Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 12, 2014 17:49 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Byłoby dobrze tarczycę mu zbadać...
No i mocz.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro lut 12, 2014 17:51 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Morfologia - "w porządku", czyli jaka? Bo mi to wszystko, łącznie z białkiem, na lekkie odwodnienie wygląda
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro lut 12, 2014 18:02 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Nie dostałam do ręki jeszcze morfologii, więc nie znam wartości - wetka tylko napisała, ze wszystkie parametry morfologii w normie.
Ten kot wraz z trójką pozostałych działkowych wypijają dziennie litr wody 8O Przy czym ten jeden wypija większość. On się wręcz przysysa do miski ... To po jego zamieszkaniu w altanie musiałam dostawić drugą półlitrową miskę.
Krew miał dość rzadką, siknęła jak pod ciśnieniem po nakłuciu żyły ...
Zaraz wetce napiszę, zeby jeszcze wysłała surowicę do zbadania pod kątem tarczycy.
Bardziej jak już to na niedoczynność pewnie wygląda?

Z moczem będzie ciężko ... najwyżej się wyciśnie w gabinecie. Nawet się posiurał w transporterku, dzielny kot ;)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro lut 12, 2014 18:07 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Może być tak, że je dużo soli ( i dlatego pije i sika) ? a może jednak to cukrzycowe, wyniki glukozy są u kotów mało wiarygodne... Zbadaj krew na fruktozaminę.
Jeśli ma ADHD to chyba nie niedoczynność, choć z drugiej strony tycie...
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro lut 12, 2014 18:12 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Avian pisze:(...)
Z moczem będzie ciężko ... najwyżej się wyciśnie w gabinecie. Nawet się posiurał w transporterku, dzielny kot ;)

Tylko nie wyciśnie, błagam...
Jak już będzie w gabinecie to może jednak przez nakłucie wetka da radę?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro lut 12, 2014 18:20 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Fruktozaminę zrobiłabym, gdyby glukoza była podwyższona - wtedy może być przekłamanie (stres w gabinecie itp). Przy glukozie w normie raczej nie ma sensu dorabiać fruktozaminy (miałam juz kota cukrzyka). Mogę mu ewentualnie glukometrem sprawdzić (jak się zrobi cieplej na dworze, bo uszy lodowate na razie, nie utoczę krewki ;) )

To adhd wg mnie nie jest zwiazane z jego temperamentem, dlatego traktuję je jako jeden z objawów ...
Czy ja wiem, czy je coś z solą? Kocie żarcie zwykłe - może nie jakichś wysokich lotów, ale kocie (Animonda Carny, Gourmet plus surowe mięcho, trochę serka twarozka). Chrupek nie je, tylko mokra karma, wiec dieta myślę nie taka zła dla nerek.

Zęby w porządku, wetka szczękę obejrzała, obwąchała też ryjek pod kątem zapachu mocznika (zawsze też w taki sposób bada każdego kota).

Powiem, zeby spróbowała przez nakłucie pęcherza pobrać mocz.
Obrazek

Avian

Post » Śro lut 12, 2014 21:17 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Na wzrost kreatyniny i białka może wpływać intensywny wysiłek.
A hematokryt jaki miał ?
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Śro lut 12, 2014 22:02 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Itaka, nie dostałam jeszcze wyników do ręki, na pewno jest w normie, tylko tyle wiem ...
Ale to ciekawe co piszesz - moze te podwyższone wyniki są związane z jego ogromną ruchliwoscią?
Obrazek

Avian

Post » Czw lut 13, 2014 11:32 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Mam pytanie - jak kot ma głęboką anemie,jest blady jak papier to jaki objaw będzie tego że nie ma czym oddychac? skąd wiedziec kiedy go uspic?(nie mam tyle pieniedzy na transfuzje :cry: :cry: )bardzo mało je,nawadniam go i zachecam do jedzenia, nie zachowuje sie jakos super ale tez nie widze zeby leżał bez życia :( nie che usypiac go morbitalem w serce:( nie ma wenflonu)
Kotka Milka

Post » Czw lut 13, 2014 11:40 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Kot, który jest niedotleniony/zaczyna się dusić - będzie sinieć...Wargi i język.
A jeśli ma różowe opuszki łap to na nich chyba najszybciej będzie to widać.

Nawet jeśli nie da się założyć wenflonu to przed zastrzykiem dosercowym znieczula się zwierzaka.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw lut 13, 2014 11:45 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Kot zacznie się dusić i umrze w męczarniach. Jeśli ma bardzo dużą anemię i wszelkie próby leczenia zawiodły, to nie ma co kombinować tylko trzeba pozwolić mu odejść bez cierpienia. Bo transfuzja w momencie jeśli szpik nie produkuje za bardzo czerwonych krwinek nie pomoże na dłuższą metę. Kotu najpierw podaje się zastrzyk usypiający, dopiero gdy zaśnie i nie czuje już nic dostaje zastrzyk z morbitalu. Przynajmniej tak robią porządni weci.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw lut 13, 2014 11:47 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Kotka Milka pisze:Mam pytanie - jak kot ma głęboką anemie,jest blady jak papier to jaki objaw będzie tego że nie ma czym oddychac? skąd wiedziec kiedy go uspic?(nie mam tyle pieniedzy na transfuzje :cry: :cry: )bardzo mało je,nawadniam go i zachecam do jedzenia, nie zachowuje sie jakos super ale tez nie widze zeby leżał bez życia :( nie che usypiac go morbitalem w serce:( nie ma wenflonu)

dopóki je SAMODZIELNIE cokolwiek i nie cierpi (a to sama poznasz) pozwól mu żyć

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Czw lut 13, 2014 11:54 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Kot bawi sie drapie drapak, chodzi do kuwety,robi awantury,je maciupko-kilka czastek suchej karmy(a ma chyba z 20 misek), skacze po szafach,tylko ta anemia :cry:
siny na pewno nie jest wargi i język ma blado różowe blony sluzowe oczek biale jak papier
Kotka Milka

Post » Czw lut 13, 2014 12:03 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Kotka Milka pisze:Kot bawi sie drapie drapak, chodzi do kuwety,robi awantury,je maciupko-kilka czastek suchej karmy(a ma chyba z 20 misek), skacze po szafach,tylko ta anemia :cry:
siny na pewno nie jest wargi i język ma blado różowe blony sluzowe oczek biale jak papier

to na eutanazję masz jeszcze czas! a narazie ciesz się każdą chwilą z nim:)

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Czw lut 13, 2014 12:44 Re: Wątek dla nerkowców - IX

tabo10 pisze:
Kotka Milka pisze:Kot bawi sie drapie drapak, chodzi do kuwety,robi awantury,je maciupko-kilka czastek suchej karmy(a ma chyba z 20 misek), skacze po szafach,tylko ta anemia :cry:

to na eutanazję masz jeszcze czas! a narazie ciesz się każdą chwilą z nim:)

Ponieważ mieszkasz w małej miejscowości umów się może z wetem, że jeśli zacznie być źle, będziesz mogła go wezwać żeby uśpił kicię. Inaczej może być tak, że jak się zacznie o 3ciej w nocy to kilka godzin będzie się męczyć zanim umrze. Pamiętasz jak było z Szyszką [*] - na pewno nie chciałabyś tego powtórzyć, tym bardziej że śmierć przez uduszenie trwa dłużej i jest potworna :( .
Póki ma ochotę jeść, bawi sie jest czas, ale nie przeciągaj za bardzo pożegnania w nadziei "że może się uda"- bo z dnia na dzień może się pojawić ta najgorsza konieczność.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

[poprzednia][następna]