie wiem co to ma oznaczac.

A wyniki badań jakieś możesz pokazać? Bo określenie "w normie" niewiele mi mówi.
Zwłaszcza chciałabym zobaczyć morfologię i jonogram - zgrzytanie zębami może być spowodowane np. osłabieniem mięśni (anemia, obniżony poziom potasu...).
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob mar 01, 2014 10:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

No wlasnie ciezko okreslic czy odczuwa bol-ale tylko spi, malo je, chodzi strasznie ciezko, po jednym schodku,tak samo schodzi. Dajemy od dwoch dni i obserwujemy. Narazie jest troszke aktywniejsza. Ale niewiele, wiec ciezko okreslic czy srodek cos daje.
Zdjecie wynikow moge przeslac na emaila, bo na imageshacku cos sie pozmienialo i nie moge wklejac zdjec.

kasia essen

Post » Sob mar 01, 2014 15:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wkleję jonogram Lalka:

Sód 147,0 ( 143.600- 156.500mmol/l)
Potas 4.43 (4.100-5.600 mmol/l)
Wapń 9,07 (8,000-11,100 mg/dl)
Żelazo 176,8 (68,00-215,00ug/dl)
Fosfor 6,20 (3,000-6,800 mg/dl)
Magnez 1,55 (2,100-3,200 mg/dl)

Mocznik: w ubiegłą środę był ponad 300mg/dl, w następny wtorek 196,8, dziś 170.(norma do 80,689)
Kreatynina: ub środa (10 dni temu)2,97 mg/dl , wtorek 4,1, dziś 3,3. (norma do 2,5 )

Mocz zostanie pobrany w najbliższy piątek.

Zapytam czy i ile mam podawać Alusalu oraz czy suplementować magnez?
I czym?
Laluś je w tej chwili wyłącznie mięso z suplementami (suplementy w strzykawce) (Easy Barf, skorupki jajek, liofilizowana krew, liofilizowany tłuszcz wołowy)
Czy mogę mu dawać Kerabol (zawiera biotynę ,ale też niezbędny tokoferol)?
Effa Olie daję cały czas, podobnie jak olej łososiowy (1,5 ml na dobę)
Czy mogę mu dawać żółtka przepiórcze?

Dodam ,że czuje się znacznie lepiej, je dużo i wręcz awanturuje się o mięso.
Płuczemy go co drugi dzień.
Przejdziemy pewnie na podskórne kroplówki- nie ukrywam ,że się ich boję...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob mar 01, 2014 16:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

pixie65 pisze:Alusal podaje się na kg mc. kota, w zależności od poziomu fosforu:
- fosfor na poziomie 6-8 mg/dl - 100mg Alusalu na kg mc,
- fosfor powyżej 8mg/dl - 200mg Alusalu na kg mc.

A tak przy okazji - do pooglądania:
http://www.youtube.com/watch?v=lfH4zvnqq6Q
http://www.youtube.com/watch?v=1LSppGcrQ3Y
http://www.youtube.com/watch?v=TtSzMuDgx78
http://www.youtube.com/watch?v=1qViNLoYq4w
(...)
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob mar 01, 2014 17:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ładnie mu spadają mocznik i kreatynina :) Ten skok CREA to pewno była reakcja na skok mocznika, opóźniona, więc mocznik w międzyczasie zdążył, wypłukany, spaść Wygląda na to, że zareagowałaś we właściwym momencie :)
Co do magnezu, to z naturalnych, jadalnych dla kota pokarmach magnez i wit. B6 zawierają strączkowe, kiełki i otręby, ale nie wiem, czy kot to przyswoi. Może zresztą nie tyle magnez mu potrzebny, ile witamina. Myślę, ze trochę można by mu dokruszyć z jakiegoś magnezu z witaminą dla ludzi. Tylko trzeba pamiętać że podawanie magnezu i wapnia (skorupki) powinno dzielić co najmniej 2 h przerwy, bo one się nawzajem blokują
Z czego dostaje kroplówki?
Potas ma też w dolnych granicach jakby, i sód (ale to dobrze, sód jest w kroplówkach na ogół, sam się uzupełni)
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob mar 01, 2014 18:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dostaje Ringera , ale wczoraj doszliśmy do wniosku z wetem ,ze tym razem NaCl 0,9% wystarczy.
Nie wiem dlaczego mój wet uważa,że Ringer gorzej płucze niż NaCl.
Moja mama (pracowała na oddziale nefro-kardio) uważa ,że Ringer jest o niebo lepszy.
Wet uważa, że łatwiej wypłukać NaCl.

Pytam o Alusal w kontekście wyników Lalka.
Bo fosfor ma w granicach normy, choć w górnych.
Daję mu 3/4 tabletki 500mg, bo waży ok 4,1 kg w podzielonych dawkach podczas posiłków.

Magnez z witaminą- w sensie z B6?
Muszę kupić, sama też wezmę, miałam sporo stresów ostatnio...:)

kotkins

Post » Sob mar 01, 2014 18:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

U kota nerkowego fosfor należy utrzymywać na poziomie poniżej 5 mg/dl.
Iloczyn wapń x fosfor nie powinien przekraczać 55.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob mar 01, 2014 18:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

kotkins pisze:Magnez z witaminą- w sensie z B6?
Muszę kupić, sama też wezmę, miałam sporo stresów ostatnio...:)

Tak, B6. Teraz prawie same takie kombinowane sprzedają. Pamiętaj o oddzieleniu podawania magnezu i wapnia. Sobie też :)

taizu

Post » Sob mar 01, 2014 19:41 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wapń to skorupki?
(jeszcze mi się myli...)
Czyli magnez na noc , po suplementach.
1/4 tabletki magnezu z B6?

Wapń x fosfor mamy 56,234
Czyli nie tak tragicznie.
Ale fosfor redukujemy wobec tego.

Jakoś zaczynam wierzyć ,że nam się uda...! :D

kotkins

Post » Sob mar 01, 2014 19:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tak, wapń to skorupki.

Ciekawe, czy koty też tracą magnez w stresie, biedak ostatnio miałby powody...

taizu

Post » Pon mar 03, 2014 23:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Też tracą.
Wszystkie ssaki podobno tracą.

Najbardziej mnie frustruje ,że nie daję mu żadnych leków.
Poza suplementami i Alusalem.

Nerki jak mózg: nie da się naprawić, wiem...

kotkins

[poprzednia][następna]