kuba.kaczor13 pisze:no to mamy do zjedzenia kaszę manną ugotowaną bez jednej krupki na litrze mleka.na słodko.
Nigdy tego nie jadłam, czy to smaczne?
Inka
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kuba.kaczor13 pisze:no to mamy do zjedzenia kaszę manną ugotowaną bez jednej krupki na litrze mleka.na słodko.
vanesia1 pisze:A ja nie umiem zrobić domowejmam kaszkę mannę, ale nie wiem jak ją przyrządzić, żeby była dobra
kuba.kaczor13 pisze:-to spróbuj w/g tych samych proporcji ugotować kaszkę na wodzie .pod koniec gotowania dołóż łyżkę stołową masła.
Dodaj owoce ze słoika ,truskawki ,wiśnie ( drylowane) czy choćby duszone jabłka .Pycha!
kuba.kaczor13 pisze:Jest jeszcze trzeci wariant kaszki .chcecie ?
kuba.kaczor13 pisze:No to tak :
kaszkę gotujemy na wodzie z dodatkiem kostki rosołowej .ja preferuję wołowy bo ostrzejszy.
zmniejszamy nieco ilość kaszy lub podnosimy ilość wody ( aby nie była zbyt gęsta) .zawsze można ją
rozcieńczyć do żądanej konsystencji odrobiną rosołku dorobionego w szklance
oddzielnie smażymy sobie cebulkę na złoty kolor na przykład na skwareczkach z boczusiu.
Dosolić (ostrożnie bo rosołek może być już słony!) .połączyć w jedność.zamieszać
bida zupa palce lizać
kuba.kaczor13 pisze:vanesia1 pisze:A ja nie umiem zrobić domowejmam kaszkę mannę, ale nie wiem jak ją przyrządzić, żeby była dobra
![]()
![]()
![]()
to proste.na szklankę mleka ok220ml.lekko wypukło nabrana łyżka stołowa kaszy mannej.
zaczynamy od zimnego mleka wlanego do garnka.Włączamy gaz (nie za duży!) i powoli mieszając wsypujemy
odmierzoną proporcję kaszy.nie przerywamy powolnego mieszania aż do zagotowania się mleka.+ok 1 min.
GOTOWE.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości