Dla tych naszych kluboiwiczów i miłośników, którzy nie maja lub nie lubią fb, Morf zdecydował (no bo co tam Duża ma sie zgadzać,w końcu on jest szycha medialna , nie?

) się wystąpić tutaj celem objaśnienia jak sporządzic zeznanie roczne za rok 2013.
Oddaję głos Morfowi i Kefirowi (wszak wiemy, kto tak naprawdę będzie tego Pita robił

)
[

Morf: Bym se cukierasy kupił, jak kurde dostać się do kasy ? Dlaczego my nie zarabiamy? Kefir? Czemu nie mamy własnej kasy na chrupy?
Kefir: Bo nie chodzimy do pracy i dobrze, bo już teraz czasu na nic nie ma. Duzi czas mają, to pracują i zarabiają na chrupy i żwir. A teraz jest idealny czas, żeby - jak zarabiają - pomóc kotom . I TO NA DWA SPOSOBY!!!!
M: Jakiego dodatku? Jakie sposoby ?
K: Podatku. Muszą się rozliczać z tego, co zarobili w tym roku ale przy okazji mogą odliczyć od podatku to co na dobry koci cel dali przez rok i tu się uzbiera zawsze jakaś kwota i można ją znów na dobry cel dać. Warto dawać, bo tak się pomaga a potem można jeszcze to tak obliczyć, że coś się odzyska i znów można pomóc grosikiem.
A drugi sposób - mogą dać kotom 1 % procencik z tego podatku, co mają go zapłacić. ! Biedom pomóc mogą za jednym zamachem na dwa sposoby.
M: Kurna, no! A jak? Trza szybko działać, żeby nie zapomnieli tego zrobić! Skomplikowane trochę, ale damy radę. DWA SPOSOBY – o to zapamiętałem.
K: To bierz Pita 37, załącznik , pióro w łapę i raz raz pokażę Ci, bo to łatwe. Morfomatołku
M: Jaki wyłącznik? Jaki kurde matołku, bo mi łapa już lata!
K: Cicho, sprawa jest do zrobienia, skup się, znaczy byle nie dosłownie!!! Zaczynamy – pierwszy sposób - patrz: załącznik jest tu: PIT-0 napisane ma i od tyłu zaczynamy czyli od drugiej strony.
Masz PIT-0?
M: Tak, komiczne kwadraciki…
K: To już: w części D wpisz dane organizacji, której wpłacaliśmy w ciągu roku darowizny, gdzie Duża wpłacała, pamiętasz?
M: Na Agapeanimali dla ślepków oczywista
K: Czyli w naszym przypadku to Agapeanimali , potem wpisujemy w rubryce 10 kwotę , dużo dała ?
M: Nie wiem, ze stówę chyba
K: To wpisz 100zł i na 1 stronie w poz. 11 także , bo komputera nie mamy , jak ktoś ma to komputer sam przenosi , na końcu wpisuje się tę kwotę do PIT-37 w poz. 105 -masz?
M: Aha, kurde tyle liczb i kwadracików, ale cel szczytny, jak to Ty mówisz, to trzeba się pomęczyć. I co - koniec?
K: Gdy już wszystko jest wypełnione, przed podpisaniem PITa to jeszcze 1% trzeba wypełnić i to jest DRUGI sposób – patrz - w poz.131 KRS , o których teraz tyle mówią w TV, my damy na Agapki, co?
M: ok, ale nie umiemy wyliczyć 1% , bo nie wiemy, ile zarobiła
K: Nie bój się, sama wpisze, my tylko zadbaliśmy aby nie zapomniała sobie odliczyć wpłat -jak myślisz, da coś dobrego za naszą pomoc?
M: Na pewno, w szufladzie ma te mega cukierasy kocie, co mówiła, że musimy se na nie sami zarobić bo drogie. A teraz to ja wiem, że ona zarabia i ma mi cukierasy dać. No.
K: Morf, a ja to się cieszę, że kocie biedy zyskają grosik, pomyślisz Ty kiedyś o tym, a nie tylko o żarciu?
M: No. Myślę cały czas. I Wy też pomyślcie, to tylko kilka komicznych kwadratów czy tam prostokątów do wypełnienia, 5 minut a możne bardzo pomóc i uratować kogoś. Tylko nie zapomnijcie, że OBA sposoby można a nawet trzeba połączyć!
No.

A jak wytłumaczeń za mało zapraszamy na blog -tam Morf objaśnia cały świat , nie tylko podatki
http://kefirimorfeusz.wordpress.com/Bardzo dziękujemy Dag