SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 13, 2014 9:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ano. Miski mają bardzo wiele - jak jedzą z jednej, to jest rywalizacja. Potem nawet jak już dostają osobno, to czas jakiś trwa, zanim przestaną żreć na zapas, bo spodziewa się taki, że inne koty mu zjedzą, a on zostanie głodny.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw lut 13, 2014 10:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

sorry, ale ja pisze zupełnie o czyms innym. u mnie zawsze jadły z oddzielnych misek, i miay i mają chrupek ile chcą.
problem dotyczy zmian po sterylizacji i problemu głodu i obżarstwa, co większośc z was zwalała na karmy light. może one sieja jeszcze wieksze spustoszenie, ale jak widze, to nie karma light powoduje większy apetyt po sterylizacji, tylko zmiany w organizmie kotek.
karmy light oczywiście nie mam zamiaru kupować.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Czw lut 13, 2014 10:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ikerka pisze:[...]

Wiele forumowiczek przechodzi na barf i bezbożówki, bo wcześniej po sterylizacji posłusznie przechodziły na karmy light, kotki były głodne, jadły więcej i tyły. Stąd pewnie zrzucały wine za głód i tycie na karmy light.
Ja widzę, że powodem może być sama sterylizacja, a nie taka , czy owaka karma.

Moja kotka po sterylce nie miała zwiększonego apetytu. Od małego jadła bezzbożówki i po zabiegu nie zrezygnowałam z nich na korzyści karm light. Owszem, przytyła, ale jakiś rok po zabiegu i z mojej winy (nie wydzielałam jej karmy, a powinnam).
Druga kotka jutro jedzie na sterylkę, nie wiem czy ma jakieś znaczenie fakt, że karmię BARFem, ale jeśli głód miałby być związany z zabiegiem to mimo wszystko powinna zacząć więcej jeść (co mnie ucieszy bo to niejadek taki trochę). W każdym bądź razie będę ją obserwować i zobaczymy czy sterylka zwiększy jej apetyt.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Czw lut 13, 2014 14:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kilka tygodni po sterylizacji hormony szaleją - poczekaj.

Co do "ciągle głodne" - na BARFie tak jest tylko na początku zanim się kot nasyci potrzebnymi składnikami - później zwykle je tyle, ile powinien (o ile nie ma jakichś zaburzeń fizycznych czy psychicznych). Na karmach... powiem tyle: jak na samym początku Magnolia jadła - oprócz lepszych puszek - Animonda Rafine Soup lub Miamor Ragout Royale (zaraz po przyjeździe, gdzie wcześniej whiskasy dostawała, więc nie chciałam do stresu kolejnej przeprowadzki w krótkim czasie opiekun->schronisko->DT->DS dokładać jej szoku), to mogła zjeść 100g i za godzinę znowu. Z BARFem też na początku żarła nie jadła (ale wydzielałam) - teraz mogłabym totalnie "na oko" dać nawet 2 razy tyle ile powinna, a ona zje dokładnie tyle, ile potrzebuje. W jednym z linków o otyłości (BŚ) było o tym, jak skoki insuliny pobudzają głód (zresztą w linku z forum cukrzycowego też). Koty potrzebują tak 1-5% węglowodanów w suchej masie (mysz ma 3-8%, ale koty nie jedzą tylko myszy), a niektóre wcale mogą nie mieć (kot umie sobie sam glukozę wyprodukować z białka) - jeśli kot dostaje dużo węglowodanów, to będzie coraz bardziej głodny: im więcej zje, tym więcej będzie insuliny i znowu większy głód (opisane w obydwu wspomnianych opracowaniach).

Nelka83 miała problem z takim jednym żarłokiem - po zmniejszeniu ilości węglowodanów, skończyło się żebranie o jedzenie. Cuda? Polecam to, gdzie jest to ładnie wytłumaczone (sam tytuł "High Protein, Low Carb Diets: Key to Management of Obesity in Cats" nie pozostawia wątpliwości, z czego koty tyją). Bibliografia też odpowiednia pod artykułem.

----------------------------
Znalazłam dokładny opis popularnej karmy dla kotek sterylizowanych RC tutaj, a tam:
Wapń (%) 1,14
Fosfor (%) 1,04

Białka (%) 37,0; Tłuszcze (%) 10,0; Sole mineralne (%) 8,4; Skrobia (%) 28,1; Włókno surowe (%) 4,3; Wilgotność (%) 5,5; Włókno pokarmowe (%) 11,0

Biorąc pod uwagę skład: "Suszone białko drobiowe, kukurydza, ryż, gluten pszenny*, gluten kukurydziany, hydrolizat białka zwierzęcego, włókno roślinne, tłuszcze zwierzęce, pulpa buraczana, sole mineralne, olej rybny, olej sojowy, fruktooligosacharydy, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny); Konserwanty - Przeciwutleniacze"

to dość sporo tego wapnia i fosforu - skąd? A zbóż mnóstwo, bo 2, 3, 4 i 5 pozycja to same zboża :strach: co do wody - ta, którą pochłania włókno, wychodzi z kałem (nie przez układ moczowy) i jest go tu w sumie dużo, czyli bez problemu zassa nadmiar z jelit (i zlikwiduje objaw pt. biegunka, którego przyczyną może być mnóstwo rzeczy).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob lut 15, 2014 16:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Witajcie :) W moim domu od ponad roku mieszka biało-czarna przybłęda, cudowny kot Micia :mrgreen: Jest wykastrowany, waży 6 kg (z natury jest dość dużym kotem), ma około 2 lat. Nie przypuszczałam, że kitek zostanie z nami na dłużej, ale chyba mu na tyle dobrze, że postanowiłam jeszcze bardziej o niego zadbać.

Niestety, zapatrzona w reklamy Royala, dość długo nim karmiłam (na zmianę z Brit Care). Były to karmy dla kastratów lub light. Do tego jakieś mokre jedzenie: przeważnie Royal i Winston. Micia, mimo wydzielanych porcji i niskiego poziomu tłuszczu w mokrym, zamiast chudnąć (lub co najmniej utrzymując wagę), systematycznie mi przybierał :? Na początku jesieni śmiałam się, że chyba idzie zima stulecia, bo młody był non stop głodny. W pewnym momencie, załamana już totalnie, usiadłam do laptopa i zaczęłam przetrząsać fora, aż trafiłam na miau.pl i włos mi się zjeżył na głowie :strach:

Oświecona, że to nie od tłuszczu koty tyją, a od nadmiaru węglowodanów, dosłownie chłonęłam kolejne strony Spisu karm dla kota i postanowiłam porządnie wziąć się za mojego zwierza. Miciek jest kotem wychodzącym, jest dość aktywny, więc z tym nie ma problemu. Obecnie jestem na etapie przestawiania go na suchą Power of Nature i dobre mokre puszki (których chcę dawać mu coraz więcej na rzecz ograniczenia suchego): PoN, CFF, Grau, GranataPet. Żywienie BARFem podoba mi się, ale mieszkamy z mężem z moimi rodzicami i dziadkami, jesteśmy "na dorobku" i nie zamierzam słuchać, że wydziwiam i kupuję mięso dla kota zamiast oszczędzać na budowę domu :roll:

Chciałabym poprosić jakąś Dobrą Duszyczkę, aby pomogła mi wyliczyć, czego ile (ile suchego ile mokrego) powinnam dawać mojemu :cat3: Zdaję sobie sprawę, że można skorzystać z jakiegoś kalkulatora, ale dla mnie to naprawdę jest "wyższa matematyka" :oops: Jestem typową humanistką, nauczycielką języka obcego i te wszystkie proporcje, procenty to jakiś matrix :spin2:

Do tej pory Micia dostawał ok. 60g suchego i ok. 30-40g mokrego (to drugie to na oko bardziej). Na opakowaniu PoN jest dawka 80g dla aktywnego kota ważącego 6kg. Wiem, że to przy karmieniu samym suchym i jak się daje mokre, to dawkę się obniża. I teraz nie mam pojęcia, jak to ułożyć, aby było jak najbardziej optymalnie, no i żeby kicio zrzucił nieco...

Pozdrawiam :D

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Sob lut 15, 2014 16:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tutaj po rejestracji na końcu postu będziesz mieć liczydło 1.3 - wpisujesz tam w pierwszej zakładce suche, mokre itp. oraz wagę kota; na drugiej zakładce masz kilka wskazówek, co do proporcji składników.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Wto lut 18, 2014 21:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Przepraszam, gdzieś tu było o tym jakie ryby można podawać kotom na surowo (przemrożone ale nie gotowane), nie umiem znaleźć a chcę komuś pokazać i nie popełnić błędu.
Konkretnie pani od nas chce adoptować persa i takie zadała pytanie:)
Ja daję tylko łososia i tuńczyka na surowo ,ale wiem ,że można jakieś jeszcze...
Pomocy!:)

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto lut 18, 2014 22:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kotkins pisze:Przepraszam, gdzieś tu było o tym jakie ryby można podawać kotom na surowo (przemrożone ale nie gotowane), nie umiem znaleźć a chcę komuś pokazać i nie popełnić błędu.
Konkretnie pani od nas chce adoptować persa i takie zadała pytanie:)
Ja daję tylko łososia i tuńczyka na surowo ,ale wiem ,że można jakieś jeszcze...
Pomocy!:)

http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?p=2600
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Śro lut 19, 2014 15:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzięki gpolomska. Jakoś to ogarnęłam, chociaż lekko nie było :|

Mój kocurek jest na nowej karmie od ponad tygodnia i już widzę pierwsze pozytywne efekty - przede wszystkim jest spokojniejszy i nie domaga się tak agresywnie jedzenia.

Niestety, mam mały problem z suchą PoN - kotek często ją połyka bez gryzienia. Wiem, że kocie zęby w ogóle nie są przystosowane do jedzenia chrupek (czytałam o tym) i w związku z tym mam pytanie - co robicie, żeby tego uniknąć? Domyślam się, że można namaczać. Jakieś inne pomysły?

I jeszcze jedno... Czy jeśli Micia połyka tę karmę (na szczęście nią nie wymiotuje), to czy w jakiś sposób wpływa to negatywnie na jego - nazwijmy to ogółem - wnętrzności?

anuuuusia

Post » Śro lut 19, 2014 16:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Przede wszystkim musi dużo pić. Forma obojętna - woda z miski, z fontanny, z kranu nawet, bulionik, rozwodniona śmietanka, cokolwiek, byle mokre było. Suche zagęszcza mocz, biorą się z tego rozmaite problemy z pęcherzem i nerkami, trzeba futrzaka namawiać do picia.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Śro lut 19, 2014 17:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

PumaIM pisze:Przede wszystkim musi dużo pić. Forma obojętna - woda z miski, z fontanny, z kranu nawet, bulionik, rozwodniona śmietanka, cokolwiek, byle mokre było. Suche zagęszcza mocz, biorą się z tego rozmaite problemy z pęcherzem i nerkami, trzeba futrzaka namawiać do picia.

Od początku karmiłam go: sucha+mokra. Będąc na Royalu, kot pił dość dużo wody (z miski) i nawet się wystraszyłam, że coś jest z nim nie tak :roll: Ale wiadomo, że skoro do Royala dla kastratów dodawana jest dodatkowa porcja soli, to zmusza kota do picia.
Odkąd przechodzimy na suchy PoN i dobre mokre puszki, sprawa wygląda inaczej: Miciek dostaje mniej suchego, a więcej mokrego mieszanego z wodą (i nawet mu to smakuje), a czasem do tego jakiś krem Miamor (odkłaczacz lub witaminki). I nie potrzebuje pić tyle z miski. Jest wychodzący, więc pewnie i jakaś mysz lub ptak się trafi jak sobie hrabia upoluje :mrgreen:

Ale będę go pilnować. Akurat zawitał do domu jak przeczytałam posta od Ciebie i tak mnie poniosło, że wlałam mu do mokrego (akurat GranataPet) dość dużo tej wody, że wyszła mi cudowna zupa :-D Młody pewnie pomyślał, że już całkiem mi odbiło :ryk:

anuuuusia

Post » Śro lut 19, 2014 18:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

No, jeśli tylko go to nie zniechęciło :lol:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Śro lut 19, 2014 19:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moja 5-miesięczna kotka, jest już po zabiegu sterylizacji. Do tej pory dostaławała karmę mokrą i suchą (wszystko Kitte
sucha - Purina Pro Plan ( polecacie?)
A mokra to różnego rodzaju Animonda i Iams (na zmianę).
Przed sterylizacją nie pomyslałam i zrobiłam większe zakupy w sklepie internetowym i zamówiłam sporą ilość mokrej karmy. No i po sterylizacji została mi ona. Stąd moje pytanie, czy mogę mojej małej podawać jeszcze tą karmę mokrą dla juniorów, suchą już dla sterylizowanych, czy pozbyć się jej i kupić odpowiednią?
W ogóle teraz po sterylizacji przejrzałam wiele wątków/artykułów dotyczących karmienia kotów po sterylizacji i niestety nie jestem ani trochę mądrzejsza. Dodam jeszcze, że moja kotka jest bardzo malutka, ale waga odpowiednia i nie chciałabym, aby za bardzo utyła, ale też zeby nie chodziła głodna. Sama już nie wiem jak ją karmić, to mój pierwszy kot, uczę się metodą prób i błędów.

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Śro lut 19, 2014 19:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tak w telegraficznym skrócie.
Na pierwszej stronie wątku masz spis karm polecanych oraz tych, które nie powinny znaleźć się w kocim menu.
Kupując karmę dobrej jakości - bez zbóż nie musisz martwić się o kotkę. W dobrej jakości karmach nie ma podziału na koty junior, adult czy sterylizowane. Zapewnij kotu odpowiednią ilość ruchu, a nie przytyje. Lepsze są karmy mokre od suchych.
Przeczytaj wpisy na wątku, bo watro. Dowiesz się wielu interesujących i potrzebnych rzeczy.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Śro lut 19, 2014 20:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Przejrzałam wlaśnie ten spis i kompletnie różni się on od tego co do tej pory sądziłam. Karmy które podaję mojej malej zaliczane są do grupy srednia. Hm, trochę kiepsko. A z drugiej strony nic lepszego nie można znaleźć. I juz nie wiem czy porzucić puszki calkiem i przenieść sie na surowe/gotowane mięsko czy jeszcze trochę poeksperymentować?

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

[poprzednia][następna]