Wawa- JEEP - wyrok-czekam na odpis. Warto walczyć!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 09, 2014 21:40 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

mziel52 pisze:
Ani Ty, ani nikt inny, oprocz asia2 i basi nie zadeklarował chęci chocby odwiedzin i przyjscia na chwilkę

Sorry, ale ja już fizycznie nie wyrabiam, kotami zajmuję się tyle lat, ile Ty zapewne liczysz, od słynnej zimy 78/79. Ledwo sobie sama radzę z obsługą własnego stada, dość wymagającego medycznie, co przy moim kręgosłupie stanowi problem.

Nie wiem, jakich rad oczekujesz. Można Cie podziwiać, za to co robisz dla tych kotów, można Ci współczuć, ale dobrych rozwiązań tej sytuacji nie ma, chyba że nagle znajdzie się dom dla Nissanka.

Wątek ma 21 tys wejśc, licze o prostu na pomysły, ktore mi by nie przyszły do głowy. Ale to nie oznacza, że będe je brała bezkrytycznie. No i trochę akurat Twoimi wypowiedziami i radami się zdziwiłam, bo wiem, ze jestes w wątku od początku i dobrze wiesz, ze nie mogę wziąć zadengo kota do siebie albo to, ze koty sa w pustym mieszkaniu.
Jeżeli odezwą się jakieś osoby, ktore mnie przekonają merytorycznymi argumentami (tzn uwzględniającymi znajomośc kcoiej psychiki i behawiru) że wypozyczenie tymczasa jest sensownym pomysłem itez znajdą się osoby mające tymczasa do wypozyczenia to ja to zrobię. Na razie jakoś nie mam przekonania, niezaleznie od tego oile lat zajmujesz sie kotami i ze ja np mniej. To nie ma żadnego znaczenia dla sensowności (bądź nie) tego pomysłu.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie lut 09, 2014 21:42 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

Szalony Kot pisze:Niektórzy faktycznie mogą szukać TDT dla kota, na chociaż krótki czas. Jak postawisz sprawę jasno - finansowanie, czas do wyadaptowania Nissanka - to myślę, że ktoś może się zgodzić. Są sytuacje np. zwrotu z adopcji do zakoconego DT: kot jest zadbany, wychuchany, niezbyt ma gdzie wrócić, takie miejsce byłoby dla niego chyba nawet lepsze niż powrót do DT... a w tym czasie DT mogłoby się rozgęścić i zabrałoby kota, jakby Nissan znalazł dom.

ano tak, masz rację. Warunek to testy na pewno. I stan kota pozwalający mu życ w pustym mieszkaniu. W tak postawiony sposob faktycznie jest to jakies rozwiązanie. Prwnie trudno rozwazac ogolnie tylko trzeba by było juz ustalac konkretnie pod konretnego kota i sytuację.
Oczywiście trzeba tez o tym pamietać, ze cały czas to mieszkanie jest jak tykająca bomba zegarowa i mogę zostac wyrzucona razem z kotami. Ale to chyba juz małe zagrożenie choc ciągle mam to z tyłu głowy.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Nie lut 09, 2014 21:45 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

Przyznam szczerze, że ja nie "wypożyczyłabym" mojego tymczasa. Każda zmiana miejsca to ogromny stres dla kota... a przy dokoceniu jeszcze większy... Trudno też wymagać od osoby poszukującej np. TDT, żeby wykonała testy wykluczające nosicielstwo FIV i FeLV...
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Nie lut 09, 2014 22:24 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

Jak kota wraca z adopcji, to najczęściej jest po testach - nie zawsze, ale często. Chyba.

No i tak czy siak dla niego taka zmiana byłaby konieczna, bo wrócić z adopcji musi, nie ma wyboru...
Niektórzy też szukają małozakoconych DT dla kotów, które nie radzą sobie w stadzie - i znowu tu DT miałby oddać coś tymczasowo po to, żeby u siebie trochę rozgęścić.

Nie wiem, teoretyzuję tylko, nie mam żadnego kota na wydaniu :oops: ale tak sobie wyobrażam, jakby to mogło być.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Nie lut 09, 2014 23:31 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

Krótko. Nie dalabym swojego tymczasa po nieudanej adopcji do INNEGO miejsca. TO jak bicie leżącego.!!!!!! I nawet wtedy gdy kot jest odważny i pozornie nie ma problemu ze zmianami. TYLE! Czytałam szybko ale myslę ze sens złapałam. jak nie , to prosze o zrozumienie

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Nie lut 09, 2014 23:50 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

asia2 pisze:Krótko. Nie dalabym swojego tymczasa po nieudanej adopcji do INNEGO miejsca. TO jak bicie leżącego.!!!!!! I nawet wtedy gdy kot jest odważny i pozornie nie ma problemu ze zmianami. TYLE! Czytałam szybko ale myslę ze sens złapałam. jak nie , to prosze o zrozumienie

a wypozyczyłabys swojego tymczasa dla mojego tymczasa do czasu znalezienia mojemu tymczasowi domu (żeby nie siedzial sam w pustym mieszkaniu)? Wypozyczylabyś do towarzystwa dla mojego tymczasa? Ciekawa jestem.

Marzenia11

Post » Nie lut 09, 2014 23:53 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

NIE.
Dobrze znasz moja odpowiedz. Koty nie rzeczy. Maja uczucia, lęki, i inne sprawy z ktorych potem rodza się nasze i ich problemy. Przerzuca sie je jak COS w dobrej wierze a potem choruja. Wiem ze znasz moja odpowiedz Marzena i dziwie się że pytasz w ten sposób.

asia2

Post » Nie lut 09, 2014 23:55 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

.

asia2

Post » Nie lut 09, 2014 23:58 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

asia2 pisze:NIE.
Dobrze znasz moja odpowiedz. Koty nie rzeczy. Maja uczucia, lęki, i inne sprawy z ktorych potem rodza się nasze i ich problemy. Przerzuca sie je jak COS w dobrej wierze a potem choruja. Wiem ze znasz moja odpowiedz Marzena i dziwie się że pytasz w ten sposób.

jesteś doświadczonym dt dlatego pytam, chce wiedzieć, czy moje stanowisko jest tez podzielane przez osoby mające regularne dt i to od długiego czasu - chcę, aby takie opinie (tzn na ten temat, a nie zgodne z moją) były tutaj napisane, żebym ani ja sama sobie, ani tez nikt mi nie zarzucił, ze pytam a potem jestem na NIE.

edit: zedytowałam bełkot, teraz już mam jasniej wyrazone myśli.
Ostatnio edytowano Pon lut 10, 2014 0:16 przez Marzenia11, łącznie edytowano 1 raz

Marzenia11

Post » Nie lut 09, 2014 23:59 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

asia2 pisze:.

:mrgreen:
dobrze tez wiesz, ze nie moge tego zrobić. I że nie jest to moj kaprys ani foch, czy jakas inna wygoda :wink:

Marzenia11

Post » Pon lut 10, 2014 1:03 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

Hmmm, a kot nie radzący sobie w stadzie, do którego miałby potencjalnie wrócić?
Ciągle widzę sporo korzyści takiej sytuacji, ale może jakoś stykam się ostatnio z dużą ilością dziwnych próśb :oops:

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pon lut 10, 2014 11:43 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

Szalony Kot pisze:Hmmm, a kot nie radzący sobie w stadzie, do którego miałby potencjalnie wrócić?
Ciągle widzę sporo korzyści takiej sytuacji, ale może jakoś stykam się ostatnio z dużą ilością dziwnych próśb :oops:

tu moglabym się zastanowic. Trzeba znac kota i potrafic określić czy są korzyści takiej sytuacji. Nie wiadomo wcale czy powrót do znanego zła jest gorszy od zupełnie nowego miejsca.. Tu stawiam sobie znak zapytania .

asia2

Post » Pon lut 10, 2014 11:52 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

asia2 pisze:
Szalony Kot pisze:Hmmm, a kot nie radzący sobie w stadzie, do którego miałby potencjalnie wrócić?

tu moglabym się zastanowic. Trzeba znac kota i potrafic określić czy są korzyści takiej sytuacji. Nie wiadomo wcale czy powrót do znanego zła jest gorszy od zupełnie nowego miejsca.. Tu stawiam sobie znak zapytania .

Dlatego opcja szalona :mrgreen: Szalonego Kota jest po prostu do rozważenia, jak już będą znane konkrety. Bo teoretyzować trudno strasznie, za dużo niewiadomych.

W środę Toyotka ma sterylkę :ok: :ok: :ok:

a do mnie wracają osoby kontaktujące się wcześniej w sprawie Jeepa. Po informacji, zę ma już dom dostaję odpowiedzi: szkoda, że nie przyszłam od razu itp. Niech żałują, bo mają czego :wink:

Marzenia11

Post » Pon lut 10, 2014 16:57 Re: Wawa-2 kociaki..KANGUSIA W DS! Czekamy na kolejne domy.

Szalony Kot pisze:Może na Nissana ktoś się skusi z nich :oops:

Może. Trzeba trzymac kciuki. Pani się umowiła na czwartek na poznanie Nissanka. Chce zobaczyć, czy nie jest za duży dla jej drobnej kotki i czy ją wielkościa nie zdominuje. Wie jaki Nisaan jest, tyle na razie udało się wymailowac, reszta na spotkaniu.
Generalnie sytuacja w jakiej sa kociaki jest taka, ze wiem tyle, że jednego dnia musza wyjechac dwa koty. Innej opcji - na razie -nie ma (ewentualnie ta "szalona" z tdt dla innego kota, no ale to trzeba ustalac na bie żąco). Muszą być schynronizowane albo jeden/dwa dsy bądź ds/dt. Proste, prawda? :lol:

Nissan jest super kotem, bardzo się wyluzowuje. On robi postępy wręcz z dnia na dzień, np, ostatnio w ciągu 48 godzin z kota, ktory nie miał w ogole pomysłu, aby wejśc do tunelu bądź pod kocyk za piorkiem zrobił się kotem, ktory wczoraj wlazł cały pod kocyk i to na kilka minut i polował na pioro. Co więcej, on bardzo polubił być nakrywany kocykiem, nawet cały! Oczywiście na takie fanaberie to sobie może basia pozwolić, nie ja. Własnie u nich jestem, tez będę probować :D

Marzenia11

[poprzednia][następna]