Whiskas hairball

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 15, 2014 10:08 Re: Whiskas hairball

chce zamówić taki zestaw

http://zapodaj.net/8ffb1a67ffef4.png.html

Feringa ta z listy podobnie jak Catz Finefood jest dla kotów w każdym wieku?

i 1 pytanie

kotka ma już około 11 tygodni do sterylizacji jeszcze daleko

ale po zabiegu czym ja karmić?

sprawdzałem dzisiaj jej język i tak jak by był mniej czarny, już prawie cały różowy, miałem zapytać weterynarza 17 lutego co to jest, ale wydaje mi się ze do poniedziałku to zniknie

co to mogło być?

możliwe ze to od maść która weterynarz mi dal jej na oczy ( pytałem czy z jej oczami wszystko w porządku i powiedział że troszkę ropieją i dał maść wrocilem po 2 tyg i powiedzial ze wszystko w normie ;d ) tylko ze jak jej smarowałem oczy wiadomo kot się myje i na pewno na języku tą maść musiała mieć

69696969

Od: Nie sty 12, 2014 17:38

Post » Sob lut 15, 2014 10:53 Re: Whiskas hairball

Super zestaw :ok:

Tak, Feringa jest dla każdego wieku.

Po sterylizacji karm tak, jak do tej pory ;) najczęściej kastrację wini się za powodowanie otyłości i kamieni moczowych u kotów, jednak prawda jest taka, że ryzyko nie zwiększa się prawie wcale. Najważniejsze, to pilnować po pierwsze ilości jedzenia dawanego kotu, bo w końcu każdy, kto je za dużo, prędzej czy później przytyje. I tego, żeby tak jak teraz, było bezzbożowe. Na pewno nie daj się namówić na "specjalną karmę dla kotów po kastracji", bo to pic na wodę i marketing :D a do tego wypchane kukurydzą jeszcze bardziej, niż standardowe wersje - kot po sterylizacji nie staje się nagle kurą, żeby jeść ziarna ;)

Druga sprawa to kocie nerki - mokra karma ma 70-80% wilgotności, więc kot przyjmuje naprawdę sporo wody przez samo jedzenie. Do tego jak czasem coś pochlipie z miseczki to jest w stanie w pełni pokryć swoje zapotrzebowanie na wodę - a to jest najważniejsze w profilaktyce chorób nerek. Dużo wody, aby nerki się stale filtrowały i sprawnie usuwały toksyny z organizmu.
Można też dolewać np. łyżkę wody do każdej porcji karmy.

A to ciekawe z tym języczkiem... Nie wiem, jak działa taka maść, ale skoro znikają te czarne plamki, to przy następnej wizycie podpytaj weterynarza, co to mogło być. Może rzeczywiście ta maść?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Sob lut 15, 2014 17:54 Re: Whiskas hairball

Bellemere pisze: Na pewno nie daj się namówić na "specjalną karmę dla kotów po kastracji", bo to pic na wodę i marketing :D a do tego wypchane kukurydzą jeszcze bardziej, niż standardowe wersje - kot po sterylizacji nie staje się nagle kurą, żeby jeść ziarna ;)

:ok: :ok: :ok:
Znałam koty, którym wet zalecił karmę light :evil: Nigdy, przenigdy!
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lut 17, 2014 18:45 Re: Whiskas hairball

dziś było drugie szczepienie, ale coś dzisiaj apetytu nie ma nawet całej puszki 100g nie zjadła

i śpi cały dzień

pytałem o język weterynarzy i powiedzieli że taki język to nic dziwnego i zdarzają się takie przypadki

miała racje mówiąc że czasem może być bardziej czarny czasem mniej ( nie zdążyłem nawet o typ powiedzieć nie zdziwił ja ten język )

mówiła ze jeśli ja nic nie boli i ma apetyt to nie ma powodów do obaw

69696969

Post » Pon lut 17, 2014 19:04 Re: Whiskas hairball

Na razie się nie martw marnym apetytem, jutro powinno to wrócić do normy - czasem po szczepieniach koty są nieco senne i rozleniwione. Obserwuj ją jutro, jakby dalej marudziła przy jedzeniu to dobrze byłoby przedzwonić chociaż do weterynarza i zapytać, co o tym myśli ;)

Super, że ten czarny języczek to nic poważnego :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Sob lut 22, 2014 19:27 Re: Whiskas hairball

1 dzień po szczepionce jadła normalnie

teraz od kilku dni zjada zaledwie pol puszki nie rzuca się już tak na jedzenie jak poprzednio

nie zjada wszystkiego od razu
co mam o tym myśleć

nie zauważyłem zmian w jej zachowaniu teraz trochę więcej śpi

69696969

Post » Sob lut 22, 2014 19:35 Re: Whiskas hairball

Pół puszki to jednak za mało dla kociaka... Przy każdej karmie tak ma? Czy którąś może je chętniej i więcej, a przy innej marudzi? Może jej się trochę któreś puszki znudziły?
Kupki robi normalne?
Możesz spróbować ugotować jej znowu jakieś udko albo skrzydełko z kurczaka, jeśli zje je chętnie, to stawiałabym na to, że ta puchata kuleczka zaczyna wyrabiać sobie wybredne podniebienie ;) ale jeśli też kiepsko będzie jej wchodził, to taki brak apetytu u małego kociaka jest raczej czymś niepokojącym. Wtedy najlepiej byłoby porozmawiać z weterynarzem, co o tym myśli.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie lut 23, 2014 9:18 Re: Whiskas hairball

Kupki robi normalne a 1 raz zaczela marudzic przy puszce fatz finefood to byli ciemne mięso dzisiaj na 5 do roboty wstalem to ją dla sucha Karme do stalą pol puszki myślę ze jak wrócę o 16 to talezyk będzie pusty

69696969

Post » Nie lut 23, 2014 12:11 Re: Whiskas hairball

69696969 pisze:Kupki robi normalne a 1 raz zaczela marudzic przy puszce fatz finefood to byli ciemne mięso dzisiaj na 5 do roboty wstalem to ją dla sucha Karme do stalą pol puszki myślę ze jak wrócę o 16 to talezyk będzie pusty

Mojej zdarza się też marudzić przy jedzonku, tym bardziej, że robię dokładni tak jak ty, zamawiam więcej przez internet i potem kombinuję :D ale mała zjada.
Fakt, czasem zjada więcej, jednego dnia mniej..trochę się martwię tym więcej (ma 5 miesięcy i po sterylizacji już), że może utyje. Jeśli mam puszkę Animonda Carny Kitten 200g, to w jeden dzień (jeśli rano otworzę) zje i czasem wieczorem jeszcze jakąś saszetkę otwieram, bo głodne to i wszystko wyjadło, a są dni że zjada tylko 100g.

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Nie lut 23, 2014 15:51 Re: Whiskas hairball

jednak się myliłem i nie zjadła mokrej, a sucha znikła z miski

dużo suchej nie miała wróciłem nasypałem znowu to jadła

wydaje mi się ze jej coś nie pasowało w mokrej no trudno

jutro tez na suchej będzie dam jej mokra w wtorek jak znowu nie będzie jeść to zacznę się martwić

co oprócz udek / piersi z kury moge jej ugotowac?

ma już prawie 3 miesiace

69696969

Post » Nie lut 23, 2014 16:20 Re: Whiskas hairball

Piersi raczej unikaj, są zbyt chude.
Mogą być skrzydełka z kurczaka, możesz poszukać w sklepach czy nie ma mięs o nazwie "gulaszowe" np. wołowe lub z indyka - to taka mieszanka różnych skrawków, będą i chudsze i tłuste kawałki, więc się nadaje. Może być też indyk i kaczka, tak samo jak przy kurczaku najlepsze będą skrzydełka i udka. Z wołowiny łopatka, mostek, szponder i inne takie poprzerastane tłuszczykiem kawałki.
Unikaj tylko wieprzowiny.

Możesz spróbować jej dać całe skrzydełko - niektóre małe kociaki uwielbiają sobie je obgryzać, tu akurat mam przykład z rybą: http://www.youtube.com/watch?v=7UOpkyDoS0E , jedzenie i zabawa w jednym ;)

A trochę suchej karmy raz na jakiś czas jest w porządku - może sobie poje trochę chrupek i znowu zatęskni za puszkami ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie lut 23, 2014 17:01 Re: Whiskas hairball

jak ta wołowine jej przygotowac?

69696969

Post » Nie lut 23, 2014 17:17 Re: Whiskas hairball

Najlepiej na surowo, ale jeśli się boisz o ewentualne bakterie itp, to możesz sparzyć - po prostu polać wrzącą wodą. Ugotować też można ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie lut 23, 2014 17:34 Re: Whiskas hairball

Można podawać kotu skrzydełko całe, razem z kośćmi ? Kuuurcze, ja zawsze oskubie mojej całe, bo boję się, że sobie coś zrobi.

nataleia

Post » Nie lut 23, 2014 17:52 Re: Whiskas hairball

69696969 pisze:jednak się myliłem i nie zjadła mokrej, a sucha znikła z miski

jesteś pewien, że kicia nie podjada mokrej karmy starszemu koledze?

nataleia

[poprzednia][następna]