SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 20, 2014 19:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

No tak, tym bardziej że polecanie kiepskiej karmy (ja nie mówię, że każdy tak robi..ale są i takie przypadki) to przecież klucz do tego, że istnieje spore prawdopodobieństwo, że kociak czy inny zwierz zachoruje, wpadnie na jedną, drugą, dziesiątą wizytę do weterynarza i koło zysku się kręci.
Oczywiście nie mówiąc o tym, że cena karm nie ma się nijak do jej zawartości.

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Czw lut 20, 2014 20:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy karmi ktoś z forum kota karmą Rc digestive.?

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Czw lut 20, 2014 21:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ostatnio na pewnym portalu internetowym ogólnodostępnym (nie wiem, czy można tutaj z nazwy wymienić, więc się wstrzymam :wink:) ogłoszono konkurs na SuperKoty 2014: można było przesyłać zdjęcia swoich pupili itd. Nie chwaląc się, mój Micia dostał sporo głosów 8), ale nie o tym chciałam... Jeden z komentarzy pod jego fotką brzmi: "na Royalu wychowany?"

I teraz nie wiem, czy się cieszyć czy się obrazić :ryk:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Czw lut 20, 2014 22:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Z dna załamania ( mój Lal ma pnn) proszę o namiar na kalkulator barfowy.
Bardzo dziękuję...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt lut 21, 2014 13:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kotkins trzymaj się...

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pt lut 21, 2014 22:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy ktoś z Was lub znacie kogoś kto kupował ostatnio w zooplusie Smilla suchą? Wiem, że sporo karmicielek kupuje dla bezdomniaków i nie tylko. Napisali teraz, że "nowa ulepszona receptura" i obawiam się oczywiście pogorszenia składu.
Skład w zooplus jest wymieniony stary, ale to nic nie oznacza. Orijen też zmieniali karmę, a skład wymieniony tam zawsze jest taki sam.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Sob lut 22, 2014 18:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kotkins pisze:Z dna załamania ( mój Lal ma pnn) proszę o namiar na kalkulator barfowy.
Bardzo dziękuję...

Załamujesz mnie czasami. Najprościej wejść na BŚ, dokładniej tutaj. Do tego liczydło dostępne po rejestracji (bezpłatna) na końcu postu tutaj. I obowiązkowo cały temat (a w szczególności pierwsze kilka stron) o BARF nerkowców, żeby wiedzieć jak i wg czego korygować jadłospis.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Nie lut 23, 2014 12:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Powiedzcie mi, jak to jest z dawkowaniem karmy mokrej kotu (5miesięcy). Zdarzają się dni, że zjada więcej niż 200g, a są dni, że tylko 100-150g karmy mokrej.
Nie wiem teraz czy dobrze robię, jeśli to jedzenie jest takie nieregularne, ale po prostu moja mała czasem (tak mi się wydaje), jest tak baaaardzo głodna, że nie mam serca jej odmówić, a potem się martwię, jak w danym dniu je malutko.

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Nie lut 23, 2014 12:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotom do 1 roku życia - o ile jakoś gwałtownie nie tyją - nie ogranicza się karmy. Sporo zapewne zależy od aktywności. W naturze też koty nie jedzą ciągle tych samych ilości. O ile nie ma jakichś niepokojących objawów, to się tym nie przejmuj.
...

czarnekoty123

Post » Nie lut 23, 2014 19:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy trochę mintaja upieczonego nie zaszkodzi kotom?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie lut 23, 2014 20:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

O ile jest bez soli i przypraw, to nie - tylko, że to chuda ryba i jak każde mięso ma przewagę fosforu nad wapniem (i to sporą), więc raczej jako przysmak raz kiedy a nie jako normalny posiłek. I uważaj na ewentualne ości (filety też je miewają).
...

czarnekoty123

Post » Nie lut 23, 2014 21:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wiem, wiem :) Zostalo troche z obiadu i sępią ;)
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon lut 24, 2014 1:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Boo pisze:Wiem, wiem :) Zostalo troche z obiadu i sępią ;)

Skoro ludzie mogą się odżywiać śmieciowym jedzeniem i jakoś to tolerują (urozmaicenie i smak(...), to przyznam się, że moim kotom jako smakołyk zapodaję czasami kawałek szynki (sól, a fe), albo serek bieluch (a co tam), albo malutkie kawałki sera żółtego, a dziś dostały po kawałeczku piersi kurczaka gotowanej z warzywami (sól, a fe).

Ale żeby nie było, że lamer ze mnie oraz zuo, to przyznam się, że przez ostatnie dwa dni dostawały antrykot, na zmianę z mokrym catz finefood oraz chrupkami acana (do podżerania w nocy).
Gourmety i whiskasy też im daję, ale w ilościach homeopatycznych, żeby raczyły zjeść scanomunowy proszek pomieszany z tym chłamem.

Nie zachęcam do kopiowania takiego nie w pełni zdrowego odżywiania ;)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pon lut 24, 2014 6:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy sucha karma Happy Cat jest podobnej jakości do Sanabelle?
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Pon lut 24, 2014 13:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

akne pisze:Skoro ludzie mogą się odżywiać śmieciowym jedzeniem i jakoś to tolerują (urozmaicenie i smak(...), to przyznam się, że moim kotom jako smakołyk zapodaję czasami kawałek szynki (sól, a fe), albo serek bieluch (a co tam), albo malutkie kawałki sera żółtego, a dziś dostały po kawałeczku piersi kurczaka gotowanej z warzywami (sól, a fe).

szynki się akurat wystrzegam (pasztetów, kiełbas, ale szynek szczególnie), bo one i dla ludzi nie są zdrowe - jeśli mówimy o tych chemią przepakowanych, że aż lśnią ;) natomiast poza solą i przyprawami większość szynek jest wieprzowa, a wieprzowina -> wścieklizna rzekoma -> dziękuję, zjem sama.
ale reszta u nas też występuje jako nagroda :ryk: tak samo łycha śmietany albo końcówka jajecznicy, jak zostaje. zwłaszcza po wizytach u weta, za to, że futrzak był dzielny.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

[poprzednia][następna]